В последните седмици наблюдаваме стръмно нарастване на заразените с коронавирус

...
В последните седмици наблюдаваме стръмно нарастване на заразените с коронавирус
Коментари Харесай

Епидемиолог: Скоро починалите от коронавирус в България може да са стотици на ден

В последните седмици наблюдаваме стръмно нарастване на заразените с коронавирус в България. Периодът на забавяне между заразяването и смъртта е около три седмици. Ако в момента имаме стръмно нарастване в броя на заразените, след три седмици можем да очакваме стръмно нарастване на броя на смъртните случаи. Това каза в сутрешния блок на нова телевизия Петър Марков, епидемиолог, преподавател в Оксфордския университет.

В последните три седмици имаме приблизително шестократно нарастване на броя на случаите. Не може да се изключи умножаване на броя на смъртните случаи от днес по шест след три седмици, което означава около 360 починали от коронавирус на ден в България, заяви Марков.

Пропорцията на смъртните случаи спрямо заразените в България е малко по-висока, отколкото в останалите европейски страни, което може да се дължи на по-високата средна възраст, отбеляза той.

По думите му кривата на растеж на заразените и починалите може да бъде пречупена със спазване на мерките. Носенето на маски е една от най-ефективните мерки. За да работи тази мярка обаче, трябва всички да я спазват. Ако много хора не спазват тази мярка, се налага да се наложат по-драстични мерки като ограничаване на движението, подчерта епидемиологът.

По думите на Петър Марков няма тест, който да е 100% надежден.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14372  Д-р Иван Маджаров: Няма право болница да откаже обзор на незабавен пациент Д-р Иван Маджаров: Няма право болница да откаже обзор на незабавен пациент  Потресаващо: Защо нито една болница не се погрижи за мъж, който умря от COVID-19? Потресаващо: Защо нито една болница не се погрижи за мъж, който умря от COVID-19?  Първан Симеонов: Обществото ни е комплицирано за ковид Първан Симеонов: Обществото ни е комплицирано за ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР