Вносните дизелови автомобили втора ръка да се внасят само след

...
Вносните дизелови автомобили втора ръка да се внасят само след
Коментари Харесай

Пак сме втора ръка: Европа ни праща мръсните си дизели след ремонт

Вносните дизелови автомобили втора ръка да се внасят само след ремонт. Това е едно от дискутираните в Брюксел решения, за да не се превърне Източна Европа в автоморга за коли, бълващи вредни емисии, пише в. „ Монитор “, позовавайки се на два независими източници.

През последните месеци редица европейски градове обявиха, че ще забранят движението на замърсяващи превозни средства по улиците си. В началото на октомври в Германия управляващите коалиционни партии се договориха за ограничаването на вредните емисии на парникови газове, отделяни от транспортния сектор. Собствениците на стари дизелови автомобили в големите градове като Берлин и Хамбург, където въздухът е особено замърсен, ще трябва да избират между хардуерна фиксация и финансови стимули за смяна на превозното средство. Последното доведе до трус в немското правителство, но отвори и въпроса къде ще отидат старите автомобили.
Отговорът на държавите от Източна Европа и не само беше да внесат в Съвета на Европа нота от името на девет страни членки (България, Полша, Словакия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария). Идеята е да се предприемат превантивни мерки срещу очаквания внос на употребявани автомобили от страни членки с висок стандарт към държави с по-ниска покупателна способност на населението, коментира при внасянето й министърът на околната среда Нено Димов.
Данни на нeпpaвитeлcтвeнaтa opгaнизaция Тrаnѕроrt & Еnvіrоmеnt за последната година са били внесени 30 000 дизелови автомобила у нас други 350 000 се движат вече в Полша. Според източници на „ Монитор “ една от коментираните мерки е aвтoпpoизвoдитeлитe дa пoпpaвят ĸoли cъc зaмъpcявaщи дизeлoви двигaтeли или казано накратко да ги „ ретрофитват “, преди да отидат за износ. Така у нас ще идват „ по-чисти “ и отговарящи на европейските норми автомобили. Данни на Асоциация на автомобилните производители в последната година показват, че едва 15 автомобила са били спрени от движение заради замърсяване над нормите. Но те се различават от официалната информация на Изпълнителна агенция " Автомобилна администрация " (ИААА), предоставена на „ Монитор “. От началото на годината има 1080 автомобила, които не са допуснати до преглед и 5564 с някаква техническа неизправност, но са допуснати да се движат до отстраняване на неизправността. Но не и колко от тях са били прекалено тровещи въздуха. Бившата ДАИ в момента връзва към информационна система уредите в ГТП-тата (газанализатори, димомери и спирачни стендове). Така служителите в пунктовете няма да могат да манипулират резултата при технически преглед, което е често срещано явление, твърди шефът на ИААА Дамян Войновски.
Страните членки, които са застрашени от внос на стари и замърсяващи автомобили, могат да разчитат на няколко директиви, които уреждат въпросите за този тип леки автомобили и за това как да се намали вредата, която те причиняват. У нас начинът за намаляване от старите коли по улиците и градинките е чрез увеличаване на данъците за стари автомобили твърдят управляващите и затова въведоха нов начин на изчисляване на годишния данък. В подкрепа на реформата, но против всякакви други рестриктивни мерки, като забрана на внос, се обявиха вносителите на коли втора ръка, защото са в противовес с директивите за свободно движение на стоки и хора. На същото мнение са и от транспортното министерство, които не виждат начин за въвеждане ограничение за внос на превозни средства с дизелови двигатели. Още две министерства имат отношение по въпроса – на екологията и на икономиката, но до редакционното приключване на броя не коментираха въпроса. „ Няма как да се ограничи движението на кола, забранена в Хамбург, да дойде в България, при положение че тя може да си смени собственика в още куп държави без забрани и едва след това да пристигне у нас “, коментира Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Средната възраст на автопарка в България е 19 години при два пъти по-малко в Европейския съюз. По думите му трябва да се продължи с политиката на ограничаване на старите автомобили, които сега се движат по улиците у нас, защото те са по-мръсни от тези, които тепърва ще бъдат внесени.

Държавата ще субсидира само е-мобили наше производство
Електромобилите са по-чистите заместители на колите с двигател с вътрешно горене. Въпреки това от неправителствени организации и вносителите на нови автомобили отправят упреци към управляващите, че не стимулират достатъчно покупката им. В момента има действаща схема на Националния доверителен екофонд за насърчаването на елколи, но те са недостъпни за потребителите, а само за държавната администрация. На север от нас, в Румъния, субсидията на хората, които решат да си купят изцяло електрически автомобил, е 11 420 евро и до 5820 евро за купувачите на плъг-ин хибрид. Още 1420 евро може да вземат собствениците, ако решат да претопят автомобила си, след като е навършил 8 г. Допълнителен бонус от 320 евро може да вземат онези, които си вземат нова нискоемисионна кола. „ При срещите ни с министър Владислав Горанов многократно е повдигана темата за увеличаване на подкрепата при покупка на електрически автомобили от страна на държавата “, коментира Храбрин Иванчев от Асоциация на автомобилните производители и Българска асоциация " Електромобили ". Но отговорът е бил, че в бъдеще може да се субсидират само е-мобили родно производство.
Липсата на инфраструктура също е проблем за повече е-мобили по улиците. През последните години са изградени 100 зарядни станции, но болшинството са с 20 kW мощност. Според бранша, за да зареждат по-бързо колите на ток, е необходимо бъдещите станции да бъдат с мощност 100 kW.

По 35 000 в ЕС умират от мръсен въздух
Замърсяването на въздуха е главна причина за преждевременна смърт в 41 европейски държави, обхванати в проучване на Европейската агенция по околната среда, включително в 28-те страни от съюза.
Около 422 000 случая на преждевременна смърт през 2015 г. са свързани със замърсяването с твърди частици на въздуха в тези 41 държави. Пътният транспорт е основен източник на вредно замърсяване, но авторите на доклада предупреждават, че трябва да се направи още и за борба със замърсяването от енергетиката, промишлеността, домакинствата и селското стопанство.
Въпреки направените усилия европейските държави трябва да положат още по-големи усилия за подобряване на качеството на въздуха заради пораженията, които нанася замърсеният въздух на човешкото здраве и околната среда, се посочва още в изводите на изследването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР