1. Пълноправното членство на България в ЕКА може да се

...
1. Пълноправното членство на България в ЕКА може да се
Коментари Харесай

Членството на България в Европейската космическа агенция трябва да е национален приоритет

1. Пълноправното участие на България в ЕКА може да се случи само след политическо решение, надлежно е изцяло естествено тематиката да се повдига като политически въпрос от страна на политическите партии. Ако има нещо изненадващо, то е, че въпросът се повдига на дневен ред скоро след изборите, освен това от нова партия, а не от такива, които обичайно са взели участие в ръководството. В този ред на мисли на мен не ми прави толкоз мощно усещане неразбираемата дефиниция и очевидните несъгласия в позицията на Има Такъв Народ (т.е. аплайваме за ЕКА, само че астронавтите ни ще са в НАСА)*, а че въобще е декларирано сходно желание. Ако желанието е съществено, тези несъответствия ще се изчистят по-нататък по натурален път. Важното е, че въпросът е хвърлен на дневен ред. 

2. Пълноправното участие на България в ЕКА би следвало да е висш приоритет за страната – даже и единствено от позиция на аргумента, че то е значително за евроатлантическата ни ориентировка. Също както през 90-те години се е стигнало до консенсус измежду политическите партии, че участието ни в Европейски Съюз и НАТО са значим приоритет, по този начин е значително да се работи в посока консенсус измежду актуалните парламентарно показани партии и за участието ни в ЕКА, а не тази стойностна тематика да се употребява като бухалка против тези политици, които не харесваме.

3. Докато изказаното в точка 2. (т.е. за значимостта на участието ни в ЕКА) не трябва да се омаловажава, ние не би трябвало да забравяме, че следва да гледаме нашия интерес. Нали не забравяте, че би трябвало да плащаме членски импорт и че се чака да получим нещо в подмяна? Имам поради следното – на запад тематиката за разнообразието на разнообразни култури е извънредно известна и непрестанно ни се постановат термини като equity, inclusion и diversity. Въпреки всичко Източна Европа е извънредно непредставена в галактическо отношение – и това безусловно би трябвало да се подсети на претендиращия за морал Запад. Както съм писал за публикация в The Space Review през 2019 година, в Европейския астронавтски корпус няма дейни представители от страните в Централна и Източна Европа. 

4. Що се касае до взаимна задача сред България и Северна Македония, тук държа да отбележа, че космонавтиката е извънредно сплотяваща активност и може да накара страни, които са в неприятни дипломатически връзки, да работят дружно. Най-сериозният образец в това отношение е Международната галактическа станция. Но не е наложително да се ограничаваме единствено до сферата на пилотируемата космонавтика. Общ сателит за изпълняването на на практика задания (напр. оценка на посевите, взаимна телемедицина) може да се координира на равнище Балкански полуостров. Възможностите са доста – стига да има и воля за това. 

-Светослав Александров.

Позицията на Има Такъв Народ (по думите на Слави Трифонов) е: “Ще създадем всичко допустимо да изпратим мъж и жена в НАСА и те да бъдат първите български астронавти. Ще създадем всичко допустимо към тях да се причисли един северномакедонец, с цел да не гледаме в земята от позор, а да гледаме нагоре, към звездите. ”

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР