10 дни не е малък срок, но не знаем дали

...
10 дни не е малък срок, но не знаем дали
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: За момента не засичаме внос на южноафриканския щам, но е почти неминуемо да се срещнем с него

" 10 дни не е дребен период, само че не знаем дали ще е задоволителен ", съобщи пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в коментар на влизащите в действие от 22 март нови ограничавания поради високия растеж на заболеваемостта от Covid-19. По думите му намаляването на контактите сред хората ще окаже въздействие. Кунчев изрече съмнение, че срокът може да бъде удължен.

Той показа, че е доста сложна задачата да се откри добър баланс сред здравето и стопанската система:
" Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, по-късно в Чехия и Словакия, а сега и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекомерно доста - той е от 2 до 4 седмици. Едно понижаване на контактите би трябвало да повлияе, в случай че не стартира незабавно спад, то най-малко да достигнем плато, без да има продължаващо повишение на броя на инфектираните и умрелите ".

Според доцент Кунчев обществото е разграничено във връзка с строгостта на ограниченията и времето, в което се постановат.

" Не е положително ситуацията в лечебните заведения, натискът към тях продължава да пораства. Търсенето на здравна помощ се усили, което значи, че новият вариант води до по-бързо развиване на по-тежка клинична картина, което постанова болнично лекуване. Към момента наближава 8000 броят на признатите в лечебни заведения лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. това е прекомерно огромен брой, който изтощава така и така прекомерно изморената здравна система ", изясни основният държавен здравен контрольор.

" За момента не засичаме " импорт " на южноафриканския вариант, въпреки че в Европа го има, а и на Балканите го има - в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неизбежно е и с него да се срещнем ", акцентира доцент Кунчев.

В другите региони на страната се записват сред 60 и 90% единствено от английския вид на ковид, заяви той.

Във връзка с краткотрайното прекратяване на имунизирането с " АстраЗенека ", доцент Ангел Кунчев беше безапелационен, че това е верният метод - когато има и минимум подозрение, стопира се използването до изясняване на обстановката. Той посочи, че обществото е доста сензитивно във връзка с имунизациите:

" На първо място е сигурността, а след това е ефикасността. Това са главните правила, на които всяка ваксина би трябвало да дава отговор ".

Доц. Кунчев удостовери, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на имунизацията.

Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, акцентира той и добави, че няма да е елементарно да бъдат уверени огромна част от хората, с цел да се имунизират. По думите му това ще е главната задача на медиците и на щаба.

" Има толкоз неразбираеми фактори, че не може да се предвижда по кое време и дали ще има нова вълна на Covid-19. Трябва да има система за наблюдаване, както е и при грипа - годишно 40 лаборатории в света наблюдават какви нови варианти се появяват. Това евентуално ще стане и с ковид ".

Главният държавен здравен контрольор съобщи, че няма информация за произвеждане на каква ваксина ще се употребява новопостроеният цех в Разград, показан от премиера.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР