104-километровата магистрала Баранка Ларга-Вентанила радикално намалява времето за пътуване до

...
104-километровата магистрала Баранка Ларга-Вентанила радикално намалява времето за пътуване до
Коментари Харесай

Спорната нова „супермагистрала“ в Мексико

104-километровата автомагистрала Баранка Ларга-Вентанила коренно понижава времето за пътешестване до красивото и бохемско крайбрежие на Оаксака , само че дали локалните общности са готови за това?

„ Крайбрежието на Оаксака от доста години беше моя мечтана дестинация, откогато една другарка се завърна от едногодишен престой там. Тя ми описа, че е посещавала йога център, където са били проведени разнообразни ритуали по време на пълнолуние и церемонии по лекуване с растения, които са били провеждани напряко на плажа “, споделя кореспондентката на “BBC ” Британи Елиз Варгас .

„ Миналия декември, откакто живях пет месеца в Оаксака, столицата на едноименния щат, най-сетне стигнах до това красиво тихоокеанско крайбрежие, с цел да следя по какъв начин вълните се разрушават в плажа в квартал „ Плая Сиполите “, единственият формален нудистки плаж в Мексико. Любувах се на залеза на морски нос, за който се твърди, че е дом на заровено богатство на ацтеките и пробвай действието на непознати за мен растения ”, спомня си още Британи.

По думи на младата жена обаче да се стигне до такава степен преди не е било по никакъв начин елементарно . Спокойното и значително неособено развито крайбрежие на Оаксака е предпазено от планината Сиера Мадре дел Сур и по това време до него се е стигало по прочут, само че доста неравномерен и стръмен планински път с безкрайни завои. Пътуването е отнемало седем-осем часа с кола или 10-12 часа с рейс и мъчно се е вмествало в работния график на кореспондентката. Единствената друга опция обаче била безценен полет до крайбрежния град Пуерто Ескондидо. Британи е била принудена да се придвижи с нощен рейс , чиито непрестанни завои са я крали да се усеща като на неконтролируемо влакче на ужасите.

Сега, единствено няколко месеца по-късно, едно бързо пътешестване до плажа през уикенда е изцяло допустимо и доста по-лесно . Новата 104-километрова „ супермагистрала “ , свързваща град Оаксака  – разгласен за най-хубавия град в света през 2023 година с Пуерто Ескондидо , вратата към съвсем 600-километровата превъзходна брегова линия, най-сетне е била открита и изцяло годна за употреба през февруари 2024 година, 15 дълги години след основаването си. Новият маршрут коренно е понижил времето за пътешестване , свеждайки го единствено до 2,5 часа .

„ Новата автомагистрала трансформира разпоредбите на играта за хората, които желаят елементарно да пътуват от града до плажа. Хората се вълнуваха от автомагистралата, когато напуснахме град Оаксака и още повече, когато пристигнахме в Пуерто Ескондидо, “, твърди Колийн Палмър , американка, която Британи е срещнала по време на пътуването си.

Въпреки този прогрес обаче, през последните години в Оаксака локалните хора изпитват терзания , защото крайбрежните общности стават все по-популярни измежду чужденците и дълготрайните гости. Това безспорно води до повишаване на разноските , което принуждава локалните поданици да си търсят други места за живот и прехранване. Замърсяването заплашва девствения пейзаж, а даже и самият прибой към този момент наподобява по-различно поради усиленото развиване в региона. Липсата на държавни вложения в региона на инфраструктура и пречиствателните уреди значи, че общностите и нежната среда, в която живеят, не са готови да одобряват големия брой туристи.

В същото време новият път разпалва напрежението сред локална група от коренното население и държавното управление . Членовете на общността Коатлонес (Coatlones) настояват, че са отстъпили земите си и са сътрудничили на държавното управление при построяването на автомагистралата в продължение на дълги години, като им е било дадено, че ще имат изключителни права за ръководство на превоза там. Това заричане обаче не е било спазено, което е подтикнало общността да блокира придвижването в границите на 24 часа след откриването на автомагистралата.

„ Качеството на живота тук е друго, в случай че си бял човек или в случай че си от коренното население. В Пуерто Ескондидо имаме ясна визия за това. Имаме два разнообразни образа на Мексико – същинското Мексико и това, което туристите познават, “, признава Изабела Мат , локална художничка и активистка, която е родом от Пуерто Ескондидо.

Тъй като новата автомагистрала открива пътя към крайбрежието както в никакъв случай до момента, става още по-ясно какъв брой скъп и уязвим е този богат от екологична и културна позиция район. Според Британи въпреки множеството пасажери да се радват на вероятността за бърза и комфортна автомагистрала, те не трябва да не помнят, че е значимо да се почита благосъстоянието на земята и хората, които живеят там.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР