–Господин Шишков, хората направо не могат да повярват – връщат

...
–Господин Шишков, хората направо не могат да повярват – връщат
Коментари Харесай

Иван Шишков: Скоро започваме АМ Струма през Кресненското дефиле

–Господин Шишков, хората напряко не могат да повярват – връщат се от дълги празници и няма тапи по “Хемус ”. Нима ремонтите на тунелите и виадуктите там изцяло свършиха?

– Най-странното там е, че ремонтите, които се правеха в последно време, са били предоставени единствено преди към две години. Те не са отпреди 5-6 години, както си мислите, а от 2020-2021 година Лошото е, че дълго време не са започвали.

Това, което открих като министър, беше безусловно една “тъмнина в тунела ”. Възложих на управлението на “Автомагистрали ” ЕАД да свършат ремонтите. Така че това не е някакво знамение. Частично по някои мостове продължава да се работи, само че най-малко придвижването към този момент е пуснато.

Освен това от четирите тунела единствено два са изцяло ремонтирани и повече няма да се затварят. На другите два занапред предстоят поправки, само че първо ще се създадат планове и тогава ще се разпореждат.

–Това е обаче остарялата част на “Хемус ”, а стои въпросът с тази, която би трябвало да се дострои. Възприемат ли съгласно вас депутатите концепцията ви към този момент издигнатото, въпреки и нелегално, да се разгласи за “търпимо ”?

– Не знам какво ще решат в последна сметка народните представители, аз направих това, което мисля, че се изискваше от мен. Направихме разбор и по 4-и и 5 -и лот на “Хемус ” установихме нелегално строителство. Аз предлагам да се разгласи за търпимо, с цел да се върви напред. Ако депутатите решат нещо друго, което да реши казуса по законов път, ще е добре. Ще бъде зле, в случай че не одобряват никакво законово решение.

–Като сте открили нелегално строителство, за какво не го премахнахте, както изисква законът?

– Защото вредата за страната щеше да е по-голяма. Ние освен би трябвало да мислим по какъв начин всичко да е законно, а и по какъв начин да действаме в интерес на страната. Не можем да си позволим с лека ръка да изгубим нещо, което към този момент е построено. А търпимостта въпреки всичко изисква издигнатото да се обследва, даже да получим гаранция за него. В никакъв случай не става дума за прошка и надали не за автоматизирано легализиране на всичко към този момент направено.

–А за какво министерството не издаде позволения за градеж на новите елементи от “Хемус ”, откакто по този начин или другояче част от парите към този момент са платени предплатено? Пък и поражда въпросът – в случай че са толкоз неприятни тези инхаус контракти, за какво никой не ги прекъсна до момента и не ги разгласи за противозаконни? Това е напълно в кръга на вашите пълномощия.

– Да обясня за лотовете първо. 9-и лот е в напреднала фаза по одобряване на обстоен организационен проект. Имаше процедури, свързани с това, че трасето преминаваше през едно гробище. Но към този момент имаме решение на засегнатите общини и се правят всички дейности, които се изискват за проекта.

По 7-и и 8-и лот имаме проблеми с трасето, само че ние тези два лота ги разделяме на по-малки – на по три, и там, където е допустимо и няма проблеми, работата ще стартира.

Колкото до договорите, отново би трябвало да мислим кое е потребно за страната и кое – не. Тези контракти в края на краищата към този момент са подписани и част от парите са платени. Ако ги прекратим, ще загубим парите и ще има дълги и комплицирани правосъдни каузи, с които напълно ще забавим строителството.

Тъй че в случай че депутатите одобряват предлагането ми за толерантност и служебният кабинет към момента е на власт, няма да седим и да чакаме – ще поемем своята част от отговорността. Но ще създадем една междуведомствена работна група с присъединяване на Министерство на вътрешните работи, правосъдното и нашето министерство.

И ще дадем своите мнения, тъй че да подсигуряваме законното продължение на строителството на “Хемус ”. Включително и кой ще даде гаранции за издигнатото най-после.

–А със самите компании говорили ли сте? Те могат и да кажат, че тези контракти са правени през 2019 и 2020 година, когато цените на материалите бяха други.

– Имали сме диалози, само че не задълбочени и съответни, а като част от разговора ни с сектора. Те са склонни да дадат гаранция за издигнатото и този проблем съгласно мен е решим. Тъй че никой – нито аз, нито някой сътрудник от кабинета, не бяга от решаването на проблемите.

–А за какво към момента няма първа копка на тунела под Шипка? Нали има към този момент контракт?

– Не обичам понятието “първа копка ”. За тунела под Шипка, в случай че си спомняте, има подписан през юни контракт, който планува планиране и три години и половина за строителство. Без подготвен и признат план няма по какъв начин да се издаде позволение за строителство.

Обходът на Габрово е към този момент построен и той е с по една лента за всяка посока, както и самият предстоящ тунел. С което тунелът под Шипка ще има чисто районен темперамент. Ако мислим по-глобално, трасето от Русе до Маказа минава през Прохода на републиката, а не през Шипка. С това не споделям, че няма да се строи тунелът под Шипка – има контракт и ще се строи. Но няма да имаме резултата, който чакаме.

– Колко пари надлежно от винетки и от толтакси съумя да събере националното толуправление за 2022 година и към момента ли леките коли заплащат повече за пътищата, в сравнение с камионите и рейсовете?

– През 2022 година са продадени винетки за 282,3 млн. лева и са събрани толтакси за 242 млн. лева Тоест към момента от винетките се получават повече пари, въпреки и разликата да не е към този момент толкоз фрапантна, колкото в предходните години. На процедура ние би трябвало да продължим да работим в посока събираемостта от камионите да се усили.

Но имаме огромен проблем – с цел да събираме повече от тях, би трябвало и да им предложим нещо отсреща. А всички виждате, че примерно “Тракия ” от София до началото на автомагистрала “Марица ” е непрекъснато задръстена и би трябвало да има не две, а три дейни ленти.

Само че при настоящия метод на финансиране на нови пътища не виждам метод скоро да напреднем в построяването им и точно по тази причина приканвам политиците да помислят за създаване на пътища на концесия.

–А по какъв начин ще бъдат накарани водачите да заплащат спомагателни такси, с цел да преминат през нещо, което е издигнато на концесия, откакто заплащат винетки и толтакси за всички останали пътища?

– Има доста способи. Например сега страната построява пътя от Монтана до Ботевград, и то скоростен път, с по две ленти в посока. Но в случай че на концесионер се даде да построи тунела под Петрохан, това ще съкрати пътя със 70 километра, тъй че водачите ще имат алтернатива кое да предпочетат.

Има и метод страната да даде някому да построи цяла автомагистрала на концесия, като заплаща уговорената сума годишно. Концесионерът ще има задължението да я построи и поддържа в продължение примерно на 30 години. Държавата ще събира толтаксите. Това според от точния стопански разбор може да се оприличи на един голям заем.

Ако се направи една такава обща за страната идея, България ще успее да построи всички нужни автомагистрали за идващите 10 години. В противоположен случай ще продължаваме да имаме единствено едно политическо говорене, от което никой не печели.

–А за какво е тази огромна опозиция на Националното толуправление да уведомява посредством имейл хората, на които са им изтекли винетките, или примерно са сбъркали при писането на регистрационния си номер и се постанова да бъдат глобявани? Носят от 9 кладенеца вода, с цел да потвърдят, че това няма по какъв начин да стане.

– Въпросът ви е доста прецизен и аз съм го задавал в самото начало. Отговориха ми, че когато е била правена системата, е имало отвращение да създадат наложително купувачът на тези артикули да записва имейла и телефонния си номер. Когато вие си купувате през уеб страницата подобен артикул, оставяте тези си координати, само че когато ги купувате по различен метод, това не е наложително. И по този начин не можете да бъдете открит, с цел да ви уведомят. Очевидно е, че в тази посока би трябвало да се създадат промени и би трябвало да намерят метод да бъде поправен софтуерът и хората да получават противоположна информация, че са създали нарушаване. Както и когато сбъркат или им следва приключване.

Пък и към този момент коментирахме с ръководителя на районната комисия в Народното събрание, че когато вкарат тези промени в закона, ще дадат известно време като временен интервал, с цел да може системата да се приготви.

–А какво ще вършим с автомагистрала “Струма ”? Моментът, в който изтича настоящият отчет по Оценка на въздействието върху околната среда за трасето на автомагистралата през Кресненското дефиле, непреклонно наближава. Доколкото си припомням, беше през май 2023 година

– Така е. В момента имаме належаща задача – да пуснем придвижването през тунела “Железница ” и в двете направления. Там има свлачище на две места и едната част напълно скоро ще бъде укрепена, тъй че ще пуснем придвижването. Строителите са ми дали обещание, че това може да стане до 3 месеца. Сега използваме едни 3 километра, които пуснахме неотдавна, и придвижването бе до известна степен облекчено. Но същински ще бъде отпушено, когато бъдат пуснати и двете тръби.

Имаше предложение да пуснем придвижването в двете направления в едната тръба, само че експертите по организация на придвижването възразиха, че по този начин ще се образуват тапи и в двете направления.

А за Кресненското дефиле се работи. Трябва да излезе анализът на ограниченията за намаляване на въздействието от трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле. Той ще е подготвен до края на януари. След което незабавно ще стартираме процедурата за одобрение на подробните устройствени проекти за тази част от автомагистралата, които към този момент са подготвени. Тогава ще можем да издадем частични позволения за градеж.

–Защо частични?

– За да можем да спасим отчета за Оценка на въздействието върху околната среда и да не се постанова да се прави нов, което ще отнеме години. А не можем да стартираме цялото строителство, тъй като нямаме подготвени подробни устройствени проекти за цялото трасе през Кресненското дефиле, пък и се постановат още отчуждения. Докато трасето стигне до плануваните виадукти, там има тук-там и частни парцели.

–Т.е. може да се каже, че тази пролет най-малко първа копка може да се направи на “Струма ” през Кресненското дефиле?

– Щом по този начин ви харесва да го наричате, да. Не е въпросът в церемонията и в символиката ѝ. Просто започваме строителния развой и той ще стане необратим.

Източник 24 chasa.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР