1. От началото на войната в Украйна Лукойл Нефтохим Бургас

...
1. От началото на войната в Украйна Лукойл Нефтохим Бургас
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": България в плена на руския нефт; Пазарът на жилища: Върхът се вижда

1. От началото на войната в Украйна " Лукойл Нефтохим Бургас " употребява от ден на ден съветски нефт, тъй като е по-евтин, а вносът е редуциран до най-малко Твърдо зад отсрочката от две години за възбраната за импорт на съветски нефт. Такава е формалната позиция на България. Развръзка в Брюксел по тематиката ще има близката седмица, като в случай че страната не получи изключение, пазарният недостиг и скъпите горива ще са тук месеци наред. Стои и политическият въпрос - какво ще прави България, позволила единствената й огромна рафинерия да е съветска, профилираното пристанище също, а за похлупак - и вносните други възможности като подготвен дизел и бензин да са със същия генезис.

Санкциите против Русия доведоха до изкривявания на пазара. Цената на съветския нефт стана най-атрактивната на фона на останалите типове, тъй като суровината се продава с отстъпка. В страната има един огромен производител и той е приспособен софтуерно към съветската суровина - " Лукойл Нефтохим Бургас ", като групата е и мощен състезател на пазара на едро. Заради ниската цена. 2. София купува безценен газ за рейсовете си от медиатор, който е бил офицер от Съюз на съветските социалистически републики През февруари кметът на София Йорданка Фандъкова на няколко пъти заплаши, че ще се стигне до разреждане на рейсовете на градския превоз, в случай че страната не субсидира общинските сдружения с над 170 млн. лева Една от аргументите за това по думите й бяха високите сметки за природен газ. Същото напомни и във вторник, когато съобщи, че в случай че това не се случи с актуализацията на бюджета, превозът даже може да спре. Но се оказва, че до момента в който Фандъкова е давала тези обществени пояснения, " Столичен автотранспорт " е сключил противоречива договорка за още по-скъп газ, като дружно с това е почнал да заплаща и високи комисиони на медиатора при доставката.

Или казано по различен метод, вместо да се търсят стопански преференциални други възможности, общинското дружество е предпочело да направи ненужна договорка на по-неизгодна цена, като заплати и. Според биографията му в уеб страницата на Балканско атонско придвижване, на което е създател, той е бил офицер в Съветската войска, има медали от министъра на защитата на Съюз на съветските социалистически републики и е награден с медал " Червена звезда " с декрет на президента на Съюз на съветските социалистически републики. Кристов има и дълга история в българския енергиен бранш, обвързвана с няколко абсурда. 3. Пазарът на жилища: Високото търсене и слабото предложение подвигат цените. Войната, отслабването на стопанските системи и растежът на ипотечните лихви може да охладят бранша Жилищата не престават да нарастват, само че ползата към покупката им не стихва. От началото на годината растежът на цените даже се форсира. През първото тримесечие покупко-продажбите в страната са с 10% повече, в сравнение с през същия интервал на 2021 година, която беше най-силната за пазара за повече от десетилетие. А растежите на покупките в огромните градове като София, Варна и Бургас надвишават по брой даже тези от рекордната 2008 година

Пазарът е парещ и статистиката го удостоверява. Дали това е температура пред разболяване? Скептиците споделят " пазарът пораства като за последно ". Оптимистите убеждават, че към този момент няма ясни признаци да стартира превръщане на наклонността. 4. През това десетилетие рисковите и дяловите фондове ще имат над 1.5 милиарда лева разполагаем за вложения в млади компании Десет години откакто Европейският капиталов фонд (ЕИФ) даде начало на постоянните вложения в стартъпи посредством 21 млн. евро за фондовете Eleven и LAUNCHub, България към този момент се намира в десетилетие, в което ще бъдат налични над 1.5 милиарда лева за дялови вложения. Тези пари биха могли да трансформират доста образа на предприемаческата екосистема в страната, освен това освен за фондове и стартъпи, само че и за по-зрели компании, които също ще имат достъп до обилни суми институционален капитал.
Реклама
Структурираните вложения от фондове в компании започнаха по-скоро като бутикова стратегия, в която имаше малцина фондове с малко пари, насочвани към млади компании. Сега картината се трансформира. Фондовете и фонд мениджърите в България към този момент са доста повече и по-добре готови, в сравнение с преди 10 години. Предприемаческата екосистема също ражда повече компании на високо равнище и от последващите привлечени финансирания и препродажби могат да дойдат още пари за вложения. Ефектът, най-малко на доктрина, би трябвало да бъде позитивен. Същевременно има и терзание, че може да разглези екосистемата, която до момента работеше посредством ограничения, само че постигаше резултати. 5. Лихвената примка на Фед към тържищата се стяга. Технологичните акции и криптовалутите са най-потърпевши Пет следващи седмици, в които S&P 500 - необятният борсов показател в Съединени американски щати, осъществя спад. Негативната серия не се беше случвала от юни 2011 година Началото на тази седмица също стартира трагично - американските показатели и акции в развития свят бяха подложени на разпродажби, а водещият софтуерен показател Nasdaq 100 е с над 25% под последния си исторически връх в края на 2021 година, което го натиска още по-дълбоко в мечия пазар - там, където песимистите са повече от оптимистите. И въпреки в идващите дни да имаше опит за възобновяване, отрицателните страсти натежават.

Пазарите сега са. Очакванията за високите лихви са главната причина за терзанията на вложителите, защото те считат, че това ще подкопае международния напредък. В композиция с войната в Украйна и нарушените доставки терзанията стават още по-големи.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР