В руския държавен научен център по вирусология и биотехнология Вектор

...
В руския държавен научен център по вирусология и биотехнология Вектор
Коментари Харесай

Руски научен център създава ваксина едновременно срещу коронавирус и морбили

В руския държавен научен център по вирусология и биотехнология " Вектор " освен ваксина срещу коронавируса се създава и рекомбинантен препарат на основата на вируса на дребната шарка (морбили), съобщи вестник " Известия ", цитиран от ТАСС.

Ключова особеност на разработваната в центъра бивалентна ваксина е, че тя има за цел да защитава както от морбили, така и от Ковид-19, съобщават от " Вектор ". Препаратът се базира на съветския щам на вируса на морбили " Ленинград-16 ", който е разрешен за използване при деца.

" Морбили е много заразна болест. Достатъчно е в стая със средни размери да влезе един болен и да подиша там няколко минути, за да зарази абсолютно всички. Затова вирусът на морбили е крайно ефективен " носител ". Ваксината срещу морбили " Ленинград-16 " е минала вече всички изпитания за безопасност, но сега в нея се внедряват нови белтъци от SARS-CоV-2. Това пак изисква нови изпитания.

Ситуацията напомня създадената в института " Гамалей " ваксина " Спутник-V ", при която за носител вместо морбили са използвани аденовируси ", разказа за вестника ръководителят на лаборатория за геномно инженерство Павел Волчков. Според него новата ваксина на " Вектор " е самовъзпроизвеждаща се и затова ще бъде по-евтина.

В момента " Вектор " разработва четири различни ваксини, една от които е вече регистрирана - пептидна, за разлика от останалите, и представлява рекомбинантен препарат на основата на вируса на морбили.

През юли центърът " Вектор " получи разрешение от руското здравно министерство да провежда клинични изпитания на ваксината върху доброволци. Те приключиха на 30 септември, а на 14 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че ваксината на " Вектор " е получила удостоверение за регистрация.

На 16 ноември министерството разреши на центъра да провежда следрегистрационни изследвания върху доброволци над 60-годишна възраст, а на 18 ноември - за изпитване върху 3000 доброволци, допълва БТА.

ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15812  Гърция удължава националната карантина до 7 декември Гърция удължава националната карантина до 7 декември  Испания регистрира спад в броя на новите случаи и умрелите от COVID-19 Испания регистрира спад в броя на новите случаи и умрелите от COVID-19  Без коледен базар в Нюрнберг за първи път след Втората международна война Без коледен базар в Нюрнберг за първи път след Втората международна война
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР