Финанси


Нов размер на социалната пенсия за старост ще определи днес

Нов размер на социалната пенсия за старост ще определи днес ...

... ще доведе до увеличение на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Те са за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Общо увеличение ще получат 128 хил. пенсионери. Служебното правителство ще разгледа и плана за изпълнение на Стратегията за демографско развитие до 2030 година.


„Задава се световна инфлация”. Това заяви икономистът Любомир Дацов. Той

„Задава се световна инфлация”. Това заяви икономистът Любомир Дацов. Той ...

... „Задава се световна инфлация”. Това заяви икономистът Любомир Дацов. Той добави, че банките сигурно ще променят политиката си. Друг проблем според икономиста е, че в България няма много бизнес.


Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева

Майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстева ...

... да допълва или да изважда от списъка. Василев припомни случая с гръцката фирма "Интралот", която беше изключена от списъка. "Установи се при проверка, че в Търговския регистър при вписването е била допусната фактическа грешка и Божков неправилно фигурирал като неин краен собственик", обясни Василев, цитиран от "Дневник". Снимка: БГНЕС/Архив  Пет банки ще участват в програмата за

Пет банки ще участват в програмата за "Възстановяване" на микро, малкия ...

... с тази програма се мобилизира 2.5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса. Дава се възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват.


Министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската

Министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската ...

... Промяната в състава на Надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев. Кирил Петков се надиграва с Надзора в ББР Ще се мисли за най-добрите и евтини начини България да има електричество


Някои от най-големите банки в страната спират да приемат депозити

Някои от най-големите банки в страната спират да приемат депозити ...

... година броят им и общата сума в тях се увеличават с над 14%. При по-малките депозити също има увеличение, като колкото по-малки са сумите във влоговете на граждани, толкова по-малък е ръстът на спестените пари в годината на пандемия. При най-малките влогове със суми до 2500 лв. дори има спад."Не разбирам защо язовирите са към Министерството на икономиката. Интересни са ...

... частни инвестиции. Държавните пари да бъдат стимул, но не крайното финансиране. Навсякъде по света се прави така", допълни Петков в предаването "Неделя 150".  Той поясни, че са важни две неща - "къде отиват парите - да е максимално ефективно, и структурата да бъде такава, че парите да не се крадат". 


Министърът на финансите Асен Василев разпореди одит на дейността на

Министърът на финансите Асен Василев разпореди одит на дейността на ...

... регистрация. Едномесечното отсъствие на директора на АДФИ в момент, когато от инспекцията се очаква да извърши проверки в ключови държавни институции и предприятия в енергетиката, здравеопазването, строителството, Българската банка за развитие и други структури силно възпрепятства работата на Министерството на финансите и изпълнението на възложените финансови инспекции, посочват от ведомството.


От началото на годината българите закриваме по около 1200 малки

От началото на годината българите закриваме по около 1200 малки ...

... занулени малки депозити отново нараства, като общият показател е вече 5 422 570 депозита. Така реализираният спад е 75 266 броя малки депозита. В началото на тази година тенденцията се запазва, като малките депозити намаляват със 105 828 на тримесечна база и с цели 344 003 броя на годишна база.


С оглед възстановяването на икономиката, което се наблюдава през последните

С оглед възстановяването на икономиката, което се наблюдава през последните ...

... политически рейтинг, каза от своя страна бившият вицепремиер Томислав Дончев. "Става ми тъжно, защо такъв експертен разговор не може да бъде воден в парламента между политическите партии", каза той. "Свършили сме куп добри неща, които не могат да бъдат изчегъртани. Нито работниците, нито работодателите имат нужда от популизъм", добави Дончев.


Допълнена версия на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ е

Допълнена версия на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ е ...

... брой месеци с осигуряване в държавното обществено осигуряване, като месеците с осигуряване в универсален пенсионен фонд и в държавното обществено осигуряване са календарните месеци, за които са внесени или дължими осигурителни вноски. Промените целят постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията.Уволнените след серия от скандали членове на надзорния съвет на

Уволнените след серия от скандали членове на надзорния съвет на ...

... 5. "Така с новите две попълнения и единственият запазен от Пектов стар представител в надзора - Стамен Янев, ще могат реално да се вземат решения независимо от съпротивата", счита Кадиев.  Заради създалата се конфронтация и въпросите около кредитната политика на ББР на целева надзорна проверка в банката влезе и БНБ.


Санкциите по

Санкциите по "Магнитски" удрят върху засегнатите от тях лица най-вече ...

... писаха. И то е, че трябва да се създаде специален законов протокол, който да регламентира правата и задълженията на всички държавни и общински институции, както и на частните юридически лица в такива ситуации. Финансовото министерство публикува разширен списък по закона "Магнитски" Това е в изпълнение на Решение на Министерския съвет


КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в

КНСБ са поискали минимална работна заплата за 2022 година в ...

... Унгария (9%).Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.


В изпълнение на Решение на Министерския съвет № 441 от

В изпълнение на Решение на Министерския съвет № 441 от ...

... В изпълнение на Решение на Министерския съвет № 441 от 04.06.2021 г. Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати.


Великобритания ще се стреми да изключи лондонските компании за финансови

Великобритания ще се стреми да изключи лондонските компании за финансови ...

... може да се договори глобалния данъчен ремонт. Изследвания от предизборната група TaxWatch показват, че Великобритания би загубила поне 230 милиона лири, ако премахне въпросните данъци ги замени с първия стълб. Институтът за изследване на публичната политика изчислява около 7 милиарда британски лири годишно допълнителен данък от минималната 15% данъчна ставка.Законът

Законът "Магнитски" е акт на налагане на икономически санкции, които ...

... и среден бизнес ще могат да вземат приходите си до 70% от по-добрата им финансова година - 2019-а или 2020-а година под формата кредит", заяви Василев. Колкото до състоянието на държавния бюджет, министърът на финансите заяви, че то е "прилично". Защото разходите като цяло изпреварват приходите, макар и не драстично. 


Държавните компании няма да поемат риска да работят със санкционираните

Държавните компании няма да поемат риска да работят със санкционираните ...

... американски щати попадат компании, в които Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков имат участие. Санкциите важат и за фирмите на техните съдружници, с които заедно са подписвали документи. Прави се обаче всичко възможно, за да се ограничат асоциираните фирми и да не пострадат “всички съвестни компании”, каквито неминуемо има.


Има касови апарати, които издават касови бележки, но апаратите не

Има касови апарати, които издават касови бележки, но апаратите не ...

... несъответствие. Става дума за пунктовете на ГКПП „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“, уточни той. „Десетки милиони са укрити от държавата по границата. (…) Ако средно на ден минават 1000 товарни автомобила, още толкова леки автомобили и автобуси, половината от всички приходи не отиват към НАП“, категоричен е Спецов.  


Множество нарушения, свързани с подозрения за неотчитане на обороти, са

Множество нарушения, свързани с подозрения за неотчитане на обороти, са ...

... Множество нарушения, свързани с подозрения за неотчитане на обороти, са открили данъчни инспектори при акция през нощта на гранични контролно-пропускателни пунктове, съобщиха за БНР от приходната агенция. Голяма част от нарушенията са сериозни, посочиха от агенцията. Подробности по акцията ще даде по-късно днес директорът на НАП Румен Спецов.


Националната агенция по приходите (НАП) публикува късно в петък списък

Националната агенция по приходите (НАП) публикува късно в петък списък ...

... петък правителството също така създаде работна група, която да предотврати попадането на български дружества с държавно и общинско участие в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Списък на НАП с компании, свързани със санкционираните лица по закона "Магнитски":Данъчни инспектори вече извършват проверки на място в 2 116 фирми

Данъчни инспектори вече извършват проверки на място в 2 116 фирми ...

... финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им. Някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети за 2020 г., макар че срокът за това изтича в края на юни. Посочените в тях касови наличности продължават да бъдат нелогично високи, предупреждават от НАП.


БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети

БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети ...

... практика на БНБ. По тази причина от утре БНБ започва целева надзорна проверка в ББР, информират още от Българската народна банка. По-рано служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че Управителният съвет на Българската банка за развитие е отказал да предостави на одитния комитет кредитните досиета и е сезирал БНБ. 


С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това ...

... икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.   "Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.


Разполагаме с малко над 8 млрд. лева, но 6 от

Разполагаме с малко над 8 млрд. лева, но 6 от ...

... Става въпрос за много повече пари. Силно притеснително е, че на всички нива и във всички системи се виждат системни течове. Или правилата са били такива, или инструкциите. Държавата да имитира дейност – да гони фризьорските салони, но не и големите фирми. Същото е в енергетиката. Там има огромна задлъжнялост.


„Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се

„Одитният комитет ми даде информация, че в Търговския регистър се ...

... един завой от тази липса на държавност... Аз оценявам обучението си в Харвард. Там съм учил как една страна да се направи от бедна в богата. Институциите са най-важното нещо, за да има скок. Има трудности в първите дни, но един път преодолеем ли ги, ще започнем да вършим позитивните неща“. Две от фирмите в топ 8 на големите клиенти на

Две от фирмите в топ 8 на големите клиенти на ...

... може да оставим наглите да продължат да управляват. Лечението за наглостта и борбата с далаверите е в прозрачността", заяви Валентин Михов.  Михов е брат на финансиста Илиян Михов, ректор на сингапурския клон на престижното бизнес училище INSEAD, който през 2010 г. бе поканен за вицепремиер в първото правителство на Бойко Борисов.


От началото на годината до 14 май от Централен бюджет

От началото на годината до 14 май от Централен бюджет ...

... Един от фокусите на НАП преди бяха фризьорските салони. Вие ми кажете колко пари можем да съберем от фризьорските салони и каква ще е щетата за бюджета, ако те не се съберат, вместо да събираме от фирмите, които дължат на хазната по десетки и стотици милиони левове", каза финансовия министър.


Ден след като поиска оставките на двамата от членовете на

Ден след като поиска оставките на двамата от членовете на ...

... флот (БМФ). БМФ изпратиха най-подробното писмо, като увериха, че този заем е насочен изцяло към експортната им дейност. Ако имаме подобна комуникация, то това е нещо, към което трябва да се цели всеки министър. Не мога да повярвам, че до момента подобни разговори не са се случвали, коментира икономическият министър.


Поканих големите 8 клиенти на ББР да се запознаем. Две

Поканих големите 8 клиенти на ББР да се запознаем. Две ...

... и другите 6 ще дойдат. Публично ще даваме срещата. Не искам да уронвам техния престиж. Искаме да видим като сме дали 100 млн. там, къкво сме получили, какви работни места са открили. Поне да видим, че тези пари са използвани ползотворно. Поне да видим, че тези пари не са загубени.


Криптовалутите и други подобни активи са опасни, заяви вчера гуверньорът

Криптовалутите и други подобни активи са опасни, заяви вчера гуверньорът ...

... като достигна рекорден максимум миналия месец. Проблемите започнаха от Илон Мъск, който обяви, че "Тесла" няма да приема разплащане с биткойн заради прекомерната употреба на енергия, която "копаенето" разходва. Последваха два саблени институционални удара от САЩ и Китай, които подхванаха курс към тежка регулация, а Пекин дори говори за забрани.


Срeднaтa рaбoтнa зaплaтa регистрира над 10 процента ръст зa eднa

Срeднaтa рaбoтнa зaплaтa регистрира над 10 процента ръст зa eднa ...

... зaплaтa, нo дeлът ѝ в oбщитe дoхoди нa дoмaкинcтвaтa нaмaлявa. „Зa първи път дocтигa 55 прoцeнтa дeлът нa рaбoтнaтa зaплaтa в дoхoдитe нa дoмaкинcтвaтa зaрaди oтрaжeниeтo нa тaзи кризa. В cъщoтo врeмe ce увeличaвa дeлът нa дoхoдитe oт oбeзпeчeния и пoмoщи, кaктo и oт пeнcии“, кaзa oщe Зoрницa Cлaвoвa.  


Умението да използваме парите си днес, така че да печелим

Умението да използваме парите си днес, така че да печелим ...

... по кредитите на банките и по-високата от тях инфлация. Първата стъпка на новите инвеститори следва да е направата на инвестиционна стратегия, върху която да се изгради инвестиционна портфолио.  е от изключителна важност за успешните инвестиции на фондовата борса в бъдеще и затова основите му трябва да бъдат сложени час по-скоро.


Българската банка за развитие (ББР), която по закон трябва да

Българската банка за развитие (ББР), която по закон трябва да ...

... такива структури биват овладявани за съмнителни цели. Както се и случваше, само че до вчера далеч от националните телевизии.Затова и 112-о място по медийна свобода е голям проблем. Защото иначе тия схеми щяха да стават публични навреме и институциите да са принудени да реагират. Сега е малко след дъжд качулка".


Въпреки че има реални пречки пред възприемането на криптовалутите, в

Въпреки че има реални пречки пред възприемането на криптовалутите, в ...

... продуктите и услугите трябва да се продават и доставят въз основа на първоначалните обещания, тогава дигиталните активи ще узреят за масова употреба, все пак позитивно коментира Кюбан. Той гледа изключително позитивно на последните новини за биткойн и Dogecoin, като собствената му компания приема плащания в двете, както и в етер.


Откакто се превърне в милионер благодарение на криптовалутата dogecoin на

Откакто се превърне в милионер благодарение на криптовалутата dogecoin на ...

... относно бъдещето на криптовалутата, създадена на шега. Той продължава да инвестира в нея и в неделя, след временното ѝ поевтиняване, мъжът влага още $14 хил. И няма намерение да продава. Когато притежаваните от него dogecoin достигнат $10 млн., той смята да продаде 10%, но ще остави останалите инвестирани в криптовалутата.


Банкнотата от 20 лева продължава да е най-често фалшифицираната, въпреки

Банкнотата от 20 лева продължава да е най-често фалшифицираната, въпреки ...

... от които – 20-толевки.  Фалшивите банкноти от 50 лева, които са били в циркулация, са 55 на брой. Останалите неистински банкноти са с други номинали.  При монетите – 55 са установените фалшификати за първото тримесечие, като има такива от 1, 2 лева и 50 стотинки. Именно 50-те стотинки са най-фалшифицираната монета.   


Днес е последният срок, в който трябва да декларираме доходите

Днес е последният срок, в който трябва да декларираме доходите ...

... подават лицата, получили хонорари през 2020 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също трябва да попълнят формуляра.  


Днес е последният срок, в който трябва да декларираме доходите

Днес е последният срок, в който трябва да декларираме доходите ...

... декларация подават лицата, получили хонорари през 2020 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също трябва да попълнят формуляра.


Малко повече от седмица остава за подаване на декларациите за

Малко повече от седмица остава за подаване на декларациите за ...

... през нея без такси са платени почти 100 млн. лв. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП .


Преди точно десетилетие полуанонимният създател на биткойн Сатоши Накамото остави

Преди точно десетилетие полуанонимният създател на биткойн Сатоши Накамото остави ...

... вече се е примирила с анонимността на основателя. Работата му породи широкото възприемане на блокчейн технологията и доведе до нов дух на децентрализация. Този етос беше показан наскоро в Топ 100 на Cointelegraph, в която най-влиятелният човек в света на криптовалутите е "всички ние", които допринасяме за един по-децентрализиран свят.


Една от най-забележителните тенденции в Азия през последното десетилетие е

Една от най-забележителните тенденции в Азия през последното десетилетие е ...

... стартъпи, те със сигурност ще бъдат подлагани на засилен контрол от страна на различините правителствени регулации, които са инструменти на китайската държава. В този ред на мисли, златната ера на инвестициите в Азия може би е отминала. Това, което се случва с Джак Ма в момента е доказателство за това.


Канадският министър на финансите Кристия Фрийланд обяви бюджет на стойност

Канадският министър на финансите Кристия Фрийланд обяви бюджет на стойност ...

... индустрия, ще бъдат основата на нашата нова, устойчива и устойчива икономика", заяви финансовият министър Фрийланд в местния парламент. "Канада ще стане по-производителна и конкурентоспособна, като доставя екологичния износ, който светът иска и има нужда." Както винаги, това вероятно ще остане просто политическо пожелателно мислене, което ще излезе солено на данъкоплатците.


Докато публиката и пазарите са фиксирани върху внезапната корекция на

Докато публиката и пазарите са фиксирани върху внезапната корекция на ...

... не се колебайте да ни попитате всичко, което искате." Подобно на Dogecoin, цялостният пазар на криптовалути спадна в неделната сесия и се сви с общо $386 млрд., според CoinMarketCap. Пазарната капитализация на цифровите активи за кратко падна под 1,9 трилиона долара, преди да се възстанови до около 2 трилиона долара.


ABN Amro е третата по активи банка в Нидерландия и

ABN Amro е третата по активи банка в Нидерландия и ...

... научили от този опит, ни карат да продължим усилията си като вратари да постигнем по-безопасно общество и финансова система, която отговаря на най-високите стандарти за почтеност." От ABN заявиха, че дълбоко съжаляват по въпроса и "че не успя да изпълни ролята си на вратар, целяща борбата с изпирането на пари".


Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за

Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за ...

... СИДДО. Когато този срок е надвишен, данък се дължи в България от първия ден, в който лицето полага труд дистанционно в страната.Повече информация за декларирането и плащането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.


Фондовете на известната инвеститорка Кати Ууд, включително Ark Innovation, са

Фондовете на известната инвеститорка Кати Ууд, включително Ark Innovation, са ...

... път в историята. По-късно обаче цените и на двете криптовалути отстъпиха от рекордните върхове. Криптовалутите вече струват $2 трлн. Повече от половината от тази стойност е в bitcoin Лиса Елис, която е анализатор на MoffettNathanson, заяви пред Bloomberg, че акциите на Coinbase скоро могат да достигнат цена от 600 долара.


Сигналите, че бюджета за 2021-а е калпав, че харченето на

Сигналите, че бюджета за 2021-а е калпав, че харченето на ...

... от силен експертен кабинет. Доколкото на един чисто финансов материал не му отива да се впуска в политически анализи, особено в сегашната ситуация, ще се въздържим да коментираме какъв кабинет е нужен на България в момента. Що се отнася до експертния кабинет, в момента избирането на такъв ще е грешка.


Панденомика е новата дума, която се роди през изминалата година

Панденомика е новата дума, която се роди през изминалата година ...

... в студиото на БНТ финансовият анализатор Емил Хърсев. "Няма добри новини, за съжаление. Всички прогнози, касаещи продължителност и спад, са преминати в цял свят. Досега няма яснота докога ще продължи това положение", добави той. Какво още каза финансистът за доходите и спестяванията ни в условията на пандемия вижте във видеото!


  196 млн. лв. са постъпленията в бюджета на София

  196 млн. лв. са постъпленията в бюджета на София ...

... – втора вноска; - Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Най-удобният начин за плащане на местните данъци и такси е през електронния портал на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.


Остават само часове, в които физическите лица могат да ползват

Остават само часове, в които физическите лица могат да ползват ...

... или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП -  или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на Вашия телефонен оператор.  


Нова банка за развитие (NDB, банката на БРИКС) ще предостави

Нова банка за развитие (NDB, банката на БРИКС) ще предостави ...

... върха на БРИКС през юли 2014 година. Банката е призована да финансира инфраструктурни проекти в страните от БРИКС и развиващите се страни. NDB е класирана с рейтинг "AA +" от Fitch Ratings и S&P Global Ratings, което позволява на банката да привлече дългосрочно финансиране от международни и местни капиталови пазари.


Идеята когато се слагат пари на депозит е да се

Идеята когато се слагат пари на депозит е да се ...

... финансите, което посочи пред изданието FinTech, че предвид регулаторната рамка е невъзможно да предоставя помощ на градовете. Освен това от ведомството изтъкват, че засегнатите общини вече са били в тежко финансово положение, но и че в такова се намират много от другите общини, чиито данъчни постъпления спаднаха през последната година.


Криптовалутата биткойн вдигна стойността си за първи път в историята

Криптовалутата биткойн вдигна стойността си за първи път в историята ...

... Причината за това е, че големи компании я възприеха като метод за плащане. Миналата седмица общата пазарна стойност на биткойна надвиши 1 трилион долара. Според анализатори, последният голям скок е в резултат на огромния пакет за стимулиране на икономиката в Съединените щати, одобрен през изминалата седмица от президента Джо Байдън.


Реалистично е да смятаме, че през 2024 година България ще

Реалистично е да смятаме, че през 2024 година България ще ...

... от еврозоната и за депозити, и за кредити. Ние ще следваме ръстовете на икономиките на държавите от еврозоната, инфлацията, която също е в някакви сходни граници, ще се намалят доста транзакционни разходи по обмена на валута“. Като друг позитив икономистът отчете възможността за увеличаване на преките чуждестранни инвестиции у нас.


Двойно се е увеличил броят на хората, които теглят безлихвен

Двойно се е увеличил броят на хората, които теглят безлихвен ...

... хората, които теглят безлихвен кредит, за да погасят бърз заем. Това сочат данните от последните проучвания. „Безлихвените кредити се взимат за задоволяване на текущи нужди, комунални разходи и т.н и в последствие за обслужване на задължения към небанкови финансови дружества и институции”, казва пред Нова ТВ финансовият анализатор Десислава Николова.


Все по-уверено се приближаваме към вдигането на мораториума на банките към

Все по-уверено се приближаваме към вдигането на мораториума на банките към ...

... и чрез нов безлихвен кредит чрез Българската банка за развитие за физическите лица - това ще е грешка - чрез нов кредит да се погасяват други кредити", заяви още Тошев.По думите му хората не трябва да седят и да чакат, за да не отидат на съдия изпълнител. Той не очаква удължаване на мораториума.  


Столична община да намали местните данъци и такси с 50%

Столична община да намали местните данъци и такси с 50% ...

... БХРА, които са внесени и писмено бяха подкрепени и от представителите на Националния борд по туризъм на Българско конгресно бюро, които обявиха по време на съвета. Предстои да бъдат внесат подобни писмени позиции.  БХРА: Държавата да подпомогне хотелиерите с 30% от спада на оборота Летният сезон да започне от Великден


Основателят на Microsoft Бил Гейтс отправи предупреждение към малките инвеститори,

Основателят на Microsoft Бил Гейтс отправи предупреждение към малките инвеститори, ...

... които инвестираме и които водят до производство", каза той. "Биткойн използва много енергия и подпомага анонимните транзакции, които са необратими." Гейтс все пак не смята, че криптовалутите са нещо лошо, просто според него те трябва да са "прозрачни" и централизирани, което пропуска целия смисъл от създаването им на първо място.


Средно по 2.55 лева взимат банките за най-тривиалната услуга –

Средно по 2.55 лева взимат банките за най-тривиалната услуга – ...

... в посока нагоре. Централната банка пък анализира средните стойности за пазара, защото на тази база се изчисляват „приемливи“ такси по основната сметка за платежни операции. Това е т.нар. „сметка за бедни“, която всяка банка в ЕС е длъжна да предоставя на клиентите си. Тя обаче покрива само основни операции.  


Сто и шест милиона лева допълнително ще бъдат дадени на

Сто и шест милиона лева допълнително ще бъдат дадени на ...

... 000 лв., посочи Ананиев. Само преди седмица с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 75 000 лв за строежа на църквата в пернишкия квартал "Тева", допълни областният управител Емил Костадинов. Днес бе поставено и символично начало на ремонт на пътя до манастира. Той ще бъде извършен от Югозападно държавно предприятие.


В периода юли-декември 2020 г. беше отчетен ръст от 25%

В периода юли-декември 2020 г. беше отчетен ръст от 25% ...

... нататък все повече българи ще могат да заявят директно кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси и да имат бърз и лесен достъп до средства тогава, когато са им необходими. Така те могат да се възползват от многобройните ѝ предимства и да имат повече финансова свобода в сегашната ситуация.“  


Биткойнът поевтинява рязко за втори пореден ден на търговия, отстъпвайки

Биткойнът поевтинява рязко за втори пореден ден на търговия, отстъпвайки ...

... Вчерашните коментари по отношение на биткойна на американския финансов министър Джанет Йълн също допринасят за дълбоката низходяща корекция на водещата криптовалута. Джанет Йелен заяви, че биткойнът е изключително неефективен при осъществяване на трансакции и е силно спекулативен актив. Тя също така отбеляза необходимостта от по-затегната регулация при търговията на криптовалути.


В края на мандата, през 2025 година ние смятаме, че

В края на мандата, през 2025 година ние смятаме, че ...

... висока, но нетният размер е далеч по-нисък. Латвия е преди нас с 430 евро, нашата е 312 евро. Разликите са доста сериозни и затова скоковете трябва да са с по-бърз темп, за да стигнем около 1200 лв. - според нас са постижими до 2025 година минимална работна заплата", каза Димитров.


Биткойнът продължава със силното си възходящо движение, като по време

Биткойнът продължава със силното си възходящо движение, като по време ...

... името на своите клиенти, управляващи активи. Миналата сряда Mastercard заяви, че по-късно тази година ще поддържа определени криптовалути в своята мрежа за разплащане. През ноември 2020 г. пък компанията PayPal Holdings Inc. беше една от първите, която обяви, че отваря своята платформа за разплащания с  криптовалути за всичките си американски клиенти.  


В тежка съдебна битка е влязла риалити звездата и дизайнер

В тежка съдебна битка е влязла риалити звездата и дизайнер ...

... десетки дела за различни суми от фирми в цялата страна за забавени или неизплатени фактури. В началото на януари . Тя стори това напоително и донесе вода от доста кладенци, само и само, за да изкара, че й е омръзнало да се занимава с този бизнес. Истината обаче е друга.


Кабинетът

Кабинетът "Борисов-3" започва да тегли нов дълг през тази година, ...

... да сключва валутни и лихвени суапови сделки (бъдещи парични потоци). В бюджета бе предвидено и да изплаща предсрочно задължения или да поема такива, които да изплати още в рамките на календарната година. 2542 лв. на месец нужни за четиричленно семейство С около 25 лв. се е покачила издръжката на живота


2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота ...

... деца. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Според проучванията малко над 635 лева са нужни на човек на месец, като увеличението е с близо 25 лева от началото на годината. Основната причина за ръста е покачването на цените на хранителните стоки, посочват от КНСБ.


300 милиона лева нов дълг се очаква да изтегли правителството

300 милиона лева нов дълг се очаква да изтегли правителството ...

... 300 милиона лева нов дълг се очаква да изтегли правителството от вътрешния пазар идния понеделник, съобщава БНР. Това е първата емисия на държавни ценни книжа за годината, която се счита за тест за пазара. Максималният нов дълг в края на годината може да бъде 4 милиарда и 500 милиона лева.


По мярката за запазване на заетостта, популярна като 60/40, към

По мярката за запазване на заетостта, популярна като 60/40, към ...

... чрез която се предоставя информация за изплатените им компенсации, достъпна отново чрез интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg), рубрика "Е-услуги", "Справки", съответно в раздели:  след въвеждане на ЕИК на осигурителя и Идентификационен код на осигурителя (ИКО), издаден от НОИ или  - за регистрирани потребители с Квалифициран електронен подпис (КЕП), съдържащ ЕИК на осигурителя.