1 Автор.Големият руски художник Иван Айвазовски има арменски корени. Неговите

...
1 Автор.Големият руски художник Иван Айвазовски има арменски корени. Неговите
Коментари Харесай

10 факта за картината Деветата вълна на Айвазовски

1 Автор.

Големият съветски художник Иван Айвазовски има арменски корени. Неговите предшественици са носили семейството Айвазян. Самият той е записан в метричните книги като Ованес Айвазян. А татко му се е подписвал с фамилното име " Гайвазовски ". Бъдещият художник употребява същата фамилия, когато постъпва в художественото учебно заведение. Няколко години по-късно той взема решение да отхвърли първата писмен знак и става Айвазовски.

2. Служба.

През септември 1844 година Петербургската художествена академия присъжда на Иван Айвазовски званието учен. А няколко дни по-късно художникът е назначен в Генералния щаб на военноморските сили. Той получава купата първи художник и правото да носи военноморска униформа. В отговорностите му влизало да написа изгледи на съветски пристанища и приморски градове. Вярно е, че на художника не била избрана парична прехрана - трябвало да работи " на публични начала ".

3. Фолклор.

Картината Деветата вълна е нарисувана през 1850 година Айвазовски взема името от националното поверие, че по време на стихия една от вълните се отличава със своята мощ и величина. Между другото, античните гърци считали третата вълна за най-разрушителна, а римляните - десетата. В визиите на други мореплаватели най-съкрушителна е била точно деветата вълна.

4 Естествено

За картината Айвазовски избира един ужасяващ миг от действието на естествените стихии. Виждаме големи талази, проблясващо небе и купчина хора, които обезверено се борят със стихията. Ще съумеят ли да оцелеят при най-мощната вълна? Художникът не дава еднопосочен отговор. Но се появява, може би за момент, една междина, тъкмо вдясно от центъра на картината, която дава вяра за избавление.

5 Феодосия

Естествено, Айвазовски е работил върху картината в ателието си във Феодосия. Но на нея е изобразен моментът на стихия, запомнен от художника, която той вижда в Бискайския залив през 1844 година Корабът с Айвазовски попада в стихия и единствено по знамение той съумява да се избави. Освен това някои вестници към този момент са съумели да оповестят за гибелта на съветския художник. Въпреки това тежко разваленият транспортен съд се връща в пристанището няколко дни по-късно.

6 Работилница

Художникът работел в работилницата, която се намирала в северната част на къщата му във Феодосия, където слънчевият лъч прониквал единствено вечер, след три часа. Поради това той е бил стеснен във времето за работа върху картината. Някои експерти настояват, че на художника са му били нужни единствено три часа, с цел да нарисува този шедьовър, без да се взема поради предварителната работа по скиците. Трудно е да се повярва в това, като се има поради мащабът на платното.

7. Успешен

Публиката хареса картината. Навсякъде, където Айвазовски я излагал, имало опашка. Руските критици пишат възторжени мнения и съпоставят платното с " Последният ден на Помпей " на Брюллов. През есента на 1850 година картината е изложена в Московското учебно заведение за живопис, статуя и архитектура. Казват, че Иван Шишкин, който тогава бил единствено на 19 години, прекарал няколко часа пред тази творба.

8. Третяков

Известният колекционер Павел Третяков се интересувал от триумфа на Айвазовски. " Деветата вълна " му харесала изключително доста и той считал да я купи от художника. В едно от писмата си Третяков написа на Айвазовски: "... дай ми единствено твоята вълшебна вода, с цел да предам изцяло твоя непостижим гений! Много бих желал да имам твоята картина в сбирката си! ".

9. Имперски

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР