– Страшно много хора изразиха притеснението си за нея, след

...
– Страшно много хора изразиха притеснението си за нея, след
Коментари Харесай

Дъщерята на Мира Добрева: Минути я деляха от смъртта!

– Страшно доста хора показаха терзанието си за нея, откакто вие съобщихте във фейсбук, че се е наложило тя да бъде незабавно оперирана и е сложена в медикаментозна кома. Какво се случи? Какво наложи тези незабавни дейности?

– На 3 септември изкачихме Рилските езера с цялото семейство. Беше незабравимо прекарване с гледки, спиращи дъха. Не чакахме, че едвам два часа откакто се прибрахме у дома, дъхът ѝ в действителност бе на косъм от това да спре. Мама направи изострен перитонит и по неотложност бе призната за интервенция на корема в “Пирогов ”. След сполучливата интервенция обаче се развиха други затруднения и инфекции. Тя спря да може да диша независимо – заради това се наложи да бъде вкарана в реанимация, сложена в медикаментозна кома и интубирана. Тук е редно още веднъж да кажа, че от самото начало тя бе под зорките наблюдения на невероятните професионалисти в “Пирогов ” – и сме безпределно признателни за това, че те се грижеха за нея непрекъснато, и макар пречките и затрудненията се пребориха за нейния живот.

 

– Тежка ли беше интервенцията?

– От днешна позиция не мога да опиша благодарността си за това, че бяхме към този момент у дома, когато всичко това се случи. Деляха я часове, в случай че не минути от гибелта. Не мога да спра да си мисля, че в случай че това се беше случило, докато бяхме на езерния връх, нямаше да водим този диалог. Благодарна съм на Господ, че ни разреши да поверим мама в ръцете на лекарите, които я върнаха назад към живота.

– Вярвахте ли безусловно в дейностите на експертите?

 

– В подобен миг най-тежкото, което би трябвало човек да одобри, е, че няма какво да направи, с изключение на да се довери. Но от първите ни мигове в “Пирогов ” ние не сме имали подозрения в лекарите и тяхната навременна преценка. Всъщност истината е, че в случай че не ни бяха споделили те, че мама би трябвало да бъде оперирана по неотложност, даже нямаше да си го помислим. Тя в никакъв случай не се е оплаквала от проблеми със стомаха – през мозъка не ни е минавало, че това може да се случи. Затова нашият апел би бил – бъдете виновни към здравето си, следете индикаторите си, правете си годишните проучвания и визити при лекари – не оставяйте болката в стомаха за на следващия ден, тъй като през днешния ден имате нещо друго за извършване, и споделяйте с околните си, когато изпитвате дискомфорт. Не си мислете и за момент, че те имат нещо друго значимо на главата си в този момент. Защото просто нищо друго не е по-важно.

– Вие самата изплашихте ли се, когато разбрахте, че майка ви е в медикаментозна кома?

– Едва ли ще намеря думи, с които да опиша какво преживяхме всички в фамилията, несъмнено, незначително спрямо всичко, през която тя самата мина. Мама ненавижда клишета, само че те са такива с причина – и от днешна позиция мога да кажа, че тези обстановки те учат на доста.

Първо, животът е къс – и нежен. Не забравяй да казваш на хората, които обичаш, че ги обичаш – бъди напряко скучен! Прекарвай всеки свободен момент с тях и осъзнай, че нито един ангажимент няма краен период по този начин, както краен период има само животът.

Живей го, граби с цялостни шепи, изведи майка си на обяд, напазарувай на баба си за у дома, излез на разходка с татко си и почерпи брат си със сладолед, тъй като тези мигове се изплъзват доста преди да осъзнаем какво в действителност значат за нас.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР