1. KBC приключи покупката на Райфайзенбанк в България за 1

...
1. KBC приключи покупката на Райфайзенбанк в България за 1
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Най-голямата банкова сделка в България е факт; Накъде ще вървят пазарът и цените на жилищата

1. KBC завърши покупката на Райфайзенбанк в България за 1 милиарда евро и към този момент я приготвя за обединение с ОББ Най-голямата договорка в историята на банковия бранш у нас към този момент е реалност. След като през ноември предходната година белгийската KBC, която има Обединена българска банка, разгласи, че възнамерява да придобие Райфайзенбанк, на 7 юли договорката беше финализирана. Срещу сумата 1.01 милиарда евро австрийската Raiffeisen Bank се разделя със основаното си през 1994 година отделение в страната, което ще бъде преименувано на името на новия си притежател. Това обаче е единствено краткотрайно, защото през цялото време оповестеният проект е обединение с ОББ и опазване на мощния локален бранд на KBC.

Сделката включвa и дъщерните компании на Райфайзенбанк у нас като: " Райфайзен лизинг България ", четвъртата по величина лизингова компания в България (10.5% пазарен дял), " Райфайзен асет мениджмънт (България) ", третата по величина компания за ръководство на активи в България (9.7% пазарен дял и 106 млн. евро в активи под управление), " Райфайзен осигурителен брокер ", която обслужва лизинга и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк (България). 2. Накъде ще вървят пазарът и цените на жилищата Активността на пазара на недвижими парцели стартира да понижава, демонстрират данните от службите по вписванията в страната. От тях се вижда, че през второто тримесечие, в сравнение с през първото. И още - в София нарастване на покупко-продажбите съвсем няма, а в огромните градове също се следи изстудяване на пазара. Забавяне има и по Черноморието, само че там интензивността е по-голяма от междинната за страната.

Според участниците в извършената през седмицата полемика " На всеки квадратен метър Vol. 2: Завръщането на разсъдъка ", проведена от " Адрес недвижими парцели ", задаващата се криза е по-голям риск пред бранша от повдигането на лихвите. А систематизираната им прогноза е за застой в покупко-продажбите и цените в идващите няколко месеца, само че дълготраен растеж в цената на парцелите. 3. Голямото овакантяване: парите или животът Голямото овакантяване. Внезапно милиони хора напущат работата си в търсене на нови благоприятни условия, които да не ги изтощават и докарват до меланхолия. Но за какво? За положително или зло по време на пандемията от COVID-19 хората пътуваха по-малко, прекарваха повече време вкъщи, имаха по-малко обществени контакти и за първи път от доста време в действителност имаха опция да премислят по какъв начин прекарват дните си. Дали работата, която правят, дава отговор на техните гении и качества? Отнасят ли се с тях с почитание, заслужено ли е заплащането им, чува ли се гласът им? Уважава ли се салдото сред професионалния и персоналния им живот? Има ли смисъл работата, която правят?

Много хора избират специалност, женят се или даже вземат решение да имат деца поради упованията на родителите или обществото единствено с цел да осъзнаят, че различен избор може да е също толкоз годен. По същия метод длъжността и заплатата са от значително значение за укрепването на обществения статус на човек - дълго време се предполагаше, че печеленето на прилични пари е задоволително удовлетворяваща причина да останеш на поста си, само че. 4. Енергийният еврокомисар Кадри Симсон: Черно море има голям капацитет за възобновима сила В подтекста на невиждана енергийна рецесия в Европа, която стартира с коронавирус пандемията и ескалира с съветската инвазия в Украйна, погледите се насочиха към Европейската комисия. Изпълнителната власт на Европейски Съюз е изправена пред виновни задания - от обезпечаване на енергийната самостоятелност на съюза, до гарантиране на сигурността, както и справяне със заканите от енергийна беднотия. В тази връзка " Капитал " потърси отговори от комисаря по енергийната политика Кадри Симсoн по отношение на незабавните ограничения за справяне с рецесията, общите енергийни доставки на Европейски Съюз и ролята на страната ни в тях, капацитетът от възобновими източници и за европейското финансиране в бранша.
Реклама
Оказва се, че блокът се стреми да стартира взаимните поръчки на газ още от тази година, а нестабилната политическа конюнктура да се надяваме, че няма да попречи на основаването на районния газов хъб в България, който съгласно еврокомисаря е най-напредналият план сега в тази посока. Европейската комисия поучава още страните да се стремят към икономисване на енергия и по-голяма енергийна успеваемост, да диверсифицират източниците си на сила, при опция посредством оптимално оползотворяване на капацитета си от възобновима сила. Такъв в България несъмнено не липсва, а за улеснение на регулаторната рамка в страната ни при осъществяване на огромни планове в тази област. 5. Русия основава през войната в Украйна невиждана хранителна рецесия. Какво може да се направи Войната на Русия в Украйна провокира скок в цените на храните и горивата, което докара до рекордно висока инфлация в богатия свят. Но както при всяка световна рецесия, най-тежки са следствията за най-бедните страни. Скъпата и незадоволителна храна обрича на апетит милиони африканци и провокира продоволствена рецесия в района, предизвестяват Организация на обединените нации и други интернационалните организации. Голяма част от доставките на храни от Русия и Украйна, които са съществени производители на редица аграрни култури, остават блокирани. Върховният представител по външните работи на Европейски Съюз Жозеп Борел дефинира като военно закононарушение съветската обсада на износа от Украйна.

Световните водачи пробват да създадат налична блокираната украинска продукция. Алтернативните сухопътни направления обаче лишават повече време, оскъпяват доставките, а и мъчно могат да поемат всички количества. Преговорите с Русия, която има опит в това да употребява естествени запаси като инструмент за изнудване, към този момент буксуват.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР