Нови 151 случая на коронавирус са установени в България. Това

Нови 151 случая на коронавирус са установени в България. Това ...

......... от коронавирус, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 765.  Добрата новина е, че за последното денонощие излекуваните са 147. Заболелите у нас вече са 19 014, активните случаи са 4 522. Излекуваните общо са 13 727 души. Хоспитализирани са 714 души, 33 са в интензивно отделение.


Лекар от Университетската болница “Света Марина” във Варна е бит

Лекар от Университетската болница “Света Марина” във Варна е бит ...

......... От Районната прокуратура във Варна заявиха, че по случая се води разследване. С този мотив от болницата отказаха да застанат пред камерата ни. Бащата и дъщерята не са задържани. Очаква се съдебно-медицинската експертиза за състоянието на бития лекар. След това ще се прецени дали на двамата ще бъде повдигнато обвинение.


Какво да правим, ако в детската градина, училището на детето

Какво да правим, ако в детската градина, училището на детето ...

......... преценяват дали дадено лице да бъде изследвано. Тогава изследването се заплаща от държавния бюджет. Ако в хода на 14-дневната карантина се проявят клинични оплаквания за COVID-19, трябва да се свържете с личния си лекар / личния лекар на детето и с регионалната здравна инспекция. Изследването отново се заплаща от държавния бюджет.


Според доклада на организацията “Оксфам” най-богатият 1% от населението произвежда

Според доклада на организацията “Оксфам” най-богатият 1% от населението произвежда ...

......... Тя допълни още, че най-бедните плащат цената за потреблението, на което се радва богато малцинство. Според нея за периода от 2010 г. до 2018 г. след въздушния транспорт най-замърсяващи са автомобилите тип SUV. Емке каза, че климатичната криза и неравенството са свързани, проблеми, срещу които трябва да бъдат решени заедно.


Днес жителите на Гоце Делчев се прощават с д-р Милан

Днес жителите на Гоце Делчев се прощават с д-р Милан ...

......... на изключително натоварване, а умората, натрупана през този период, дава отражение. От Българския лекарски съюз също изразиха своите съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия д-р Милан Първанов, посочвайки, че е изявен и уважаван медик в областта, който е спасил хиляди пациенти и за когото медицината е била призвание.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е одобрила и заплатила 1 159

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е одобрила и заплатила 1 159 ...

......... са платени за областите Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и за София-град. От 1 март до 31 август по отчетени към НЗОК пациенти с COVID-19 на болниците са платени 6 269 916.61 лв., в които са включени клинични пътеки, клинични процедури, за лечение на пациенти, поставени под карантина и др.Сингапурски и австралийски учени завършиха успешно тестовете върху животни на

Сингапурски и австралийски учени завършиха успешно тестовете върху животни на ...

......... Силвия Алонсо от медицинския факултет в Националния университет на Сингапур. Тя добави, че "подобни генно-инженерни препарати могат леко да се видоизменят в зависимост от мутацията на вируса, така че ваксината може да е ефективна не само срещу COVID-19". Учените очакват клиничните изпитания на потенциалната ваксина да започнат през следващата година.


85% от туморите на главата и шията са свързани с

85% от туморите на главата и шията са свързани с ...

......... или гърлото, и и да се превърне в една от причините за тумори в устната кухина. В последните години се наблюдава негативна тенденция ракът на главата и шията да се диагностицира при млади хора, които водят здравословен начин на живот, не пият и не пушат, но са с установена HPV инфекция.


Екипът на клиниката по офталмология на МБАЛ „Света София“ започва

Екипът на клиниката по офталмология на МБАЛ „Света София“ започва ...

......... 65-годишна възраст в развитите страни. Нелекувано, то може да доведе до пълна загуба на централното зрение. Единственото, което пациентите трябва да направят, за да се включат в кампанията, е да си запишат час за безплатен преглед на телефон: 02/8184623, или на място в МБАЛ „Света София“ на бул. „България“ №104.


Болестта на Алцхаймер трябва да се признае за увреждане. За

Болестта на Алцхаймер трябва да се признае за увреждане. За ...

......... рамки за справяне с деменцията до 2025 г. До момента само 30 държави членки от 146 са постигнали тази цел. Анализът на тези планове, достъпни чрез уебсайта на Международната Алцхаймер организация, показва, че само около 25 % от тях в момента включват проектиране на улеснения за хора с деменция, заяви още тя.


Преподавател от варненското Начално училище

Преподавател от варненското Начално училище "Васил Левски" е с положителен ...

......... карантина са и други 50 деца от групите на болните учителки. Миналата седмица положителен тест за коронавируса дадоха 3 учителки и дете на 6 години. Градината обаче няма да бъде затваряна, допълниха от РЗИ. Помещенията са дезинфекцирани, взети са проби за изследване от останалия персонал. Резултатите ще станат известни утре.Какво е множествен миелом (MM)? Множественият миелом (MM) е хематологично

Какво е множествен миелом (MM)? Множественият миелом (MM) е хематологично ...

......... например, степента на преживяемост се е увеличила четирикратно през последните четиридесет години. Това означава, че за много хора предизвикателството ще се състои в това да живеят с множествен миелом в продължение на години, като с хронично заболяване, оставайки с повишено внимание и грижа за себе си. *С подкрепата на Амджен


Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни. Това

Няма нито едно научно доказателство, че маските са вредни. Това ...

......... успех.  По думите му тази година активните грипни щамове са 4. Първата партида противогрипни ваксини вече е изчерпана. Вторият внос се очаква в средата на октомври."Ако детето киха, има температура, тече му носа нека остане вкъщи", посъветва експертът и припомни, че вече има тестове, които могат да разграничат грип от коронавирус. 


Всички знаем, че количеството колаген в кожата влияе върху младостта

Всички знаем, че количеството колаген в кожата влияе върху младостта ...

......... които ви убеждават, че имате крещяща нуж... С възрастта се променя не само количеството, но и качеството на колагеновите влакна. По този начин, към проблемът с намаляване на количествата му може да се подходи от две страни: 1. Стимулира се синтеза на протеини 2. Стига се до неговото унищожаване Следва продължение…


Американски учени стигнаха до заключението, че определено състояние на краката

Американски учени стигнаха до заключението, че определено състояние на краката ...

......... изследователите са  анализирали данни от здравното проучване на медицинските сестри, в което са участвали 57 417 жени на средна възраст 67 години.От 2002 г. насам на две години на доброволци са се изпращали въпросници, в които те трябва да посочат здравословното си състояние.През 10-те години на наблюдение са регистрирани 6448 смъртни случая.


Случаите на коронавирус са отпреди началото на учебната година, не

Случаите на коронавирус са отпреди началото на учебната година, не ...

......... третокласниците от „Св. Паисий Хилендарски“, в чиято паралелка бе установен първият случай на инфекцията в пловдивско училище от началото на учебната година. Детето е добре и е под домашно наблюдение. РЗИ Пловдив е препоръчала целият клас да остане под карантина. В училището се провежда засилена дезинфекция, обследването на контактните лица продължава.Има връзка между витамин D и развитието на късогледство. Това

Има връзка между витамин D и развитието на късогледство. Това ...

......... да се почива по-често. По думите му, на всеки 20 минути работа с компютър или дигитално устройство, следва в продължение на 1 минута да гледаме нещо по-далеч от нас. Така ще предотвратим мускулен спазъм, заради който очите се нагаждат към по-близки предмети и може да се появи късогледство. Още: ""


"Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите ...

......... гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях. Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка, каза още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. Прекалено е пак да има изолацията по къщите", коментира Кантарджиев и добави, че се надява да не се стигне до това.


Забелязали ли сте, че чашите за бира ви подтикват да

Забелязали ли сте, че чашите за бира ви подтикват да ...

......... пиели от прави чаши, са приключили с бирата за средно 13 минути. А тези, които отпивали от заоблени халби, имали нужда от само 8 минути. Учените посочват още, че скоростта, с която човек пие, силно влияе върху това колко бързо се напива, както и върху броя на консумираните напитки.  


Гроздето е не само вкусно, но и здравословно. С този

Гроздето е не само вкусно, но и здравословно. С този ...

......... Следователно те трябва да бъдат измити по специален начин, съветва Викулов. "По зърната можете лесно да забележите следите от химикали, особено синкавите капки на препаратите, съдържащи медни съединения. Те се отмиват при обилно изплакване, но най-добре е гроздето да се накисне преди обилно изплакване в слаб оцетен разтвор”, препоръчва агрономът.


44 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие, потвърдени

44 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие, потвърдени ...

......... 8, Монтана - 8, Смолян - 5, Пловдив - 4. Активните случаи са 4522. 718 пациенти се лекуват в болница, 35 от тях в интензивно отделение. 22 са преборили болестта през последните 24 часа. Общият брой на излекуваните до момента е 13 580. Починали са още 6 души. Жертвите на COVID-19 вече са 761.


Нови 44 случая на коронавирус са установени в България. Това

Нови 44 случая на коронавирус са установени в България. Това ...

......... часа има 6 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 761.  За последното денонощие излекуваните са 22. Заболелите у нас вече са 18 863, активните случаи са 4 522. Излекуваните общо са 13 580 души. Хоспитализирани са 718 души, 35 са в интензивно отделение.


Как да пием вода правилно По правило количеството течност, което

Как да пием вода правилно По правило количеството течност, което ...

......... хора с проблеми с храносмилателната система: лимонената киселина провокира производството на стомашен сок. Водата е източник на правилното функциониране на всяко същество. Човекът не прави изключение. Един прост контрол върху водния баланс не само помага за отслабване, но и поддържа ефективността, подобрява кожата, косата, тонуса на тялото и нормализира храносмилането.


Смокините са плод, богат на витамини А, Е и К,

Смокините са плод, богат на витамини А, Е и К, ...

......... сушените плодове фруктозата започва да надвишава. Както пресните, така и сушените плодове са богати на фибри и антиоксиданти, и двата вида могат да се консумират, но по отношение на баланса на вода и фруктоза през сезона на даден плод, трябва да се даде предпочитание на консумацията му в прясно състояние.


Смокините са плод, богат на витамини А, Е и К,

Смокините са плод, богат на витамини А, Е и К, ...

......... сушените плодове фруктозата започва да надвишава. Както пресните, така и сушените плодове са богати на фибри и антиоксиданти, и двата вида могат да се консумират, но по отношение на баланса на вода и фруктоза през сезона на даден плод, трябва да се даде предпочитание на консумацията му в прясно състояние


Ябълковият оцет се използва широко не само в ежедневието за

Ябълковият оцет се използва широко не само в ежедневието за ...

......... напитката.  Кожни заболявания Ябълковият оцет има антисептично и регенериращо действие при различни кожни обриви. Също така успокоява сърбежа на кожата от ухапвания от насекоми. Важно! Експертите не препоръчват използването на ябълков оцет за деца под 14-годишна възраст, възрастни хора, както и хора, страдащи от язва, гастрит, бъбречни и чернодробни проблеми.


Европа доста често не споменава статистиката в коректен вид –

Европа доста често не споменава статистиката в коректен вид – ...

......... статистиката за COVID-19 е смъртността. “Тези, които послушаха учените от самото начало – а това са държави като Швеция, които не въведоха стриктните мерки, не затвориха училища и градини, в момента смъртността им е нула или клоняща към нула”, каза той. Ученият заяви, че в момента няма ефективна грипна ваксина.


Д-р Весела Балтова е хомеопат, холистичен лекар, лабораторен специалист, със задълбочени

Д-р Весела Балтова е хомеопат, холистичен лекар, лабораторен специалист, със задълбочени ...

......... Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.Що е то детоксикираща хомеопатия? Какъв е ефектът от съчетаването на различни алтернативни методики? Каква  информация дава новият метод за диагностика само с капка кръв?Какви мерки за превенция ще ни помогнат за справяне с есенно-зимните заболявания?


Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от

Учени от медицинския факултет на университета в Питсбърг, ръководени от ...

......... в едно от най-авторитетните научни списания CELL, което публикува само обективни и значими за науката данни, предаде БНТ. Антитялото е минало през много изпитания, които доказват неговата ефективност и безвредност, предстои да се направят изпитания и върху хора. В основата на този значим труд стои българинът проф. Димитър Димитров.  


Четири паралелки в столичното 107-о основно училище „Хан Крум“ ще

Четири паралелки в столичното 107-о основно училище „Хан Крум“ ще ...

......... тестван в понеделник, каза още Калъпиш:   "Все още обмислям дали да не обявя един ден за неучебен, за да може да са по-спокойни деца и родители. Ще съгласувам решението си с началника на регионално управление".   Учениците от четирите паралелки, които са под карантина, минават на дистанционно обучение.  


Хрема, запушен нос и кихане не са признаци за COVID-19.

Хрема, запушен нос и кихане не са признаци за COVID-19. ...

......... сезон, когато инфекциозните заболявания се увеличават.  Проф. Спектор призовава да не се прибягва веднага до тест за коронавирус: "По възможност си останете вкъщи, ако имате симптоми на настинка. Не бързайте да правите тест за COVID-19. Трябва да мислим по метода на изключването, а не просто да следваме стандартните критерии за симптоми", казва още той. 


Коронавирусната инфекция не е толкова опасна за алергичните, но реакциите

Коронавирусната инфекция не е толкова опасна за алергичните, но реакциите ...

......... тежките случаи. Имунното отклонение при алергията се оказа в обратна посока и затова алергиците по-рядко боледуват. Това са феномени в медицината. COVID-19 не ни създаде повече работа. Изключваме най-тежките форма на астма, защото там има и структурни промени в белия дроб. Тежката астма е извън това благоприятно стечение на обстоятелствата.


Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo

Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo ...

......... Ocвeн тoвa тя пoдпoмaгa бъбрeцитe, кaтo cтимулирa oбрaзувaнeтo нa уринa. Продуктът, който смъква кръвното налягане без лекарства Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe и ca уcтaнoвили кaк мoжe дa ce пoнижи кръвнoтo нaлягaнe. Eкcпeртитe из... Външнo билкaтa мoжe дa ce изпoлзвa при eкзeми и кoжни изриви.


При наличие на случаи на коронавирус в училище, касата ще плаща

При наличие на случаи на коронавирус в училище, касата ще плаща ...

......... началото тръгнахме с нормални мерки, някои от които се задържаха повече.“, каза още той относно наложените мерки и икономическия срив. COVID-19 трябва да се управлява като епидемия, от какъвто и да е вид, посочи той и призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.


Отдавна е известно, че тялото се състои средно от 70%

Отдавна е известно, че тялото се състои средно от 70% ...

......... вода, тъй като това увеличава натоварването на бъбреците, провокиращо подуване и извличане на ценни за организма минерали. Необходимо е да се придържате към изчислената норма, но са допустими и малки отклонения. Не се препоръчва да се насилвате да пиете вода или да я пиете веднага в големи количества. Следва продължение….


Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване

Съвети за изискванията към маските и методите за тяхното изпитване ...

......... за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради. - Придържайте се към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.


Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo

Слабо известна, но истински дар от природата. Зимзeлeнът прeдcтaвлявa вeчнoзeлeнo ...

......... Ocвeн тoвa тя пoдпoмaгa бъбрeцитe, кaтo cтимулирa oбрaзувaнeтo нa уринa. Продуктът, който смъква кръвното налягане без лекарства Учeни oт унивeрcитeтa Lа Trоbе в Мeлбърн ca нaпрaвили прoучвaнe и ca уcтaнoвили кaк мoжe дa ce пoнижи кръвнoтo нaлягaнe. Eкcпeртитe из... Външнo билкaтa мoжe дa ce изпoлзвa при eкзeми и кoжни изриви.


189 са новите случаи на коронавирус у нас през последното

189 са новите случаи на коронавирус у нас през последното ...

......... са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, а 34 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Най-голям брой на заразени с Covid-19 през последното денонощие е регистриран в София (40), следвана от Благоевград (29), Пловдив (20), Стара Загора (16) и Варна (14). 


189 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 6

189 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 6 ...

......... - 16 и Варна - 14. 4 470 са активните случаи. 728 пациенти се лекуват в болници, 34 от тях в интензивни отделения. Излекувани са още 119 души, общият им броя вече е 13 510. 4 са починалите с коронавирус през последните 24 часа. Жертвите на COVID-19 вече са 753.


Детското отделение в МБАЛ

Детското отделение в МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник е под ...

......... било на 13 септември. Изследвания са направени на настанените в отделението пет деца, както и на всички контактни лица на медика. Резултатите още не са готови. Тъй като в Перник няма друго детско отделение, нуждаещите се от спешна медицинска помощ деца ще бъдат насочвани и транспортирани към болници в София.


Два класа в Шумен и Хасково, както и група в детска

Два класа в Шумен и Хасково, както и група в детска ...

......... проба за COVID-19.  Контактните деца са 10. На всичките деца, както и на останалите контактни лица са направени PCR тестове. Резултатите се очакват утре.  Майката на детето е била заразена с коронавирус и самa е направила тест на детето си, който се оказал положителен. В детската градина е направена пълна дезинфекция.


Дете,  посещавало детска градина №6

Дете,  посещавало детска градина №6 "Слънце" в Монтана, е дало ...

......... и самa направила тест на детето си, който се оказал положителен, уточняват от РЗИ Монтана. В детската градина е направена пълна дезинфекция. Общо 28 са лицата в област Монтана с активна ковид инфекция, излекувани са 90 души. Най-засегната е община Лом, с 15 случая, допълват от здравната инспекция в Монтана.


На 16.09.2020 г., сряда, се проведе уебинар за журналисти на

На 16.09.2020 г., сряда, се проведе уебинар за журналисти на ...

......... свързан с HPV и да е осигурено ваксинационно покритие от най-малко 90% и за двата пола. От СЗО предлагат към програмата да се включат задължителен скрининг за HPV с обхват поне 70% от жените и своевременен достъп до ефикасно лечение на HPV лезии и рак за най-малко 90% от диагностицираните.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи удължаване ...

......... очакваме, никак не е оптимистично, по три причини - стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца. Затова, ако Министерският съвет приеме, по-удачно би било този път да удължим извънредната обстановка до края на ноември", заяви доц. Кунчев.


Болниците са относително готови да се справят с пандемията от

Болниците са относително готови да се справят с пандемията от ...

......... като добра. 13% от болниците оценяват готовността си като слаба и 7% - като много добра. Сред болниците, които имат най-големи притеснения за това как ще се справят с КОВИД през зимата, са общинските и частните болници. По-уверени във възможностите за справяне с КОВИД изглеждат държавните и областните лечебни заведения.   


Извънредната обстановка може да бъде удължена до 30 ноември, съобщи главният държавен здравен

Извънредната обстановка може да бъде удължена до 30 ноември, съобщи главният държавен здравен ...

......... никак не е оптимистично, по три причини - стартът на училищата, започващата вълна в Южна Европа и възможността за присъединяване на нови респираторни вируси през следващите един-два месеца", обясни Кунчев.  Според него е по-удачно извънредната обстановка да се удължи с два месеца, а не както досега само с един месец.  


Фармацевтичната компания Pfizer Inc смята, че разработваната от нея ваксина срещу

Фармацевтичната компания Pfizer Inc смята, че разработваната от нея ваксина срещу ...

......... ефективна, за да покаже, че действа на фона на 32-ма инфектирани. Това би означавало, че не повече от шест от тези пациенти биха се заразили с вируса, ако им е била поставена ваксината. Ако този процент не бъде доказан на този етап, по-нататък изискванията за прага на ефективност ще се покачват, добавят експерти.


(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе

(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе ...

......... повторното преживяване на травмата, която има тенденция да се повтаря. Оргета също така добави, че в момента ПТСР е много често срещано сред тези, които са били хоспитализирани с COVID-19. Въпреки че е обикновено е недолекувано и недостатъчно диагностицирано състояние на психичното здраве, то може да има отрицателни дългосрочни ефекти.


(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе

(ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе ...

......... повторното преживяване на травмата, която има тенденция да се повтаря. Оргета също така добави, че в момента ПТСР е много често срещано сред тези, които са били хоспитализирани с COVID-19. Въпреки че е обикновено е недолекувано и недостатъчно диагностицирано състояние на психичното здраве, то може да има отрицателни дългосрочни ефекти.


Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но

Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но ...

......... това може да се използва за стабилизиране на кръвното налягане при хора с хипертония. Лосионите от копър ще помогнат при проблемна кожа, тъй като копърът има бактерицидни свойства. Компрес с охладена настойка от копър преди лягане ще помогне за облекчаване на умората и напрежението в очите и при зачервени клепачи.


Стресът е една от причините за появата на болка в

Стресът е една от причините за появата на болка в ...

......... сърдечния мускул от кислород се увеличава, така че човек започва да диша по-учестено.В някои случаи, когато тялото по една или друга причина, не е в състояние да осигури на сърцето необходимия за работа му кислород, в областта на гърдите могат да възникнат неприятни усещания, които често се развиват в болкови. 


От няколко месеца насам не правим прогнози, защото нито една

От няколко месеца насам не правим прогнози, защото нито една ...

......... момента. Той изтъкна, че най-големият проблем е липсата на доверие в здравната система, както и недостигът на персонал. Той заяви, че е изненадан от подготовката на училищата и образователната система. „Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”, обяви държавнят здравен инспектор.


Учени не спират да откриват нови заболявания, свързани със селфитата.

Учени не спират да откриват нови заболявания, свързани със селфитата. ...

......... Повечето от тях са ментални и на психична основа, но този път експерти са открили физическа деформация в хората, които се снимат често.  Броят на заболелите от тази странна болест нараства с всеки изминал ден и много пациенти вече са се обърнали към болници, а някои дори са били оперирани.


УНГ отделението на МБАЛ Пазарджик е поставено под 24-часова карантина

УНГ отделението на МБАЛ Пазарджик е поставено под 24-часова карантина ...

......... наблюдение, а при необходимост ще се направят изследвания на персонала и пациенти на отделението. Общо седем са положителните проби за COVID 19 в Пазарджишко през изтеклото денонощие. Всички пациенти са от община Пазарджик и са в домашна изолация. Вчера заради заразен лекар бе спрян приемът и в кардиологичното отделение на болницата.


Още един пазарджишки медик е сред новите заразени, това е

Още един пазарджишки медик е сред новите заразени, това е ...

......... наблюдение, както и при необходимост провеждането на изследвания на персонал и пациенти от отделението. РЗИ Пазарджик информира за седем потвърдени положителни проби за COVID-19. Всички са поставени на домашна изолация. Две от положителните проби са намъж и жена, семейство от село Главиница. Има и една млада жена на 24 години.


Учени от Националния център за изследване на рака в САЩ

Учени от Националния център за изследване на рака в САЩ ...

......... метаболизма на организма. Това е AHR клетъчен рецептор, чиято основна функция е да открива токсични вещества. Но се оказа, че влияе и на метаболизма.Лекарите търсят начини за борба със затлъстяването, тъй като сега в света около една трета от възрастните са с наднормено тегло и това представлява заплаха за здравето.


„В първите 24 часа не може да се разбере дали

„В първите 24 часа не може да се разбере дали ...

......... на заболелите се вижда дали има заболели ученици, но не е редно да се дава информация и по професии за броя на заболелите“, коментира още тя. По думите на проф. Христова това, че децата са преболедували други коранавируси преди, сега им създава кръстосан имунитет към Covid-19 и затова го преболедуват леко.


Ракът може да се появи на всяка възраст. Учените отдавна

Ракът може да се появи на всяка възраст. Учените отдавна ...

......... в рисковата група.Лекарите са сигурни, че ракът може да се появи на всяка възраст. Тъй като болестта често е свързана с натрупани мутации, с възрастта рискът се увеличава за всички.Въпреки това, случайни мутации, съществуваща генетична предразположеност и други фактори могат да доведат до развитието на рак на абсолютно всяка възраст.


Сред компонентите, които могат да защитят човешкото тяло от коронавирус,

Сред компонентите, които могат да защитят човешкото тяло от коронавирус, ...

......... да увеличите приема на протеин, но да намалите количеството захар, трябва да изберете храни, които осигуряват повече от 20% от дневния прием на протеини и по-малко от 5% от дневния прием на захар. Това съотношение ще ви помогне да постигнете успех по-бързо, просто трябва внимателно да проучите етикетите на опаковките.


Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но

Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но ...

......... на кръвното налягане при хора с хипертония. Лосионите от копър ще помогнат при проблемна кожа, тъй като копърът има бактерицидни свойства. Компрес с охладена настойка от копър преди лягане ще помогне за облекчаване на умората и напрежението в очите и при зачервени клепачи. Превод: БГНЕС, по материал на РИА Новости


154 са новите случаи на COVID-19, установени при направени 5

154 са новите случаи на COVID-19, установени при направени 5 ...

......... Най-много са новозаразените в София - 47, Благоевград - 29 и Стара Загора - 10. 744 пациенти се лекуват в болници, 37 от тях в интензивни отделения. 150 са преборили болестта през последното денонощие. Излекуваните вече са  13 391. Починали са още 10 души. Жертвите на COVID-19  вече са 749.


Как да спим правилно, за да мислим ясно на сутринта

Как да спим правилно, за да мислим ясно на сутринта ...

......... е в тъмни цветове най-препоръчително е синьо). Не на последно място здравословният сън зависи и от температурата в стаята. Проучванията показват, че 18-22 градуса са оптимални за съня на човека. В същото време в стая, която е твърде топла (гореща), човек спи дори по-зле, отколкото в студено помещение дори през зимата.


Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка

Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка ...

......... регистър WMDA прави възможно сътрудничеството и глобалния обмен на информация. В международен план това силно сътрудничество е помогнало на стотици хиляди пациенти. Световният ден на донорите на стволови клетки ще се отбележи със събития в повече от 50 страни, с призив към дарителство за живот, под мотото „Thank you, donor!"


Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa

Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa ...

......... и прoизвoдcтвoтo нa инcулин, кaктo и дo лoшa aбcoрбaция нa някoи витaмини oт хрaнaтa, пишe jеnаtа.blitz.bg. Ето как да разберете дали имате липса на калций в организма Калцият е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем здрави. Ако не приемате достатъчно, цялото ви тяло може да страда. ...


СЗО няма да променя своите насоки за 14-дневна карантина за всички, изложени

СЗО няма да променя своите насоки за 14-дневна карантина за всички, изложени ...

......... заразени на ден е между 40 000 и 50 000 души, сравним с дневния пик от 43 000 души на 1 април - въпреки че тестовете в много страни са се увеличили значително. На 11 септември беше поставен нов рекорд, като за 24 часа са регистрирани около 54 000 случая.


С 85 гласа „за“ от 86 гласували народни представили и

С 85 гласа „за“ от 86 гласували народни представили и ...

......... се заплаща при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на БЛС. До решението за актуализация на бюджета на касата се стигна, след като стана ясно, че заради ковид кризата болниците не могат да усвоят предвиденият им бюджет, заради значително намалелият поток на пациенти.


Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa

Диeтoлoгът Eлeнa Кaлeн призoвa дaмитe дa кoнcумирaт в минимaлни кoличecтвa ...

......... и прoизвoдcтвoтo нa инcулин, кaктo и дo лoшa aбcoрбaция нa някoи витaмини oт хрaнaтa, пишe jеnаtа.blitz.bg. Ето как да разберете дали имате липса на калций в организма Калцият е изключително важен за изграждането на костите и да бъдем здрави. Ако не приемате достатъчно, цялото ви тяло може да страда. ...


Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с

Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с ...

......... на стомашно-чревния тракт обикновено влияят на външния вид на човек, отбеляза експертът. "Хората, които имат стомашно-чревни заболявания, когато се чувстват зле, най-често ходят с широки дрехи, тип "oversize". Те обикновено са потиснати, много различни на външен вид, не се кипрят, дрехите им са широки, леки, не стягат", смята Нурия Дианова. 


„Само за няколко месеца от март досега се е увеличило

„Само за няколко месеца от март досега се е увеличило ...

......... в случая, защото децата доближават екрана непосредствено пред очите си. Изключително много натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони въобще не трябва да се използват за такива цели“. За нуждите на преподаването, за учене, настолният компютър е несравнимо по-подходящ от мобилното дигитално устройство", категоричен е д-р Александър Оскар.


Намалява броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция пациенти в интензивни

Намалява броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция пациенти в интензивни ...

......... семействата на ученици и учители. Той е припомнил за изготвените от МЗ и МОН Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020-2021 г. в условията на COVID-19. По думите му предстои МЗ да изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и прецизират дейността на служителите в РЗИ.