Египтянин е бил арестуван в Саудитска Арабия, след като публикувал

...
Египтянин е бил арестуван в Саудитска Арабия, след като публикувал
Коментари Харесай

Шок! Арестуваха египтянин в Саудитска Арабия – закусвал с жена

Египтянин е бил арестуван в Саудитска Арабия, след като публикувал в Twitter видео, на което се вижда как се храни на закуска заедно с жена, съобщи Би Би Си.
На кадрите, които за мнозина изглеждат напълно невинни, се вижда как мъжът се храни заедно с жена, покрила изцяло лицето си с традиционен хиджаб и за която се предполага, че е от С. Арабия.
Това поведение обаче е против закона в родната на Осама бин Ладен страна. Там например в заведения като McDonald`s или Starbucks семействата и ергените трябва да седят в отделни зони. Същото важи и за работните помещения, където жените трябва да седят отделно от ергените.
Също така не им е разрешено да правят почти нищо, без да са придружени от мъже, които да ги „ закрилят “ – обикновено това са баща или съпруг, но понякога и брат или син.
Египтянинът е арестуван от саудитското министерство на труда и социалното развитие, което го е обвинило в няколко нарушения, както и в това, че е заел пост, който е специално запазен за саудитци.
От гледна точка на С. Арабия
В 30-секундното видео се вижда как мъжът и жената се шегуват, че си хапват закуската заедно и че никой друг не е поканен.
Но най-проблемно в поведението им се явява краят на клипа, в който се вижда как жената храни мъжа.
Мнозина саудитци са крайно критични към поведението а двамата колеги, като повечето се чудят защо мъжът е наказан, а не жената.
„ Искам да разбера защо мъжете постоянно са наказвани, а не жените “, писа в Twitter потребителка с име Malak, допълвайки: „ Аз съм саудитска жена и, заклевам се, искам да я накажат заедно с него. Смях, хранене на работното място… къде са ви границите? “
Някои потребители все пак са по-кротки и цивилизовани в посланията си, смятайки, че работните взаимоотношения трябва да са издигнати над половата идентичност.
Потребителят Tarek Abd Alaziz призовава за това колегите да могат свободно да „ се шегуват или хранят заедно, или да могат да правят неща, които са от естеството на нормални човешки взаимоотношения “.
Според мнозина в С. Арабия „ да се създават и развиват работни постове за жени сред чужденци е в нарушение на обичаи, традиции и ценности “.
От гледна точка на Египет
В Египет мнозина са изненадани от шума, който се вдигна в С. Арабия и се чудят как някой може да бъде арестуван за такова невинно видео.
В частност хората посочват очевидното разминаване между ареста и наскорошната програма на страната в посока увеличаване на правата на жените, започната с правото им да шофират, дадено им през май месец.
ТВ водещият Осама Гауийш заяви, че е объркан от ареста, питайки: „ Не иска ли саудитският принц Мохамед бин Салман една нова по-отворена Саудитска Арабия, с концертни зали и кина, и плажове, и визия за 2030-та? “
Египетска потребителка с име Sonia, заяви, че смята случилото се за резултат от „ чупливото его “ на саудитските мъже: „ Не мога да повярвам, че египтянин ще бъде депортиран и ще си загуби работата, само защото саудитските мъже имат толкова чупливо его “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР