Европейският съюз се е съгласил на искането на Испания Гибралтар,

...
Европейският съюз се е съгласил на искането на Испания Гибралтар,
Коментари Харесай

Нов удар за Тереза Мей: ЕС ще обяви Гибралтар за колония при твърд Брекзит

Европейският съюз се е съгласил на искането на Испания Гибралтар, британската територия в южната част на Иберийския полуостров, да бъде определена като „ колония на британската корона “ в проект за бъдещото законодателство за пътуване в ЕС без визи в случай на „ твърд “ Брекзит “.

Британският премиер Тереза Мей счита това за „ неприемливо “, както заяви неин говорител пред испанския вестник El Pais, цитиран от Фокус. Като част от подготовката за „ твърд “ Брекзит, европейските посланици се съгласиха, че британските граждани ще могат да пътуват до страните от Съюза без виза за кратки престои.

Представители на испанското правителство обаче поискаха в документа да бъде включена забележка, в която се отбелязва, че: „ Има спор между Испания и Обединеното кралство относно суверенитета над Гибралтар, територия, за която трябва да бъде постигнато споразумение в светлината на съответните резолюции и решения на Общото събрание на ООН “.

В забележката ясно се казва, че Гибралтар трябва да бъде считан за „ колония на Британската корона “. От Лондон разкритикуваха тази стъпка, като заявиха, че „ Гибралтар не е колония и е абсолютно неподходящо да бъде описван по този начин. Гибралтар е пълноправна част от семейството на Обединеното кралство и има зрели и модерни конституционни отношения с Обединеното кралство.

Това няма да се промени заради излизането ни от Европейския съюз “, в изявление пред El Pais. Според The Financial Times бележката е резултат от сделка между Испания и Франция. Френското правителство се чувстваше неудобно с оригиналния текст, тъй като се позоваваше на списъка на ООН с „ несамоуправляващи се територии “... обект на деколонизация “, което включва Френска Полинезия и Нова Каледония. Като компромис Париж прие определение само за Гибралтар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР