След Великден започва Светлата седмица – време, в което се

...
След Великден започва Светлата седмица – време, в което се
Коментари Харесай

Светли вторник е. Отдаваме почит на Богородица

След Великден стартира Светлата седмица – време, в което се популяризират светите апостоли и света Богородица. Нарича се по този начин, защото Възкресението на Христос донася прояснение за всички.

Седмицата се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, в които се загатва Христовото Възкресение. На Светли Вторник се отдава респект на Богородица. 

По време на Светлата седмица не се правят венчавки, защото това са празнични дни, отдадени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. 

Светлата седмица или Томината неделя е тясно обвързвана с името на Тома – един от 12-те апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал в това предсказание и изискал персонално да се увери, като допре раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Когато му се явил, Иисус му споделил: „ Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали “.

Християните се поздравяват с „ Христос Воскресе “ до Петдесетница, когато се е родила Христовата черква.

Тази седмица е наситена и с момински празници, измежду които максимален е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се извършват два обичая, които се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, бродници и неприятни заболявания. Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки. Това е по този начин, тъй като съгласно антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Не е инцидентно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята, написа БТВ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР