Театър


Театралният импресарио Андрю Лойд Уебър заяви в интервю, публикувано в

Театралният импресарио Андрю Лойд Уебър заяви в интервю, публикувано в ...

... продукции, тъй като хората не са ходили там твърде дълго“, каза той пред телевизия Скай. "Но имате само още няколко дни, за да изчакате решението, което премиерът (Борис Джонсън) ще вземе въз основа на данните." Решението за отмяна на всички мерки за социално дистанциране се очаква следващата седмица.По публикацията работи:


Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре, както и диригента

Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре, както и диригента ...

... родния език на операта.“.За програмата на събитието Маестро Лоренцо Бизари разказва: "Kарузо Гала е спектакъл, съставен от различни елементи. Започваме от класическите арии през неаполитанската песен до камерните арии и това прави този спектакъл уникален. Нашите петима тенори са великолепни певци, така че удоволствието ще бъде петорно."  По публикацията работи:


Снимка: Pernik Summer Fest Това лято в Перник ще се

Снимка: Pernik Summer Fest Това лято в Перник ще се ...

... театър, последван от Брънч в 14:00ч. с музикални и танцови ансамбли от Перник, а вечерта ще предложи кулминацията с концерт на легендата Васил Найденов от 20:00ч. Фестивалът ще приключи на 11 юли с финала на Европейското първенство по футбол, а денят отново ще предложи детски театър и Брънч.По публикацията работи:С премиера стартира програмата на открита сцена на Театър "София"

С премиера стартира програмата на открита сцена на Театър "София" ...

... предразсъдъци, се надяват единствено женитба да ги спаси от самотата им", разказва режисьорът Елена Панайотова.За втора поредна година Театър "София" кани зрителите на откритата си сцена "На стълбите" пред театъра. Освен "Женитба", "Развратникът" и "Кашонът" също ще направят своите премиери навън – съответно на 4 и 11 юни.По публикацията работи:


Единадесетото издание на фестивала София Моно 2021 ще стартира на

Единадесетото издание на фестивала София Моно 2021 ще стартира на ...

... обстановка – можете да следите за актуална информация в събитието във Facebook. В дните на фестивала, пред входа на Военна академия (бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"), където е и входът към театралната сцена, ще има Мобилна билетна каса, която ще работи от 19.00 – до 21.30 часа.  По публикацията работи:


Изказването на служебния министър на културата Велислав Минеков, че трябва

Изказването на служебния министър на културата Велислав Минеков, че трябва ...

... невинаги са успявали да напълнят залите. "Публиката е малобройна, ние бяхме стационирани, не пътувахме. Изчерпахме потенциала на репертоара, който имахме. Необходими са нови представления, а те генерират разходи", каза още Радост Костова. И добави, че при всички мерки, които са взели, не са имали много заразени, но са загубили колега.По публикацията работи:След успешния старт през изминалата година това лято предстои второто

След успешния старт през изминалата година това лято предстои второто ...

... Борисова, фестивалът на Найо Тицин за документално кино "Мастър оф Арт", концерт на Софийски Солисти с гост Виктор Чучков, фестивалът на Васко Кръпката, посветен на Георги Минчев – "Цвете за Гошо", концерт на Белослава, концерт на Максим Ешкенази, филми от програмата на София Филм Фест и много други.По публикацията работи:


Все по-актуална е битката за лични достойнство. Във Facebook си

Все по-актуална е битката за лични достойнство. Във Facebook си ...

... този спектакъл е правен година и половина. "Има уплах, но не мога да се оплача. Не се интересувам от популярността на актьора, но ако "Шинел" е оцелял 29 г., то не е защото играят Нина и Зуека, а защото е "Шинел". Винаги ще има интелигентна публика", подчерта тя.По публикацията работи:


Близки и колеги на актрисата Лорина Камбурова изразиха почит към

Близки и колеги на актрисата Лорина Камбурова изразиха почит към ...

... инициатива, за което сме благодарни, но ясно сме заявили, че нямаме нужда""Лорина Камбурова е родена през 1991 г. във Варна. Губи и двамата си родители рано. Отгледана е от баба си. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Здравко Митков. Играе в сериалите "Връзки" и "Скъпи наследници".По публикацията работи:


Младата българска актриса Лорина Камбурова е починала след усложнения от

Младата българска актриса Лорина Камбурова е починала след усложнения от ...

... и в международни продукции сред които на екрана е и с Лили Тейлър - актрисата от "Аризонска мечта" на Кустурица, както и със Стивън Дорф от "Някъде" на София Копола.Освен като актриса, Камбурова показва талант и в музикалното поприще, като тя е и сред участниците в "Мюзик айдъл".По публикацията работи:


Театър "Кредо" започва започва юбилейно турне за отбелязване на петата

Театър "Кредо" започва започва юбилейно турне за отбелязване на петата ...

... втори път този сезон отбелязва с национално турне юбилей на свой спектакъл. През есента на 2020 г., с подкрепата от Министерство на културата, се състоя юбилейното турне на "Каквото направи дядо, все е хубаво". През 2022 г. ще бъде отбелязана 30-годишнината от създаването на театъра и на "Шинел".По публикацията работи:Моноспектакълът "Аз, Сизиф" вече няколко години се играе по сцените

Моноспектакълът "Аз, Сизиф" вече няколко години се играе по сцените ...

... Додуров подчерта, че не трябва да се отказваме.  "Нещо умря в мен. Това е наивността, които имат всички млади, очакващи реализация и да се занимават с това, което обичат и разбират. Има много актьори и интересни хора, всичките заслужаваме шанс. Надявам се всеки да го намери", каза още той. По публикацията работи:


47-те награди "Икар" бяха раздадени на бляскава церемония в Народния

47-те награди "Икар" бяха раздадени на бляскава церемония в Народния ...

... със 100-годишния юбилей на Съюза на артистите в България. За цялостен принос към театъра посмъртно беше отличена актрисата Татяна Лолова, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR. А за цялостен принос в музиката беше отличен Михаил Белчев. Специален гост на церемонията беше световноизвестният цигулар Васко Василев, заедно с певицата Керана.По публикацията работи:


Съюзът на артистите в България тази вечер ще раздаде своите

Съюзът на артистите в България тази вечер ще раздаде своите ...

... главна женска роля ще се състезават Бойка Велкова, Ирини Жамбонас и Светлана Янчева. Награда "Икар 2021 - за чест и достойнство" се присъжда на Любомир Бъчваров. Михаил Белчев получава награда за изключителен принос към музиката.  А награда "Икар" за изключителен принос към българския театър се присъжда посмъртно на Татяна Лолова. По публикацията работи:


Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре пристигат в България

Италианските тенори Фабио Армилиато и Анджело Фиоре пристигат в България ...

... оперни гласове и едно от най-високите постижения на италианската певческа школа през  ХХ век.Години след смъртта на Карузо, изпълненията му продължават да звучат и да вдъхновяват новите поколения оперни дарования. През 1986 година композиторът Лучио Дала написва едноименната песен, посветена на бележития тенор, изпълнена от Лучано Павароти.  По публикацията работи:


Обявиха номинациите за наградите "Аскеер". Десетте спектаклови категории включват представленията

Обявиха номинациите за наградите "Аскеер". Десетте спектаклови категории включват представленията ...

... Кръстева за ролята ѝ на Катица в "Радован Трети" в Младежкия театър и Сюзет в "Съблечи се за вечеря" в Младежкия театър, и Мак Маринов за ролята му на Джон в "Завръщане у дома". „Аскеер“ за цялостен принос тази година получават Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев.По публикацията работи:Изминаха осем години от нелепата смърт на Чочо Попйорданов. Българският

Изминаха осем години от нелепата смърт на Чочо Попйорданов. Българският ...

... "Клуб НЛО" с Велко Кънев, Георги Мамалев, Йордан Радичев и др.Има множество отличия, сред които номинация за "Аскеер", както и наградата "Златен Баяр" в Белгия за най-добра мъжка роля във филма "Граница".Награден е посмъртно с "Икар" пруз 2016 г. от Съюза на българските артисти за чест и достойнство.По публикацията работи:


Тази пролет Гьоте-институт България събира любителите на сценичните изкуства, за

Тази пролет Гьоте-институт България събира любителите на сценичните изкуства, за ...

... игра по отворения Block Game формат на холандския театрал Ян Рицема. В рамките на фестивала ще се проведе и международен уъркшоп за млади драматурзи с водеща Мария Милисавлйевич. Всички събития са с вход свободен и задължителна предварителна регистрация, която започва на 05.05.2021. на сайта на Гьоте-институт България.  По публикацията работи:


Седмото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest ще представи

Седмото издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest ще представи ...

... издание в творческия квартал на Пловдив Капана през 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата.През юли 2020 г. 6Fest направи танцово шествие по Главната и малки концерти на улични музиканти в Капана като част от Културния календар на Община Пловдив.  По публикацията работи:


Снимка: Личен архив "Танцът е начин да се постигне красота,

Снимка: Личен архив "Танцът е начин да се постигне красота, ...

... да се развиваме, трябва да има една добра основа, върху която да се гради. Но пък светът се развива в наше време, с годините балетният свят се развива много – не мисля, че може да се постигне съвършенство. По-скоро е непрестанна работа в стремеж към този връх.  По публикацията работи:


"Баща ми бояджията" – един от най-обичаните филми на българското

"Баща ми бояджията" – един от най-обичаните филми на българското ...

... му казвам, че не искам да убивам спонтанността. Тези кратки песни аз ги развивам, като сценични платна, в които всичко се случва" добави Карталов. "За първи път ще правя такова нещо. Играл съм. Танцувал съм. Пял съм, но не съм ги правил и трите едновременно", споделя Калин Врачански.По публикацията работи:Татяна Лолова вече има специално място в салона на Сатиричния

Татяна Лолова вече има специално място в салона на Сатиричния ...

... Нейният ред в театъра беше девети. Първите места са за всички, които са работили с нея, които са вървели ръка за ръка, на които сме се радвали, които са ни издигали духовно и са ни правили по-човеци", заяви Светославова. Днес Сатиричният театър отбелязва и 64 години от откриването си.По публикацията работи:


На 6 април рожден ден празнува българският актьор Васил Михайлов

На 6 април рожден ден празнува българският актьор Васил Михайлов ...

... историята и традициите ни от комисия, която по традиция се председателства от шефа на БАН. "Щастлив съм, че точно тази награда ме споходи", каза тогава известният актьор. -"Все пак аз още съм на кон, не съм слязъл от коня, благодаря, че навреме ми я давате", пошегува се той.По публикацията работи:


Роден под щастлива звезда" - това е кукленият музикален спектакъл,

Роден под щастлива звезда" - това е кукленият музикален спектакъл, ...

... По втория спектакъл предстои още малко работа и ще пътуваме и с него", коментира още Петрова. Тя допълни, че има направена и изложба. "Посланието и темата в спектакъла е за приятелството. Както и че когато сме заедно - може да постигнем много неща и да преодолеем много трудности", посочи актрисата.По публикацията работи:


Покрай наложения 10-дневен локдаун затвориха и театрите. Това лиши много

Покрай наложения 10-дневен локдаун затвориха и театрите. Това лиши много ...

... обеми, мащаби, бройка хора, които се явяват на сцената", подчерта Константинов. "Всеки, който иска да погледне себе си в огледалото и да не се срамува от лицето си, трябва да отиде на 4-и април и да гласува. Длъжен е да изрази своето мнение и своята воля", завърши актьорът.По публикацията работи:


Цирковите артисти в България са на прага на силите си.

Цирковите артисти в България са на прага на силите си. ...

... на наеми, подготвяне на реклама и т.н., но за момента сме замразили всичко", сподели председателят на българската Младежка циркова организация Десислава Иванова. Междувременно им е трудно и да се подготвят - затворените фитнеси ги оставят и без място за тренировка, за да поддържат форма, докато чакат по-добри времена.По публикацията работи:Държавният глава Румен Радев поздрави българските творци и всички съпричастни

Държавният глава Румен Радев поздрави българските творци и всички съпричастни ...

... да задушават театралната общност в България. "За втора поредна година театралните сцени посрещат празничния ден затворени. Повече от всякога актьорите и зрителите очакват възраждането на културния живот и нови срещи в храмовете на театралното изкуство, които българското общество умее да създава и цени", подчертава президентът Румен Радев.  По публикацията работи:


27 март е празник на театъра. Световният ден на театъра

27 март е празник на театъра. Световният ден на театъра ...

... За двамата мъже на снимката се твърди, че са антагонисти, но на нея виждаме двама добри колеги, бодри и готови да продължават да обучават младите театрални таланти на България, независимо от ужасите около тях. Пандемия или бомбардировки, театърът живее! Честит ни 27 март!", се казва още в обръщението.По публикацията работи:


За втора поредна година отлагат церемонията за връчването на наградите

За втора поредна година отлагат церемонията за връчването на наградите ...

... е в състав - доц. Асен Терзиев (театровед), доц. Мария Диманова (сценограф), Стилиян Петров (режисьор), Деница Езекиева (театровед), Ива Тодорова (актриса) и Славчо Николов (композитор). В комисията, определила най-добрите постижения в кукленото изкуство, са Никола Вандов - театровед, Мая Бежанска - актриса, и Петя Караджова - сценограф.  По публикацията работи:


Балетистът, появил се на сцената на Националния музикален театър с

Балетистът, появил се на сцената на Националния музикален театър с ...

... ескалират на база някакви личностни взаимоотношения", смята Мутафчиев. Сигналът е предаден за проверка на Инспектората на Министерство на културата. Резултатите от нея се очакват в рамките на месец, а дотогава Станислав е безработен, съсредоточил вниманието си върху семейството, в което съвсем скоро се очаква да .има попълнение.  По публикацията работи:


Ден, след като България загуби своята Царица на смеха -

Ден, след като България загуби своята Царица на смеха - ...

... след което пак влизаше, припомни си играта на сцена заедно с Татяна Лолова нейната колежка Албена Михова. Блестящият талант на Татяна Лолова ще може да видим тази пролет в новия сериал "Порталът", където актрисата снима последната си филмова роля. Изпращаме Татяна Лолова в петък в Сатиричния театър.  По публикацията работи:


Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество,

Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество, ...

... "Пирогов". 87-годишната звезда на българските театър и кино е постъпила за лечение в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" на 6 март 2021 с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта, съобщиха от болницата.  По публикацията работи:


Справя ли се българският театър една година след началото на

Справя ли се българският театър една година след началото на ...

... на онлайн театъра и трябва да има "кинаджийско заснемане", за да се получи качествен продуктът. А пандемията ни е научила да обърнем внимание на позабравените летни сцени, смята той. Театрите започнаха все по-често търсят моноформите по ред причини. Такъв е и моноспектакълът "Плач на ангел" на Христо Мутафчиев.По публикацията работи:


"Да, Татяна Лолова не е звезда, а слънце. Слънце от

"Да, Татяна Лолова не е звезда, а слънце. Слънце от ...

... мар 2021 10:3352"Благодарна съм за честта да я познавам! Поклон и аплодисменти за смеха и вярата в доброто, които оставя след себе си", написа още Фандъкова и завършва с красив цитат от самата нея: "Не можеш сам да седиш и да се обичаш. Обичат се две насрещни същества".По публикацията работи:


С новите ограничителни мерки затварят и театрите. Съгласни ли са

С новите ограничителни мерки затварят и театрите. Съгласни ли са ...

... затормози. Много хора няма да гласуват. Между нас има личности, които ако влязат в парламента, ще свършат работа. Мислят за хората. По улиците като тръгнеш - хората са мрачни в мислите си, с наведени глави и не могат да се отпуснат, това подейства главно психически", подчерта актьорът.  По публикацията работи:


"Виктория" е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан

"Виктория" е новият театрален проект на режисьора и драматург Йордан ...

... нямаше нашите майки, нямаше да ни има и нас тук." Славейков сподели още, че му липсва характерното за хилядолетния театър човешко присъствие, то пандемията го е провокирала като творец да мисли по нов начин. "Виктория” е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд “Култура”.По публикацията работи:


Как да направим речта си интересна, убедителна и  въздействаща? Много

Как да направим речта си интересна, убедителна и  въздействаща? Много ...

... това определение. Тази модерна специалност помага да се разгърне личностният потенциал на човека, да се развият в максимална степен заложените в ДНК-то положителни качества. И както обичам да казвам на студентите по Публична реч: "Вие можете повече, отколкото си мислите, и аз ще ви го докажа".*Автор: Елена ПеневаПо публикацията работи:


Заради пандемичната обстановка театрите у нас работят при използването на

Заради пандемичната обстановка театрите у нас работят при използването на ...

... и на които им беше осигурено заплащане, пак не беше достатъчно. За твореца не знам кога може да има думата достатъчност. В Народния театър съм от 76-а година и не ми се беше случвало да се преборвам с такива обстоятелства, които трябваше сега да направя", сподели Мариус Донкин.По публикацията работи:


В отговор на ограниченията, наложени от пандемията, артисти и творчески

В отговор на ограниченията, наложени от пандемията, артисти и творчески ...

... „Преди края...(на света)” ще споделят с участниците резултатите от творческия процес и какво им предстои до неговото финализиране. Публиката ще има възможност да се включи в онлайн работилниците на 22.02, 24.02 и 08.03, а проектът в завършен вид ще бъде представен на 10 март от 20.00 часа.  По публикацията работи:


 Народният театър предлага онлайн излъчване от подготовката на актьорите минути

 Народният театър предлага онлайн излъчване от подготовката на актьорите минути ...

... на голямата нация - не успяваме да се зарадваме на успехите на другия. Не искам да се радваш насила, искам да не си прехвърляш негативите и неуспехите върху един човек, който е успял да сбъдне мечтата си. Когато са ѝ подали ръка, тя е оправдала това", посочи Петринска.По публикацията работи:


 Високата цена на свободата, странните и неподозирани проявления на самотата

 Високата цена на свободата, странните и неподозирани проявления на самотата ...

... няма билети за 4 представления напред. Мутафчиев покани публиката на 5, 14 и 28 март, когато "Плач на ангел" отново ще се играе. "Мечтая да продължаваме да работим усилено. Не сме си позволили ние, като синдикална организация, при всички тези затваряния да оставим колега без заплата", отбеляза Христо Мутафчиев.По публикацията работи:


 Надеждата, че у нас ще има добре възпитано поколение е

 Надеждата, че у нас ще има добре възпитано поколение е ...

... връзка с нашата публика", допълни тя. Кръстева е на мнение, че връзката със сериозното изкуство не трябва да бъде скъсвана. "Ще имаме и нови провокации, нови пространства и каквото те позволяват да се случи", допълни събеседничката. На 13 и 14 февруари предстои на сцената на операта да видим "Mamma Mia". По публикацията работи:


Днес изпращаме големият български актьор Филип Трифонов, който почина на

Днес изпращаме големият български актьор Филип Трифонов, който почина на ...

... изречението: Драги зрители, добре дошли в Естествен театър. Разликата между естествения и изкуствения театър се намира в това, че естественият не се харесва на естетите, а изкуственият на изкуствоведите. Фипо, ще те помоля отгоре понякога да подаваш някоя реплика, за да не бъде скучно тук - долу! ".По публикацията работи:


Снимка: БГНЕС Вече 114 години Народният театър "Иван Вазов" е

Снимка: БГНЕС Вече 114 години Народният театър "Иван Вазов" е ...

... комедията "Свекърва" и от Петко Тодоров с драмата "Първите", а Добри Христов написва "Тържествена увертюра "Ивайло". Народният театър "Иван Вазов" продължава да е най-значимата и представителна българска театрална институция и разполага с три сцени, постоянна актьорска трупа, в която играят едни от най-добрите български актьори от различни поколения.По публикацията работи:


Бай Ганьо оживя и в музикална сатира. Променил ли се

Бай Ганьо оживя и в музикална сатира. Променил ли се ...

... още той. Кристина Милева добави, че до максимум са ограничили социалните контакти. "Беше ни трудно, всеки имаше своите притеснения, някои повече, други по-малко. Но въпреки всичко - репетициите и този процес беше много вдъхновяващ. Високият дух е нещо, което ти помага да се запазиш здрав", категорична е актрисата.По публикацията работи:


През 2020 година коронакризата удари тежко културния сектор в България

През 2020 година коронакризата удари тежко културния сектор в България ...

... на оперите, като инициативата се зароди часове след смъртта на тенора Камен Чанев, който не успя да се пребори с коронавируса. Каква е годината за българската култура и достатъчни ли бяха мерките в помощ на артистите? Разговор по темата с актьора Георги Златарев в предаването "Директно" по .По публикацията работи:


Освен че рано са осъзнали необходимостта от хляб и зрелища,

Освен че рано са осъзнали необходимостта от хляб и зрелища, ...

... Тогава пак беше едно смутно време, беше много странна ситуация. Сега се получава подобно нещо - не търся вина, просто трябваше да спрем. Тези 30% се пълнят, хората идват. Трябва да даваме повече надежда на хората, затова ще продължим да работим", посочи Мирослав Пашов в ефира на .По публикацията работи:


Снимка: Сити Марк Център за Изкуство  Историите на истински хора,

Снимка: Сити Марк Център за Изкуство  Историите на истински хора, ...

... да бъде. Да се наслаждавам на мига. И да знам, че изборът да видя живота си като изумителна благословия, е само в моите ръце. Да не се предавам на мрака и да вярвам, че всичко е за добро. Да, винаги всичко е за добро. Точно така е.  По публикацията работи:


Три години преди да бъде застрелян нелепо един от най-значимите

Три години преди да бъде застрелян нелепо един от най-значимите ...

... нещо митично, а пътуването било символично. Според Бойко Илиев неслучайно Алеко Константинов е пътувал до Чикаго, Париж. "Бай Ганьо се е запазил заради чувството на притежание, да намери от всяко нещо келепир. В крайна сметка той се връща от Европа и прави избори, които не са лицеприятни", допълни режисьорът.        По публикацията работи:


 Театърът също беше засегнат от кризата заради пандемията, но е

 Театърът също беше засегнат от кризата заради пандемията, но е ...

... Манева, Снежина Петрова, Анна Пампулова, Възкресия Вихърова. Не си и помислих да обвинявам някого защо не ме наричат актриса, защото не съм завършила НАТФИЗ. Просто намерих начин. Това е темата на "Глас" - търсиш начин как да постигнеш онова, което не ти е предоставено", сподели още Яна Маринова.По публикацията работи:


Михаил Билалов отбелязва своята 55-годишнина, макар и със закъснение, с

Михаил Билалов отбелязва своята 55-годишнина, макар и със закъснение, с ...

... на НДК. "Има много музика и има също много, много, много текст, много съдържание, много смях, много интересни виждания на тоя човек за света", издаде още актьорът. Представлението ще се играе пред малко публика. 70% от местата ще останат празни, защото такива са ограниченията по време на пандемия.По публикацията работи:


Днес казваме "последно сбогом" на световноизвестния оперен певец Камен Чанев,

Днес казваме "последно сбогом" на световноизвестния оперен певец Камен Чанев, ...

... ное 2020 16:326 Камен Чанев е най-успешният български тенор с международна кариера. Той беше солист на Националната опера, както и на Пражката. Поклонението започва след час във фоайето на операта в Стара Загора. Световноизвестният тенор ще бъде погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър" в Стара Загора.По публикацията работи:


Така нареченият "мек локдаун", който започва официално тази вечер, остави

Така нареченият "мек локдаун", който започва официално тази вечер, остави ...

... се разделя на части. Държавни театри играят на нашите сцени, защото градчетата са по-малки и няма толкова публика. Но ние няма как да отворим тази сцена, защото ще бъдем фалирали до след няколко месеца. Няма да може да издържим поредните затваряния, за които се говори", категоричен е той.По публикацията работи:


Мина една година без Стефан Данаилов. Стана известен като българския

Мина една година без Стефан Данаилов. Стана известен като българския ...

... така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин. Той е носител и на множество награди. Получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер". Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".По публикацията работи:


Тази седмица в сила влизат нови мерки и ограничения, които

Тази седмица в сила влизат нови мерки и ограничения, които ...

... на актьорите. Калин Сърменов е на мнение, че това е задача на директорите на съответните театри. "Спасението на давещия се е в ръцете на давещия се", каза той. Сърменов обясни още, че театрите са разполагали с няколко месеца, за да помислят как да осигурят безопасна среда за актьорите. По публикацията работи:


Софийската опера, във време на духовни изпитания, се мобилизира за

Софийската опера, във време на духовни изпитания, се мобилизира за ...

... стил и всеки от нас мина през сложни катарзисни моменти. Образите са разработвани изключително релефно. С капкомер се брои всяка емоция, всеки жест", допълни тя за .   Първото представяне на операта "Електра" на Рихард Щраус  е на 25 януари 1909 г. в Кралската опера в Дрезден.  По публикацията работи:


Ако настоящето не ни предлага достатъчно опции да се се

Ако настоящето не ни предлага достатъчно опции да се се ...

... че трябва да продължим. При нас залата е малка, а 30% са 27 души на спектакъл", подчерта проф. Лунгов. И двамата споделят едно мнение, че трябва да има гъвкавост в обучението, така че учебният процес да не спира. Следващият спектакъл "Приказки за Хитър Петър" ще се проведе на 5 декември.По публикацията работи:


 Коронавирусът се отрази и върху изкуството като на всичко останало.

 Коронавирусът се отрази и върху изкуството като на всичко останало. ...

... много. Сега се опитваме да наваксаме. Бих посъветвал всички желаещи да погледнат на сайта на Академията и да видят и драматичния, и кукления театър", допълни професорът.  Като ректор той е комуникирал с министъра на образованието, но се надява думите му да достигат и до министъра на културата Боил Банов.По публикацията работи:


Въпреки пандемията от коронавирус, тази вечер в "Народния театър" се

Въпреки пандемията от коронавирус, тази вечер в "Народния театър" се ...

... Томас Витенберг на Явор Гърдев, Малък градски театър "Зад канала". Снежина Петрова получи специалната награда за "Медея". Режисьорът Никола Петков получи награда Икар за чест и достойнство, за изключителен принос към музиката, награда получи Кирил Маричков, а за изключителен принос към българския театър, отличието получи актьора Марин Янев.По публикацията работи:


Актьорът и режисьор Мариус Куркински отменя сценичните си изяви до

Актьорът и режисьор Мариус Куркински отменя сценичните си изяви до ...

... във Facebbok. "Ще ми липсвате много! Пазете се и бъдете здрави!", написа той.Неговият моноспектакъл "Мариус-50", който е обявен за 9 ноември тази година, ще се играе на 13 март 2021 г. Билетите важат без презаверка, а който желае, може да върне билетите в срок до 1 декември.  По публикацията работи:


Историите на Кристиан Бакалов са недоизречените ни емоции, притаените ни

Историите на Кристиан Бакалов са недоизречените ни емоции, притаените ни ...

... бях надушил, че идва. Сега да видим дали наистина юни ще е след потопа. Проектът ще е пак сетивна потапяща инсталация, така че продължавам на всички фронтовете – хореография, операта и сетивните инсталации. Много проекти, много надежди, но каквото ни е дадено ще стане.", категоричен е той.  По публикацията работи:


Ценителите във Варна и София ще имат възможност да видят

Ценителите във Варна и София ще имат възможност да видят ...

... изкуството, независмо от условията, работата си остава, готвим се по същия начин за сцената, отговорността е една и съща.  Изкуството е ароматът на живота, то създава човека. Убедена съм, че без изкуство животът е невъзможен. А другото, каквото и да е, то непременно ще дойде.Автор: Виолета Тончева  По публикацията работи:


"Парижката Света Богородица" е сред най-нашумелите заглавия на мюзикъли по

"Парижката Света Богородица" е сред най-нашумелите заглавия на мюзикъли по ...

... превъзходно излъчване и с безупречен френски език, защото песенните номера - песни и ансамбли, сред които и световни хитове, ще се изпълняват на оригиналния си език. Субтитри на български ще приобщят публиката към всеки детайл от историята, която продължава да вълнува още от времето на Юго." .  По публикацията работи:


Българското оперно чудо Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса

Българското оперно чудо Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса ...

... Венцислав Анастасов - Пинг, Момчил Караиванов - Панг, Пламен Долапчиев - Понг, Свилен Николов - Мандарин. Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна, с участието на Варненската детско-юношеска опера. Диригент е маестро Найден Тодоров. Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци.  По публикацията работи:


Къде се срещат видеоигрите и театърът ще видим в Homecoming

Къде се срещат видеоигрите и театърът ще видим в Homecoming ...

... които трябва да гледаме повече независим театър? Първо, защото е неудобно. Второ, защото досегът с естетиката им излъчва социална топлина. И трето, защото експериментирането (което може също толкова лесно да се провали, колкото и да успее) е най-вълнуващото нещо, което може да се случи.* Автор: Никол Ганева  По публикацията работи:


Случай на коронавирус бе регистриран и в Сатиричния театър в

Случай на коронавирус бе регистриран и в Сатиричния театър в ...

... Няма да спрат и представленията. А от ръководството на Сатирата уверяват, че в театъра се спазват строги мерки на дезинфекция, за да се чувствата в безопасност както за зрителите, така и за актьорите. Апелът на актьорите остава за спазване на мерките както на закрито, така и навън, По публикацията работи:


  Театралната постановка "Парченца от слънце и облак" е комбинация от

  Театралната постановка "Парченца от слънце и облак" е комбинация от ...

... към външния свят", посочи Албена Колева и добави, че смехът през маската в залата е различен, както и че преди пандемията е имало повече публика. На 20 октомври ще бъде премиерата на тази изцяло женска постановка.  "Посланието е за нашата публика тук и сега", каза за финал режисьорът Клара Армандова.По публикацията работи:


 Кои са елементите, които могат да разрушат любовта? Един безспорен

 Кои са елементите, които могат да разрушат любовта? Един безспорен ...

... 21 октомври. "Костюмите са съвременни, както се обличат хората в момента. През годините съм показвала доста интерес към сценография и костюми", добави Кунчева. "Това представление е под формата на монолози и стендъп. Надяваме се въпреки маските да виждаме очите на хората и да се зареждаме от тях", разкри Оташлийска.По публикацията работи:


Софийската опера открива юбилеен сезон с детския спектакъл "Лили и

Софийската опера открива юбилеен сезон с детския спектакъл "Лили и ...

... се придържа към максимата, произтичаща от цитат на Чехов, че "за деца трябва да се пише като за възрастни, само че по-хубаво". "Няма нищо по-важно от творчеството за деца. Това е бъдещето поколение и ние имаме моралното задължение да го възпитаваме в добър художествен вкус", смята той.  По публикацията работи:


 Всяка жена държи на външния вид, но когато "тоталната визия"

 Всяка жена държи на външния вид, но когато "тоталната визия" ...

... с много сила", подчерта тя.  "Важното е да се грижим за себе си, не само за външния си вид, а за вътрешния си свят - да бъде подреден и хармоничен", допълни Велкова. Следващите представления ще може да бъдат видяни на 29 октомври и 13 ноември в мултимедийния център в БТА.По публикацията работи: