Колко ще бъде трудно завръщането към нормалния живот, след като

...
Колко ще бъде трудно завръщането към нормалния живот, след като
Коментари Харесай

Проф. Ваня Матанова: Време е за стратегия за излизане от кризата

Колко ще бъде трудно завръщането към нормалния живот, след като седмици наред доминира призивът „ Останете си вкъщи “? Въпреки наложителните мерки за социална изолация, е крайно време да се помисли за психичното здраве, заяви пред БНР проф. Ваня Матанова, ръководител на Института за психично здраве и развитие.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5561
" Кризата ще свърши, ще има постепидемичен период, но знаем категорично, че тези посттравматични състояния ще продължават дълго време, даже когато формално ситуацията се е нормализирала. Време е да се състави стратегия за излизане от кризата ", коментира проф. Матанова.

Защо България все още няма пътна карта за завръщане към нормалността и по-лесно ли е да бъдеш в изолация, когато имаш перспектива: " Да, на чисто психично ниво, ако има срок, в който се каже – май месец ще бъдем вече в друг режим, това безспорно ще облекчи преживяването на изолацията. Но ситуацията е много непредсказуема ", смята проф. Матанова.

След паниката идват депресиите, алармира психотерапевт

" Децата са вкъщи с родителите си. Обаче тези родители са тревожни, уплашени, притеснени, което е нито добро, нито лошо – това е просто нормално за тази ситуация сега. Но тези уплашени, тревожни, объркани родители са вкъщи с децата, децата усещат психичното състояние на родителите си и започват да разпознават другите като ненадеждни, които не могат да им осигурят защита. Затова е необходимо да се говори с тези деца ", посочи тя.

Матанова отбеляза, че много често говоренето за коронавируса е свързано само със забраните и детето не знае защо трябва да остане вкъщи, защо не трябва да ходи на училище. То трябва да бъде започнато с това и то по начин, който е съобразен с неговата възраст.

Проф. Матанова предлага да се помисли за информация тип " брифинг за деца " – за отговори на техните въпроси: " Отговорът да бъде от обучени психолози, от психотерапевти. Защото много често родителите не знаят как да поднесат тази информация и обикновено я поднасят откъм опасната ѝ страна, което допълнително увеличава страха и тревожността у децата ".


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5561  Казанлъшката Царица Роза ще бъде избирана онлайн Казанлъшката Царица Роза ще бъде избирана онлайн  Ето какво се случва във Факултета поради COVID-19

Ето какво се случва във Факултета поради COVID-19  Турски мафиотски необут излезе от пандиза поради COVID-19 Турски мафиотски необут излезе от пандиза поради COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР