– Да, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи я предлага

...
– Да, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи я предлага
Коментари Харесай

Владимир Тодоров: И досега се отнемаха коли на пияни и дрогирани, но след убийство. Вече ще е превенция

– Да, Българската асоциация на потърпевшите при произшествия я предлага от близо 7 – 8 години. Трябваше да измине този интервал, с цел да узрее българското общество, че такава мярка е нужна. А тя е нужна, тъй като през годините ние видяхме, че нито високите санкции, нито отнемането на шофьорски книжки, нито даже свалянето на регистрационните номера може да спре пияните и дрогираните водачи.

Ще дам и образец с цифри. Годишно към 10 – 12 хил души са хванати с алкохол. Около половината – 5-6 хиляди, са с над 1,2 промила.

За мен смяната е значима, тъй като българинът има особено отношение към своя автомобил. Той не застрахова дома си, не застрахова живота си, само че трепери и застрахова автомобила си. Може би това е завещание от социализма, когато за нов автомобил се чакаше 10 години.

А това, което ние предлагахме, е при избрани условия да се лишават колите на пияните водачи.

– Защо?

– Ако един човек е привикнал да кара пийнал и му вземат книжката, той ще продължи да кара. Ако му наложат санкция от 2000 лв., той няма да я заплати и ще продължи да кара. Така че се веселя, че нашите народни представители узряха за тази смяна.

Тя не е някаква екзотика. Съществува в съвсем всички европейски страни. Там колите се лишават даже за доста по-малки прегрешения.

– Например?

– На места се планува конфискация на коли за превишена скорост.

– Но с изключение на за пияни се планува и за дрогирани водачи. А знаем, че има подправени позитивни проби, за които по-късно 6 месеца се чака да излязат кръвните проби. А те нормално удостоверяват, че индивидът не е вземал опиати, а е пил лекарство.

– Така е. Все още има единствено три лаборатории, които удостоверяват полевия тест, а това е извънредно незадоволително. Затова от Министерството на здравеопазването поеха ангажимент да провеждат най-малко още 6 лаборатории в незабавен порядък. Така времето за очакване ще се понижи фрапантно.

– Г-н Тодоров, чета всеки ден данните за пияни и дрогирани, а числата са стряскащи – единствено за сряда са 11 с над 1,2 промила и 11 дрогирани. Вече има отнети коли, къде ще се съхраняват?

– Това е вторият проблем. Той е учредителен. Министерство на вътрешните работи би трябвало да съхранява колите на избрани места до привършване на делото. Когато присъдата влезе в действие, Министерството на финансите ще провежда продажбата на тези коли.

На Запад има доста добре създадена система. Тя включва проведени търгове, онлайн наддавания и така нататък

Аз съм сигурен, че в околните месеци ще се натрупат стотици коли, които ще бъдат иззети, и те би трябвало да се съхраняват. След това те би трябвало да се продават. Затова за тези организационни проблеми би трябвало да стартира да се мисли още занапред.

– Какво се случва с автомобил, който е съпружеска благосъстоятелност? Да приемем, че имам брошура, напил съм се и съм се качил в колата. Но за какво би трябвало да страда моята брачна половинка и да не може да закара детето на учебно заведение или доктор?

– А за какво би трябвало да страда някой, който вие ще смачкате на светофара?

Това е движимост в последна сметка. Тя е средство, оръжие на закононарушение и надлежно, когато е непозната благосъстоятелност, ще се заплаща не както е до момента 2000 лева, а цената на автомобила. Това също е европейска процедура.

 

Тепърва правосъдната процедура ще почиства този въпрос, само че в случай че собствеността е 50 на 50%, в случай че няма някакви договорни връзки, или автомобилът ще бъде иззет и по-късно единият брачен партньор ще заплаща на другия неговата половина след конфискацията, или съдът ще остави колата, само че ще го осъди да заплати цената ѝ.

– Споменахте равностойността на автомобила. А шофорите на камиони и рейсове, които не са им притежатели? Там приказваме за извънредно скъпи транспортни средства. Значи децата и внуците на тези хора са обречени да ги изплащат…

 

– Ще дам образец със застрахователните проблеми до момента. Ако пийнал водач аргументи злополука и убие някого, то неговата “Гражданска отговорност ” не важи. Да, застрахователят заплаща, да речем, 300 000 лв. на околните на починалия, след което съди за същата сума лидера.

Тук обаче има една огромна разлика – 300 000 лв. не връщат убития човек. Затова в този момент положителната вест е, че този, който си е разрешил да кара пийнал или дрогиран, ще остане без кола и без да е умъртвил човек. Така се реализира превантивният резултат на закона. За мен това е по-добрият вид.

– Но конфискацията не става автоматизирано, а след правосъдни каузи. Не е загадка, че в България те са мудни. Сега лишава две години да осъдиш един водач единствено за алкохол или дрога, без да има породена злополука. А когато към този момент приказваме и за лишаване на кола, това няма ли да забави още повече процеса?

– Не мисля, че ще се случи. В общи линии единственият нов миг е, че се прави оценка какъв брой коства това транспортно средство.

Тъй като това е конвертируема стока, експертизите се вършат доста бързо. Има разнообразни способи за оценка, било то пазарна или застрахователна стойност. Просто би трябвало да се даде на съда една експертна оценка какъв брой коства този автомобил. И то единствено в случай че водачът не е притежател на колата. В противоположен случай цената не е значима за делото – автомобилът се лишава.

– Да ви върна обаче на подправено позитивните проби. Хората и сега съдят Министерство на вътрешните работи за това, че са останали 6 месеца без брошура. А в този момент ще са и без кола. Очаквате ли растеж на такива каузи?

– Така е, има сходни каузи. Затова от Министерството на здравеопазването би трябвало в незабавен порядък да спазят обещанието за нови 6 лаборатории. И да не се стопира до такава степен. Ще е хубаво след 2 години да има по една във всеки регионален град. Така експертизите ще излизат за 24 или 48 часа. Но това зависи от организационната воля на нашата страна.

– Но, господин Тодоров, аз отново виждам малка врата – в случай че съм пил и ме спре пътен служител на реда, просто ще откажа да дам проба.

– Така е, само че пияният не кара пийнал случайно. Той може да го направи един път, при втория отвод към този момент е планувана наказателна отговорност – до 6 месеца затвор.

Това е една стъпка напред, тъй като допреди 20 дни човек можеше да откаже и получаваше единствено 2000 лева санкция и 1 година без брошура. Вече в случай че има повторяемост, отиваш на закононарушение.

Така че, да, можете да откажете, само че един път. С опрощение към читателите, че се дублирам, само че практиката демонстрира, че каращите пияни не го вършат единствено един път.

– Но човек с чисто досие ще бъде освободен от наказателна отговорност.

– Да, само че още веднъж ще мине през процедура, през съда, през кряскане на съвещания.

Няма закон, който да обхване 100% от случаите. Животът постоянно е по-динамичен. Ние не вършим някаква гражданска война, не измисляме топлата вода. Такива ограничения работят на всички места в Европа.

Въпросът е, че там те са проведени по-добре, по-бързи са. Няма ги тези забавяния с наркотичните проби, колите се продават бързо и в страната влизат пари, тъй че това е доста, доста добра крачка напред.

Вероятно ще има и софтуерни и организационни проблеми. Затова е добре, че ги загатваме, тъй като ограничения ще могат да се вземат в самото начало.

– А в случай че в последна сметка ме оправдаят, само че за тези 3 години колата ми се окаже развалена? Кой носи отговорност?

– Който я съхранява. Министерство на вътрешните работи даже към този момент е осъждано по сходни каузи.

– Извън тематиката за пияните и дрогираните водачи – имаше концепция санкциите да бъдат вързани с работодателя и в случай че човек не бъде открит, да му се връчват през шефа. Тя не бе призната. Вашето мнение?

– Аз съм обожател на различен метод. Според мен трябваше санкциите да бъдат свързани с годишния механически обзор и да не може да го минеш, в случай че не си си платил отговорностите.

– И това обаче не беше признато.

– Така е, остана единствено предложение. Не знам за какво нашите конституционни съдии вземат решение, че би трябвало да пазят правата на нарушителите, а не правата на жителите. Именно от Конституционен съд анулираха текста да не можеш да подновиш книжката си, в случай че имаш неплатени санкции. За мен не бе вярно решение, защото беше метод за събиране на държавни вземания.

– Но пък бе признато Министерство на вътрешните работи да построи нова електронна система и по-късно, когато отиваме да сменяме книжката или други документи, да си даваме имейла и телефона, с цел да ни връчват глобите за скорост цифрово. Тази концепция одобрявате ли?

– Да. Лично ми се е случвало в Западна Европа да карам автомобил чартърен. Още с вземането му там даваш номера на кредитната си карта.

Така за направено нарушаване от компанията си вземат парите за санкцията, която са платили (глобите за скорост се постановат на притежателя на автомобила – б.а.). Едва по-късно от компанията ти споделят, че си превишил скоростта на определeна дата и място. Изпращат ти и разпечатка и линк. Ако не си склонен, влизаш в уеб страницата, пускаш тъжба, отиваш на съд и доказваш, че не си карал ти да вземем за пример. Тоест те първо вземат парите, а едвам по-късно се апелира.

– Август месец сме. Известно е, че през лятото стават най-вече тежки произшествия. Вашият съвет към водачите?

– Дори четох, че има 8% растеж на злополуките в народен мащаб. През годините постоянно най-вече са били случаите през юли, август и септември. Нека хората бъдат деликатни, дано в действителност да знаят, че към този момент при пийнал или дрогиран водач може да се конфискува колата.

Смятам и че предстоят още промени в Закона за придвижването по пътищата. Според мен тематиката отново ще е настояща след парламентарната почивка.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР