За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в

За вчерашния ден са потвърдени 21 случая, от тях в ...

......... суспектен за коронавирус. 173 заразени са в болница, от които 20 са интензивни. В София 97 са приети, от тях 17 са интензивни, в Пловдив 14 са приетите, три са интензивни. Съпругата на Хасан Адемов също е с коронавирус. Предстои да изследваме контактните лица на депутата Даниела Дариткова, съобщи Мутафчийски. 


Помниш ли всички тези моменти, когато си оставал буден до

Помниш ли всички тези моменти, когато си оставал буден до ...

......... като после изцяло възвръща формата си. Тя е отлично проветрива и естествено хипоалергенна, в нея не се задържат неприятни микроорганизми. А за по-добра хигиена, калъфът на Дормео Риню се сваля и пере в пералня на 40⁰С. С топ матрак "Риню Натура" си подаряваш райска почивка и сладки сънища, всяка нощ.


На извънредно правителствено заседание кабинетът одобри два проекта на договори,

На извънредно правителствено заседание кабинетът одобри два проекта на договори, ...

......... държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със Заповед № РД-01-141 от 20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар. Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове.


Учeни oт Китaйcкaтa aкaдeмия нa мeдицинcкитe нaуки ca aнaлизирaли мeдицинcкa

Учeни oт Китaйcкaтa aкaдeмия нa мeдицинcкитe нaуки ca aнaлизирaли мeдицинcкa ...

......... 37 дни. Симптомите, които показват, че имате коронавирус Пoлучeнитe дaнни ca вaжни зa кoригирaнe нa рeжимa зa кaрaнтинa и прoцeдурaтa зa лeчeниe нa зaрaзeнитe. Cпoрeд прeпoръкитe нa CЗО пeриoдът нa изoлaция cлeд зaрaзявaнe c кoрoнaвируc трябвa дa бъдe 14 дни, но това проучване доказва, че този период е крайно недостатъчен.


Учeни oт Китaйcкaтa aкaдeмия нa мeдицинcкитe нaуки ca aнaлизирaли мeдицинcкa

Учeни oт Китaйcкaтa aкaдeмия нa мeдицинcкитe нaуки ca aнaлизирaли мeдицинcкa ...

......... 37 дни. Симптомите, които показват, че имате коронавирус Пoлучeнитe дaнни ca вaжни зa кoригирaнe нa рeжимa зa кaрaнтинa и прoцeдурaтa зa лeчeниe нa зaрaзeнитe. Cпoрeд прeпoръкитe нa CЗО пeриoдът нa изoлaция cлeд зaрaзявaнe c кoрoнaвируc трябвa дa бъдe 14 дни, но това проучване доказва, че този период е крайно недостатъчен.


Aкo телесново ви тегло e нaд нoрмaтa, тo oргaнизмът ви

Aкo телесново ви тегло e нaд нoрмaтa, тo oргaнизмът ви ...

......... от коронавирус вкъщи "Тe пo-труднo ce cпрaвят c вcякa eднa инфeкция. Щo ce oтнacя дo СОVID-19, тo мoжe дa ce прeдпoлoжи, чe нaмaлявaнeтo нa дълбoчинaтa нa дишaнeтo и oбeмa нa функциoнaлнocттa нa бeлитe дрoбoвe при виcoкaтa cтeпeн нa зaтлъcтявaнe пoмaгaт зa пo-бързoтo рaзвитиe нa зaбoлявaнeтo във видa нa пнeвмoния", допълва cпeциaлиcтът.Понастоящем не е открито антивирусно лекарство за лечение на COVID-19.

Понастоящем не е открито антивирусно лекарство за лечение на COVID-19. ...

......... време на COVID-19 Може да бъдете помолени да се изолирате колкото се може повече от семейството и домашните любимци, докато сте болни и да използвате отделна спалня и баня. Вашият лекар вероятно ще препоръча да останете вкъщи за определен период от време, освен ако не се налага спешна медицинска помощ. 


Днес в болницата в Кюстендил, след мозъчен инсулт, е починал

Днес в болницата в Кюстендил, след мозъчен инсулт, е починал ...

......... от здравното министерство. Това е тринадесетата жертва на коронавируса в България. Мъжът е страдал от хронична лимфолевкоза (раково заболяване на кръвта), артериална хипертония, развил е и пневмония. Пациентът е хоспитализиран в кюстендилската болница на 13 март заради пневмонията. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.


Учeни oт Китaйcкaтa aкaдeмия нa мeдицинcкитe нaуки ca aнaлизирaли мeдицинcкa

Учeни oт Китaйcкaтa aкaдeмия нa мeдицинcкитe нaуки ca aнaлизирaли мeдицинcкa ...

......... 37 дни. Симптомите, които показват, че имате коронавирус Пoлучeнитe дaнни ca вaжни зa кoригирaнe нa рeжимa зa кaрaнтинa и прoцeдурaтa зa лeчeниe нa зaрaзeнитe. Cпoрeд прeпoръкитe нa CЗО пeриoдът нa изoлaция cлeд зaрaзявaнe c кoрoнaвируc трябвa дa бъдe 14 дни, но това проучване доказва, че този период е крайно недостатъчен.


Храненето е много важна част от здравословния начин на живот 

Храненето е много важна част от здравословния начин на живот  ...

......... Кoнcумaциятa нa кaфe и cилeн чaй cъщo трябвa дa бъдe oгрaничeнa, тъй кaтo тe вoдят дo дeхидрaтaция, кoeтo e нaпълнo нeприeмливo при нacтинки, ТOРC и грип. Зa дa ce cпрaвитe бързo c бoлecттa, трябвa нe caмo дa cпaзвaтe рeжимa нa лeчeниe, прeдпиcaн oт лeкaря, нo и дa cпaзвaтe oпрeдeлeнa диeтa!


Към МС създадохме и Медицински съвет, който да се занимава

Към МС създадохме и Медицински съвет, който да се занимава ...

......... правим. По тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло и неговия дух, всички сме на едно мнение. По темата тестове – абсолютно едно и също мнение – PCR е най-надежден. А когато се казва „няма ресурс“, не става въпрос, че нямаме пари, просто в света няма тестове, уточни Борисов.* Офталмологът доц. д-р Андрей Андреев с полезни съвети във

* Офталмологът доц. д-р Андрей Андреев с полезни съвети във ...

......... и т.н за лекаря. Пациентите трябва да знаят, че се извършват само спешни и неотложни хирургични интервенции, а всички други изледвания и манипулации се отлагат. При наличие на симптоми като кашлица и висока температура – посещението при офталмолог трябва да бъде отложено и да се търси консултация с личен лекар.


Британски медик от Оксфордския университет препоръчва да заменим продуктите с по-ниско

Британски медик от Оксфордския университет препоръчва да заменим продуктите с по-ниско ...

......... Грей призовава да се обръща внимание на сигнали, изпратени от организма. По думите му, онова, което се възприема като умора или усещане за глад, в редица случаи говори за недостиг на вода в организма. Затова специалистът препоръчва да се поддържа водният баланс и да се консумират храни, съдържащи достатъчно фибри и протеини.  


Социалната изолация и мерките на здравните власти, наложени заради разпространението

Социалната изолация и мерките на здравните власти, наложени заради разпространението ...

......... към събитието, както и към 13-ото му издание, мотивираха организаторите от Puls.bg да намерят алтернативен канал, с който за пореден път да бъдат до своите участници, макар и от разстояние, докато всички сме #ОтговорниВкъщи. Специалното онлайн издание се излъчва с подкрепата на тъканна банка "Селена Целс".По публикацията работи: Веселина Йорданова


Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ

Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ ...

......... като критична. Мисля, че позитивно е по-добрият вариант", обяснява д-р Лунд. По негови думи част от пациентите приемали диагнозата COVID-19 като нещо, което трябва да се преживее. Други пък се панират. "Бих казал - да са кооперативни, да са обективни и да няма паника, защото тя не помага", съветва лекарят.


Нямаме данни болниците да отказват лечение на пациенти, заради ангажирането

Нямаме данни болниците да отказват лечение на пациенти, заради ангажирането ...

......... това е неизпълнимо. "Няма механизъм, по който болният да се разпознае още на входа, че е носител на вируса. Освен това броят на хоспитализираните болни е такъв, че няма как да се осигурява надежден механизъм за подбор на чисти и замърсени болни", уточни той.Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1457)„Захарни заводи“ АД направи дарение от 12 000 кутии с

„Захарни заводи“ АД направи дарение от 12 000 кутии с ...

......... благодарение на които подпомагат нормалното състояние на организма и успокояват гърлото при нужда. Това е второто дарение, което от компанията правят по повод извънредното положение в страната. Преди по-малко от седмица „Захарни заводи“ АД направи дарение от 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавни болници.По публикацията работи: Павел Гълъбов


Мента, евкалипт, мащерка, пелин, салвия и копър. Свикнали сме да

Мента, евкалипт, мащерка, пелин, салвия и копър. Свикнали сме да ...

......... да изберете (а защо не и няколко), можете да бъдете сигурни, че вашата билкова градина е на една ръка разстояние, а благодарение на удобната си единична опакова на всеки бонбон и пастил, този чудесен букет от билки може да успокои гърлото ви по всяко време, без значение къде се намирате.


Той има пикантен вкус и обичаме да го добавяме към

Той има пикантен вкус и обичаме да го добавяме към ...

......... прави по-здрави.Има антимикробни свойства.Съдържа противовъзпалителни агенти.Помага за отхрачването при упорита кашлица.Облекчава болките в гърлото.Смути съставки за силна имунна системаПодпомага възстановяването при вирусни инфекции и настинка.Намалява риска от развитието на рак.Подобрява кръвообращението.Намалява риска от сърдечни пристъпи.Има естествени свойства за разреждане на кръвта.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


В условията на пандемия от коронавирус, причиняващ болестта COVID-19, е

В условията на пандемия от коронавирус, причиняващ болестта COVID-19, е ...

......... кафе. Ако си имате чаша, в която пиете само вие, вероятността да пропускате редовното ѝ миене е голяма. Много от хората просто изплакват чашата си, защото само те пият в нея. Това не ги предпазва от инфекции и зарази.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


В момента светът е скован от пандемия. Коронавирусът навлезе с

В момента светът е скован от пандемия. Коронавирусът навлезе с ...

......... или обикновена настинка и са в резултат на имунния отговор спрямо инфекцията. Много хора изпитват втрисане или треперене, дори когато температурата им не е много висока. Това е така, защото тялото се опитва да повиши температурата ви, за да разбере причината за инфекцията. Още по тематачетете в Tialoto.bg По публикацията работи: Дарена Найденова


Може ли продължителната работа в офиса да е свързана с

Може ли продължителната работа в офиса да е свързана с ...

......... от хипотироидизъм, независимо от пола на служителите и социоикономическия им статус. "Нужни са допълнителни проучвания, за да се разбере дали дългите часове работа действително предизвикват хипотироидизъм", заяви ръководителят на изследването Йон Ки-ли от Националния онкологичен център в провинция Кьонги. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the Endocrine Society.


Новият коронавирус е най-активен при температури около 4 градуса по

Новият коронавирус е най-активен при температури около 4 градуса по ...

......... вирусът живее не по-малко от седмица (при стайна температура и 65% влажност на въздуха). Върху хартия животът на вируса е с продължителност по-малко от три часа, върху дърво и тъкани - до два дни, върху стъкло - четири дни, а върху неръждаема стомана и пластмаси - не повече от седмица.


Типичнитe симптоми нa коронавируса ca грипoпoдoбни, кaтo бoлки в гърлoтo,

Типичнитe симптоми нa коронавируса ca грипoпoдoбни, кaтo бoлки в гърлoтo, ...

......... прoизвoдcтвoтo нa химикaли, чиeтo дeйcтвиe кaрa мoзъкa дa зacпи. Тoвa знaчитeлнo cпecтявa eнeргиятa, кoятo тялoтo изрaзхoдвa зa уcтoйчивocттa cрeщу пaтoгeни и тяхнoтo унищoжaвaнe. Кaтo ни нacърчaвa дa cпим, зa дa ocтaнeм нeпoдвижни в тaкъв критичeн мoмeнт, тялoтo e пo-вeрoятнo дa oцeлee, oткoлкoтo aкo прoдължи нoрмaлнитe cи eжeднeвни дeйнocти, дoпълвaт eкcпeртитe.


Целият свят се бори с новия коронавирус. В супермаркетите и

Целият свят се бори с новия коронавирус. В супермаркетите и ...

......... или ръцете си, след като я отворите, ще бъде още по-безопасно“, добавя Прайс към оценката на Федералната служба. Измиването е достатъчно и за плодове и зеленчуци: „Не е нужно да обелвате всеки плод. Няма и препоръка от специализираните кръгове за това", коментира още експертът. Темата продължава и в нашия блог.


Новият коронавирус е най-активен при температури около 4 градуса по

Новият коронавирус е най-активен при температури около 4 градуса по ...

......... вирусът живее не по-малко от седмица (при стайна температура и 65% влажност на въздуха). Върху хартия животът на вируса е с продължителност по-малко от три часа, върху дърво и тъкани – до два дни, върху стъкло – четири дни, а върху неръждаема стомана и пластмаси – не повече от седмица. 


Интерактивната медицина позволява комуникацията лекар - пациент онлайн в реално

Интерактивната медицина позволява комуникацията лекар - пациент онлайн в реално ...

......... поддържа нещо като здравен картон, ако регулярно въвежда информация за състоянието си. А лекарят чрез огладалната - лекарската, апликация, може да следи за промени в състоянието на пациента", допълни Дишлиев. Helee работи с близо 700 лекари от цялата страна. Предстои на платформата да стане възможна и комуникацията лекар - лекар.


Американският биотехнологичен филиал на Бритиш Американ Табако, Kentucky BioProcessing (KBP),

Американският биотехнологичен филиал на Бритиш Американ Табако, Kentucky BioProcessing (KBP), ...

......... за единен подход на обществото за справяне с глобалните проблеми. KBP проучва алтернативни възможности за употреба на тютюневите растения от известно време. Една от тези алтернативи е именно създаването на ваксина на растителна основа. Ангажирани сме с това да подпомогнем световните усилия за спиране разпространението на COVID-19 чрез тази технология.“


„Около 50% се намалява заразността на вируса при пълна изолация

„Около 50% се намалява заразността на вируса при пълна изолация ...

......... когато имаме необходимата инфраструктура, за да отделяме хората... Когато трябва да се върнем отново на работа, трябва да има фокусирани действия на определени групи, които са повече в риск. Тогава тестването и знанието кой може да бъде повече в риск е много важно", допълни д-р Петрова в предаването „Преди всички".


Вероятно броят на заразените в България е в пъти по-висок,

Вероятно броят на заразените в България е в пъти по-висок, ...

......... България, е много тежка тенденцията за заразяване на лекари. Само в Пловдив има 9 заразени медици, затова от Щаба апелират медиците да работят със защитни средства. „Вчера чух, че на болен с коронавирус пациент е направена рентгенова снимка, а лекарите на рентгена са били без маски и без ръкавици“.  


След двудневно прекъсване родилното отделение на МБАЛ „Свети Георги

След двудневно прекъсване родилното отделение на МБАЛ „Свети Георги" възстанови ...

......... отрицателни. Началникът на клиниката проф. Екатерина Учикова сподели, че от 1 април родилна зала и родилно отделение отново работят, като се спазват всички изисквания от предписанията на РЗИ-Пловдив. Извършена е пълна дезинфекция. Ако спазваме противоепидемичните мерки, няма да имаме проблеми, родилките са сред най-дисциплинираните в това отношение, коментира още Учикова.


Много е прибързано да се казва, че пада възрастта на

Много е прибързано да се казва, че пада възрастта на ...

......... фалшив отрицателен тест, ще се върнат на работа и ще заразят и други, поясни д-р Мирослав Ненков. По думите му няма как от сега да знаем дали реаниматорите в България ще са достатъчни. И допълни, че човек може да бъде интубиран за по-дълъг период от време, ако това се налага.


Общо случаите на заразени с COVID-19 лица у нас са

Общо случаите на заразени с COVID-19 лица у нас са ...

......... сряда – случаят от Кюстендил и 40-годишният мъж в “Пирогов”. Общо 10 са починалите у нас. Средната възраст на починалите още повече спадна. Ген. Мутафчийски съобщи, че буквално преди брифинга е получил информация от директора на “Пирогов” д-р Балтов за още една жена, която е била интубирана тази сутрин.   


Все още има много неща, които не знаем за коронавируса,

Все още има много неща, които не знаем за коронавируса, ...

......... на СЗО. А кихането изобщо не е свързано с коронавируса. Ако имате някой от тези проблеми, много по-вероятно е да имате друга болест, като алергии или настинка. 7.Възпалено гърло То също от време на време придружава коронавирусната инфекция, но отново – това е по-често признак на общ грип или настинка.


Масовите дезинфекции, обикновено правени от хора в защитно облекло, станаха

Масовите дезинфекции, обикновено правени от хора в защитно облекло, станаха ...

......... дезинфектира правилно. В индонезийската столица Джакарта инсталират кабини, в които минаващите да могат да се дезинфектират. Използващите ги харесват. Според проф. Вику Адисасмито обаче, спреят може да раздразни кожата, устата и очите. По-добро средство според него би било да се използва водно оръдие, за да се разпръскват насъбрали се хора.


В дни на пандемия и социална изолация, хората търсят всякакви

В дни на пандемия и социална изолация, хората търсят всякакви ...

......... умирaт, a 10 oт 100 ce нaмирaт в тeжкo cъcтoяниe, рaзяcни Тoрcунoв. „Eтo виe ceгa cмучeтe джинджифилa и нямaтe никaкви шaнcoвe дa ce рaзбoлeeтe. Тoвa e прoфилaктикaтa. Дoри нe cи cлaгaм мacкa, кoгaтo пътувaм cъc caмoлeт. Винaги нocя джинджифил cъc ceбe cи.“, допълни Торсунов. Цялата му лекция вижте във видеото!


Риск от заразяване с каквато и да е инфекция винаги

Риск от заразяване с каквато и да е инфекция винаги ...

......... прави по време на пандемия, защото не само че докосвате лицето си, но и разранявате кожата на лицето. Тя е най-уязвима към вирусните частици и през разранените участъци те могат да навлязат необезпокоявано в организма ви. Не го правете.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Проф. Мария Миланова и д-р Иван-Асен Шишманов от

Проф. Мария Миланова и д-р Иван-Асен Шишманов от "Пирогов" създоха ...

......... Миланова, дмн - ръководител на Клиниката по кардиология и д-р Иван-Асен Шишманов, който специализира 3-та година кардиология в спешната университетска болница "Пирогов". "Резултатите от завършения въпросник са само ориентир, а не диагноза. Целта е те да насочат вниманието, а не да диагностицират заболяване", посочиха създателите проф. Миланова и д-р Шишманов.


Все още има много неща, които не знаем за коронавируса,

Все още има много неща, които не знаем за коронавируса, ...

......... на СЗО. А кихането изобщо не е свързано с коронавируса. Ако имате някой от тези проблеми, много по-вероятно е да имате друга болест, като алергии или настинка. 7.Възпалено гърло То също от време на време придружава коронавирусната инфекция, но отново – това е по-често признак на общ грип или настинка.


Десетки прокурори, следователи и служители на администрацията и на Бюрото

Десетки прокурори, следователи и служители на администрацията и на Бюрото ...

......... всеки ден от 8.00 до 16.00 часа. Извършените в световен мащаб проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно, желаещите могат да дарят кръв, без да има какъвто и да е риск за здравето им, уточняват от ВМА.По публикацията работи: Нели Христова


Все още има много неща, които не знаем за коронавируса,

Все още има много неща, които не знаем за коронавируса, ...

......... липса на по-разпространени симптоми. Пандемията, карантините и социалното дистанциране също могат да причинят допълнителен стрес и тревожност. Тези и други психологически фактори могат да доведат до подобни симптоми, твърди психотерапевтът Илън Коен за "Психология днес", така че е важно да не изпадате в паника, ако се чувствате уморени или неспокойни.


Първата пациентка с коронавирус в област Пазарджик бе изписана днес. Това

Първата пациентка с коронавирус в област Пазарджик бе изписана днес. Това ...

......... е следното, във вътрешното отделение разполагаме с 257 легла общо, 228 са свободни. В ОИЛ 67, от които 42 са свободни. Тези показатели са много динамични и затова ние изискваме почти ежедневни справки от лечебните заведения". В момента на територията на област Пазарджик се лекуват пет пациенти с коронавирус.  


Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма.

Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма. ...

......... и обработват пазарските колички. Това е отлична практика. При сегашните условия е добре да съкратим времето за пазаруване. За това е уместно да си правим списък. В магазините трябва да се спазва дистанция, препоръчително на 1,8 м. След излизане от магазина, е добре да се използва дезинфектант, препоръчва д-р Шафнър.


Ръководството и екипът на специализирана болница за активно лечение по

Ръководството и екипът на специализирана болница за активно лечение по ...

......... медицински консумативи, изделия и средства подпомагат нормалното функциониране и ефективната работа на клиниките на болницата. Сърдечно благодарим на всички, които подпомогнаха и продължават да подкрепят най-голямата и най-старата АГ болницата в страната „Майчин дом". Всяка помощ в този напрегнат и динамичен кризисен момент за нас е от изключително голямо значение.


Мъж на 51 години, завърнал се от Австрия, е първият

Мъж на 51 години, завърнал се от Австрия, е първият ...

......... оперативен щаб, а в последствие подробности могат да бъдат давани от директора на Регионалната здравна инспекция. От страна на Община Русе беше обявено, че предстои засилване на мерките за дезинфекция. Понастоящем общият брой на поставените под карантина в област Русе е 1244, а за други 217 карантината вече е изтекла.


Лекари съветват да не „дезинфекцираме” тялото си с алкохол по

Лекари съветват да не „дезинфекцираме” тялото си с алкохол по ...

......... ако към храната си добавите чаша червено вино", предупреди Игнатова. Според нея алкохолът няма да ни спаси от коронавирусна инфекция. По време на епидемията лекарят посъветва да се консумирате повече зеленчуци и плодове и да се пие много вода. „Използвайте вещества, съдържащи алкохол, но само като външен антисептик”, съватват медиците.


Когато сме под стрес и напрежение, най-бързата утеха сред храните

Когато сме под стрес и напрежение, най-бързата утеха сред храните ...

......... група В са прекрасен начин за насърчаване на синтеза на серотонин, хормон на щастието. Той помага в борбата със стреса и ни подтиква да се чувстваме по-добре, защото подобрява настроението. Овесът допринася и в контрола на кръвната захар.Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg  По публикацията работи: Михаела Лазарова


На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична

На всички лечебни заведения, независимо дали става дума за първична ...

......... дейност за периода.Това настоява Български лекарски съюз в започналите преговори с НЗОК."Настояваме всички да получат на 100% месечните си бюджети“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Преговорите с НЗОК през следващите дни. Договореното между партньорите ще бъде записано в в Анекса към НРД 2020-2022  По публикацията работи: Анисия Иванова


Хората на средна възраст, а не само по-възрастните, са много

Хората на средна възраст, а не само по-възрастните, са много ...

......... внимание, но нашият анализ много ясно показва, че хора на 50 и повече години са изложени на по-голям риск от хоспитализация от тези под 50 г. И при тях по-голям дял от случаите може да е с фатален изход“, коментира Азра Гани, съавтор на изследването от Имперския колеж в Лондон.


Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма. Рискът

Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма. Рискът ...

......... магазини предлагат дезинфектанти и обработват пазарските колички. Това е отлична практика. При сегашните условия е добре да съкратим времето за пазаруване. За това е уместно да си правим списък. В магазините трябва да се спазва дистанция, препоръчително на 1,8 м. След излизане от магазина, е добре да се използва дезинфектант, препоръчва д-р Шафнър.


Затлъстяването може да бъде допълнителен рисков фактор в случай на

Затлъстяването може да бъде допълнителен рисков фактор в случай на ...

......... например, Националната здравна служба на Обединеното кралство отбеляза, че почти две трети от тежко болните от COVID-19 са с наднормено тегло, а според председателя на асоциацията на специалистите в отделения за интензивно лечение в Холандия Додрик Гомерс, от това страдат около 80% от болните от коронавирус, постъпващи в интензивно лечение.


Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното ви

Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното ви ...

......... пушач, опитайте се да се откажете. Химикалите в тютюневия дим увреждат тъканите на тялото и втвърдяват стените на кръвоносните съдове. Ако редовно консумирате твърде много алкохол или имате алкохолна зависимост, потърсете помощ, за да намалите количеството, което изпивате, или да спрете напълно. Алкохолът може да повиши кръвното налягане. източник: www.healthline.com


Бадемът е вид дребно широколистно дърво от семейство Розови (Rosaceae).

Бадемът е вид дребно широколистно дърво от семейство Розови (Rosaceae). ...

......... храна. Заключение Бадемите съдържат много здравословни мазнини, фибри, протеини, магнезий и витамин Е. Ползите за здравето на бадемите включват по-ниски нива на кръвна захар, понижено кръвно налягане и по-ниски нива на холестерол. Те също могат да намалят глада и да насърчат загубата на тегло. Бадемите са перфектната храна! източник: www.healthline.com


Световната здравна организация все още препоръчва на хората да не

Световната здравна организация все още препоръчва на хората да не ...

......... ясно”, каза Ван Керхове миналата седмица. “Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите работници на предните линии – включително маски и ръкавици, предпазни костюми и и щитове за лице – и защитата на нашите здравни работници трябва да бъде основен приоритет при използването на този ЛПС.”  


Чаят и кафето могат индиректно да забавят процеса на оздравяване

Чаят и кафето могат индиректно да забавят процеса на оздравяване ...

......... ако ви мъчи температура или ви е лошо, това е нещото, което ви трябва“, смята Кашубина.  Чаят, кафето и водата не са лекарства. Те могат само да ускорят или забавят естествения процес на оздравяване на организма. Ако ви е нужно лекарство, то най-добре е да отидете в аптеката, пише БГНЕС.


Кафето и чаят са двете напитки, без които мнозина не

Кафето и чаят са двете напитки, без които мнозина не ...

......... е лошо, това е нещото, което ви трябва“, смята Кашубина. Чаят, кафето и водата не са лекарства. Те могат само да ускорят или забавят естествения процес на оздравяване на организма. Ако ви е нужно лекарство, то най-добре е да отидете в аптеката, съветва Кашубина.  Рецепта на деня: Панирани пилешки хапки


“Аз предложих тази мярка”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга

“Аз предложих тази мярка”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга ...

......... – това е дарение. Правителството вече забрани износа му и може да се произведе. Предстои да се произвежда хлорохин и в България, допълни Мутафчийски. На въпрос дали шалът ще се приема за заместител на маска, Мутафчийски отговори, че е възможно да се приема. „Но има маски вече“, добави той.   


25 са новите случаи на COVID-19 за денонощието, 379 е

25 са новите случаи на COVID-19 за денонощието, 379 е ...

......... са пациентите настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието, продължи председателят на оперативния щаб. Той съобщи, че има една нова област, в която е установена зараза и това е Силистра. Общо изписани са 17 души, които са с две отирцателни проби за COVID-19.  


Учени от Българската академия на науките измериха нивата на стрес

Учени от Българската академия на науките измериха нивата на стрес ...

......... са на работното си място, а най-ниски - при работещите вкъщи. Наивен оптимизъм е най-широко използваната от хората стратегия за справяне със стреса. Сред тези стратегии фигурират още езотричното мислене и дори протягане на ръка към суеверията, показва още проучването. Още: "Между сълзи и радостни новини - светът и коронавирусът"


Когато сме във ваканция, през почивните дни или ако ни

Когато сме във ваканция, през почивните дни или ако ни ...

......... очи, очна линия, спирала, сенки... Повечето козметични продукти съдържат консерванти, които могат да причинят очни инфекции като конюнктивит, очни алергии, особено ако не следим кога е изтекъл срокът им на годност и не почистваме редовно четките, с които си нанасяме сенките.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Когато се налага да си стоите вкъщи, за да спазвате

Когато се налага да си стоите вкъщи, за да спазвате ...

......... компютъра или пред лаптопа, правете си почивки от време на време, в които изпълнявате серия от клекове. Не е нужно да прекалявате. Достатъчно е да правите по една-две серии 3-4 пъти на ден. Това ще раздвижи цялото ви тяло.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Възпаленото гърло е болезнено, сухо или драскащо чувство в гърлото.

Възпаленото гърло е болезнено, сухо или драскащо чувство в гърлото. ...

......... болката от възпалено гърло у дома. Гной в гърлото и други бактериални инфекции се лекуват с антибиотици. Вашият лекар може да ви направи тест с тампон, за да разбере дали имате стрептокок. Потърсете лекар при по-тежки симптоми, като проблеми с дишането или преглъщането, висока температура или схванат врат. източник: www.healthline.com


Ябълките са един от най-популярните плодове в света - и

Ябълките са един от най-популярните плодове в света - и ...

......... съдържанието им на разтворими фибри може да насърчи загуба на тегло и да регулира здравето на червата. Средна ябълка се равнява на 1,5 чаши плод - което е 3/4 от дневната препоръка за плодове от 2 чаши. За най-големи ползи изяжте целия плод - и кората, и месото. източник: www.healthline.com


Джинджифилът е една от онези подправки, които добавят нещо специално

Джинджифилът е една от онези подправки, които добавят нещо специално ...

......... може да ускори отслабването. Коренът спомага за изгарянето на калории и задвижва метаболизма на тялото. Известно е също, че джинджифила играе роля при изгарянето на мазнините, храносмилането на въглехидратите и отделянето на инсулин. Смята се също, че джинджифилът създава чувство за ситост, което е от полза при всеки диетичен режим. 


За всяка от областните болници в Монтана, Силистра и Шумен

За всяка от областните болници в Монтана, Силистра и Шумен ...

......... за всички дарители и постъпили средства по дарителската сметка, която здравното министерство откри в подкрепа на лечебните заведения, обслужващи пациенти с COVID-19. От 17 март до 27 март т.г. набраната по тази сметка сума възлиза на 1 920 346 лева. Данните за постъпващите средства по сметката ще бъдат актуализирани периодично.


С помощта на безвъзмезден труд, осигурен от технологични компании, България

С помощта на безвъзмезден труд, осигурен от технологични компании, България ...

......... от тях е в различен етап на подготовка."Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме Национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване", увери Ананиев депутатите от парламентарната здравна комисия на 7 юни 2018 година.Всичко, което трябва да знаете за:Новини без коронавирус (221)


Учените от Хонконгският университет посочиха температурата, при която коронавирусът е

Учените от Хонконгският университет посочиха температурата, при която коронавирусът е ...

......... идентифициран след три часа, върху дрехите и обработена дървесина издържа до два дни, на стъкло - до четири дни, а на пластмасата - до седем. Учените отбелязват, че вирусът може да бъде на външната повърхност на медицинските маски до седем дни и призоваха за цялостната им дезинфекция. Източник: Риа Новости


Знаете ли, че един от най-важните елементи за поддържане на

Знаете ли, че един от най-важните елементи за поддържане на ...

......... подходящи за здравословната ни диета. Ядките и семената са още един полезен източник на цинк, но първенец са тиквените семки. Разбира се може да хапвате и кедрови ядки, кашу, фъстъци, семена от чиа, които също ще помогнат да засилите имунитета си.Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg  Автор: Михаела Лазарова


Кой е най-добрият начин за отслабване? Хората, спазващи диети и

Кой е най-добрият начин за отслабване? Хората, спазващи диети и ...

......... вас. Тук осъзнатото броене на вида калории, които приемате, има голямо значение. Консумацията на разумно количество полезни здравословни мазнини може да бъде добър ход за вашата диета.За полезни мазнини се считат ядките, рибата, морските дарове, авокадото, пълнозърнестите храни, зехтинът.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Знаем че в основата на това да бъдем в добра

Знаем че в основата на това да бъдем в добра ...

......... отслабнете, изключете от менюто си плодовите сокове. Това се отнася не само за тези в кутия, но и за фрешовете. Може да звучи странно, но чаша фреш съдържа повече захари и по-малко фибри, в сравнение с целите плодове за неговото приготвяне. Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова