1. Две чаени лъжички наситнени стръкове от трицветна теменуга се

...
1. Две чаени лъжички наситнени стръкове от трицветна теменуга се
Коментари Харесай

Рецепти при възпаление на горните дихателни пътища

1. Две чаени лъжички наситнени стръкове от трицветна теменуга се заливат с 250 г гореща вода. Кисне 10 минути и се прецежда. Пие се подсладено, по 1 чаша, 3 пъти на ден. Ползва се при възпаления на дихателните пътища, протичащи с нараснала температура и суха кашлица.
2. Смесват се 1 част корени от здравна ружа, 4 елементи стръкове от риган и 6 елементи дъбови кори. 2 супени лъжици примес се заливат с 1 чаена чаша вряла вода. Кисне 20-30 минути и се прецежда. Правят се гаргари няколко пъти на ден.
3. Една претъпкана чаена лъжичка листа от бръшлян се заливат с 250 г вряла вода. Кисне 10 минути и се прецежда. Пие се подсладено с мед. Ползва се също при нечиста кожа, жлъчни недоволства, ревматизъм, подагра и външно - против въшки и краста.
4. Смесват се 2 елементи липов цвят и 3 елементи цветчета от лайка. 2 супени лъжици от сместа се заливат с 1 чаша вряла вода. Кисне 20-30 минути и се прецежда. Правят се гаргари по няколко пъти на ден.
5. От 100 г счукани на прахуляк семена от черен синап и хладка вода се прави гъста каша. Увива се в ленена забрадка и се постанова за към 5-10 минути (за деца - 3 до 5 минути) върху гърдите. Ползва се при бронхит.
6. Смесват се равни елементи корени от слез, стръкове от самобайка, борови и елови връхчета. Загрява се на спокоен огън (без да кипва), отстранява се и се оставя да кисне 1 час. Прецежда се, взема се по 1 супена лъжица неведнъж през целия ден.
7. Наситнени стръкове жълт кантарион (40 г цветчета и 30 г листа) се заливат със 100 г зехтин и 30 г бадемово масло. Слага се на слаб огън да кипне, ври 10 мин. Изстива и се прецежда. Взема се по 1 чаена лъжичка, 8 пъти на ден с мед (50 г на денонощие). Същевременно, се пие отвара от жълт кантарион (1 чаена лъжичка суха наситнена дрога на 1 чаша вряла вода).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР