Да бъдат отпуснати 9 млн. лева за попълване на колекциите

...
Да бъдат отпуснати 9 млн. лева за попълване на колекциите
Коментари Харесай

Книгоиздатели очакват помощ от държавата

Да бъдат отпуснати 9 млн. лева за попълване на колекциите на обществените библиотеки, настояват от асоциация " Българска книга " (АБК), като уточняват, че това е в съответствие с предвиденото в Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, издаден от министъра на културата на основание Закона за обществените библиотеки.

Искането е част от писмо, изпратено до министрите на културата и на финансите.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 2692
Ясно е кои ще получат помощ от държавата за 60:40 за заплатите

Да бъде увеличен значително бюджетът на програмата на Министерството на културата за финансиране на проекти на библиотеките за купуване на книги, както и да бъде премахнат ненужния формализъм при разглеждането и одобряването на проектите, настояват още от АБК. От асоциацията изразяват готовност да окажат пълно съдействие на държавата с конкретни предложения.

Да бъде създадена специална програма за подпомагане на превода на чуждестранна литература и да бъде отделен специален бюджет за подпомагане на издателствата за справяне с последиците от кризата, се казва още в писмото.

Посочва се, че АБК подготвя каталог с заглавия, подадени от членовете й, който ще предостави онлайн на библиотеките.

Заради извънредното положение у нас и затварянето на едни от най-посещаваните книжарници, книгоиздателският и книгоразпространителският сектор са пред колапс, отбелязват от АБК. По думите им липсата на приходи възпрепятства не само издаването на нови книги, но и покриването на текущи към момента задължения към печатници, изплащането на авторски права, заплати и хонорари на сътрудници.

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 2692  Заразената с COVID-19 в Хасково контактувала с родственици от Англия Заразената с COVID-19 в Хасково контактувала с родственици от Англия  Девет души от личния състав на поделение в болница в Монтана със подозрение за ковид Девет души от личния състав на поделение в болница в Монтана със подозрение за ковид  Ева Майдел: Сега е моментът Европа да научи някои уроци и да се промени Ева Майдел: Сега е моментът Европа да научи някои уроци и да се промени
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР