10-15 мъртви птици са намерени на бургаския плаж. За това

...
10-15 мъртви птици са намерени на бургаския плаж. За това
Коментари Харесай

Алармират за мъртви птици по бургаския залив

10-15 мъртви птици са открити на бургаския плаж. За това алармират от Българска фондация " Биоразнообразие ", представени от БНР.

Птиците са били от типа средиземноморски буревестници. По тях е нямало забележими следи от риболовен мрежи, корди, мазут и други външни белези, които изрично да сочат за аргументите за гибелта.

Те са били в неприятно положение и не може изрично да се съобщи дали са починали от естествена гибел или аргументите са свързани с човешка активност.

Д-р Петър Янков от ПЗЦ " Пода " разяснява, че в последните дни към 24 000 от тези птици гонят пасажите с риба в бургаския залив и при толкоз огромни скупчвания е естествено да има и жертви измежду тях.

По думите му обаче е само че броя мъртви птици не допустимо и да има починали от рибарските мрежи в залива, е такава, че да допуска нещо по-различно от нормалната смъртност за такава висока бройка.

Средиземноморският буревестник е дребна птица с размерите на гълъб, публикуван по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита от време на време в многочислени ята за изхранване през Босфора и постоянно следва пасажите риба, а от време на време, в случай че са го изпреварили в откриването им - и риболовните кораби.

Световно заплашен тип в категорията " Уязвим " (BirdLife International, 2020), а международната популация се прави оценка на към 33 хиляди гнездящи двойки или ок. 100 хиляди птици (IUCN, 2018). Основни закани за типа са строителството в крайбрежната зона, където са местата му за гнездене, развиването на туризма, грабителство от бозайници и птици. Освен това има данни, че птиците умират като приулов в риболовен мрежи или парагади. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР