Д-р Екатерина Радоилска е специалист по хранене и диететика, а

...
Д-р Екатерина Радоилска е специалист по хранене и диететика, а
Коментари Харесай

Д-р Екатерина Радоилска обяснява коя е първопричината за хроничните заболявания

Д-р Екатерина Радоилска е специалист по хранене и диететика, а през 2014 г. защитава дисертация на тема “Експериментални модели в експозицията и характеристиката на микробиологичния риск в храните”, за което й се присъжда научна степен доктор на медицинските науки. От 1987 г. до 1996 г. д-р Радоилска е завеждащ отдел “Хигиена на храненето” в ХЕИ - Бухово, а от 1996 г. досега е главен асистент в отдел Микробиологични анализи на Националния център по обществено здраве и анализи - НЦОЗА.

Научните й интереси са в областта на оценката на микробиологичния риск в храните, пробиотици, патогенни микроорганизми, експериментално моделиране на микрофлората в производството на хранителни продукти. Разговаряме с д-р Радоилска за ролята на човешката микрофлора и специално за ацедофилните бактерии. Неслучайно вече се произвежда ацедофилно кисело мляко в България и в още 50 страни по света.
- Д-р Радоилска, каква е ролята на чревната флора за здравето на човека?
- Основната функция на чревната микрофлора е да участва в процеса на храносмилане, в разграждането на мазнините и белтъчините, за да стане възможно усвояването на хранителните вещества в човешкия организъм. Ако чревната микрофлора функционира нормално, тя представлява естествена бариера срещу проникването на болестотворни бактерии и патогени в организма. Тя потиска растежа им и в някои случаи напълно ги обезврежда. Пробиотичните микроби обикновено са природни антагонисти на болестотворните.
Освен това чревната микрофлора произвежда от хранителните влакнини, които не се усвояват иначе, много важни за организма витамини, аминокиселини, хормони. Това са вещества, които изцяло може да липсват в храната. Например чревната флора синтезира витамините от групите В, С и К, биотин, пантотенова киселина, никотинова и фолиева киселина. Микрофлората участва също в имуногенезата при новородени и стимулира имунната система, като синтезира имуноглобулини, с което подобрява адаптацията на човека към външната среда.

Цялото интервю с Д-р Екатерина Радоилска, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР