Съобщенията от Великобритания и Южна Африка за нови щамове на

...
Съобщенията от Великобритания и Южна Африка за нови щамове на
Коментари Харесай

Учени се тревожат от нови щамове на COVID-19, устойчиви на терапии с антитела

Съобщенията от Великобритания и Южна Африка за нови щамове на коронавируса, които се разпространяват по-бързо, предизвикват тревога, но вирусолози казват, че все още не е ясно дали това е така и дали тези щамове подлагат на по-голям риск ваксините и дали причиняват по-тежки инфекции, съобщи БТА.

Вирусите естествено се променят, докато се движат из населението, като някои от тях се изменят повече от други. Това е и една от причините да се налага всяка година да се ваксинираме срещу грип. Нови варианти или щамове на вируса, причиняващ COVID-19, съществуват почти от момента, в който е засечен за пръв път в Китай преди близо година.

В събота британският премиер Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обяви нови ограничения заради нов щам на коронавируса. Няколко европейски страни и Канада забраниха или ограничиха полетите от Великобритания в опит да ограничат разпространението му. Здравни експерти във Великобритания и САЩ казват, че този щам изглежда по-силно заразен от останалите, но все още няма доказателства да е по-смъртоносен. Главният научен съветник на британското правителство Патрик Валанс каза, че щамът " се придвижва бързо и се превръща в доминиращ вариант ", като е причинил над 60 на сто от инфекциите в Лондон през декември.

Този щам предизвиква тревога и защото има и множество мутации - над двадесет, като някои от тях са на протеина на " шиповете " върху обвивката на новия коронавирус, с които той се прикрепя към клетките и ги инфектира. Точно този протеин е мишена на създадените ваксини. " Тревожа се за това със сигурност, но е твърде рано да знаем колко важно ще се окаже в крайна сметка това изменение ", казва д-р Рави Гупта, който изследва вируси в университета в Кембридж, Англия. Той и други учени публикуваха доклад за щама на уебсайт, използван от изследователи за бърз обмен на информация и мнения, но публикацията все още не е преминала независима оценка и не е публикувана в научно издание.

При вирусите често се проявяват малки промени - един или два знака от генетичната " азбука " в процеса на естествената им еволюция. Леко модифициран щам може да се превърне в най-разпространеният в дадена страна или регион просто, защото първо се е проявил там или защото " супер разпространители " са съдействали за утвърждаването му.

По-тревожно е положението, когато вирусът мутира чрез промяна в протеините върху обвивката, които помагат да се изплъзне на лекарствата или на имунната система. " Натрупват се доказателства ", че това започва да се случва с новия коронавирус, написа в Туитър Тревър Бедфорд, биолог и експерт по генетика в изследователския център за рака " Фред Хъчисън " в Сиатъл, САЩ. " Наблюдаваме появата и разпространението на няколко варианта, които навеждат на това заключение и някои от тях проявяват устойчивост на лечение с антитела ", отбеляза той.

През април изследователи в Швеция откриха вирус с две генетични промени, които го правеха два пъти по-инфекциозен, каза Гупта. По света е съобщено за общо около 6000 случая на зараза с него, основно в Дания и Англия. Проявяват се и няколко варианта на този щам. Някои от случаите са при хора, заразили се във ферми за норки в Дания. В новия щам, съобщен от Южна Африка, се наблюдават двете мутации плюс още няколко. Вариантът, който е засечен във Великобритания, има и други промени освен въпросните две, включително и осем в протеина на " шиповете ", казва Гупта.

Наречен е " вариант под разследване ", защото все още не е ясно доколко е значим. Щамът е идентифициран в югоизточната част на Англия през септември и циркулира в района оттогава, съобщи представител на Световната здравна организация пред Би Би Си в неделя. Дали хората, прекарали Ковид-19 от стария щам, ще се заразяват с новия и дали той ще подкопае потенциала на ваксините - според Гупта това надали ще се случи. Вероятно не, каза и бившият шеф на американската Агенция по храните и лекарствата Скот Готлиб пред тв канала Си Би Ес.

Вивек Мърти, номиниран за главен лекар от избрания за президент на САЩ Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, каза в неделя през Ен Би Си, че " няма причина да се смята, че разработените досега ваксини няма да бъдат ефективни и срещу този вирус ". Ваксините предизвикват широк спектър от реакции на имунната система не само срещу протеина на " шиповете ", отбелязват експерти. Вероятността новите щамове да са резистентни на съществуващите ваксини е слаба, но не и " несъществуваща ", каза пред си Ен Ен в неделя д-р Монсеф Слауи, главен научен съветник на американската програма за ваксина срещу COVID-19. " Досега не мисля, че е имало вариант на вируса, който би бил резистентен ", каза той. " За конкретния щам от Великобритания смятам, че е доста невероятно да избяга от имунитета, предизвикван от ваксината ".

Бедфорд е на същото мнение. " Не съм разтревожен, защото вероятно ще са нужни много промени в генетичния код, за да се провали действието на ваксината, а не само една или две мутации ", написа Бедфорд в Туитър.

Но вероятно ще е нужно ваксините да се прецизират с течение на времето, с натрупването на промени във вируса и промените ще трябва да се следят стриктно, написа той. Мърти каза, че новият щам не означава промяна в здравните съвети за носене на защитни маски, миене на ръце и поддържане на социална дистанция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17130  В Испания имунизацията ще бъде доброволна, само че тези, които откажат, ще бъдат В Испания имунизацията ще бъде доброволна, само че тези, които откажат, ще бъдат " отбелязвани "  Свещеници благословиха медици и пациенти във ВМА Свещеници благословиха медици и пациенти във ВМА  Държавата връща парите на община Асеновград, вложени за построяването на Коронавирус отделението Държавата връща парите на община Асеновград, вложени за построяването на Коронавирус отделението
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР