01Когато президентът Си Цзинпин влезе във Великата зала на народа

...
01Когато президентът Си Цзинпин влезе във Великата зала на народа
Коментари Харесай

Ще загатне ли китайският президент Си Цзинпин колко време ще управлява

01Когато президентът Си Цзинпин влезе във Великата зала на народа (сградата на китайското национално събрание), с цел да показа екипа от управителни фрагменти, с които през идващото половин десетилетие има намерение да ръководи Китай, всички ще наблюдават дали измежду претендентите няма да има и едно или две по-млади лица, загатващи евентуалния му правоприемник. Все по-възможно наподобява обаче това да не се случи, часове преди 64-годишният Си да разгласи новия състав на Постоянния комитет, най-висшия орган на Китайската комунистическа партия. Няколко добре осведомени източници предвиждат, че измежду новите членове на ПК няма да има никой от по-младите, нито какъвто и да било различен симптом, по който измежду тях да бъдат разпознати вероятни приемници.

Новият състав на комитета ще е най-голямото подмятане до момента за отговора на въпроса, в сянката на който минава целият тазгодишен конгрес на ККП в Пекин: какъв брой време ще ръководи Си най-новата международна суперсила като формален водач или като всекидневен. Конгресите на ККП се организират един път на пет години, в средата и края на мандата на даден държавен глава.

Ако не се откроят никакви вероятни негови наследници, ще има още спекулации, че е допустимо китайският президент

да се опита под някаква форма да резервира властта си

и след края на втория си петгодишен мандат през 2023 година Най-малкото по този начин ще стане много неразбираемо бъдещето на утвърдилия се напоследък мълчалив модел на предаване на властта, посредством който промяната на китайските водачи да става по-предвидимо и безпроблемно.

" Най-важният резултат от промеждутъчен конгрес като този е определянето на приемника ", сподели Минсин Пей, учител в колежа " Маккена " в Клеърмонт, щата Калифорния, и откривател на китайските политически процеси. " Ако още важат старите правила, значи би трябвало да чакаме нещата да се развият както предходните пъти. Но въпросът е, че този път никой не е сигурен (какво ще стане). "

Ако Си не номинира един или повече вероятни наследници за ПК, той би работил в прорез с мълчешком предписание, прилагано от 90-те години, когато Дън Сяопин опита да обезпечи безпроблемен властови преход,

заобикаляйки повтаряне на хаоса

по време и директно след ръководството на революционния лидер Мао Цзедун. След гибелта на Дън през 1997 година имаше две излъчвания на властта, осъществени по еднакъв метод, и които въпреки и минали несъвсем без търкания, даваха изясненост за приемника много преди той да встъпи в служба: през 2002 година Цзян Цзъмин съобщи властта на Ху Цзинтао, а през 2012 година Ху на Си. Но откакто в същата 2012 година Си пое ръководството на тогавашния партиен конгрес, той сподели отрицание към открития при предшествениците си модел.

Дори и сегашният президент да не се стреми да ръководи повече от 10 години, е допустимо той да избере да не дефинира собствен правоприемник прекомерно скоро, защото може да е решил, че това ще го трансформира в началник, който оттук насетне просто ще доизкарва мандата си, и по този начин ще бъде отслабено ръководството му. Целият първи мандат на Си мина в светлината на крутите му ограничения против корупцията в партията, акция, употребена от него и за налагане на дисциплинираност, и себеутвърждаване като най-могъщия китайски водач от десетилетия. " Ранното одобряване на правоприемник би основало неустановеност какъв брой още ще продължи зенитът на ръководството на Си ", сподели У Цян, анализатор и някогашен учител по политология в пекинския университет " Цинхуа ". " Отлагане на решението за наследника ще сътвори още неизясненост към бъдещите дейности на Си. Мисля, че към този момент той ще се въздържи от решение. "

Според някои анализатори като У Си е допустимо да желае да остане на власт и след края на втория си мандат. При сегашната процедура за предаване на ръководството след два мандата той би трябвало да се отдръпна от президентския пост, само че няма ограничаване за другата не по-маловажна заемана от него управителна служба, общоприет секретар на ККП. Си може също да опита

да остане ръководител на Централната военна комисия -

най-висшия орган, отговарящ за въоръжените сили - или на някаква новосъздадена служба. Разбира се, непредвидени обрати към момента са вероятни. Изборът на китайското управление става при закрити врата, което на процедура прави развръзката неразбираема, до момента в който новият състав на ПК не бъде разгласен обществено. Макар и процедурата да е строго следена, в предишното е имало обрати.

Самият брой на ПК също не е явен. Обикновено членовете му са седем, само че даже и това може да се промени.
Си употребява партийния конгрес, с цел да бетонира контрола си над Китай и ръководещата партия. Преди да бъде разгласен новият състав на ПК, през вчерашния ден събралите се на форума близо 2300 делегати утвърдиха промени в устава на ККП, по силата на които записаха в него името на Си, издигайки до нова степен управническия му ореол. Делегатите ще утвърдят и новия състав на Централен комитет, чиито членове (които могат да наброяват 200 или повече души) заседават един път годишно, с цел да разискват и гласоподават политически решения. След края на конгреса Централен комитет също ще се събере, с цел да гласоподава новия състав на Политбюро, в това число на неговия Постоянен комитет. ПК, който заседава постоянно, с цел да разисква и взема политически решения, е мястото, където се упражнява същинската власт в Китай.

Почти несъмнено е, че Си ще остане в комитета, както и вторият човек след него във властовата подчиненост, министър председателят Ли Къцян. Но източници, позоваващи се на близки до партийното управление фигури, обявиха, че публикуваният преди гласуването на Централен комитет състав

не включва имената на никакви евентуални приемници.

Повечето от петимата кандидат-членове са на възраст, предполагаща да не бъдат повече от един мандат на поста. Подобни членове единствено за един мандат биха били политически признателни на Си, давайки му избор по свое убеждение да ги заменя или не, без значение дали това ще става да вземем за пример още преди идващия конгрес. Така Си би имал задоволително поле за деяние да дефинира собствен правоприемник към края на втория си мандат и по този метод да отсрочва до дъно допустимо намаляване на властта си.

Източниците пожелаха анонимност заради поверителното естество на разискванията, които се водят. Още предходната година " Ню Йорк таймс " заяви, че на настоящия партиен конгрес Си може да не уточни свои евентуални приемници. " Си наподобява пренаписва разпоредбите на играта ", сподели Джоузеф Фюсмит, учител в Бостънския университет и откривател на политиката на китайския хайлайф. " Ако този състав е автентичен, то той наподобява удостоверява това. "

Кандидатите включват Ли Чжаншу, политически консултант и доближен на Си; Хан Чжън, партиен секретар на Шанхай; Ван Ян, вицепремиер, отговарял за комерсиалните въпроси; Ван Хунин, идеологически консултант, работил и с двама предходни лидери; Чжао Лейцзи, началник на Централния учредителен комитет (кадровия орган на ККП).

Но Чън Минър, почитан функционер, считан от доста хора за евентуален правоприемник на Си (Си му е бил шеф, когато двамата още били функционери на локално равнище), не е в листата. В него не участва и Ван Цишан, амбициозният началник на антикорупционния отдел на партията и един от най-приближените хора на президента. Говореше се, че Си е обмислял да го резервира макар достигането му на възрастта от 69 години, на която съгласно сегашните неписани правила се допуска, че би трябвало да се отдръпна.
/БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР