10-дневната карантина за всички граждани, влизащи у нас от Обединеното

...
10-дневната карантина за всички граждани, влизащи у нас от Обединеното
Коментари Харесай

КОВИД у нас: Без новозаразени в Монтанско

10-дневната карантина за всички жители, влизащи у нас от Обединеното кралство, ще  остане в действие до 31 януари 2021 година , това бе решено на работно заседание при премиера Борисов. Полетите от Англия ще бъдат възобновени, когато здравните специалисти дадат детайлности за новия вариант на COVID-19, съобщиха от държавната осведомителна работа. 

„ Много изпатихме от февруари, само че чакаме през днешния ден Европейската организация по медикаментите да се произнесе и за имунизациите “, заяви министър-председателят Бойко Борисов.  Премиерът разпореди да бъде основана нужната организация във всеки един бранш поради усложненията, които постановат ограничаващите ограничения от през вчерашния ден поради новия вариант на COVID-19.  По думите на Борисов нужни са съответни и навременни дейности по отношение на очакващото се скупчване на товарни коли по границите.

Минисърът на превоза Росен Желязков посочи, че  се лимитират идващите полети от Англия и Северна Ирландия, а не заминаващите пасажери от български летища натам. 

Причината за лимитираното влизане на чужденци у нас е новият вариант на ковид а , засечен на Острова. На среднощна ревизия здравният министър Костадин Ангелов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отидоха на Летище София, с цел да инспектират спазването на заповедта, заяви bTV.

По изключение три самолета от Англия кацнаха тази нощ в България . Новината, че би трябвало да останат под карантина изненадата част от пасажерите. “Целта ни е да опазим границите на страната и здравето на хората, до момента в който пристигна имунизацията, с цел да могат те да придобият имунитет ”, сподели Ангелов. Изключение за трите полета е направено, защото българските жители към този момент са били на летищата и е било невероятно да бъдат „ канселирани “, разясни той.

Това, което знаем за новия вариант на вируса, е, че той се предава по-бързо от новия ковид  и че се въздейства от новата ваксина, която стартира да се слага в България от 27 декември “, сподели още Ангелов. От своя страна, министър Терзийски увери, че „ Гранична полиция “ ще прави инспекции в осведомителните масиви и ще открива обстоятелствата, отнасящи се до идващите в България през сухопътната граница.

Ден без нито един инфектиран с COVID-19, е бил 20 декември в област Монтана, съобщиха от Регионалната здравна ревизия.

Това се случва за повторно през последния месец, след като на 29 ноември също нямаше нито един човек с позитивен тест.

Броят на хората в района с дейна зараза продължава да понижава. Към момента те за 562 души, до момента в който преди месец бяха към 900. В лечебни заведения са настанени 106 души, до момента в който при започване на есента имаше дни с 160-170 приети в болница.

Най-много от случаите са в община Монтана - 191, следват Лом - 143, Бойчиновци - 65, Берковица - 55 и т.н. От началото на пандемията в област Монтана са диагностицирани 2901 души, от тях 2155 са оздравели, а 184 са умряли.

" Община Пазарджик е към този момент за образец и в една от най-важните тематики - екологията " , посочи кметът Тодор Попов при откриването на инсталациите за сепариране и компостиране на боклуци на територията на Регионалното хранилище край Пазарджик.

" Днес имаме съвременно хранилище, съвременни съоръжения за сепариране и за компостиране, и към този момент рекултивирано остаряло бунище. Това са неща, които преди три години ни беше мъчно да си представим, тъй като това са най-трудните планове, които изискват напъните и професионалната работа на доста хора ", добави Попов.

" Община Пазарджик е към този момент за образец освен в спорта и културата, освен в инфраструктурата, само че и в една от най-важните тематики - екологията. Какъв въздух дишаме, каква почва имаме, по какъв начин управляваме отпадъците си, всичко това приказва за разсъдък, отговорност и професионализъм ", сподели още кметът Попов.

Областният шеф Стефан Мирев означи, че днешното събитие е следващото доказателство за положителното взаимоотношение сред локалната и държавната власт, а резултатът е обвързван с добруването на хората и подобряването на качеството на средата, в която живеем.

Проектът е на стойност близо 20 млн. лв. и включва планиране и създаване на апаратура за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци, система за разделно събиране и оползотворяване на зелени и биоразградими боклуци и преработването им в съоръжения за компостиране.

Новите уреди ще се употребяват от седем общини в Пазарджишка област.

Данните за денонощието

166 са новите случаи на инфектирани с ковид у нас през последното денонощие . Те обаче са на база на по-малко проби – 790. Това сочат данни на Единния информативен портал.

Излекуваните са в пъти повече от умрелите – 1731 . А изгубилите борбата с вируса са 58. Активните случаи са 84 828, като в интензивно поделение остават 536 души. 53-ма са откритите новозаразени в София, следват Варна с 16 и Плевен с 15 нови случая.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР