Всеки би желал да остане вечно млад и по възможност

Всеки би желал да остане вечно млад и по възможност ...

......... която често бива неглижирана – те предпазват кожата около очите от бръчки. Как? Като помагат да не присвивате очи, борейки се със слънчевата светлина. Гледайки нормално през слънчевите очила, вие помагате на кожата си да не се набръчква излишно.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с

Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с ...

......... за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия.  От догодина Здравната каса ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.


Ежедневието ни е динамично, графикът на работното място - все

Ежедневието ни е динамично, графикът на работното място - все ...

......... може да ни помогне да усетим отново равновесието в себе си само с 1 таблетка дневно. ОБЪРНИ ГРЪБ НА СТРЕСА и помни, че чудесата не стават за един ден. Нужно е постоянство, търпение и увереност, че стресът е преодолим, а ключът се крие именно в нашата мотивация за успех.  


Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива около

Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива около ...

......... се подлагат на физиотерапия или рехабилитация, което води до продължително отсъствие от работното място и до отделянето на парични средства за временна нетрудоспособност. Необходим е икономически анализ, според който адекватното да се остойностят медицинските услуги, да се променят цените на клиничните пътеки и да се привлекат нови кадри, подчертават от асоциацията.  


В Добрич 20 жени, диагностицирани с рак на гърдата, се

В Добрич 20 жени, диагностицирани с рак на гърдата, се ...

......... 32 сесии с танци, адаптирани за жените. Заниманията се водят от сертифициран треньор за специална танцова терапия. В безплатната програма могат да се включат още жени като заявят желанието си в арт център "Палитра" или в отделението по онкология в болницата в Добрич, които също подкрепя терапията, допълват от общината.


Райската ябълка, наричана още персимон, е плодът на дърво от

Райската ябълка, наричана още персимон, е плодът на дърво от ...

......... в райската ябълка не се борят само срещу процесите на стареене в организма, но и срещу злокачественото изменение на клетките, предизвикано от окислителните процеси.Антиоксидантите в нея се борят срещу образуването на туморни клетки и разрастването им в туморна маса. Затова е добре райската ябълка да присъства често в менюто ви.„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това,

„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това, ...

......... на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, също не вижда място за притеснение: „Пациентите няма да бъдат лишени от това техните документи да бъдат прегледани от специалист. Нищо не се е променило. Специалистите в ТЕЛК работят по методика, която определя вида и степента на увреждането спрямо документите на пациента“.


Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива

Стойността на някои клинични пътеки по физиотерапия и рехабилитация покрива ...

......... подлагат на физиотерапия или рехабилитация, което води до продължително отсъствие от работното място и до отделянето на парични средства за временна нетрудоспособност. Необходим е икономически анализ, според който адекватното да се остойностят медицинските услуги, да се променят цените на клиничните пътеки и да се привлекат нови кадри, подчертават от асоциацията.


„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това,

„Няма основание за притеснение на хората с ТЕЛК заради това, ...

......... на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, също не вижда място за притеснение: „Пациентите няма да бъдат лишени от това техните документи да бъдат прегледани от специалист. Нищо не се е променило. Специалистите в ТЕЛК работят по методика, която определя вида и степента на увреждането спрямо документите на пациента“.


Първата партида безплатни противогрипни ваксини пристига у нас до края

Първата партида безплатни противогрипни ваксини пристига у нас до края ...

......... лекар. С приоритет са хората в напреднала възраст, които страдат от хронични заболявания и за които грипният вирус може да се окаже особено опасен или да доведе до тежки усложнения. Ваксините трябваше да пристигнат преди дни, но заради недостиг на препаратите в световен мащаб доставката до България също беше забавена.


Актьорът Стефан Данаилов е по-добре, в съзнание е, диша без

Актьорът Стефан Данаилов е по-добре, в съзнание е, диша без ...

......... която професорът претърпя през август в Бургас. Мастера бе приет по спешност във ВМА в началото на октомври със затруднено дишане след усложнения при настинка. В сряда състоянието му се влоши и той бе въведен в кома и интубиран, за да се източи от белите дробове водата, която бяха събрали.Няма ясна дефиниция какво е лекарска грешка, но най-често става

Няма ясна дефиниция какво е лекарска грешка, но най-често става ...

......... заведение или поне да ѝ бъде предложено извинение. ,,Според мен е нужно лекарите да започнат да се споразумяват с пациентите си, защото всеки един специалист допуска грешка и когато това стане, той трябва да обезвъзмезди пациента'', посочи тя и допълни, че през последните години обезщетенията в тази насока се покачват.


Един от най-ценните сред плодовете е ябълката. Още от детска

Един от най-ценните сред плодовете е ябълката. Още от детска ...

......... че те са нискокалорични. Проведени опити с опитни животни (морски свинчета) показват, че диета от ябълки спомага за лекуване на цироза на черния дроб, на сърдечносъдови заболявания. 9. Установено е, че изяждането на една средно голяма ябълка на ден съществено намалява риска от остро нарушение на мозъчното кръвообращение с инсулт.


Дойде ли есента, температурите падат и на някои хора като

Дойде ли есента, температурите падат и на някои хора като ...

......... да не отида в аптеката и да си купя от смучещите се бонбони, които успокояват паренето и болката. После обаче се сетих, че преди няколко дни си взех корен от джинджифил, който ядох сушен и подсладен миналата зима, когато имах кашлица.Вижте още по темата в Tialoto.bgПо публикацията работи: Иванка Гъркова


Особено, когато говорим за безопасност на стоките, стандартът е този,

Особено, когато говорим за безопасност на стоките, стандартът е този, ...

......... този пламък, вероятността, когато запалите, той да изгори ръката Ви, е много голяма." В края на разговора председателят на КЗП припомни, че ако потребител закупи опасна стока, има право да я върне, а търговецът е длъжен да му възстанови заплатените за нея парии да унищожи всички налични при него количества.


На 24 октомври 2019 г. 11.30 часа ще бъде открита

На 24 октомври 2019 г. 11.30 часа ще бъде открита ...

......... както и случаи на вродени аномалии, на дефекти с разнообразна етиология по телесната повърхност на деца и възрастни. Има общо 55 легла (45 лежащо-болни в отделенията и 10 реанимационни – възрастни пациенти и деца). В случай на тежка авария може да разгърне капацитета си и да проеме двойно повече пациенти.Пилотният проект „Танцувай със здравето

Пилотният проект „Танцувай със здравето" стартира в шест държави през ...

......... възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от различни заболяванияособено, когато се извършват под наблюдение от специалист. Проектът е съ-финансиран от програма „Еразъм +" и в него участват 5 държави (Италия, България, Литва, Великобритания и Холандия) в партньорството и с подкрепата на още 3 италиански организации (UniversityofForoItalico, IncontraDonnaOnlus и ISES).


Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови

Предстои важна социална промяна, която засяга ТЕЛК решенията. Правителството постанови ...

......... в минус на пациентите. „Няма как това да доведе ощетяване. На практика, това, което трябва да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една пълна и достатъчно подробна медицинска документация”, категорична е Цветолюба Генкова. Промяната ще стане факт от януари догодина, а очакванията са времето за придобиване на експертно решение.


В сезона на противогрипните ваксини сме, но все още има

В сезона на противогрипните ваксини сме, но все още има ...

......... се бие до декември месец. След ваксинацията тялото изгражда защити до 21 дни", допълни експертът. "Декември започват епидемичното разпространение на грип. Средата на януари беше пика на гриповете тази година", завърши проф. д-р Тодор Кантарджиев. За тази година ще бъдат осигурени безплатни ваксини за 10% от хората над 65-годишна възраст


Женско биле е полезна билка с много свойства, които оказват

Женско биле е полезна билка с много свойства, които оказват ...

......... в хранопровода и стомаха. Затова е подходящо домашно лечение на гастрит и различни стомашни възпаления. Подобно на някои медикаменти за язва, женското биле образува тънък филм по лигавицата на стомаха, като я предпазва от вредното влияние на стомашните киселини.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


„Специализирана високотехнологична Университетска детска болница с 24-часов Спешен център ще

„Специализирана високотехнологична Университетска детска болница с 24-часов Спешен център ще ...

......... Бургас, а и от цяла Източна България. Предстои и ремонт на всички педиатрични кабинети и чакални в бургаските поликлиники. Целта е те да придобият нов, подходящ и щадящ детската психика облик, който да не стресира малките посетители, а да ги предразполага, помагайки им да се отпуснат по време на прегледа.


Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през

Лошият сън силно влияе върху това кои храни избираме през ...

......... тествани мъже и жени на възраст между 18 и 40 години в две групи. Едната е спяла 7-8 часа през нощта, другата по-малко от 6 часа. Онези, които били с по-малко сън, са консумирали нездравословни храни, пълни с калории и захари, докато тези с достатъчно сън са комбинирали правилно храната.


Искаме да сме по-здрави, да изглеждаме и да се чувстваме

Искаме да сме по-здрави, да изглеждаме и да се чувстваме ...

......... на производствения процес. Замяната им с пълнозърнести храни като овесени ядки, ечемик, булгур, може значително да подобри нашето здраве.Според редица изследвания, редовната консумация на пълнозърнести храни може да намали риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Лекари забравиха възрастна жена в скенер за 6 часа. Случаят

Лекари забравиха възрастна жена в скенер за 6 часа. Случаят ...

......... от конкретното лице, така и от самото лечебно заведение”, сподели тя. „Това, което наблюдаваме, е един типичен пример за лоша организация. Тук не става въпрос за проблем от медицинска гледна точка – жената се подобрява, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е следствие на грешка в организацията”, категорична бе Петрова.


По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са

По критерий на Евротрансплант донорите у нас трябва да са ...

......... Тамбуев разказа за трансплантацията на бял дроб във Виена, която е претърпял през 2014 година, предаде БНТ. "Трансплантацията се състоя във Виена през януари 2014 година. След като се осъществи, много хора започнаха да ме поздравявам, че съм герой, който е претърпял всичко това. Но в случая герои са лекарите."


Неприятности в офиса, изнервено прибиране към вкъщи в задръстванията, ревът

Неприятности в офиса, изнервено прибиране към вкъщи в задръстванията, ревът ...

......... овесени ядки, за да се успокоите и да се избавите от неприятното треперене на тялото по време на напрежение. Те съдържат комплексни въглехидрати, които балансират кръвната захар, намаляват глада и носят енергия, от която се нуждае тялото точно в този момент.Вижте още по темата в Tialoto.bgПо публикацията работи: Иванка Гъркова


Опасна пушена риба се изтегля от пазара. Рибата е внесена

Опасна пушена риба се изтегля от пазара. Рибата е внесена ...

......... ѝ зависи от много фактори и количеството приета заразена храна", каза още експертът. "Към този момент в БАБХ няма сигнали от граждани за нарушено здравословно състояние. Всеки, който се почувства неразположен да потърси лекар. Първите симптоми са общи – гадене, висока температура и виене на свят", разкри д-р Кремена Стоева.


Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска

Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска ...

......... Често се потапя биберонът в мед, използва се подсладена вода, сладко или глюкоза. Бързото разграждане на нискомолекулните захари до киселини е сигурен път към развитие на кариес. Бъдете отговорни към хигиената, храненето и навиците, които изграждате в малкото дете. Те могат да го предпазят от бъдещи дентални проблеми. източник: puls.bg


Крушите не са просто вкусни и сладки, те са невероятно

Крушите не са просто вкусни и сладки, те са невероятно ...

......... тялото от токсините. В дебелото черво се задържат най-голямо количество от тях, особено при хора, страдащи от чест запек. Фибрите помагат на червата да подобрят работата си и да се освобождават от токсините качествено, намалявайки възпалението в храносмилателния тракт.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


България е една от страните, в които много лесно един

България е една от страните, в които много лесно един ...

......... част от цялото неуважение, което има към нас“, каза бившият здравен министър. „На Запад са по-безчувствени от нас. В Америка казват: „Имаш рак, довиждане“. И никой не им се сърди“, подчерта той. „Ние сме част от общество, което не вярва на авторитети, а на врачки“, отбеляза със съжаление Мирослав Ненков.


60-годишна жена получи две различни епикризи след една и съща

60-годишна жена получи две различни епикризи след една и съща ...

......... от двете епикризи всъщност вярно представя фактическата обстановка по хоспитализацията. В единия от документите има част с неистинско съдържание”, допълни юристът. Управителят на центъра д-р Веселин Даскалов казва: „Лекуващият лекар на г-жа Валя Костова е в отпуска. Ще се постараем да отговорим другата седмица”. Контролните органи започват проверка по случая.


Добавяме ги към любимите ни рецепти, защото те правят вкуса

Добавяме ги към любимите ни рецепти, защото те правят вкуса ...

......... че отварата от нея помага за заздравяване на косата и стимулиране на растежа ѝ, тя има и редица други ползи за здравето.Розмаринът е богат на полифеноли, които подобряват храносмилането, спомагат за стабилизиране на кръвното налягане, за поддържане на добро ментално здраве.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


29-годишният пациент, пострадал преди няколко дни, след височинна травма (падане

29-годишният пациент, пострадал преди няколко дни, след височинна травма (падане ...

......... фиксирахме бедрената кост", сподели д-р Александър Илиев-началник на II отделение, към Клиника по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Св.Анна"-София АД. "Операцията продължи повече от три часа. Пациентът е в задоволително общо състояние, контактен, адекватен и е приведен в КАИЛ на болницата. Предстои фиксация на кости на подбедрица." завърши д-р Илиев.


Рентгенова лаборантка забрави за 6 часа пациентка, заключена в скенера

Рентгенова лаборантка забрави за 6 часа пациентка, заключена в скенера ...

......... софийска клиника. Няма опасност за пациент при изключена апаратура Няма опасност от за здравето на пациент, оставен в скенер продължително време след приключване на процедурата, защото апаратурата няма остатъчно излъчване. Това каза пред „Хоризонт“ д-р Марин Пенков, началник на отделението по Образна диагностика в болница „Свети Иван Рилски“, коментирайки случая.


Шамфъстъкът е една от най-полезните ядки. Той доставя важни вещества

Шамфъстъкът е една от най-полезните ядки. Той доставя важни вещества ...

......... в клетките.Предпазва от диабетТъй като шамфъстъкът има свойството да контролира нивата на инсулин и глюкоза в кръвта, той е полезен и в борбата с диабета, както и в превенцията му.Помага в абсорбирането на желязоВисокото съдържание на мед в шамфъстъка помага в абсорбцията на желязо в организма, което предпазва от анемия.


Учени от Харвардския медицински институт установиха, че прекалената невронна активност,

Учени от Харвардския медицински институт установиха, че прекалената невронна активност, ...

......... се синтезират при експресията на гени. Допълнителни експерименти с нематоди и генномодифицирани мишки и анализът на мозъчни тъкани на столетници показали причинно-следствена връзка между измененията при нервна възбуда и продължителността на живота. При това ключова роля играе протеинът REST, който потиска прекалената невронна активност. Блокирането му увеличава риска от смърт.


Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава

Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава ...

......... Снежина Михайлова, имунолог в УМБАЛ "Александровска" Специалистът обясни как може да се изследва състоянието на имунитета, посочи есента и пролетта като критични сезони и за тази защитна система, както и факторите, които влияят отрицателно (стрес, нездравословно хранене и навици), както и положително (сън, почивка, физическа активност, разнообразна храна, позитивни емоции).


Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни

Ако хора над средна възраст рязко се отърват от излишни ...

......... от преждевременна смърт се повишавал значително в сравнение с хората, които не искали да отслабват. ИТМ се изчислява по следния начин: теглото в килограми, делено на ръста на човек в метри на квадрат. Нормалните показатели според Световната здравна организация са 18,5 до 25. Всичко над 30 се смята за затлъстяване. 


Районната здравна каса във Велико Търново ще провери общинската болница

Районната здравна каса във Велико Търново ще провери общинската болница ...

......... Наказах я. Немарливостта на една жена да се съсипва всичко на мен ми е обидно и болно“. Рентгеновата лаборантка е наказана със забележка и глоба от 50 лева. Близките на забравената в скенера жена ще съдят Павликенската болницата, а пациентката е напуснала и е продължила лечението си в друга болница.


Няма съмнение, че спортът дава здраве, тонизира ни и ни

Няма съмнение, че спортът дава здраве, тонизира ни и ни ...

......... обратен ефект", предупреди д-р Джеймс О`Кийф. Ежедневната физическа активност може да бъде много ефективна за лечение на много болести, включително коронарна болест на сърцето, хипертония, сърдечна недостатъчност и затлъстяване. Въпреки това има определена граница, която, ако се прекрачва, води до неблагоприятни ефекти и риск от мускулно-скелетни наранявания и сърдечни заболявания.


Добрият хранителен режим е от огромно значение за цялостното здраве

Добрият хранителен режим е от огромно значение за цялостното здраве ...

......... им, това е ясен индикатор, че те са създадени с намесата на допълнителни химични елементи. Ето защо, за да вземете най-доброто от плодовете и зеленчуците, избирайте да консумирате сезонни такива. Така ще сте сигурни, че те са произведени по най-естествен начин и ще дадете на тялото необходимите му хранителни вещества.


Има куп причини все повече хора да избират да тренират

Има куп причини все повече хора да избират да тренират ...

......... но трябва да подхождате към тях доста внимателно. Ако има модификации на упражненията, по-добре започнете с тях, докато прецените дали тялото ви е готово и може да смогне на съответното натоварване и интензивност. В случай че усетите някакъв дискомфорт и болежки, веднага спрете да тренирате и се консултирайте с лекар.


Заболяванията в САЩ, свързани с вейпинга, продължават да се увеличават,

Заболяванията в САЩ, свързани с вейпинга, продължават да се увеличават, ...

......... средата на септември насам. Но здравните работници предупредиха, че няма признаци, че случаите вървят към приключване. Те стартираха през месец март и симптомите им са свързани със силно затруднено дишане, умора и болки в гръдния кош. Повечето от заболелите са употребявали електронни цигари, съдържащи THC /тетрахидроканабинол/, психоактивното вещество в марихуаната.


По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври)

По случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) ...

......... да се изследват безплатно. „Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика.


Проф. Панайотов е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската

Проф. Панайотов е началник на Клиниката по кардиохирургия в Университетската ...

......... председател на парламентарната комисия по здравеопазване в НС, доц. Диана Ковачева, Омбудсман на Р България. На събитието присъстваха , представители на академичната общност, уважавани учени, професори и доценти,стоматолозите, фармацевтите, сдруженията на частните, общински областни и университетски болници, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.


70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера

70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера ...

......... като дори уведомили полицията. Накрая се оказало, че жената била вързана в скенера, който бил изключен. В болницата все още се извършва разследване защо е била забравена. Проверката показала, че дежурният лаборант била Камелия Кръстева. Тя щяла да бъде наказана, а Асенка Христова в момента се лекува в столична болница.


Независимо дали си лекар на 2010 или 2019 г., то

Независимо дали си лекар на 2010 или 2019 г., то ...

......... във Варна и се върнах в България", разказа проф. Панайотов. "По-добре медицинските сестри да работят тук и да са пълноценни, не да бъдат болногледачки в чужбина", коментира кардиохирургът. "Между 8 000-12 000 паунда получават кардиохирурзите в Лондон, но мен тези цифри не ме изкушават", отговори на въпрос проф. Пламен Панайотов.


Диана Любенова е поредната българска знаменитост, която направи силни откровения

Диана Любенова е поредната българска знаменитост, която направи силни откровения ...

......... В последните 7 години диагнозата два пъти покоси лицето на "Съдебен спор". Нана премина през няколко тежки операции, серия лъче и химиотерапии в Израел, където избра да се лекува.  Неотдавна Гладуиш сподели, че при нея болестта е гентично заложена и дори отстрани яйчниците си, като Анджелина Джоли, предават от изданието.


Леко се подобрява състоянието на актьора Стефан Данаилов. Той диша

Леко се подобрява състоянието на актьора Стефан Данаилов. Той диша ...

......... В началото са правили опити за дихателна рехабилитация, но в сряда състоянието му рязко се е влошило и се е наложила интубация. "Направиха някаква пункция, имаше и кръв в белия дроб, но не знаем още резултати. Той просто спи, стискаме му палци, друго не мога да кажа", съобщи Росен Цанков.


Нови романтични взаимоотношения, приятни моменти, седмиците минават неусетно заедно... Според

Нови романтични взаимоотношения, приятни моменти, седмиците минават неусетно заедно... Според ...

......... показателите, че си струва да отделите време и енергия в едни взаимоотношения е това, дали партньорът ви говори, но и действа по някакъв начин за общото ви бъдеще. Готовността му подсказва, че той наистина държи на вас и има сериозни намерения.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Предвидено е 10-процентно увеличение на заплатите на работещите в регионалните

Предвидено е 10-процентно увеличение на заплатите на работещите в регионалните ...

......... тъй като това са министерствата, министерството на здравеопазването на територията на съответния регион", коментира Кирил Ананиев. Кирил Ананиев откри обновеното отделение "Диализно лечение" в Университетската болница "Канев" в Русе. Отделението бе осветено от Русенския митрополит Наум. Разширението и ремонтът са извършени с 500 000 лева, дарени от фондацията "Игнат Канев".


Кухненската мивка е основното място за разпространение на опасни бактерии:

Кухненската мивка е основното място за разпространение на опасни бактерии: ...

......... и кухненските парцали могат да бъдат опасни, а дъската за рязане може да се конкурира по брой на микробите с тоалетната чиния. Американският професор призовава за редовно третиране на всички достъпни повърхности с антибактериални средства и съхраняване на сурово месо, птици и риба далеч от посудата и от друга храна.


От утре до края на ноември, след предварително записване, в

От утре до края на ноември, след предварително записване, в ...

......... Лечебното заведение вече разполага и с нова апаратура за лапароскопска хирургия. Тя улеснява работата на специалистите и дава възможност за по-бързо възстановяване на пациентите. Модерната апаратура е удобна за хирурзите и щадяща за пациентите, тъй като дава възможност да се правят по-малки разрези при операции, посочват още от Столична община.


Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и

Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и ...

......... травми", като инфекции или излагане на дим, увреждат вътрешната лигавица на артериите. Естественият лечебен отговор на организма може да доведе до натрупване на бели кръвни клетки, което от своя страна пък може да доведе до натрупване на холестерол. Това натрупване в крайна сметка може да причини развитие на сърдечни заболявания.


Едно от пет български деца е засегнато от проблема с

Едно от пет български деца е засегнато от проблема с ...

......... училище и усвояват по-лесно училищния материал. Тя изтъкна необходимостта от повишаване на времето, което децата прекарват в движение, от създаване на условия за практикуване на различни видове физическа активност в училище и извън него, от възпитание на поведение, което включва физическа активност, както и от личния пример на възрастните.  


Състоянието на актьора Стефан Данаилов остава тежко. Той се намира

Състоянието на актьора Стефан Данаилов остава тежко. Той се намира ...

......... близки. Припомняме, че след инцидент през август Стефан Данаилов бе приет по спешност в болница в Бургас, където му бе направена операция на тазобедрената става. След допълнителни изследвания през септември, на Стефан Данаилов бе назначена рехабилитация, която се проведе в Хисаря. Миналата седмица актьорът бе приет по спешност във ВМА.


Многопрофилната болница в Добрич получи като дарение от част от

Многопрофилната болница в Добрич получи като дарение от част от ...

......... Тя ще се използва при пациенти със застой на лимфата. До този момент в град Добрич нито едно здравно заведение не е разполагало с такава. В МБАЛ Добрич са доставени още пациентски монитор, инфузионни помпи и инфузомати. Предстои да бъде доставена и артроскопска система за отделението по ортопедия, предаде БНР.


Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който

Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който ...

......... и остават като навик и в бъдеще. Разбира се нужен е баланс между сладкото и полезната храна, по думите й. Според нея постижим е балансът в здравословното хранене и може да се избегне другата крайност на хранителните навици - анорексия, ограничен прием на храна, прием на вредни добавки при тийнейджърите.


Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който

Увеличаващото се затлъстяване при децата е всеобщ проблем, с който ...

......... и остават като навик и в бъдеще. Разбира се нужен е баланс между сладкото и полезната храна, по думите й. Според нея постижим е балансът в здравословното хранене и може да се избегне другата крайност на хранителните навици - анорексия, ограничен прием на храна, прием на вредни добавки при тийнейджърите.


Медицинските специалисти продължават с протестите заради ниските възнаграждения и условията

Медицинските специалисти продължават с протестите заради ниските възнаграждения и условията ...

......... отпаднат. "Ние сме абсолютен инкубатор за медицински сестри. Напускат в момента, в който си вземат дипломата. Световен глад е за медицински сестри", посочи още Тонева. Протестите на медицинските специалисти и специализантите ще продължат до конкретни действия, които бъдат предприети от правителството и Министерството на здравеопазването.  По публикацията работи: Анисия Иванова


Болките от възпаленото гърло винаги съпътстват настинката и грипа. Въпреки

Болките от възпаленото гърло винаги съпътстват настинката и грипа. Въпреки ...

......... сте с настинка или грип. Пригответе си златно мляко, топло мляко с мед и канела или ароматизирайте чая си с нея.Корен от женско билеЧудесна билка, с чиято отвара може да правите гаргара и така да намалите възпалителните процеси. Още за ползите за здравето от женското биле, може да прочетете тук.


Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка,

Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка, ...

......... риска от диабет и спомага за контролирането на вече диагностицирано заболяване.Черен дробАспержите подкрепят протичането на функциите в черния дроб и нормализират стойностите на чернодробните ензими. Тези свои функции зеленчукът дължи на високото съдържание на алкални вещества и хлорофил.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg  По публикацията работи: Михаела Лазарова


Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика, овеса, ръжта.

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика, овеса, ръжта. ...

......... може да се добавя към супи, мюсли, смутита, салати. Зърната амарант имат висока хранителна стойност, осигуряват ни фибри, протеини, желязо, магнезий, фосфор и манган. Консумацията им се грижи за здравето на сърцето, спомага за намаляване на триглицеридите в кръвта, лошия холестерол.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgАвтор: Михаела Лазарова


Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома, съобщава Нова телевизия.

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома, съобщава Нова телевизия. ...

......... белите дробове и се е налагало да му се направи пункция. Припомняме, че след инцидент през август Ламбо бе приет по спешност в болница в Бургас, където му беше направена операция на тазобедрената става. След допълнителни изследвания през септември на големия артист бе назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.


Виждате нещо странно в огледалото, когато си отворите устата? Езикът

Виждате нещо странно в огледалото, когато си отворите устата? Езикът ...

......... добрата хигиена.Бял цвят на езикаТова може да означава инфекция, в повечето случаи гъбична или бактериална. С подходящи проби и преглед от лекар специалист може да се установи какво е точното страдание, което ви мъчи и как да го лекувате.Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bgПо публикацията работи: Михаела Лазарова


Яденето на сурово месо от кучета и котки е често

Яденето на сурово месо от кучета и котки е често ...

......... че в 73 на сто от пробите нивото на ентеробактериите надвишава европейските регламентирани норми, 4 на сто са заразени със салмонела, която предизвиква смущения в стомашно-чревния тракт - диария, повръщане, а над 50 на сто съдържат резистентни към антибиотиците бактерии, като Ешерихия коли, които може да бъдат предадени на човека.


Повече от 4 часа продължи срещата на здравния министър Кирил

Повече от 4 часа продължи срещата на здравния министър Кирил ...

......... "Ние бяхме решили да останем вътре наистина. Но има добрата воля нещо да се случи", коментират участници в срещата. "Нашите заплати са все така нищожни, задълбочава се кризата, колегите напускат България. Едвам връзваме графиците", заяви Веселина Ганчева, една от медицинските сестри, присъстващи на срещата. Медицинските работници остават в стачна готовност.


Нарът е разкошен плод. Той идва от Близкия Изток, но

Нарът е разкошен плод. Той идва от Близкия Изток, но ...

......... възпаления в тялото и по-специално артритните възпаления на ставите.Нарът има невероятни антибактериални свойстваПодобно на меда, нарът има страхотни антибактериални свойства. Той действа противовъзпалително и убива болестотворните бактерии и микроорганизми.Изследователи от Южна Америка установяват по време на проучване, че екстрактите от сока от нар имат силно широкоспектърно действие срещу редица бактерии.


Отпада изискването в състава на ТЕЛК комисиите да има тесен

Отпада изискването в състава на ТЕЛК комисиите да има тесен ...

......... документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други, съобщават от правителствената информационна служба. Според решението с промените се създават процедури, които максимално улесняват хората с увреждания и органите на медицинската експертиза и се осигурява информационна база данни, която ще се ползва от всички заинтересовани страни.


Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха днес на

Медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха днес на ...

......... по-високи възнаграждения. Подкрепящите ги лекари специализанти са недоволни от нова наредба, според която специализантите на държавна поръчка ще са длъжни да работят 3 години в лечебно заведение, избрано от МЗ. Ако откажат, ще трябва да връщат държавната субсидия. Среща между специализантите и здравния министър ще има в началото на ноември.