Напрежението около и в Народния театър Иван Вазов остава въпреки

...
Напрежението около и в Народния театър Иван Вазов остава въпреки
Коментари Харесай

Нагло. Безпардонно. Бездушно. Безнаказано Протести след уволнението на Морфов

Напрежението към и в Народния спектакъл " Иван Вазов " остава макар че с напускането на пиарката Велислава Кръстева се очакваше да се върви към някакво позволение на абсурда. Директорът на театъра Васил Василев обаче реши и да уволни дисциплинарно основния режисьор Александър Морфов, а тази вест провокира множествено отрицателни реакции. Тази вечер ще има и митинг от 17,30 часа пред Народния спектакъл,. пред Министерството на културата.
Ръководството на театъра: Морфов не откри разговор, търсеше борба
" През последните четири месеца Народният спектакъл " Иван Вазов " бе подложен на систематичен напън с преднамерено предизвикани спорове. "

" След дълъг интервал на изчакване и опити спорът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат заради външни провокации, възобновяване на естествената креативна среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата служба началник отдел „ Връзки с обществеността “. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен спектакъл „ Иван Вазов ".

Това се споделя в изявление до медиите през днешния ден, оповестено на уеб страницата на театъра.

От него излиза наяве още, че " Морфов не съумя да откри разговор със своите сътрудници и да се ангажира трайно с управителните процеси в институцията, според предоставената му позиция. За сметка на това непрестанно предизвикваше борби с разнообразни членове на трупата, осъществявайки непрекъснат напън, отправяйки нападки и обиди към артисти и управление ".

В известието се прибавя, че Морфов освобождава длъжността " основен режисьор ", само че е подписал " контракти, касаещи креативните му задължения към Народен спектакъл „ Иван Вазов “, свързани с възобновените негови постановки на спектаклите „ Хъшове “ и „ Животът е прелестен “, които остават част от репертоара на театъра ".

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен спектакъл " Иван Вазов ", се прецизира още.
Актьори и режисьори настояват за цялостна проверка
Това сподели по бТВ в сряда сутрин актьорът Валери Йорданов. " Според мен Александър Морфов беше надменно уволнен ", сподели още Йорданов.

Директорът на театъра Васил Василев е направил опит през устройствния проект да отстрани длъжностите и на пиар, и на основен режисьор, на министъра на културата е върнал документа за корекции. И тогава Василев напряко е уволнил Морфов, изясни артистът по какъв начин той вижда развоя на събитията в Народния спектакъл. 

" Г-жа Кръстева обаче си е подала оставката, доколкото разбирам, и ще продължи успешно да извършва отговорностите си в Народното събрание към избрана политическа партия ", сподели той.

Служебният министър на културата схванал от медиите за тази развръзка Според него протичащото се в НТ " Иван Вазов "  е огледално на протичащото се в страната. Йорданов недоумява, за какво е невероятно отрасловият министър да изиска от шефа на театъра доклад " за дарения, за компании, за раздадени спомагателни пари ". Според него министърът изисква такива доклади, само че не ги получава.

Самият той по-рано беше съобщил, че при уволняване на Морфов счита да напусне. Вчера удостовери това си желание. Днес сподели, че отива да разиска този въпрос с юристите си.

" Може пък да поостана малко, с цел да има партизани в тази гора ", сподели още той. 

" Снощи имах моноспектакъл. След него с мен се свързаха доста хора, които ми споделиха, че се провеждат разнообразни събития в поддръжка на Александър Морфов и други техни обичани режисьори. Днес в 17:30 часа пред Народен спектакъл, а на следващия ден в 14:00 часа пред Министерство на културата ще има митинг. Искаме да се направи цялостна проверка на този спектакъл – освен във финансов, само че и в креативен проект ", сподели още Валери Йорданов.
Запис, на който Василев заплашва Морфов?
В така и така наситената с взаимни обиди и обвинявания обстановка се появи следващият запис (след оня с Евгени Будинов, на който Морфов изяснява не напълно общително за какво го маха от " Хъшове ", а артистът деятел на ГЕРБ се присети да се оплаква към половин година по-късно, освен това с публикуван непълнен запис). Във е пуснат диалог, в който се допуска, че вземат участие шефът на театъра и Морфов.

" Оправи си нещата в Плевен и тогава ще приказваме ", споделя Василев. И ще: " Те ще те потърсят ".

А режисьорът дава отговор, че няма визия защо приказва той.
И още реакции
Уволнението на Морфов провокира вълна от отрицателни реакции в общественото пространство.


Да се намеси министърът
" Уволнението на Александър Морфов е срамно ограничение на свободата на изложение на българските актьори. Никой шеф, без значение с какви политически подкрепи се употребява, не може да мачка, унижава и уволнява свои чиновници, единствено тъй като не са съгласни с неговото ръководство и имат лично мнение!

Морфов е един от най-хубавите български режисьори, приет както на национално, по този начин и на международно равнище, и мястото му е тъкмо в Народния спектакъл.

Настояваме министърът на културата да се намеси и да отбрани свободата в изкуството, като подсигурява връщането на Александър Морфов в Народния спектакъл. "

Това поиска във фейсбук Мая Манолова.

" Няма свястно опрощение за уволнението от Народния спектакъл на гений като Александър Морфов, нито пък за назначението на политическото лице Велислава Кръстева в него без тя да има нещо общо с театралното изкуство ", счита Стефан Тафров.
Политически ботуш
" Дисциплинарното уволняване на Морфов от Народния спектакъл не е просто скандално, то е невиждан политически ботуш против свободата на всички ни.

Защото културата е един от стълбовете на тази независимост. Най-висшата.

Да, създателите, лудите гении, доста надарените хора, постоянно, даже съвсем постоянно, имат тежки характери и безмилостен език. И това не е инцидентно. Това е част от същото това нещо, което ги прави толкоз положителни в това, което основават.

Непримиримостта за мислене и дейности в граници.

Ако някой не схваща характеропатия на гениалните в изкуството е този, който би трябвало да напусне, а не да ги ръководи ", счита Кремена Кунева.
Балансът е нарушен
" Пиарка да напусне спектакъл, цитирайки " Еклисиаст ", е като служащ по чистотата да напусне общината, цитирайки Омар Хайам - радваш се, че го знае, само че не виждаш причина да го цитира. Иначе в случай че напускането на Велислава Кръстева е за баланс на дисциплинарното уволняване на Александър Морфов - салдото е нарушен. За един Морфов би трябвало да изоставен 10 Велислави Кръстеви. Дано Найден Тодоров не допусне елиминирането му ", реагира анализаторът Явор Сидеров.
Мутри в Народния спектакъл. Не съм очаквал
" Мутри в Народния спектакъл... Баш мутри. Началници-мутри.

ТОВА в никакъв случай не съм очаквал. Мутри на всички места, само че в театъра? Що дирят там? Какво там може да бъде откраднато? Защо не си стоят във футбола?

Мутри в ТЕАТЪРА, пичове. Утре ще са в зала България и ще са началници на симфонични оркестри. Ще чупят пръстите на пианисти ", написа политологът Евгений Дайнов.

Ситуацията в Народния спектакъл, синтезирана в едно изречение от писателката Веселина Седларска.

" Народният спектакъл без Велислава Кръстева е като налъм без високо токче, само че без Александър Морфов е като налъм без каишка. "
" Нагло. Безпардонно. Бездушно. Безнаказано "
Кратък, но недвусмислен беше и артистът и артист Владимир Михайлов.

" Нагло. Безпардонно. Бездушно. Безнаказано "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР