Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита

...
Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита
Коментари Харесай

Украинските моряци признаха, че са действали провокативно в Керченския пролив, шефът на ВМС категоричен, че Русия им е оказала натиск

Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита на украинските моряци, задържани в Черно море. Във видеото те признават, че са били предупредени, че пресичат границата с Русия.

Единият от разпитаните е Андрей Драч, член на екипажа на катера „ Никопол”. По думите му, на 23 ноември той е получил задача да следва маршрута Одеса-Мариупол през Керченския проток. Той уточнява, че следвайки курса, катерът е влязъл в териториалните води на Русия. „ Бреговата охрана на Русия ни предупреди, че нарушаваме законодателството и нееднократно поиска да напуснем териториалните й води и да изчакаме решение за преминаване на Керченския пролив до град Мариупол ", казва той.

Друг моряк от „ Никопол” - Сергей Цибизов, признава, че е осъзнавал, че катерът извършват провокативни действия. Той пояснява, че пограничните служби на няколко пъти са поискали да спрат, но украинските кораби са продължили да „ изпълняват задачата си”.„ Руските кораби помолиха да спрем, иначе ще открият огън. Командирът взе решение и спря катера. Свалиха ни от катера и това бе всичко”, разказва Цибизов.

Третият разпитан - Владимир Лесовой, заявява, че е изпълнявал нареждане на длъжностно лице. Той уточнява, че след навлизането в руски води, РФ е „ наблюдавала визуално” корабите чрез граничните охранителни кораби на ФСБ. „ Напълно съзнателно пренебрегнах исканията, които идваха по радиостанцията. По време на прехода на борда имаше огнестрелно оръжие, картечници с боеприпаси. Осъзнавах, че действията са провокативни”, добавя капитанът.

Във връзка с разпространеното видео шефът на украинските военноморски сили Игор Воронченко обаче обяви, че тримата моряци са били заставени да дадат лъжливи показания. " Познавам тези момчета и зная, че винаги са били честни и големи професионалисти в това, което вършат. Това, което казват сега, е лъжа ", заявява той.

" Екипажите на корабите сега се намират на различни места. Трима военни, които бяха ранени, се намират в болница в град Керч. Корабите се намират в базата, където са катерите на ФСБ. И вече има определени доказателства за даване на лъжлива информация от нашите моряци ", казва Воронченко пред ICTV.

Той е категоричен, че тримата моряци са дали показания под психологичеко и физическо въздействие. " Аз познавам тези моряци от " Никопол ", те винаги са били честни професионалисти. И това, което казват сега, не е истина ", казва още той.

По думите му с тях вече са се срещнали адвокати.

Воронченко коментира и разпространена от ФСБ информация, според която на борда на украинските кораби е имало агенти на тайните служби. " Те могат да кажат, че сме долетели от небето на космически кораб ", обяви той.

По думите му най-важната задача сега е моряците да бъдат върнати у дома, за което Украйна полага всички възможни усилия. " Вие действахте в рамките на закона, професионално, в съответствие с нормите на международното морско право и действащите договори. Законът, правото са на наша страна и това го разбира целия свят. Да чувствате страх е нормално. Най-важното е да вярвате в силата на духа си, да пазите достойнството си и да разбирате, че зад вас стои Украйна и целия цивилизован свят ", посочва още той.

Припомняме, че на 25 ноември три кораба на украинските ВМС - „ Бердянск”, „ Никопол” и „ Яни Капу”, навлязоха в руската част на Черно море. Те не реагираха на исканията, отправени им от съпровождащите ги кораби на руската ФСБ и Черноморския флот и извършваха опасни моменти. Наложи се руските военни да използват оръжие, за да спрат принудително плавателните съдове. В резултат трима украински военнослужещи получиха леки наранявания. И трите плавателни съда на Украйна бяха задържани. На фона на инцидента президентът на Украйна Петро Порошенко обяви въвеждането на военно положение, което влиза в сила от 28 ноември и ще продължи 30 дни.

Междувременно бе съобщено, че Районният съд на Симферопол е решил трима от арестуваните за нарушаване на руската граница украински моряци да бъдат задържани под стража за два месеца. Във вторник се определят мерките на още 11 от 24-те арестувани украинци във връзка с неделния инцидент в Керченския пролив.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР