1. Св. преподобни Мартиниан и св. преподобни и († 422

...
1. Св. преподобни Мартиниан и св. преподобни и († 422
Коментари Харесай

ПРАЗНИК: Църквата чества големи светци - черпят всички, чиито имена значат добра дума и живот

1. Св. преподобни Мартиниан и св. преподобни и († 422 г.) - преподобни Мартиниан бил родом от Кесария Палестинска. На 18 години той се отдръпнал в една планина в Кападокия и там прекарал 25 години в пост, бдение, молитва и битка с доста изкушения.

Когато една жена пристигнала да го изкушава и видял, че ще падна в грях с нея, той скочил необут в огъня и стоял там до момента в който от болежка била убита у него всякаква сласт. Когато му се явили други изкушения, той избягал на самотна канара измежду морето, с цел да се избави от сексапил. По Божи промисъл делфин го дочакал и на гърба си го изнесъл на брега.
свързани новини26049на 12.02.202210131на 11.02.2022
Тогава Мартиниан решил на никое място да не се настанява за непрекъснато, а непрестанно да пътува. За две години той обходил 164 града, като на всички места проповядвал и поучавал народа. Най-после стигнал в Атина, където се поминал в 422 година.

2. Св. Евлогий, архиепископ († 607-608) - св. бил благоверен и лоялен на вярата Христова овчар, светителствал по времето на император Ираклий (VII век).

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Евлоги, Евлогия, Зоя

Името Евлоги, преведено от гръцки значи " добра дума ", " прослава ". Името Зоя пък на гръцки значи " живот ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР