Безспорно Руската федерация отново направи грешка, като плени тези кораби.

...
Безспорно Руската федерация отново направи грешка, като плени тези кораби.
Коментари Харесай

Румен Кънчев: Реализацията на идеята за обща отбрана ще създаде големи проблеми на Европа

Безспорно Руската федерация отново направи грешка, като плени тези кораби. Не е бил спазен уведомителния режим, но големият проблем е, че тук започва с много рязка ескалация.
Защото в подобни случаи има много други процедури – дипломатически совалки, привикване на посланици”. Това коментира в предаването „ Денят на живо” по Канал 3 бившият заместник-министър на отбраната Румен Кънчев относно напрежението между Русия и Украйна край Крим.
„ Притеснително е, че Украйна знае добре процедурите в НАТО, тя бе предложена за член на Алианса и може да иска консултации. Не мога да разбера защо, без да бъде поискана консултация с НАТО, се стигна до най-висока степен на ескалация.
Възниква и още един въпрос, за който нямам информация, и затова си го задавам. Ако наистина това са намеренията на Русия за инвазия, къде е украинското разузнаване. Защото, за да бъде въведено извънредното положение в Украйна, значи Петро Порошенко смята, че се готви такава инвазия”, каза Кънчев.
Относно мненията на редица анализатори, че до напрежението се стигна заради предстоящите президентски избори в Украйна и ниския рейтинг на Петро Порошенко експертът коментира:
„ Правейки тези ходове за извънредно положение и бойна готовност – какво следва? Това означава, че той ангажира НАТО и Европа. Представете си обаче, че Путин действа ответно и въведе също бойна готовност. Т.е. той е готов за война с НАТО. Какво прави тогава Украйна.
Подобни мерки се въвеждат при висока степен на отговорност. А къде е тук тази отговорност. Той прави НАТО заложник. И според мен правилният подход беше да отиде в Брюксел и да поиска консултации с лидерите на НАТО”, каза още Кънчев и уточни, че НАТО ще подкрепя Украйна, но попита риторично дали това така трябва да се случват нещата.
Той дори обяви, че в САЩ има призиви за превъоръжаване на украинската армия, което ако се случи би имало отговор от страна на Русия.
По думите му обаче Русия няма интерес конфликтът да ескалира и това не са им самоцелни действия. Той смята, че руснаците са могли по-елегантно да действат спрямо украинските моряци, но е пак повтори, че големият проблем е рязката ескалация на напрежението.
Румен Кънчев коментира и идеята за обща европейска отбрана, която бе лансирана от президента на Франция Еманюел Макрон.
„ Идеята за европейска отбрана принадлежи на генерал Де Гол. Той настояваше всяка страна сама да пази ядреното си оръжие и заради това се стигна до изваждането на Франция от НАТО по време на Студената война. И мисля, че президентът Макрон върви по стъпките на ген. Де Гол, но по по-осъвременен вариант.
Но как може да стане най-бързо изграждането на тази европейска отбрана. Като се изградят ядрени сили за сдържане. Всеки друг вариант струва адски скъпо, струва адски продължително.
В момента ядрените сили за сдържане са САЩ, Русия и Китай. И за да има стратегическа стабилност и от страна на Европа, трябва да бъдат разгърнати такъв тип сили за сдържане. Това се нарича състояние на стратегическа стабилност.
За 10-15 години това може да бъде постигнато, но какво ще следва от това. Първо ще генерира изостряне на отношенията със САЩ, ще се постави и въпроса за отношенията с Русия и Китай. Т.е. една така изградена отбрана, ще създаде големи проблеми на Европа”, изрази позиция бившият зам.-министър на отбраната.
„ Мисля, че най-големият му противник затова ще бъде Германия. Защото след излизането на Великобритания от ЕС Франция остава ядрената сила в ЕС. И ако флагманът за ядрено сдържане е Франция, то това автоматично ще означава, че ще водач на ЕС. Затова смятам, че това е и една заявка Франция да застане начело на ЕС.
И аз споделям мнението, че Макрон има вътрешнополитически проблеми, и че тази негова идея няма да бъде одобрена от другите страни, а ще срещне отпор и в Алианса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР