Европейският банков орган публикува насоките за временни мораториуми върху задълженията

...
Европейският банков орган публикува насоките за временни мораториуми върху задълженията
Коментари Харесай

Вижте европейските насоки за мораториуми върху плащания по кредити

Европейският банков орган публикува насоките за временни мораториуми върху задълженията на кредитополучателите, които изпитват финансови трудности заради Covid-19.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 3855
Предстои тези насоки да бъдат приложени във всяка отделна държава - членка, като още вчера Българската народна банка (БНБ) потвърди, че работи заедно с търговските банки по темата.

Всеки трети българин е имал неизплатени кредити, според Евростат

Европейският банков орган е категоричен, че става дума за временни мерки, които целят да подпомогнат кредитополучателите, изпитващи трудности заради Covid-19.

В насоките е упоменато, че националните банки заедно с асоциациите на търговските банки изработват заедно процедурите, по които ще бъдат третирани кредитополучателите. Изключително важно е да бъдат обхванати максимално много от кредитополучателите, които изпитват временни финансови трудности. Това означава, че плащанията към банките от тези клиенти временно могат да бъдат намалени или прекратени, но тези прекъсвания в ликвидния поток няма да се третират като необслужвани кредити в портфейлите на банките, докато не приключи кризата.

Важно е да се изработи единен стандарт, който да бъде прилагат към различните групи от кредитополучатели, както и процедурите да се прилагат бързо. Критериите за временни мораториуми на публични и частни кредити могат да се прилагат преди 30 юни, съобщават от Единния банков орган.

Обмислят временен мораториум за банковите кредити

Все още не е ясно кога критериите ще бъдат оформени и приложени в България. По това работят от Българската народна банка и Асоциацията на търговските банки.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 3855  Оздравял от ковид описа по какъв начин се е заразил Оздравял от ковид описа по какъв начин се е заразил  Димитър Вучев сподели какъв брой са загубите за София след ковид Димитър Вучев сподели какъв брой са загубите за София след ковид  Удължиха до 1 май периода на ограничаващите ограничения в Москва Удължиха до 1 май периода на ограничаващите ограничения в Москва
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР