— Юрий Вадимович, може ли Китай да се нарече съюзник

...
— Юрий Вадимович, може ли Китай да се нарече съюзник
Коментари Харесай

Юрий Тавровски: Как Русия спаси Китай от САЩ

— Юрий Вадимович, може ли Китай да се назова съдружник на Русия? Какви ползи преследва Пекин в връзките си с Москва?

- Формално ние не сме съдружници, нямаме съюзен контракт, от позиция на интернационалното право не сме съдружници, нашите връзки се назовават ​​„ стратегическо партньорство “.

Но в действителност връзките ни в доста сфери са съюзнически. И това е изключително явно в този момент, по време на военния спор в Украйна.

Китай в действителност е нашият гръб, нашият втори фронт, тъй като без Китай и неговите покупки на нашите въглеводороди щяхме да имаме проблеми с валутата. Без доставката на китайски артикули, в това число и глобени, по разнообразни канали, нашето икономическо състояние също би било доста по-сериозно.

Затова нашите връзки са доста значими както за нас, по този начин и за Китай. Защото, в случай че не беше Русия, която притегли огъня върху себе си в украинския спор, тогава цялата американска мощност към този момент щеше да се е стоварила върху Китай. В този смисъл ние сме съдружници.

- Възможно ли е основаването на условна " антизападна " ос с присъединяване на Русия, Китай и Индия?

- Никой не основава никаква ос. Оста е примитивна структура, датираща от Втората международна война. Сега Индия е по едно и също време член на BRICS, ШОС, т.е. организации, в които Русия и Китай играят дейна роля, а и е член на организацията QUAD.

Индия навлиза там, тя взе участие във военни учения в Индийския океан, дружно с корабите на Америка, Япония, Австралия и други страни.

Сега Русия и Китай основават съвсем нов международен ред, който ще размени влошаващия се „ pax-amerikanа “, т.е. американския свят. И се основават разнообразни организации, които по-късно би трябвало да се оформят като мозайка и да основат една обща картина.

Това са БРИКС, ШОС, ОДКБ, СНГ, ЕврАзЭС и СВМДА - оня ден имаше среща с Путин в Алма-Ата. Всичко това са детайли на зараждащия международен ред.

Можем ли да кажем, че китайската стопанска система се развива устойчиво и ще продължи да се развива?

— Да, може да се каже по този начин. Икономиката на Китай продължава да се развива макар огромните компликации. Човешки и неръкотворни.

Най-сериозните чудотворни са като пандемията от коронавирус, в Китай има доста решителна битка, която главно е под формата на локдауни, когато цели градове и провинции изпадат от икономическите вериги. Това сигурно вреди на стопанската система.

Въпреки това тази година Китай ще има растеж на Брутният вътрешен продукт от три до четири %, което е доста доста, тъй като в европейските страни, Америка – царува криза, застоялост. Тоест темповете на напредък са близки до нулата или даже понижават. У нас възнамеряваха осем % спад, в този момент споделят, че ще е към четири %.

Икономиката на Китай ще продължи да се развива, тъй като се основава на неповторим модел, наименуван „ социализъм с китайска специфичност “.

Той съчетава пазарната стопанска система, социалистическата планова стопанска система и регулаторната и управителна роля на ръководещата партия. Към предходната година пазарната стопанска система представляваше 60 % от Брутният вътрешен продукт на Китай и осигуряваше 80 % от работните места.

Сега нараства ролята на социалистическия бранш – плановия, който към момента се развива по моделите от руско време – петгодишния проект, планирането. Въпреки че тяхното обмисляне не е директивно, както беше в Съветския съюз - наложително би трябвало да се извърши някаква цифра, а ориентировъчно, индикативно – само че приблизителните числа се спускат.

Китайската стопанска система е по-ефективна от демократичната западна капиталистическа стопанска система. Именно тя обезпечава постоянното развиване на Китай, което в границите на 10-15 години ще разреши на Китай да доближи Брутният вътрешен продукт на Америка и по-късно да го надмине.

Китай възнамерява да реализира задачата за по този начин нареченото огромно подмладяване на китайската нация до 2049 година, което всъщност значи, че Китай ще бъде най-голямата мощ в света.

Променя ли се като цяло ролята на Китай в света? Това е мощна стопанска система, само че ще разшири ли Китай въздействието си върху други страни?

- Китай е определил правилата на своята външна политика в концепцията за общата орис на човечеството, което допуска липса на хегемони, равнопоставеност на страните, взаимна взаимозависимост и интерес. Това е доктрина. На процедура китайците имат самодейността „ един пояс, веднъж “.

Сега към 150 страни са подписали съглашение за съдействие с тази самодейност. Тя е ориентирана главно към основаване на световна инфраструктура, създаване на железопътни линии, автомагистрали, пристанища, летища и всевъзможни свободни стопански зони и така нататък

Има голям дефицит на вложения в инфраструктура по света и Китай предлага на света тъкмо тази инвестиция при доста преференциални условия. Първо, Китай не съпровожда вложенията с политически правила и условия, както това беше със Съветския съюз, както и в този момент прави Америка.

Китай предлага ниски лихвени проценти, надява се да върне вложените пари, това не е „ облага ънлимитед “, това са преференциални заеми. Това са правилата, по които Китай ще развива икономическите връзки и неговото въздействие естествено ще нараства.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа нова тактика за сигурност. Той вижда Русия като опасност, която би трябвало да бъде сдържана. Китай е избран като главен съперник, с който да се конкурира. Как се усеща Китай по този въпрос и по какъв начин ще реагира?

Китай към този момент отговори. Естествено, те подлагаха на критика тази тактика. Но китайците са мъдри хора. Те схващат, че всички тези тактики са на първо място хартия. Тази тактика на Байдън тук е 48 страници, на които буквичките са подредени в един или различен ред, те се одобряват на всеки 4 или 5 години, от всяка нова администрация.

До 2 години явно ще се смени американската администрация и ще се одобри нова тактика. А на 16 октомври стартира конгресът на китайската партия, който ще дефинира националната си тактика за 10 години и в този момент тактиката им ще бъде приложена на процедура, както предходните тактики.

А гаранцията за това е, че Си Дзинпин ще остане водач на страната, общоприет секретар на партията, командващ армията и президент на КНР.

Докато остарелият Байдън скоро ще напусне Белия дом, а най-вероятно и от живота. Не се знае кой ще пристигна по-късно. Каква ще е политиката не се знае. Затова китайците вършат това, което би трябвало да се прави в такива случаи.

Ще разгласят митинг в медиите, ще разгласяват публикации във вестниците. Те към този момент не се опасяват от Америка. На тях като цяло не им пука, че Америка заплашва. Защото тя към този момент направи всичко допустимо, с цел да сдържи Китай. Търговски наказания, интервенция в Хонконг, в Синцзян, Тибет, Тайван и така нататък

За американците е мъчно да измислят нови ограничавания, изключително откакто стопанската система им към момента е обвързвана с Китай. И в случай че американците имат опция да повлияят на китайската стопанска система, което вършат с тези ограничавания върху доставките на чипове, то китайците също имат опция.

Например да се понижи износът на техните качествени и евтини артикули, надлежно цените ще се усилят, разноските ще се усилят. И недоволството от държавното управление и президента също ще нараства.

И дано не забравяме, че във федералната хазна на Съединени американски щати се държат към един трилион $, принадлежащи на Китай. Той към този момент изтегля тези пари последователно, само че може доста да форсира този развой, това ще сътвори спомагателен напън върху $, финансовата система на Съединени американски щати и цялата им стопанска система.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР