1 от 3 жени в България е подложена на насилие,

...
1 от 3 жени в България е подложена на насилие,
Коментари Харесай

Страх, зависимост или заплахи връщат жените при техните насилници, вижте стряскащите данни за Бургас

1 от 3 дами в България е подложена на принуждение, само че какъв брой от тях търсят помощ и на какъв стадий

Страх, взаимозависимост или закани от страна на насилника – главната причина жертвите на домашно принуждение да отдръпват жалбите си и да се помиряват с ситуацията, в което се намират. Това е заключението от взаимния брифинг на институциите в Бургас във връзка 25 ноември Международния ден за битка с насилието над дами – битка против хилядите насилници в страната, погубили животите на дами, деца, възрастни хора, подложени на принуждение и тормоз…

А статистиката е стряскаща – 1 от 3 дами в България е подложена на принуждение, само че какъв брой от тях търсят помощ и на какъв стадий? А какъв брой от тях отдръпват жалбите си по-късно и по каква причина? Жертвите мъчно признават за казуса, а децата, очевидци на домашното принуждение, остават с прочувствени контузии за цялостен живот.

По данни на Асоциация „ Деметра “ – 166 потърпевши от домашно принуждение са потърсили помощ в Центъра за поддръжка, направени са 68 молби по Закона за отбрана от домашно принуждение, за които е получена незабавна отбрана от съда. Общият брой жертви на принуждение е 36 деца и 396 дами.

Oсновните аргументи жертвите да не потърсят помощ са боязън или взаимозависимост – икономическа, поради децата... Пострадалите подават молба, отдръпват я от боязън, след отправени закани. Много е мъчно за жертвата да предприеме ограниченията и да потърси помощ, защото в множеството случаи насилието е било упражнявано в нескончаем интервал и е трансформирало душeвността им, регистрираха от неправителствената асоциация.

Според наблюденията на юристите, занимавали се със случаи на принуждение – за жертвите е безусловно естествено сътрудникът им да ги наскърбява, да ги заплашва и да ги удря. „ Дори се учудват, когато им обясняваме, че това държание не е обикновено и никой човек не трябва да бъде поставян в такова състояние. Грешни показа се основават може би в детството. Ако детето израсне в такава среда, като възрастен за него това е обикновено. Важно е да се работи с децата в учебните заведения, само че и с родители, тъй като нещата потеглят от там “, поучават още експертите.

На взаимната конференция участваха още заместител районният прокурор на Бургас Радослав Воруков, арбитър Стоян Мутафчиев от Районен съд – Бургас и комисар Марин Димитров, шеф на на отдел „ Охранителна полиция “ към ОДМВР-Бургас

Прокурор Воруков обясни, че като акт на домашно принуждение се характеризират закани, телесни повреди, убийства, похищения, осъществени от лица от близкото обграждане на потърпевшия.

„ В множеството случаи закононарушенията са осъществени в домашни условия, при липса на очевидци и директни очевидци. Често потърпевшите подават сигнал в началото, след което в хода на работата с тях се помиряват със своето състояние или считат, че няма да се повтори, отхвърлят да дадат или трансформират показанията си. Необходимо е да бъде потвърдена методичност на действието и не може да се разчита единствено на думите на потърпевшия, нужни са свидетелски показания, медицински удостоверения “, сподели прокурор Воруков и изясни, че в доста случаи държавното обвиняване среща компликации при доказването на закононарушенията.

За 2022 година в Районна прокуратура-Бургас са следени 107 досъдебни производства, от които през тази година са формирани 43, решени са 61, а по 46 към момента продължава следствието. В съда с разнообразни актове са импортирани 16 от решените производства, по които има наказани 13 лица. Прекратени са 29 производства.

Съдия Стоян Мутафчиев добави, че за 2022 година до 31 октомври  113 каузи са постъпили в Районен съд – Бургас, 41 от тях са прекъснати, като 3 са със конвенция.

Представителят на Темида посочи, че съдът не е задължен да изследва по каква причина молителят отдръпва молбата си. В огромна част от молбите се твърди, че случилото се не е случай и продължава много във времето, съдът не е сезиран, а жертвата е мислила, че нещата ще се оправят. Но се засягат доста човешки ориси – деца, родители, възрастни хора “, сподели магистратът и прикани да се концентрират напъните върху предварителната защита, тъй като всичко потегля от фамилната среда.

Обикновено молителят би трябвало да сезира съда и да изиска отбрана, а когато отдръпна молбата си, институциите са с вързани ръце.

Това, което, виждат децата, това възпроизвеждат. Ако е обикновено да удрят пестник, те ще го вършат, в случай че е обикновено да обиждаш, ще го правиш, сподели арбитър Мутафчиев и добави, че в закона имало мярка насилниците да посещават специфични курсове, които да им оказват помощ да се оправят с експанзията.

20 насилници са минали тази стратегия в Бургас, само че няма статистика какъв брой е била ефикасна тя за тях, стана ясно от конкретизиране на представителите на „ Деметра “.

Според експертите от неправителствената организация, дамите би трябвало също да внесат смяна във усещанията си за живота, защото могат да се отърват от насилника, само че след това в нова връзка още веднъж да попаднат на същото отношение.

Комисар Марин Димитров, шеф на отдел „ Охранителна полиция “ към ОДМВР-Бургас  също изнесе стряскаща статистика. Предупредителните протоколи за практикуване на домашно принуждение за 2020 година са общо 611 на брой, при 676 броя за 2021 година Само за първите осем месеца на актуалната година са формирани общо 425 протокола за предизвестие.

Интересни са и случаите на домашно принуждение, при които за несъблюдение или нарушаване на заповедите за отбрана, позволилият закононарушението е арестуван за период до 24 часа – за 2020 година това са 44 случая, за 2021 година – 53, при 38 случая за първите осем месеца на актуалната година.

Принудителното извеждане от взаимното жилище на причинителя на домашното принуждение в осъществяване на правосъдно решение също сформира любопитна крива – за 2020 година случаите са били 15 на брой, които се усилват до 21 за 2021 година, а за първите осем месеца на 2022 година към този момент са регистрирани 10 случая.

Писмените сигнали, подавани от ОДМВР – Бургас до дирекция „ Социално подкрепяне “ за получени данни за домашно принуждение над малолетни лица, лица с увреждания или лица, сложени под забраняване. За последните две категории не са подавани сигнали, само че за малолетните лица са, както следва: за 2020 година – 7 случая, за 2021 година – 4 случая и за отминалите шест месеца на актуалната година – 9 случая, регистрира комисар Димитров.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР