1000 дами нарамват пушките, тръгват на лов за глигани. Основателката

...
1000 дами нарамват пушките, тръгват на лов за глигани. Основателката
Коментари Харесай

1000 дами нарамват пушките, тръгват на лов за глигани


1000 дами нарамват пушките, потеглят на лов за глигани. Основателката на клуб „ Аврора “ открива сезона, аджиите с вяра, че чумата си отива.
Поне 1000 дами ще нарамят пушките в неделя и ще излязат на лов за дива свиня. Това сподели пред „ Телеграф “ Соня Андонова, създател на дамски ловджийски клуб „ Аврора “. Самата тя ще открие сезона на груповия лов на дива свиня като началник на лова в тайфа „ Габра “ към Ловно-рибарско сдружение „ Елин Пелин “ и по традиция ще направи инструктаж на авджиите.

Соня Андонова е от дамите, които избират лов на наедрял дивеч.

„ Очаквам всички бележки да бъдат цялостни, към една записка може да има до 20 души. Ние имаме две бележки, значи ще се съберем към 40 индивида “, сподели Андонова. При 2640 ловни дружини в България по груби сметки на лов за глигани през днешния ден се чака да излязат към 5000-6000 авджии.

Жените ловци в България са към 3000. Повечето ловуват с мъжете си в дружините и избират да вървят за малък дивеч. „ Ловът на наедрял дивеч е по-суров и с повече адреналин.

Може да гърми, да вали и да мръзнеш, само че не може да се скриеш на изсъхнало “, уточни Андонова.

Преди всеки излет се организира наложителен инструктаж. Едно от наложителните условия е ловците да имат светлоотразително облекло. „ Не ни интересува дали дивечът ще ни види пръв, значимото е сътрудниците да ни виждат “, споделя Андонова. Ако млад кандидат-авджия не знае, че облеклото би трябвало да има светлоотразителни моменти, то той ще бъде разкъсан още на изпита. Така се случило с юноша, който на въпроса какво би трябвало да е облеклото на ловеца, дал отговор „ топло “.

Друг значим миг е, че кучетата би трябвало доста добре да се познават, с цел да не стане неточност. Още на сборния миг се гледа каква порода са, с цел да не се случи по този начин, че някой да простреля гончето на сътрудник, мислейки го за чакал. „ Много значимо е също по този начин младите ловци да слушат разказите на по-опитните си сътрудници, да се вслушват в препоръките им. Дисциплината би трябвало да е желязна. Не се стреля по всичко, което мърда в храсталака, а единствено по забележима цел “, продължава със препоръките Андонова. Оръжието би трябвало да се носи с цевите нагоре, по време на излет използването на алкохол и наркотични субстанции е строго неразрешена. „ Това да си купиш джип, пушка и облекло, не те прави ловджия. Такъв ще станеш, като четеш за животните и ги познаваш “, споделя още дамата.

Големият въпрос този сезон е дали се е  възстановила популацията на дива свиня, която беше грубо ударена от чумата. Но доста места глиганите просто изчезнаха и авджиите се връщаха с празни ръце. Този сезон обаче дружинките са обнадеждени, тъй като камерите в гората постоянно към този момент засичат цели стада диви свине.

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) припомня, че е наложително предаването на проби за проучване за болесттите Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Вирусът на АЧС не визира здравето на хората, само че проучването е належащо за следене за зародили нови огнища на заболяването, както и за задачите на разбора и набелязване на ограничения за битка с нея. Агенцията припомня, че проучването за трихинелоза е от изключителна значимост за свеждане до най-малко на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви прасета. Изследването се прави в упълномощени лаборатории, в това число и в лабораториите на БАБХ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР