През март 2016-та студент по дизайн, на име Ари Йонсън,

...
През март 2016-та студент по дизайн, на име Ари Йонсън,
Коментари Харесай

Исландски студент може би е решил глобалния проблем с пластмасата

През март 2016-та студент по дизайн, на име Ари Йонсън, участвал в изложение по дизайн в Рейкявик, Исландия. Той показал там нещо, което има потенциала да промени света. То е много просто: бутилка за вода. Но не просто някаква бутилка за вода... Изобретението на Джонсън запазва формата си, докато в него има вода. Когато е празна, бутилката започва да се разлага, пише beu.bg.
Не е тайна, че ние, хората върлуваме на нашата майка – планетата Земя. В нашат жажда за удобство създадохме едно мръсно, отровно чудовище – пластмасата! Това чудовище, ако остане непроменено и продължи да се използва, ще ни убие всички, буквално! Според Ecowatch, през последното десетилетие хората са създали повече пластмаса, отколкото през целия минал век (20-ти век). Когато Лео Хендрик Баекенланд скалъпва първото вещество без природни молекули още в началото на 1900 г ., той не е имал представа, че създава нещо , което в крайна сметка ще се окаже един от най-големите екологични проблеми на всички времена.
Сега, над един век по-късно, хората обикновено изхвърляме повече от половината от цялата пластмаса, която използваме. В световен мащаб всяка година се използват 500 милиарда пластмасови торби, а всяка част от тази пластмаса отнема от 400 до 1000 години, за да се разгради. От целия боклук на повърхността на океана, около 90% се състои от пластмаса.
И наистина, за да ви стане по-ясно, помислете за това: с изключение на малкия процент пластмаса, който е бил изгорен, всяко парче пластмаса, което някога е било създадено, все още плава някъде...Ужасно нали?
Сламката за пиене, която сте използвали вчера за по-малко от минута? Тя ще бъде наоколо следващия половин век. Ясно е, че от гледна точка на околната среда ние напълно и изцяло я унищожаваме. Всеки го знае, но малцина правят нещо, за да поправят това.
Ари Йонсон изучава продуктов дизайн в Исландската академия по изкуства. След като разбира колко много пластмаса използваме, той решава, че ще поеме инициативата да предложи решение. " Четох, че 50 процента от пластмасата се използва само веднъж и след това се изхвърля ", каза той. " Чувствам, че има спешна необходимост да се намерят начини да се замени част от нереалното количество пластмаса, което правим ". Неговото решение на проблема идва от източник, който се оказва все по-полезен: водораслите.
Бутилката за вода на Йонсън може да се оформи само чрез добавяне на вода и топлина, а след това желето се превръща в плесен, чрез замразяване. Когато бутилката се напълни, тя запазва формата си. След това, когато сте изпили каквото сте пили от нея, бутилката започва да се разлага. И, подобно на вкусната супа в купа от хляб (такава вкусна пилешка супа в хляб има в заведение Дивака в София, например), можете дори да изядете бутилката.
Разбира се, бутилката все още, през 2016-та е била в ранен етап на развитие и има няколко въпроса. Най-очевидният проблем за материалното потребителско общество е как изглежда.Дали това е проблем всъщност? Но ако не друго, дизайнът на Джонсън е отправна точка за решение на много реален, много голям, световен проблем.
През 2018-та нямаме информация тази бутилка да е влезнала в употреба....
Естествено много индустрии и алчни хора нямат интерес да спрат да произвеждат пластмаса, но изданието ОТПРАВЯ ПРИЗИВ КЪМ ВСИЧКИ ДА НАМАЛЯТ УПОТРЕБАТА НА ПЛАСТМАСА И КОГАТО Е ВЪЗМОЖНО ИЗОБЩО ДА НЕ Я ИЗПОЛЗВАТ!
Използвайте биоразградими торбички, вече има...Не знаем дали са на българския пазар все още... Наскоро индонезиец измисли найлонови торбички от също нещо подобно на водорасли...Въртеше се видео във Фейсбук...
В заведенията си носете кутии за храна от естествени материали като например тези на Gush.Иначе е ясно, че докато не се спре производството на пластмаса, нещата няма как да се оправят напълно...
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР