През март в Сърбия бяха изгубени 11 000 работни места,

...
През март в Сърбия бяха изгубени 11 000 работни места,
Коментари Харесай

През март в Сърбия бяха изгубени 11 000 работни места

През март в Сърбия бяха изгубени 11 000 работни места, показват данните на Републиканския статистически институт, цитирани от вестник " Данас ".
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6757
През първото тримесечие на тази година броят на заетите в Сърбия възлизаше на 2 186 834 души, тоест с 15 801 заети по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година.

Когато се сравнят обаче данните за декември миналата година с тези за март тази година, спадът е още по-драстичен и възлиза на 32 176 заети по-малко. Най-големият спад е бил през януари, защото тогава, в сравнение с декември, на работа са били със 17 532 души по-малко.

Вучич очаква извънредното положение в Сърбия да бъде отменено в края на следващата седмица

Според професор Милойко Арсич от Икономическия факулет влиянието на кризата с разпространението на коронавируса още не се е проявило до края на март, епидемията започна в средата на месеца и до края на този период сравнително малко хора са загубили работата си, а ръстът на безработицата идва след спада на икономическата дейност.

" Първо пада икономическата активност, после заетостта и обратно, съживява се първо икономиката, но заетостта продължава да намалява. Това е по-дълъг процес и когато кризата свърши, трябва да се смята, че поне през следващата година това няма да се отрази на заетостта ", казва професорът за " Данас ".

В Сърбия отварят кафенетата от 4 май, всички граждани ще получат и по 100 евро

Работодателите вероятно досега са избягвали да освобождават хора, но след месец-два ще се види, че обемът на работата намалява и до намаляване на броя на работещите ще се стигне малко по-късно, но периодът на връщане на работа ще продължи доста по-дълго, допълни Арсич, цитиран от БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6757  Никой не знае по кое време да се отворят учебните заведения Никой не знае по кое време да се отворят учебните заведения  От Пазарджик изпращат лекари в болничното заведение във Видин От Пазарджик изпращат лекари в болничното заведение във Видин  Усложнението от COVID-19 при децата е необичайност Усложнението от COVID-19 при децата е необичайност
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР