1.2 милиона предпазни маски от компрометиран китайски производител са били

...
1.2 милиона предпазни маски от компрометиран китайски производител са били
Коментари Харесай

“Маската невъзможна” 2: МЗ раздало компрометирани китайски маски без да ги тества

1.2 милиона защитни маски от злепоставен китайски производител са били раздадени на българските медици на първа линия. Тестовете на защитните средства обаче са били осъществени проформа и по този начин умишлено са били изложени на риск лекарите, борещи се с COVID-19.
Това демонстрира втората част от следствието на Антикорупционния фонд “

В края на месец март 2020 министърът на опазването на здравето подписа два контракта с Китай за доставка на близо 3 млн. бр. защитни маски и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании RYZUR и HANGZHOU. Още преди сключването на договорите с Китай в медиите излизат изявления, че компанията RYZUR е доставила на разнообразни страни дефектни маски, които не обезпечават посоченото равнище на отбрана против заразяване с COVID-19.

Маските са били върнати от няколко страни, включително Нидерландия и Испания. Канада пък категорично заявява, че маските съставляват риск за човешкото здраве и работещите с инфекцията на първа линия няма да получат такива.

“Детайлен разбор на предоставената документи, обаче повдигна някои смущаващи въпроси. Видно от протокола за проучване, поръчаното от Министерството на здравеопазването тестване е включвало единствено една маска от общо 1,2 млн., получени в 5 обособени колета, което прави тестването непредставително. В протокола не се разказва одобрен теоретичен способ за проучване. Самата Лаборатория по вирусология не е акредитирана от Изпълнителна организация „ Българска работа по акредитация “ - единственият орган в Република България, който има право да прави акредитация на органи за оценяване на съответствието”, показват от Антикорупционния фонд.

Още от разкритията вижте във видеото:

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР