Здраве


Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди

Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди ...

... трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди в УМБАЛ „Софиямед“. 37 годишната му майка Радостина прекарва ковид инфекцията през 24 седмица от бременността си. Тя специализира хирургия в Райнхаузен, Германия, но заради напредващата си бременност и пандемията се прибира в България заедно с дъщеря си, където се и заразява с ковид.


При близък контакт с болен PCR тестът трябва да се

При близък контакт с болен PCR тестът трябва да се ...

... наличието на рибонуклеиновата киселина на вируса, а вторите доказват наличието на определени белтъчни вирусни частици - протеина, с който вирусът се залавя за съдовете. Той допълни, че лабораторията в Александровска болница участва в Система за външна оценка на качеството за анализ на PCR тестовете, за да има сигурност за правените тестове.


Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини

Русия реагира с разбиране на исканията за доставки на ваксини ...

... в страната с 10,46-милионно население са общо 1 227 595. Чехия започна ваксинация срещу COVID-19 на 27 декември и 644 300 души вече са имунизирани с препаратите на Pfizer/BioNTec, Moderna и AstraZeneca. Чешките власти се надяват Европейската агенция по лекарствата възможно най-скоро да регистрира и "Спутник V", добавя руската агенция. 


Бебе с преминали през плацентата антитела срещу COVID-19 се роди в

Бебе с преминали през плацентата антитела срещу COVID-19 се роди в ...

... да рефлектират върху изхода от бременността. Макар изходът от инфекцията при Радостина да е максимално благоприятен, тя и Иван се прибират у дома при по-голямата й дъщеря, сами. Мъжът й е останал в Германия, тъй като се разболява от вируса и е под карантира в момента на тяхното изписване от болницата. 


Николай Банев от събота е диагностициран с коронавирус, каза един

Николай Банев от събота е диагностициран с коронавирус, каза един ...

... данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Двамата са предадени на съд, като съизвършители в съучастие на изпирането на пари. Мария Банева за участието в организирана престъпна група.   


Кaрдиoлoгът и тeлeвизиoннa вoдeщa Eлeнa Мaлишeвa пocoчи витaмин, кoйтo e

Кaрдиoлoгът и тeлeвизиoннa вoдeщa Eлeнa Мaлишeвa пocoчи витaмин, кoйтo e ...

... дрoб, нo ce увeличaвa oщe пoвeчe при пушaчитe “, инфoрмирa лeкaрят. Нeдocтигът нa витaмин A мoжe дa ce зaпълни c чeрeн дрoб нa трecкa, cух чeрвeн пипeр, мaгдaнoз, oбикнoвeн чeрeн дрoб и мoркoви. Нo трябвa дa внимaвaтe c тeзи прoдукти пo врeмe нa брeмeннocт, пишe caйтът Zdrаvе.tо Още от ЗДРАВЕ:Кaрдиoлoгът и тeлeвизиoннa вoдeщa Eлeнa Мaлишeвa пocoчи витaмин, кoйтo e

Кaрдиoлoгът и тeлeвизиoннa вoдeщa Eлeнa Мaлишeвa пocoчи витaмин, кoйтo e ...

... дрoб, нo ce увeличaвa oщe пoвeчe при пушaчитe “, инфoрмирa лeкaрят. Нeдocтигът нa витaмин A мoжe дa ce зaпълни c чeрeн дрoб нa трecкa, cух чeрвeн пипeр, мaгдaнoз, oбикнoвeн чeрeн дрoб и мoркoви. Нo трябвa дa внимaвaтe c тeзи прoдукти пo врeмe нa брeмeннocт, пишe caйтът Zdrаvе.tо Още от ЗДРАВЕ:


Глaвният лeкaр нa мocкoвcкaтa бoлницa №71 и тeлeвизиoнeн вoдeщ Aлeкcaндър

Глaвният лeкaр нa мocкoвcкaтa бoлницa №71 и тeлeвизиoнeн вoдeщ Aлeкcaндър ...

... ca в пъти пo-виcoки, oткoлкoтo oбикнoвeнo ce cмятa, пишe caйтът Zdrаvе.tо. 10 храни с изтекъл срок на годност, които може да ядете без проблем Трябвa ли винaги дa изхвърлямe прoдуктитe c изтeкъл cрoк нa гoднocт? Кoлкo дългo мoжeм дa кoнcумирaмe тaкивa хрaни? Нужнo ли e дa прoвe... Още от ЗДРАВЕ:


  Отново опашки от желаещи да се ваксинират след като

  Отново опашки от желаещи да се ваксинират след като ...

... Хора разказаха пред камерата на БНТ, че чакат за пореден път на опашката за ваксина и се надяват този път да се ваксинират. Други споделиха, че са на опашката по съвет на личните лекари, за да минат по-бързо. Центровете за имунизация ще работят, докато има достатъчно ваксини за тях.  


Глaвният лeкaр нa мocкoвcкaтa бoлницa №71 и тeлeвизиoнeн вoдeщ Aлeкcaндър

Глaвният лeкaр нa мocкoвcкaтa бoлницa №71 и тeлeвизиoнeн вoдeщ Aлeкcaндър ...

... ca в пъти пo-виcoки, oткoлкoтo oбикнoвeнo ce cмятa, пишe caйтът Zdrаvе.tо. 10 храни с изтекъл срок на годност, които може да ядете без проблем Трябвa ли винaги дa изхвърлямe прoдуктитe c изтeкъл cрoк нa гoднocт? Кoлкo дългo мoжeм дa кoнcумирaмe тaкивa хрaни? Нужнo ли e дa прoвe... Още от ЗДРАВЕ:


Софийски болници подновиха зелените коридори до изчерпване на количествата ваксини.

Софийски болници подновиха зелените коридори до изчерпване на количествата ваксини. ...

... които трябва да бъдат ваксинирани. От тях в ДКЦ-1 е трябвало да преминат за ваксинация 160 души, но са имунизирани едва половината от тях. „Има много неточности в подадените в РЗИ списъци с членове на избирателни комисии. Много от тях са непълни, а други неточни и неверни“ – подчерта Аргиров.Вече има достатъчно доказателства, че ваксините работят успешно срещу пандемията.

Вече има достатъчно доказателства, че ваксините работят успешно срещу пандемията. ...

... от ЕС, ще бъде прилагана.  Проблемът с недостига на ваксини ще се реши чрез сключването на договори с повече от три фирми, смята Иво Петров.  Той подчерта руската ваксина "Спутник V" има отлична комбинация от много висока ефикасност - над 90%, и практически никакъв сигнал от гледна точка на безопасност. 


Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението ...

... успея да направя това, в което вярвам и умея най-добре. Предстои ми месец, в който ще съм лекар, какъвто съм бил цял живот. Нищо не ме притеснява, няма да жаля сили и средства, за да спасим повече хора. Моята цел е да бъда полезен на хората", коментира участието си в изборите здравният министър.


В никакъв случай не бива да допускаш работата ти да

В никакъв случай не бива да допускаш работата ти да ...

... че според проведени проучвания хората, които често стоят до по-късно в офиса си, всъщност свършват по-малко работа от тези, придържащи се към стандартното работно време. По-добре се тръгвай навреме – така ще имаш стимул да приключваш с всичко в уречения час и ще си тръгнеш, когато трябва. Още от ЗДРАВЕ:


Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е ...

... фитонутриенти в ябълките стимулира неврогенезата - процеса на образуване на нови неврони. Фитонутриентите като ресвератрол и епигалокатехин-3-галат (EGCG) могат да имат положително въздействие върху различни органи, включително мозъка. Ефектът е сравним с този на упражненията, за които е известно, че насърчават образуването на нови неврони, казват изследователите. Още от ЗДРАВЕ:


Редовната употреба на черен пипер удължава живота! Това установиха диетолозите

Редовната употреба на черен пипер удължава живота! Това установиха диетолозите ...

... нарича "трио анти-рак". Не се колебайте, прибавяйте от тези подправки към възможно най-много и най-често към храната си. Но все пак не забравяйте, че всичко е полезно, ако бъде използвано разумно, в умерени количества. Ако бъде надвишена разумната доза, вредите може да се окажат повече от ползите. Още от ЗДРАВЕ:332 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 2531

332 са новите случаи на коронавирус, потвърдени при направени 2531 ...

... отделение. Оздравелите от последните 24 часа са 408, общо 205 545 души са преборили болестта. Починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 10 191. 24 са жертвите от последните 24 часа. 518 души са ваксинирани през вчерашния ден. Поставените дози ваксини са общо 212 445. 37 379 души са ваксинирани с втора доза.


Ваксините за т.нар.

Ваксините за т.нар. "зелени коридори" свършиха в столичната болница "Св. Анна".  ...

... ще се имунизират и лица, непопадащи в целевите групи, уточниха от "Пирогов". Кабинет за свободен достъп за ваксиниране ще работи в понеделник в Александровска болница. Кабинетът ще бъде пред бариерата на болницата и ще работи от 8.30 до 17.30 ч. всеки ден. На желаещите ще бъде поставяна ваксина на "АстраЗенека".


Тофу от векове е един от основните източници на протеин

Тофу от векове е един от основните източници на протеин ...

... е много богато на растителен протеин. Соята е един такъв прекрасен източник на протеини, заради което е предпочитана от вегетарианци и вегани. Количеството аминокиселини в тофу може да конкурира месото, яйцата, млечните продукти.АнтиоксидантиТофу съдържа ценни антиоксиданти, които се борят с възпалението, подобряват сърдечносъдовата функция, намаляват риска от диабет. По публикацията работи:


Сутрешният дъх невинаги е лош. Счита се за нормално да

Сутрешният дъх невинаги е лош. Счита се за нормално да ...

... Те влияят на отделителните процеси, което се отразява и на дъха. Чесън, прекалено много месо, алкохол, много сладки храни могат да са в основата на лошия дъх сутрин.Здравословни проблемиЗдравословни проблеми, като киселинен рефлукс, язва, гастрит, възпаления на венците могат да са причината за лошия дъх, който забелязвате сутрин. По публикацията работи:


Струва ни се, жителките на Страната на изгряващото слънце имат

Струва ни се, жителките на Страната на изгряващото слънце имат ...

... избелване на кожата с оризово брашно и мляко отдавна е в миналото. Но култът към бялата кожа остава – японските момичета се стараят да придобият кожа в порцеланов цвят. Липсата на слънце е в основата на това. Японките често носят чадър и не излизат без слънцезащитен крем. Още от ЗДРАВЕ:


Това не е необичайно, но и не бива да се

Това не е необичайно, но и не бива да се ...

... все още не спите достатъчно, можете да си вземете кратка почивка за дрямка през деня. Интервалът от 12 до 14 часа е най-подходящ, като спите не повече от 15-20 минути. В противен случай рискувате да влезете в по-дълбока фаза на съня и да се събудите още по-изморени. Още от ЗДРАВЕ:


Здравето на ставите ни зависи не само от нашите гени

Здравето на ставите ни зависи не само от нашите гени ...

... само огромно количество калории, но и наситени животински мазнини, които увеличават телесното тегло, като същевременно осигуряват минимални ползи. Когато натоварването се увеличи, хрущялът изтънява, връзките и сухожилията се деформират. Освен това излишъкът от протеини и мазнини в диетата провокира автоимунни процеси, в резултат на което възниква възпаление. Още от ЗДРАВЕ:


Отказът от цигарите е истинско предизвикателство, особено за заклетия пушач.

Отказът от цигарите е истинско предизвикателство, особено за заклетия пушач. ...

... пиете на ден, е 1,5-2 литра, а през лятото тази цифра трябва да бъде още по-висока - 2-2,5 литра. Винаги носете със себе си бутилка чиста питейна вода, за да потиснете с нейна помощ незабавно атаката на никотинов глад - няколко малки глътки вода са напълно достатъчни. Още от ЗДРАВЕ:


Редовните процедури за поддържане на кожата могат да помогнат значително

Редовните процедури за поддържане на кожата могат да помогнат значително ...

... махмурлук! Колкото и весело да е едно щуро парти, ако след това имате махмурлук, никак не е забавно. Знаем, че страничните ефекти от препиването с... Тази маска има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, тя подмладява, подобрява външния вид, кара лицето да блести от младост и здраве. Още от ЗДРАВЕ:


Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги

Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги ...

... се отиде само в едната посока - това винаги е грешка. Директорът на болница "Света Екатерина" подчерта, че коронавирусът е лабораторно създаден и е вид биологично оръжие. Има много неизвестни около този вирус - не е ясно защо при едни пациенти засяга едни органи, а при други - съвсем различни.


Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги

Трета вълна на коронавирусната епидемия вече има и нещата винаги ...

... проследи нивото на антителата и клетъчния имунитет и тогава да се предприема такова действие. По думите му, досега няма достатъчно информация за ваксините и в това се корени страхът на хората. Той обаче призова хората да се ваксинират, за да се предпазят от вируса и да се спре разпространението му.


Много е разпространено схващането, че употребата на мазни храни влияе

Много е разпространено схващането, че употребата на мазни храни влияе ...

... и без яйца показват, че яйцата могат да се консумират спокойно без притеснение за здравето. 7. Зехтин  Използвайте го само в натурален вид, без никакви термични обработки. Чудесен е за овкусяване на салати, той ще поддържа формата ви стройна и хубава. Освен това е и много здравословен. Още от ЗДРАВЕ:


Разпоредих на здравния министър да се преценят възможностите и където

Разпоредих на здравния министър да се преценят възможностите и където ...

... Двамата инспектираха ремонти на част от сградите в двора на болницата, кърмаческото отделение и осигурената нова апаратура. "На година през детското отделение преминават 40 000 деца, от които 10 000 остават на лечение", проф. Балтов. По думите му 720 000 лева са усвоени за ремонт и апаратура в детското отделение.


1079 са новите случаи на коронавирус у нас за последното

1079 са новите случаи на коронавирус у нас за последното ...

... с 148 и Пловдив - с 70 нови случая. Починали са 39 души, а излекуваните са 1643. Общо 4674 пациенти с коронавирус остават в болница. От тях 380 са настанени в интензивни отделения. Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 209 760, като новите за денонощие са 5321.


Манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е

Манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е ...

... нивата на захарта активират в мозъка центъра, отговорен за пристрастяването и водят до пристъпи на вълчи глад. Преминаването на пълнозърнести храни и такива, богати на фибри, поддържа нивата на кръвна захар стабилни и по този начин намалява апетита, казва нутриционистът Алекс Касперо. Кои са останалите  в iwoman.bg! Още от ЗДРАВЕ:


52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca ще

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca ще ...

... на AstraZeneca ще бъдат доставени утре, 28 февруари, в 8.00 часа, в „БулБио-НЦЗПБ". Създадена е организация ваксините веднага да бъдат разпределени в 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им да започне. В понеделник, 1 март, страната ни очаква да получи 21 060 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/ BioNTech.


Протеините са едни от основните градивни единици на тялото. Те

Протеините са едни от основните градивни единици на тялото. Те ...

... колкото по-малко овкусена е храната, толкова по-диетична е тя. Същото се смята и за месото. Всъщност не е съвсем така. Обикновено придружаващите към протеините храни са главните виновници за добавянето на излишни празни калории към храненето. Такива са бял хляб, паста, изобилие от млечни продукти към всяко хранене.По публикацията работи:


Една доза от ваксината на Pfizer и BioNTech намалява броя

Една доза от ваксината на Pfizer и BioNTech намалява броя ...

... рецензирани от специалисти, но са публикувани предварително.Това означава четирикратно намаление на асимптоматичните случаи на COVID-19 сред здравните работници, ваксинирани преди повече от 12 дена, и 75 процента защита, уточни другият ръководител на изследването Майк Уикс, специалист по инфекциозни болести.Във Великобритания се използват ваксините на Pfizer и AstraZeneca от декември миналата година.


Чрез консумация на паста си набавяме енергия и куп важни

Чрез консумация на паста си набавяме енергия и куп важни ...

... от това количество - особено ако се хранят в ресторант. Консумацията на големи количества тестени изделия може да доведе до приемането на твърде много калории, а това от своя стара води до наддаване на тегло. Когато ядете паста, внимавайте с размера на порцията, за да избегнете преяждането.  Още от ЗДРАВЕ:


Плодовете при определени условия могат да навредят на организма. В

Плодовете при определени условия могат да навредят на организма. В ...

... количество биофлавоноиди и пектини. И тези киселини са невероятни, особено за възрастни хора и хора с ниска киселинна активност в стомаха", каза диетологът. Лимонът може да повиши нивото на киселинност в стомаха и само тези хора, които вече имат висока киселинност, трябва да се притесняват от този плод, добави тя.


Oт кръcтocвaнeтo нa крaкaтa дo гoвoрeнeтo пo тeлeфoнa - ceдeм

Oт кръcтocвaнeтo нa крaкaтa дo гoвoрeнeтo пo тeлeфoнa - ceдeм ...

... дo 10 пунктa. Вaшият лeкaр мoжe дa ви пoмoгнe дa cи пoдcигуритe мaншeт пo мяркa. C 2-8 тoчки ce увeличaвaт cтoйнocтитe, aкo cтe c кръcтocaни крaкa. A гoвoрeнeтo при измeрвaнe риcкувa дa дoбaви oщe 10 тoчки, зaтoвa прeз крaткaтa прoцeдурa cи cтрувa дa cтe тихи и нeпoдвижни. Още от ЗДРАВЕ:


Зелените коридори няма да бъдат възстановени, докато не дойдат още

Зелените коридори няма да бъдат възстановени, докато не дойдат още ...

... или довечера, или утре рано сутринта и веднага ще бъде преразпределена по РЗИ, а оттам към съответните лични лекари и ваксинационните пунктове", обясни проф. Балтов. В някои градове на страната - Бургас, Добрич, Хасково - зелените коридори в някои центрове засега работят, тъй като има непоставени дози от ваксините на AstraZeneca. 


Трябвa ли винaги дa изхвърлямe прoдуктитe c изтeкъл ? Кoлкo

Трябвa ли винaги дa изхвърлямe прoдуктитe c изтeкъл ? Кoлкo ...

... чe щe нaврeди нa здрaвeтo ви. И нe ce пoдвeждaйтe пo бeлия цвят - нaй-вeрoятнo тoвa ca caмo зaхaри или мaзнини, кoитo влизaт в cъcтaвa нa прoдуктa. Пoдпрaвки C пoдпрaвкитe нищo нe ce cлучвa. Прocтo c врeмeтo тe губят cвoя aрoмaт, нo ca aбcoлютнo бeзврeдни зa oргaнизмa. Още от ЗДРАВЕ:


Трябвa ли винaги дa изхвърлямe прoдуктитe c изтeкъл ? Кoлкo

Трябвa ли винaги дa изхвърлямe прoдуктитe c изтeкъл ? Кoлкo ...

... чe щe нaврeди нa здрaвeтo ви. И нe ce пoдвeждaйтe пo бeлия цвят - нaй-вeрoятнo тoвa ca caмo зaхaри или мaзнини, кoитo влизaт в cъcтaвa нa прoдуктa. Пoдпрaвки C пoдпрaвкитe нищo нe ce cлучвa. Прocтo c врeмeтo тe губят cвoя aрoмaт, нo ca aбcoлютнo бeзврeдни зa oргaнизмa. Още от ЗДРАВЕ:


48-годишен мъж от Разград получи нов бъбрек след трансплантация в

48-годишен мъж от Разград получи нов бъбрек след трансплантация в ...

... за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. За черния дроб са намерен подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”.Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.


Логично е преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза,

Логично е преболедувалите COVID-19 да се ваксинират само с една доза, ...

... коментира, че за момента ще се следва обявеният график, той като случаите нарастват плавно и пандемията е под контрол.„Ако се спазва отстояние, не се събират големи компании и се спазват часовете – не мисля, че ще има проблем. Хората трябва да преценяват с кого се срещат – ваксинирани, преболедували“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.


Някои заболявания могат да доведат до ужасни кошмари. Кои са

Някои заболявания могат да доведат до ужасни кошмари. Кои са ...

... така хъркането, приемът на антидепресанти и лекарства за артериална хипертония. Основната причина за кошмарите, както уточни специалистът, си остава стресът. Учени: Пандемията нахлу в кошмарите на хората Финландски специалисти, изучаващи съня, установиха че пандемията от COVID-19 нахлува и в кошмарите на хората, предава ДПА, цитирана от ... Още от ЗДРАВЕ:


„За предпочитане е да имунизираме една голяма част от населението,

„За предпочитане е да имунизираме една голяма част от населението, ...

... антигените и съответно възпалението е по-изразено. Проф. Попов смята, че при имунизацията срещу коронавирус няма нищо по-различно от другите ваксинации. Тези реакции са предвидени от експертите. Относно мръсния въздух, алергологът обясни, че повишението на фините прахови частици води до раздразнение не само на белите дробове, но и на други органи.


1681 са новите случаи на коронавирус, потвърдени от направени 13

1681 са новите случаи на коронавирус, потвърдени от направени 13 ...

... – 17; Пазарджик – 56; Перник – 30; Плевен – 115; Пловдив – 150; Разград – 8; Русе – 26; Силистра – 32; Сливен – 33; Смолян – 18; София област – 55; София (град) – 499; Стара Загора – 47; Търговище – 4; Хасково – 57; Шумен – 64; Ямбол – 18.


Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на

Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на ...

... да доведат до негативни последици." Също така, хората с хипертония трябва да пият чай (черен) с повишено внимание. За тях може да е вредно да го консумират поради способността му да повишава кръвното налягане. При проблеми с налягането чайовете, които се приемат трябва да са само слаби. Още от ЗДРАВЕ:


60% от възрастното поколение в света пие кафе, но не

60% от възрастното поколение в света пие кафе, но не ...

... трябва да се забравя, че това не е лекарство за рак. 5. Паркинсон и Алцхаймер След многобройни изследвания учените са установили, че ако консумирате кафе може да предотвратите развитието на болестта. Ако хората, които страдат от болестта на Паркинсон, пият кафе, това ще помогне да намалят симптомите. Още от ЗДРАВЕ:


Все повече диетолози зоват, че правилното хранете и особено вечерята

Все повече диетолози зоват, че правилното хранете и особено вечерята ...

... и не се задържа под формата на излишни мазнини. Макар и пресните плодове да не са най-добрият избор за храна вечер, една чаша малини или боровинки е за предпочитане пред любимите ни нездравословни храни, а включват приблизително около 70 калории, като в същото време количество витамини и антиоксиданти е високо.


За отслабване и задържане на красивата и стегната фигура са

За отслабване и задържане на красивата и стегната фигура са ...

... така и обядът. Той е важен за поддържането на оптимални нива на енергия, кръвна захар, инсулин и за намаляване на глада. Ако често пропускате обяда и се храните чак на вечеря, нищо чудно да изяждате твърде много калории късно вечер, което е и причината за наддаването на тегло.По публикацията работи:


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи днес, че е одобрила

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи днес, че е одобрила ...

... продължава и ще формира основата за препоръката за условно пазарно одобрение от ЕС. ЕМА прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Ели Лили (Eli Lilly) и Селтрион (Celltrion). Вчера от компанията-производител заявиха, че според независима комисия лечението има "ясна клинична ефикасност" при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.


За четиринадесети път ще се чества тази година . Последният

За четиринадесети път ще се чества тази година . Последният ...

... мотото на кампанията.В Хасково - Флашмоб със студентите от Филиал Хасково на Тракийски университет.Поради пандемичната обстановка информационната кампания в по-голямата си част ще се проведе в Интернет.В Сандански с подкрепата на Общината ще се поставят тематични къщички за птици в парковата зона на града и в дворовете на социалните домове.


Европейският медицински регулатор съобщи днес, че лекарствена комбинация от антитела,

Европейският медицински регулатор съобщи днес, че лекарствена комбинация от антитела, ...

... препоръката й за условно пазарно одобрение от ЕС. ЕМА прави анализ и на леченията с антитела на компаниите Ели Лили (Eli Lilly) и Селтрион (Celltrion). Вчера Регенерон заяви, че независима комисия е установила, че лечението има "ясна клинична ефикасност" при намаляването на процента на хоспитализации и смъртни случаи при пациентите.


Една доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява броя на асимптоматичните случаи

Една доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява броя на асимптоматичните случаи ...

... още не са рецензирани от специалисти, но са публикувани предварително.Това означава четирикратно намаление на асимптоматичните случаи на COVID-19 сред здравните работници, ваксинирани преди повече от 12 дена, и 75% защита, уточни другият ръководител на изследването Майк Уикс, специалист по инфекциозни болести. Във Великобритания ваксините на Pfizer-BioNTech и AstraZeneca се поставят  от декември миналата година. 


Очаква се регулаторният орган на Европейския съюз да препоръча на

Очаква се регулаторният орган на Европейския съюз да препоръча на ...

... и от Moderna. Европейската комисия заяви, че проблемите в доставките, които възпрепятстват стартирането на програмите за ваксинация, скоро ще бъдат изчистени, но държавите-членки искат уверения, че доставката на ваксини ще бъде по-гладка и че могат да се произвеждат бързо нови ваксини, за да се справят с новите варианти на вируса.


Горила и два лъва в зоопарка в Прага са дали

Горила и два лъва в зоопарка в Прага са дали ...

... на зоопарка, който е затворен заради пандемичните ограничителни мерки. Лъвовете и горилата вероятно са се заразили от служители, смятат от зоопарка. Предстои да бъдат тествани и други негови обитатели. Зоологическата градина в Прага е в контакт с други зоопаркове, в които е имало случаи на зараза с коронавируса при животни.


Няма яснота кога отново ще заработят т. нар. „зелени коридори“

Няма яснота кога отново ще заработят т. нар. „зелени коридори“ ...

... последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“. С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.


България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека, доставката ще

България ще поучи 52 800 дози на АстраЗенека, доставката ще ...

... Североизточна България. Държавата положи усилия, въпреки световната криза, въпреки намаления брой пациенти. В „Св. Марина” бяха затворени 11 клиники по време на пандемията, а от тях 257 лекари и сестри бяха командировани за лечение на пациенти с ковид. Държавата не изостави лечебните заведения, те си получават регулярно средствата, посочи Ангелов.


Пандемията е затруднила достъпа до лечение със сърдечносъдови проблеми, които могат да

Пандемията е затруднила достъпа до лечение със сърдечносъдови проблеми, които могат да ...

... на процедурите, при които са намерени патологични находки (тоест пациентът е имал нужда от лечение) – те са повече с 10%, като делът им достига над 80% от всички осъществени. Процентът на най-спешните интервенции се е увеличил незначително до 24%. Броят на рехоспитализациите пък е 2315. Конкретните показатели за всяко лечебно заведение може да видите .


Платформа на СЗО и Уницеф предлага проверена информация за пандемията. HealthBuddy+

Платформа на СЗО и Уницеф предлага проверена информация за пандемията. HealthBuddy+ ...

... да използват всички функции на HealthBuddy+, за потребителите е достатъчно да инсталират безплатното приложение на мобилния си телефон или да посетят уебсайта на HealthBuddy+ и да се регистрират, като регистрацията остава анонимна. Скоро чатботът ще бъде интегриран и към уебсайтовете на ключови партньори на двете водещи агенции на ООН в България.


Две проверки на здравни заведения назначи министър Ангелов по сигнали

Две проверки на здравни заведения назначи министър Ангелов по сигнали ...

... без здравни осигуровки можеха да бъдат ваксинирани в съответните районни здравни инспекции. След пускането на зелените коридори обаче това условие отпадна, тъй като на практика започна масовата ваксинация. От Министерството на здравеопазването напомнят, че право на безплатна ваксина срещу COVID-19 има всеки български гражданин, без значение от здравноосигурителния му статус.


От 1 март всички пациенти, които са преминали през COVID-19,

От 1 март всички пациенти, които са преминали през COVID-19, ...

... бъдем от полза точно на тези хора, за да могат възможно най-бързо да се върнат към нормалния си начин на живот” , казва доц. Красимира Казалъкова, началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. От 1 март линията за записване на часове работи всеки ден между 11:00-13:00 часа.


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов назначи проверки в две здравни

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов назначи проверки в две здравни ...

... за работа на първа линия в борбата с коронавируса. Втората проверка в Плевен е също заради сигнал, но от здравнонеосигурени граждани, за отказания им достъп до ваксина срещу Covid-19. Министерството на здравеопазването напомня, че право на безплатна ваксина срещу коронавирус има всеки български гражданин без значение от здравноосигурителния му статус.


Жените в менопауза, които заменят месото в менюто си с

Жените в менопауза, които заменят месото в менюто си с ...

... образовани, богати жени. Голяма част от тях са бивши пушачки, консумиращи значителни количества алкохол и водещи заседнал начин на живот с малко физическа активност. В тази група има и доста дами, страдащи от диабет тип 2, както и такива с висок индекс на телесна маса - рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.


Хoрaтa, кoитo нocят oчилa пocтoяннo, имaт три пъти пo-ниcък риcк

Хoрaтa, кoитo нocят oчилa пocтoяннo, имaт три пъти пo-ниcък риcк ...

... При хoрaтa c oчилa, oбaчe, тoвa e мнoгo пo-рядкo. Cпoрeд eкипa хoрaтa, кoитo нocят oчилa пoвeчe oт oceм чaca нa дeн, ca c пo-ниcък риcк oт зaрaзa. Oт пипaнeтo нa oчитe, вируcнитe чacтици прeминaвaт прeз cълзнитe кaнaли и oттaм в нocнaтa кухинa, къдeтo зaпoчвaт дa ce рaзмнoжaвaт. Още от ЗДРАВЕ:


Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти

Пандемията е затруднила достъпа до лечение на пациентите с инсулти ...

... сто за страната. През миналата година има и три болници, в които при исхемичните инсулти е бил приложен интервенционален метод на лечение. Той се налага, когато тромболизата не дава нужните резултати. Това са „Св. Анна", Пирогов и Токуда. В тях този метод на лечение е бил приложен при 24 пациенти.


Хoрaтa, кoитo нocят oчилa пocтoяннo, имaт три пъти пo-ниcък риcк

Хoрaтa, кoитo нocят oчилa пocтoяннo, имaт три пъти пo-ниcък риcк ...

... При хoрaтa c oчилa, oбaчe, тoвa e мнoгo пo-рядкo. Cпoрeд eкипa хoрaтa, кoитo нocят oчилa пoвeчe oт oceм чaca нa дeн, ca c пo-ниcък риcк oт зaрaзa. Oт пипaнeтo нa oчитe, вируcнитe чacтици прeминaвaт прeз cълзнитe кaнaли и oттaм в нocнaтa кухинa, къдeтo зaпoчвaт дa ce рaзмнoжaвaт. Още от ЗДРАВЕ:


„Тезата за ваксинационните паспорти е теза, че проблемът със затворените

„Тезата за ваксинационните паспорти е теза, че проблемът със затворените ...

... усвояването на средствата, не толкова към лечението на болните, изтъкна той. „Свръхрегулацията не позволяваше на болниците да се адаптират към променените условия.“ Ако разговорът не се състои сега, „когато раните от пандемията са още пресни и болката се усеща“, този разговор никога няма да има шанс, каза още Стойчо Кацаров.


В момента личните лекари са изолирани от ваксинациите срещу коронавирус.

В момента личните лекари са изолирани от ваксинациите срещу коронавирус. ...

... която ги интересува. „Ако искам да бъда разбран, трябва да го кажа на пациента по начин, по който да го разбере. Хората наистина се страхуват.“ Д-р Николай Христов коментира и разписването на отделните стадии на ваксинирането у нас: „Просто схемата беше прекалено сложна – при нас сложните схеми не работят.“


„Вие сте това, което ядете“ е добре позната мисъл. Но

„Вие сте това, което ядете“ е добре позната мисъл. Но ...

... Не спорете Проучванията доказват, че гладът ни прави по-нервни и сприхави. Самоконтролът изисква енергия, която ни липсва, когато стомахът ни е празен. Ако нямате време за хапване преди дискусия или важна среща, пийнете нещо топло и предложете същото на събеседника си. Така разговорът ще бъде много по-приятелски. Още от ЗДРАВЕ:


Аз съм убеден, че ентусиазмът от ваксинирането няма да се

Аз съм убеден, че ентусиазмът от ваксинирането няма да се ...

... това би улеснило движението. Ваксините не дават 100% гаранция, че няма да развиеш симптоми, но гарантират, че няма да изкараш вируса тежко, каза доц. Кунчев. Според него заведенията можеха да отворят по-рано, ако мерките се спазват. Няма други вируси и грипове в момента, защото COVID е успял да завоюва терена.