В Полша затвориха 13 „стаи за бягство” след пожара, при

...
В Полша затвориха 13 „стаи за бягство” след пожара, при
Коментари Харесай

След трагедията в Полша: Опасни ли са "ескейп" стаите у нас?

В Полша затвориха 13 „ стаи за бягство” след пожара, при който загинаха пет момичета. До осем години затвор заплашват един от собствениците на „ ескейп стаята” за убийство по непредпазливост. Какви са мерките за сигурност в популярните и у нас атракциони?

В „ ескейп стаите” всеки ден влизат отбори с до шест участници.

Те имат един час, през който решават загадки, за да успеят да излязат навън. А през цялото време оператор ги наблюдава. Той може да им подсказва, но най-важната му функция е да гарантира безопасността.

Преди 5 години Алек Грозданов отваря първата такава стая у нас. Казва, че за играчите пътят за евакуация е винаги назад. Всеки играч минава предварително инструктаж.

Има и процедура, която се следва в момент на паника: „ Ако на някой му е тъмно или му стане клаустрофобично, пускаме хората да излязат за малко, след което им показваме на камерите да видят, че всичко е супер нормално, че ги наблюдаваме, че се забавляват”, казва Алек Грозданов пред bTV.

„ Всички машини, които използваме и заключващи механизми, са с нисък волтаж, максимум до 12 волта, нашите клиенти нямат достъп до високо напрежение”, споделя Марио Митов, собственик на „ стая за бягство”. Всяка стая трябва да има няколко пожарогасителя, схема за евакуация, и табели, посочващи изхода. Най-много такива стаи има в София – почти 80. Във Варна техният брой е над 20.

Причината за трагедията в Полша е изтичане на газ от бутилка. В момента всичките 1000 стаи в страната се инспектират, като до момента се е оказало, че 200 вече проверени, повече от половината не покриват стандартите за безопасност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР