1. Ваш приятел разказва някаква история и се сещате за

...
1. Ваш приятел разказва някаква история и се сещате за
Коментари Харесай

ТЕСТ: Колко егоистични сте?

1. Ваш другар споделя някаква история и се сещате за ваша сходна, която желаете да споделите. Ще го изчакате ли да завърши, или ще го прекъснете?

а) Ще го прекъсна. Вероятно, до момента в който го изчакам да завърши, към този момент ще се е появила нова тематика за дискутиране и ще изпусна момента.

б) Ако моята история е къса, най-вероятно ще я вмъкна в диалога небрежно.

в) Ще го изчакам да си я доразкаже.

2. Решавате да заминете с другари някъде в чужбина. Но мненията ви във връзка с това, което желаете да видите там, се разминават. Ще се съобразите ли с другите?

а) Не, несъмнено. Кой знае дали ще имам опция да дойда тук в миналото отново. Ще посетя местата, които желая, и по-късно ще се причисля към останалите.

б) Зависи - в случай че има по какъв начин да съчетая това, което аз желая да посетя, с проектите на другите, ще го направя.

в) Най-вероятно да. Все отново дружно сме отпътували за някъде, избирам да не се разцепвам от колектива.

3. Усещате ли се, когато започнете да прекалявате с потреблението на персоналното местоимение “аз ”, без значение дали става дума за диалог, или известия?

а) Не, че и за какво? Как другояче да опиша някаква персонална история?

б) Да, само че просто не се чувствам.

в) Много ме нервира, когато някой споделя “аз ” през няколко секунди, по тази причина и се пробвам да го заобикалям, когато може.

4. Кога отстъпвате в разногласия?

а) Никога. Особено когато съм на 100% сигурен/сигурна в това, което споделям.

б) Когато не съм толкоз запознат/а с тематиката, провокирала разногласието.

в) Винаги, дори все заобикалям да влизам в конфликтни обстановки.

5. Уговаряте се с другари да излезете на заведение. Колко постоянно се преценяват с вас за мястото на срещата?

а) Доста постоянно, просто тъй като аз знам множеството заведения и знам кое ще е най-подходящо за нас.

б) Понякога се случва с мен да се съобразят. Например, когато съм си харесал/а човек, който работи в избран ресторант/бар и желая да го видя, а среща с другари е съвършена опция.

в) Никога, тъй като в никакъв случай не съм изявявал/а искания къде да вървим. Важното е да се забележим, не къде.

6. Ваш приятел/роднина ви се обажда и ви предлага да се видите, тъй като му е погрешно поради някакъв проблем, само че вие сте доста изморен/а. Какво ще извършите?

а) Ще му предложа да си поговорим по телефна или различен ден да се забележим, тъй като съм зает/а.

б) Ако ми е доста непосредствен, ще изляза да се забележим, само че в случай че не ми е, по-скоро ще му предложа да ми пише/обади.

в) Веднага ще се съглася, без значение дали ми е непосредствен, или не.

7. Цял ден сте на крайник и най-после, като се прибирате с градския превоз, има едно свободно място и сядате. В един миг се качва възрастен човек - какво ще извършите?

а) Ще се направя, че не го виждам. И аз съм човек и съм уморен/а.

б) Често си виждам в телефона или чета книга и рядко виждам какво се случва към мен. Но в случай че го видя, ще му отстъпя мястото незабавно.

в) Така или другояче, не сядам, все съм прав/а.

8. С ваш сътрудник работите еднообразно - и двамата отделяте задоволително време и старания за работата, само че него покачват. Как ще реагирате?

а) Много ще се ядосам и ще повдигна тематиката - въпреки всичко и аз съм се трудил/а доста и заслужавам покачването.

б) Най-вероятно ще ми стане неприятно, само че ще си замълча - по този начин са решили, че е редно.

в) Ще му се развеселявам и незабавно ще го поздравя. Сигурно има причина да не ме покачат.

9. Обичате ли да сте център на вниманието?

а) О, да! От малък/малка съм свикнал/а “прожекторите ” все към мен да сочат. Умея да съм център на компанията и да описвам увлекателни истории, по тази причина и всички ме харесват.

б) Много рядко. Ако съм в такова въодушевление - да, и измежду другари.

в) Не. Това ме ужасява, избирам никой да не ми обръща внимание.

Най-много отговори “а ”:

Вие сте може би прекомерно егоистични, евентуално не и за първи път го чувате. Искате целият свят единствено с вас да се преценява, не допускате съществуването на непознати отзиви, смятате, че вашето постоянно е вярно. Сигурно и въобще не се усещате, че с вашия нарцисизъм доста постоянно наранявате хората към вас, като не им давате опция да се покажат. Винаги желаете вие да сте център на вниманието, което от време на време е занимателно, само че в други случаи доста писва на хората към вас. Опитайте се да сте малко по-скромни и недейте всичко да обръщате във ваша изгода.

Най-много отговори “б ”:

Вие сте някъде по средата - от време на време егоизмът ви доста мощно се демонстрира, само че в други случаи може да сте най-скромните хора на света. Вероятно, когато сте измежду свои хора, тогава може би егоистичната ви страна повече се демонстрира, тъй като сте в позната среда. Сигурно си позволявате да изкажете претенциите си пред семейство и другари, само че не и пред непознати. Тогава по-скоро се пробвате да се харесате на хората, надлежно все желаете да им помогнете с нещо или други

Най-много отговори “в ”:

Капка егоистичност няма у вас. Вие сте толкоз самоотвержени, гледате да помагате на другите постоянно когато можете, все се интересувате от хората към вас и постоянно поставяте себе си на последно място. Това обаче в доста моменти може да ви навреди. Ако непрестанно се преценявате без значение дали с родственици, другари, сътрудници, или други, в един миг всички ще ви се качат на главата. Трябва да отстоявате и личното си мнение, усеща и място. И се пробвайте да имате повече кураж да кажете “не ”, когато нещо не ви устройва.

Как да се справите с това

Всеки човек малко или доста е егостичен. Това е безусловно обикновено, въпреки всичко е като тип самозапазване.

1. Опитайте се да приемате непознатото мнение. Вероятно все си мислите, че вие сте прави, вашето мнение постоянно е правилно, само че не е по този начин. Всеки човек мисли по друг метод и един проблем или въпрос постоянно има две страни.

2. Не обръщайте вниманието постоянно към себе си. Прекалено егоистичните хора обичат да са център на внимание и прожекторът все към тях да е ориентиран, само че това не всеки път се приема добре. В хода на диалог без значение дали с близки, или непознати избягвайте да прекъсвате говорещият единствено тъй като сте се сетили за някаква история. Изчакайте го да завърши и тогава я разкажете.

3. Не бъдете толкоз себични. Интересувайте се от другите, помагайте им. Не търсете постоянно изгодата за себе си - това може доста да попречи на работата ви в екип или даже в другарствата. Никой не желае човек, който единствено от себе си се интересува, като другар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР