1. Св. Mаксим Изповедник (ок. 580-662) - преподобни Максим Изповедник

...
1. Св. Mаксим Изповедник (ок. 580-662) - преподобни Максим Изповедник
Коментари Харесай

ПРАЗНИК: Черпят пет редки и много красиви имена

1. Св. Mаксим Изповедник (ок. 580-662) - преподобни Максим Изповедник е роден в Цариград (Константинопол). Получил високо обучение, заемал висша служба в двореца на император Ираклий (VII в.).

При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово подстрекателство папа Мартин свикал събора в Латерана срещу ереста. Като научил император Констанс II, правоприемник на Ираклий, оклеветил Максим и изискал да го изпратят в Цариград (Константинопол).

Като не съумял, заповядал през нощта да го заловен и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и омраза срещу царя. Нанесли му побой, така че земята към се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, гдето умрял в 662 година.
свързани новини31807на 16.01.202244177на 02.01.2022
Когато на VI Вселенски събор в Цариград (680 г.) православието спечелило над ереста, мъченическият героизъм на св. Максим Изповедник бил оценен по достолепие. Светата Църква високо уважава този прочут преподавател и просветител на православната религия.

2. Св. страдалец от Витиния († 290)

ИМЕН ПРАЗНУВАТ: Максим, Максимилиан, Валери, Валерия, Неофит
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР