106-годишна жена от Филипини постави абсолютен рекорд, след като бе

...
106-годишна жена от Филипини постави абсолютен рекорд, след като бе
Коментари Харесай

Най-възрастната жена на корицата на Vogue

106-годишна жена от Филипини сложи безспорен връх, откакто бе определена да бъде лице за корицата на априлския брой на локалното издание на Vogue. Тя е най-възрастният човек, снимал се в миналото за влиятелното фешън списание.

Апо Уанг-Од е прочут локален татуист. Позната още като Мария Огай, тя усъвършенства изкуството на рисуването върху тялото още от ранните си години, учейки се от своя татко.

До ден сегашен живее в планинското село Бускалан, ситуирано северно от Манила. Считана е за най-стария мамбабаток в страната - локалното наименование на обичаен татуист.

Уанг-Од основава своите рисунки благодарение на бамбукова пръчка, бодил от грейпфрутово дърво, вода и въглища. Изображенията ѝ са с геометрични дизайни, нормално натоварени с доста символика и свързани с локалните вярвания. Тя е отпечатала знаците на античното локално племе калинга за мощ, храброст и хубост върху кожата на хиляди хора. Включително и доста интернационалните гости, които са привлечени от духа и историята на Бускалан. И, несъмнено, и върху своята лична кожа.

Тъй като този вид изкуство може да се предава единствено на кръвни родственици, в последните години Уанг-Од образова интензивно своите внучки. Самата тя споделя пред CNN през 2017 година, че всичките ѝ близки и другари, които сходно на нея вършат татуировки, към този момент са умряли.

" Аз съм единственият останал жив, който към момента пази традицията. Но не се опасявам, че тя ще свърши, тъй като персонално образовам идващите майстори. И до момента в който има към момента хора, които имат интерес и идват тук, това изкуство няма да почине ", споделя още старата жена.

И прибавя, че няма да спре да рисува, до момента в който може да вижда добре.

Главният редактор на Vogue Филипини - Беа Валдес споделя, че всички чиновници на изданието единомислещо са решили, че Апо Уанг-Од заслужава да бъде на корицата. " Чувствахме, че тя показва най-точно идеала за хубостта във филипинска просвета. Защото концепцията за хубост би трябвало да се развива и да включва разнообразни лица и форми ", прибавя Валдес.

Преди появяването на 106-годишната жена от Филипини, върхът за най-възрастен модел на корица на Vogue се държеше от Джуди Денч. Британската актриса украси списанието през 2020 година на 85-годишна възраст.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР