1000 дни след изстрелването му европейският космически телескоп Гая“ днес

...
1000 дни след изстрелването му европейският космически телескоп Гая“ днес
Коментари Харесай

Данни от телескопа Гая: очакваме най-подробната карта на Млечния път

1000 дни след изстрелването му европейският галактически телескоп „ Гая “ през днешния ден ще даде необикновено огромен размер данни за нашата вселена, съпроводени от най-подробната карта на Млечния път, съобщи Франс прес.

От изстрелването му на 19 декември 2013 година „ Гая “ изследва Млечния път, който е с диаметър 100 000 светлинни години, като всекидневно записва данни за 60 милиона звезди.

Досега е разпознал 1 милиард звезди, съгласно Европейската галактическа организация (ЕКА). Това е връх, въпреки да става дума за по-малко от 20 на 100 от звездите в Млечния път, който евентуално наброява сред 100 милиарда и 200 милиарда звезди.

Франсоа Миняр от Френския център за научни проучвания и научния екип за „ Гая “ в ЕКА е на мнение, че е обърната нова страница в астрономията.

През вековете човечеството постоянно се е опитвало да преброи звездите на небето, само че до момента това не бе правено с такава точност Свършена е огрома работа.

Събраните от телескопа данни излизат отвън рамките на наблюденията и картографирането и ще разрешат на астрономите да изчислят дистанцията сред Земята и тези звезди. Измерването на дистанцията е с изключителна роля в астрономията. Това са освен най-важните, само че и най-трудните за приемане данни, защото за задачата е нужно придвижването на звезда да се следи в разстояние на 14 месеца.

Осведомени сме за посоката на придвижване на множеството звезди в Млечния път, само че не и за дистанцията им до Земята. Единствено дистанцията дава опция да се ситуира всяка звезда в космоса. „ Днес изведнъж ще открием дистанцията и придвижването на 2 милиона звезди в Млечния път, т.е. на 20 пъти повече звезди, в сравнение с по-рано “, означи Миняр.

450 учени обработват получените от „ Гая “ данни, с цел да се открият местоположението, скоростта, блясъкът и цветът на звездите. Обемът на обработваните данни няма еднакъв на себе си в региона на астрономията, увериха от Френския център за научни проучвания.

„ Гая “ ще революционизира това, което знаем за звездите и нашата вселена “, разясни астрономът Дейвид Хог от Нюйоркския университет.пред сп. „ Нейчър “.

„ Изследванията въз основата на тези данни евентуално ще са стотици “, добави Миняр.

„ Гая “ ще даде опция също да се открият планети, означиха учените. „ Обзалагам се, че задачата ще открие хиляди нови светове “, настоя астрономът Грегъри Лафлин от Йейлския университет. Това обаче няма да стане преди края на 2018 година и даже преди края на задачата през 2020 година, счита Миняр.

Наблюденията на „ Гая “ ще разрешат също да се научат някои неща за тъмната материя в нашата вселена. Европейският галактически телескоп също така следи метеорити. „ Гая “ ще може да предизвести обсерватории за наближаващи метеорити, с цел да се реши дали съставляват опасност за Земята.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР