1000 декара широколистна гора, треви и храсти изгоряха при пожара,

...
1000 декара широколистна гора, треви и храсти изгоряха при пожара,
Коментари Харесай

1000 декара са засегнати от пожара край Ветрен

1000 декара широколистна гора, треви и шубраци изгоряха при пожара, който породи през вчерашния ден в землището на град Ветрен. Огънят е сподавен, само че на мястото остават екипи на пожарната, които наблюдават за скрити огнища.

Пожарът е тръгнал от сметището край Ветрен и през сухи треви бързо е достигнал до близката гора. Силният вятър в допълнение затрудни гасенето на огъня. Още с изгрева на слънцето дежурните екипи на мястото започнаха да обхождат масива и да гасят разпалилите се нови огнища.

Предстои да се обясни дали сметището се е самозапалило или има умишлена интервенция. Според екоинспекторите при високите температури биогазът е елементарно запалителен, а по-късно тлеенето продължава със седмици.
Радослав Лютаков - кмет на град Ветрен: Сметището по принцип пуши непрекъснато - седмица, две, като тръгне да запуши мъчно се овладява там обстановката.
Депото е затворено преди година, само че съгласно локалните хора непрекъснато идват камиони от други обитаеми места.
Благой Фасулков: Няма кой да им направи забележка.
Още в края на 2018-та, при инспекция на място от екоинспекцията са открили, че бариерата е счупена. Направени са наставления към община Септември, която стопанисва сметището.

На територията на Пазарджишка област има 9 сметища, които би трябвало да се рекултивират до края на 2020 година За Ветрен към този момент има направен план и до края на годината ще се разгласи поръчка за избор на реализатор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР