През първите дни на май Русия неспирно подновяваше денонощните рекорди

...
През първите дни на май Русия неспирно подновяваше денонощните рекорди
Коментари Харесай

Руска медия: Пандемията изисква по-строга карантина в страната

През първите дни на май Русия неспирно подновяваше денонощните рекорди по брой на заразените с коронавируса - над 10 000 към неделя. Расте и динамиката на смъртността в страната, а в края на април дневната смъртност мина психическата бариера от 100 души, констатира " Известия ".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 7106
" Едва ли могат да бъдат спокойни дори пациентите, изписани като оздравели ", посочва вестникът в подборка за последиците от COVID-19.

" Дори съвсем мъничко да не изтраем до края на необходимата карантина, това като нищо ще предизвика ново избухване на болестта ", предупреждава пред " Московский комсомолец " инфекционистът Николай Малишев. " Свалянето на ограниченията трябва да е плавно - примерно възрастните хора и другите от рисковите групи трябва да бъдат пускани навън най-най-последни ", подчертава той.

Карантинните мерки в Русия трябва да са далеч по-строги от сегашните, да се търси и по-строга отговорност от нарушителите, заявява пред " Росийская газета " академик Сергей Бойцов, главен кардиолог на руското здравно министерство. " При нарушения епидемичният процес ще следва естествения механизъм с голям брой смъртни случаи сред рисковите групи и вследствие на други болести заради претоварването на здравната система ", пояснява медикът.

" Росгвардия - бившите руски вътрешни войски, ще използват дронове, за да откриват нарушители на мерките за изолация. Данните от въздушното наблюдение ще се изпращат до мобилни патрули ", информира вестникът в друг материал.

Нови 35 жертви на COVID-19 в Москва

" Предпазните маски трябва да станат задължителни в цяла Русия, за да се прекъсне веригата от заразявания ", смята здравният експерт Сергей Дорофеев, говорил пред онлайн изданието " 360 ".

" В Москва и региона маските са вече задължителни - от 12 май полицията ще глобява нарушителите по 4000 рубли (около 45 евро, б. р.). Без маски хората няма да бъдат пускани в обществения транспорт и в магазините ", добавя електронният вестник.

" Свободная преса " цитира данни от анкети, според които над 70 на сто от медицинските служители в Русия нямат възможност за пълноценна защита от коронавируса ", а 24 процента изобщо не са получавали предпазни средства. Обикновени маски се продавали само в един процент от магазините.

" Според мен днес се поддържа изкуствен дефицит, за да се напомпат цените, макар една маска да струва жълти стотинки ", коментира депутатът в руския парламент Валерий Рашкин от ръководството на Комунистическата партия на Руската федерация. " Въвеждането на строг режим ще означава да се вадят от джоба на хората средства, каквито и без това не им достигат ", добавя той.

" По-евтино е да раздадеш маски, отколкото да търсиш нови работници за заводите ", казва пред " Новая газета " човек от персонала в уралско предприятие. В региона " наистина са взели мерки да предпазят работниците от коронавируса ", отбелязва изданието.

" Руското правителство свали предсрочно наложената заради пандемията забрана за износ на маски и други защитни изделия. Промишленият и търговски министър Денис Мантуров заяви, че в търговията на дребно вече няма недостиг на маски ", пише " Комерсант ".

" Участници в пазара обаче твърдят, че запасите са ограничени, а експерти заявяват, че в болниците не достигат защитни средства, поради което лекарите масово се заразяват ", добавя всекидневникът.

" Още не се виждат причини за разхлабване на карантинните мерки в Русия - край Мурманск се строят надуваеми болници, а Москва ще разположи болница на бивша ледена пързалка-стадион ", пише " Независимая газета ". Вестникът очаква след майските празници само локални и символични смекчавания на карантинните мерки по места, които на практика бездруго само се засилват.

Русия регистрира най-голямо увеличение на случаите на зараза за едно денонощие

Пандемията създава уникални условия за развитие на вътрешния туризъм в Русия. Според проучване на аналитичния център НАФА цели 23 на сто от запитаните, почиващи обичайно в чужбина, смятат това лято да прекарат своя отпуск във федерацията, пише " Взгляд ".

" Взгляд " не очаква през летния сезон да бъдат подновени полетите от Русия до Италия, Испания, САЩ и Китай поради риск за здравето, свързан с почивката в тези страни. " Заради епидемиологическата и икономическата ситуация през идващия сезон ще нарасне търсенето на почивки в руските вътрешни морски почивни бази, край Волга, около езерата Селигер и Байкал, в Алтайските планини и други курорти ", коментира медията.

" Но положението е нестабилно, тъй че авиокомпаниите и хотелите едва ли ще предлагат разпродажби и огромни отстъпки. А с оглед мерките за сигурност туристите няма да пътуват толкова комфортно, както преди ", добавя " Взгляд ".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 7106  Доц. Марчев: Искате нараснал имунитет - спортувайте! Доц. Марчев: Искате нараснал имунитет - спортувайте!  Д-р Симидчиев: Мерките дадоха резултат - значимото беше да се приложат рано, а не фрапантно

Д-р Симидчиев: Мерките дадоха резултат - значимото беше да се приложат рано, а не фрапантно  Туризмът в Испания се приготвя за летния сезон с ограничения против ковид Туризмът в Испания се приготвя за летния сезон с ограничения против ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР