1. Атомни поръчки или как се прави търг за храна

...
1. Атомни поръчки или как се прави търг за храна
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Как се прави търг за 30 млн. лв. в АЕЦ "Козлодуй"; Кой подбра служебната власт

1. Атомни поръчки или по какъв начин се прави търг за храна за 30 млн. лева в АЕЦ " Козлодуй " от новия началник на централата Георги Кирков и шефът на БЕХ Иван Андреев Ако човек е подозрителен, би решил, че Еленко Божков още през юни е съставил проект: първо да стане зам.-министър на енергетиката и след това в това си качество да смени управлението на АЕЦ " Козлодуй ". Причината: преди три месеца като част от стратегическия съвет на президента Румен Радев Божков подава сигнал против шефовете на нуклеарната централа. Сега като отраслов зам.-министър употребява личния си сигнал, с цел да в профил ръководителите на сдружението. Това дейно се случи този понеделник - 29 август.

Като оставим настрани тази двоякост в функциите на служебния зам.-министър, неуместното в тази ситуация е, че документът уличава в нередности не са единствено махнатите шефове, само че и новите началници. Така, вместо да изписва вежди,. 2. Кой подбра служебната власт - като съществени имена се сочат президентски секретари Николай Копринков и Пламен Узунов По време на второто служебно държавно управление на Стефан Янев в президентската администрация поражда съществено напрежение. Причината - противоречиви назначения в изпълнителната власт. Възмутен от някои от тях, основният секретар на президента Димитър Стоянов се пробва да се опълчи на кадруването на двама от секретарите на президента - Пламен Узунов и най-много Николай Копринков, през които минават по-голямата част от назначенията по ниските и не чак толкоз ниските равнища в изпълнителната власт, и даже заплашва да напусне поста си. Пред някогашни депутати от Българска социалистическа партия споделя, че в диалог с президента показал няколко неща, които съгласно него би трябвало да се трансформират, и даже му ги дал в писмен тип. Радев пък дава обещание да вземе ограничения и да реши казуса. " Нищо не се промени ", споделя тогава Стоянов.

Близо година след тази преживелица, за която описват някогашни депутати от социалистическата партия, Стоянов е изваден краткотрайно от президентската администрация, тъй като стана министър на защитата в четвъртото служебно държавно управление на Румен Радев с министър председател Гълъб Донев. Този път измененията, които краткотрайният кабинет прави в министерства, организации и държавни компании, са доста по-дълбоки. Сменят се хора на равнища, които предходната година останаха незасегнати, макар че служебното държавно управление управляваше общо седем месеца. 3. Пороците на " златния " паркинг, който ще избави Русе от тировете Огромни опашки на границата, дълги часове очакване, задръстени от тирове улици на Русе. Вече месеци тапите основателно раждат публично неодобрение и по тази причина общината вкара две краткотрайни ограничения - отблъскване на камионите навътре в страната и смяна на придвижването на главния бул. преди Дунав мост. Но това не е задоволително. " Това решение на казуса е краткотрайно до построяването на буферен паркинг в Русе ", сподели пристигналият на особено посещаване през август длъжностен вътрешен министър Иван Демерджиев.

Идеята пристигна от кмета на Русе Пенчо Милков, беше съгласувана с регионалния шеф Анатоли Станев (ИТН) и призната от общинския съвет в края на юли. Нуждата от паркинга е безспорна. Проблемът в Русе е в определената скица, която доста наподобява на онази на Капитан Андреево. А тя е напреднала - общината до дни ще избере частна компания, която да купи правото за градеж, като концепцията е тя да построи паркинга против разсрочено заплащане на 18 млн. лева и да го ръководи дружно с прилежащите магазини, тоалетни и контролно-пропускателен пункт. Това ще е в продължение на 30 години, след което паркингът ще стане общинска благосъстоятелност. 4. Собственикът на бижутерийната верига Goto Илия Кадинов влага в хотел, цирк и ветеринарно СПА във Велинград Във Велинград има регистрирани към 200 места за настаняване, от които над 30 са хотели. През 2019 година родопската община е посрещнала 315 хиляди туристи и в туристическия бизнес мислят по какъв начин тези хора да бъдат привличани и арестувани с нещо по-различно.
Реклама
Така предприемачът Илия Кадинов, притежател на верига бижутерийни магазини и верига заложни къщи, прави в родния си Велинград вложения " три в едно ". В съдружничество той влага 20 млн. лв. в петзвездния хотел Santé SPA Hotel, който към този момент работи, само че се чака публично разкриване през октомври. Развива план за увеселителен парк върху 70 дка навръх входа на Велинград откъм Пазарджик. На него към този момент има цирково шапито, което дебютира през юли. Друг негов план е ветеринарна клиника и СПА хотел за домашни любимци. 5. Топ 20 на производителите на строителни материали: напредък от 23% поради взрив в жилища и инфлацията С близо 23% нарастват приходите на 20-те най-големи производителя на строителни материали в България през 2021 година След като при започване на пандемията доста планове бяха отсрочени, през предходната година пазарът реши да навакса, което се отрази и на резултатите на фирмите. Макар че нарастването е по-малко от това на 100-те водещи сдружения в класацията на " Капитал ", би трябвало да се има поради, че техният растеж от приблизително 38% се дължи главно на няколко бранша рекордьори като енергетика, горива, метали и зърно. А това прави представянето на компаниите за строителни материали много положително.

Основната причина за по-големите продажби през предходната година е взривът на жилищния пазар, който беше предизвикан от инфлацията и желанието на хората да намерят леговище за спестяванията си. Макар че производителите на строителни материали като цяло регистрират растеж на продадените размери, нарастването на приходите им се дължи и на повишаването на суровините, довело и до по-високи цени към клиентите. В класацията попадат разнообразни сдружения - циментови фабрики, производители на бетон и бетонни произведения, строителни смеси, гипсокартон и други, като единствено четири от на процедура регистрират спад на приходите през предходната година, а две са на загуба.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР