В математиката има един термин „бифуркация“ - възможността за избор.

...
В математиката има един термин „бифуркация“ - възможността за избор.
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов с нова прогноза: В края на есента може да сме с 5-цифрено число на заболели

В математиката има един термин „ бифуркация “ - възможността за избор. От избора на хората зависи как ще се развие пандемията от COVID-19 у нас. Това заяви математикът и представител на Оперативния щаб проф. Николай Витанов в предаването " Лице в лице " по БТВ. По думите му ние се намираме във вторичния пик на първата вълна.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 9380
„ Предполага се, че на есен ще има втора вълна от COVID-19. Минахме първия пик, който беше покрай Великден, когато мерките се спазваха. След това мерките се отпуснаха и сега наблюдаваме втората вълна “, поясни той.

51 са новите случаи на COVID-19 у нас, 54 души са излекувани

„ Моята цел не е да определям къде сме в световен мащаб, а да прогнозирам как ще се развие епидемията в България. С тази миникриза, която сами си причинихме ще се справим и броят на болните ще започне да намалява “, прогнозира проф. Витанов.

На въпрос дали има логика в твърдението, че колкото повече се тества, толкова повече болни се откриват, математикът отговори: „ Имаме епидемия, която при нас се развива на клъстери на коронавирус, а не дифузно (бързо разпространяващо се). Т.е. заразата се разпространява на гнезда. У нас не позволяваме клъстерите да се растат и да станат дифузни, тъй като здравните ни власти успяват да издирят болните и да ограничат заразата “, подчерта проф. Витанов.

Той предупреди, че високо рискови са курортите и идването на туристите от чужбина. По думите му засега Бургас и Варна са отличници, тъй като имат по един случай.

„ Нашият модел не е стандартен, той е подобен на линейните модели. Ние очаквайки най-лошия развой и на тази база разработваме нашите сценарии. Затова съветвахме да се спазват мерките. Изтървахме нещата затова се появи втория пик. Най-лошият вариант е 4000 на 19 юни. Ние не го реализирахме, въпреки че изтървахме мерките. Най-вероятно е когато свърши есента да сме на 5-цифрено число на заболели “, прогнозира математикът.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 9380  59 нови случаи на COVID-19 в Сърбия 59 нови случаи на COVID-19 в Сърбия  Стероидът дексаметазон оказва помощ при тежки форми на COVID-19 Стероидът дексаметазон оказва помощ при тежки форми на COVID-19  Съдия от Сливен е с COVID-19 Съдия от Сливен е с COVID-19
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР