Нашата страна взе мерките точно навреме. В това е убеден

...
Нашата страна взе мерките точно навреме. В това е убеден
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев с важна молба към българите заради коронавируса

Нашата страна взе мерките точно навреме. В това е убеден проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния щаб за борба с коронавируса.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5609
„ Въобще се говори, че сега започнахме да изследваме. Януари месец вече имаше праймери за тестове. Бяхме подготвили колкото е възможно, две лаборатории започнаха да работят. В нашата страна успяхме да направим така, че Министерството на здравеопазването откри и стимулира отварянето на още лаборатории за PCR, започнаха и масово тестване на засегнати групи “, коментира той.

И посочи, че навреме е било взето и решението за обявяване на грипна епидемия в цялата страна.

В предаването „ Плюс – минус “ по Нова телевизия проф. Кантарджиев каза, че сме държавата с най-малко разпространение, също така сме в предната част на класацията най-малко починали.

„ Моля хората да имат дисциплина “, апелира специалистът.

И обясни, че ежедневно се водят разговори с премиера Бойко Борисов. Щабът е наясно с това, че се стопира икономиката. По думите на Кантарджиев София е станала епицентър и сега трябва да се взимат мерки на изолация, за да не се допуска разпространението на COVID-19 сред столичани.

Борисов за разхлабването на мерките: Само Бог знае кога!

„ Българинът не може да не отиде по парк, да седне на пейка, да пийне биричка и да се събере с десетина души “, коментира Кантарджиев.

И помоли гражданите да не се чудят как да заобиколят правилата. Заръча на всички да се съобразяват с дистанцията при пазаруване и да носят маски.

„ Щабът още преди месец предупреди, че по Великден ще започнем да се изкачваме по кривата на разпространението на заболяването ", каза специалистът.

Според него това е нормално и ще посрещнем ситуацията подготвени.

Проф. Кантаджиев обясни, че се правят бързи тестове за изследване на антитела, които са на основата на златото.

„ Имунозлатен метод, ефективността им е много добра “, уточни той.

„ В момента тестовете с 22 лаборатории са напълно достатъчни за три групи – всеки с пневмония, лекар или сестра, всеки с хрема, гърлобол - да се тества. Масово всички работещи колективи, които са важни за развитието на икономиката – всеки първи болен да бъде тестван “, каза Кантарджиев.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5609  Японският министър председател разгласи изключително състояние в страната Японският министър председател разгласи изключително състояние в страната  БДЖ стяга ограниченията за празниците, стопира 39 влака БДЖ стяга ограниченията за празниците, стопира 39 влака  Русия би приела респиратори от Съединени американски щати Русия би приела респиратори от Съединени американски щати
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР