Вести


Institute of Electronic and Electronics Engineers (IEEE), базирана в САЩ

Institute of Electronic and Electronics Engineers (IEEE), базирана в САЩ ...

... се дължало на “технически проблеми” при съставяне на списъка с участници. Преди дни, Асоциацията отбеляза, че членството на Huawei "наскоро беше спряно, за да се гарантира съответствие със забраната за износ”. Съшите мерки са взели и от Wi-Fi Alliance, но и те впоследствие са премахнали наложената забрана срещу китайската компания. 


Служители на специализираният отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП задържаха 10 български

Служители на специализираният отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП задържаха 10 български ...

... на форума били заплатили високи суми за получаване на т.нар. „ВИП“ акаунт, който им давал право да нареждат на лицата, които извършват блудствените действия какво точно да извършват с децата по време на онлайн наблюдаваните сексуални сцени. От ГДБОП апелират за завишен родителски контрол по време на предстоящата лятна ваканция.


Financial Times (FT), една от водещите и най-авторитетни бизнес новинарски

Financial Times (FT), една от водещите и най-авторитетни бизнес новинарски ...

... поддържа базовите платформи и системи, движещи уебсайта FT.com, в София. FT Core поддържа разнообразно портфолио от платформи, сред които дигитални системи за абонамент, разпространение на печатни издания и публикуване на съдържание. На българския пазар FT работи съвместно със Xoomworks, британска консултантска компания, която спомага за изграждане на оперативните процеси тук.Хакерска пробив срещу програмата „Студентски практики“ на Министерството на образованието

Хакерска пробив срещу програмата „Студентски практики“ на Министерството на образованието ...

... които евентуално са били източени. „Въз основа на нашите проучвания и анализи, понастоящем не сме установили незаконно използване на данни от системата,“ коментират от ведомството.  Препоръката към засегнатите е да сменят „паролата си, въпросите и отговорите за сигурност на [техни] онлайн акаунти, в които сте използвали същите данни за достъп“.


Още през 2000 г. в Huawei са знаели, че ще

Още през 2000 г. в Huawei са знаели, че ще ...

... след две години, когато приключи делото ни със САЩ в съда. Бяхме сигурни, че те ще предприемат действия срещу нас независимо от изхода му, но не и преди него. Мислехме, че имаме около две години, за да се подготвим. Но арестът на Мън Ванчжоу взриви всичко”, отговаря той.    


В съвременния дигитален свят, в който живеем, се пренася и

В съвременния дигитален свят, в който живеем, се пренася и ...

... изтъкна, че едни от сегашните приоритети на UNESCO са изкуствения интелект и дигитализацията. Съхраняването на нашето книжно наследство е отговорност не само към настоящето и бъдещето, то е важно и за самочувствието ни като нация, дала азбука и писменост на редица народи, създала бележити книжовници и ценни произведения на литературата.Въпреки че GDPR скоро ще навърши една година, все още

Въпреки че GDPR скоро ще навърши една година, все още ...

... Полша, Испания, Белгия, Люксембург и Холандия. Ако Google бъде намерена за виновна, компанията ще трябва да се откаже от системата DoubleClick/Authorized Buyers и може да ѝ бъде наложена глоба до 4% от годишния оборот. Въз основа на приходите за 2018 г. тази цифра ще бъде 5,4 млрд. долара.    


Британската финтех компания Revolut ще пусне нова опция за съвместно

Британската финтех компания Revolut ще пусне нова опция за съвместно ...

... злоти (PLN), швейцарски франкове (CHF) и Bitcoin (BTC) През идните месеци Revolut се стреми да затвърди лидерската си позиция сред водещите финтек компании с пускането на редица дългоочаквани продукти, включително платформа за търговия без комисионна, робосъветник, специализирано приложение за най-младите потребители, както и стартирането на Apple Pay и Google Pay.


От 1 юни 2019 година всички домейни на кирилица ще

От 1 юни 2019 година всички домейни на кирилица ще ...

... кирилица дават редица предимства на техните притежатели. По-лесният достъп до интернет на роден език и по-честото излизане в резултатите при търсене в интернет, са малка част от ползите. Домейнът на кирилица .ею дава възможност за персонализация, чрез него местният бизнес може да покаже, че работата и корените им са български.


  В навечерието на Деня на българската просвета и култура

  В навечерието на Деня на българската просвета и култура ...

... софтуерни продукти, както и услуги, специализирани за хора със зрителни увреждания. Фирмата ни никога не е разпределяла печалба за своите собственици, за да може да инвестира в дейността си. Всички служители на фирмата са хора с нарушено зрение, притежаващи страхотна експертиза и опит в сферата на информационните технологии за незрящи.


Facebook не е единствената голяма компания, която се оказва, че

Facebook не е единствената голяма компания, която се оказва, че ...

... от миналото продължават да преследват организациите дори когато те полагат огромни усилия да се справят с грешките си. Случващото се показва важността от това още първия път стратегиите за сигурност да бъдат правилни. Ако това не се случи, има реален шанс през следващите години лошите практики да предизвикат значителни проблеми.Щатското Министерство на търговията (DoC) облекчи издадената преди дни експортна

Щатското Министерство на търговията (DoC) облекчи издадената преди дни експортна ...

... предприеме необходимите мерки за гарантиране на правата на Huawei и че подкрепя своите предприятия, които решат да предприемат правни действия за защита на тези права. „Принципите на взаимното уважение, взаимна изгода и равнопоставеност (пред закона) трябва да стоят в основата на икономическите отношения, търговията и инвестициите между страните“, добави той.


Основателят на Huawei Рен Женфей, който е и главен изпълнителен

Основателят на Huawei Рен Женфей, който е и главен изпълнителен ...

... скочиха с 20 на сто до $104 милиарда, като според прогнозите през 2019 г. те ще нараснат с още 15 на сто. В края на януари Huawei представи модема Balong 5000, твърдейки, че това е най-мощният 5G модем в света, както и 5G чипсета Tiangang 5G за нейните телеком продукти.


На конференция в Париж френският президент Еманюел Макрон потвърди, че

На конференция в Париж френският президент Еманюел Макрон потвърди, че ...

... война с Китай отново ще ескалира и може да се предположи, че все повече американски делегации ще се опитат да влияят на европейците. В един момент САЩ може да втърдят тона спрямо Европа, но сякаш европейците са достатъчно упорити, за да се противопоставят на пропагандата и натиска на Белия дом.


Schneider Electric, глобален лидер в енергийния мениджмънт и автоматизацията, публикува

Schneider Electric, глобален лидер в енергийния мениджмънт и автоматизацията, публикува ...

... достъпни на пазара, а при съществуващите варианти ще бъдат направени подобрения. Литиево-йонните батерии за еднофазови непрекъсваеми токозахранващи устройства показват сериозни предимства. Докато цените на някои li-ion решения са твърде високи, за да оправдаят преминаването към тях от VRLA батерии, има други, които предлагат съществено по-изгодна 10-годишна обща стойност на собствеността. 


Вече сме стигнали до момент, когато цифрите в телефонните номера

Вече сме стигнали до момент, когато цифрите в телефонните номера ...

... запазени. Япония обаче едва ли ще бъде единствената страна, която ще се изправи пред подобен проблем. Миналата година броят на IoT устройствата в света надмина броя на мобилните телефони. От 2008 има повече свързани устройства на планетата, отколкото хора, а до 2020 се очаква да съществуват 50 млрд. устройства глобално.В началото на 2019 г. Perceptica и Media Monitor обединиха

В началото на 2019 г. Perceptica и Media Monitor обединиха ...

... измерване и оценка на комуникациите (АМЕС) и най-новите технологии за медийно проследяване, Perceptica предлага пълномащабни медийни разузнавателни услуги – от наблюдение в реално време на бранд до задълбочени доклади и консултации. Компанията е член на АМЕС, Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Световната асоциация на клипинг агенциите (FIBEP).


Дама на 30 години, жител на средно голям град -

Дама на 30 години, жител на средно голям град - ...

... клиенти, АСВ вярва, че може да помогне на много хора да подобрят финансовата си дисциплина, което ще допринесе за допълнителното утвърждаване на добрия профил на платците в България с всички произтичащи от това предимства, най-вече по-изгодни и облекчени условия за потребителско кредитиране”, коментира Зорница Банкина, директор “Бизнес развитие” на компанията. 


Китай блокира достъпа до Wikipedia на всички езици, пише South

Китай блокира достъпа до Wikipedia на всички езици, пише South ...

... до цензура преди големи политически събития или деликатни годишнини от събития. Следващия месец се навършват 30 години от кървавото потушаването на студентските протести на площада „Тиенанмън”. Facebook, Twitter, Instagram и други социални мрежи отдавна са блокирани в Китай, a още през 2015 цензура беше наложена върху китайската версия на Wikipedia.


За първи път тази година Dev.Play конференцията – насочена към

За първи път тази година Dev.Play конференцията – насочена към ...

... ценообразуване и по-голям избор на билети. Това издание ще бъде най-достъпното до момента, защото искаме да улесним присъствието на разработчици на игри от страната и региона," подчерта президентът на президент на RGDA. Билетите вече са в продажба на http://dev-play.ro . Early Bird билетите с отстъпка са налични до 30-ти август.


Александър Главчев  Използването на видеоконферентни решения продължава да набира популярност

Александър Главчев  Използването на видеоконферентни решения продължава да набира популярност ...

... може се фокусира върху участник, намиращ се по-далеч от камерата. През идните месеци Logitech планира да обогати портфолиото си и с продукти за индивидуални работни места, като например компактна 4К камера (Brio) за видео срещи от лаптоп, както и безжични слушалки със система за заглушаване (Zone Wireless) на странични шумове.Българската софтуерна компания „Перси“ ООД предостави четири сървъра, които обслужват

Българската софтуерна компания „Перси“ ООД предостави четири сървъра, които обслужват ...

... необходима регистрация, в която се посочват трите имена, ЕГН, адрес, лице за контакт, както и снимка, номер и дата на валидност на ТЕЛК-ово решение. Попълването на имената и телефона на лице за контакт не е задължително, защото те могат да дадат допълнителна информация на медицинското лице или полицията.    


На 27 май в София ще се състои третото издание

На 27 май в София ще се състои третото издание ...

... на ISACA започва през 1967 г., когато се създава Electronic Data Processing Auditors Association (EDP Auditors Association). Съвременното име на асоциацията е прието през 1993 г. Днес ISACA има над 140 000 членове в над 180 държави. Организацията създава някои от основните рамки и стандарти в областта на ИТ одита.


Българските и румънските компании в сегмента на електронна търговия ще

Българските и румънските компании в сегмента на електронна търговия ще ...

... съседка или други страни, както и с реални бизнес казуси за увеличаване на техните продажби и популярност. Ще отделим място и за влиянието на инфлуенсърите върху този сегмент, както и на най-значимите тенденции в областта на електронната търговия в международен план“, добави Христо Атанасов, ecommerce консултант и съорганизатор на събитието.


Европейската комисия (ЕК) реши да разследва официално обвиненията, че Apple

Европейската комисия (ЕК) реши да разследва официално обвиненията, че Apple ...

... използване на своята търсачка за популяризиране на услугите си за пазаруване за сметка на конкурентите си. Наскоро обаче ЕК отказа да стартира разследване дали Apple възпрепятства конкурентните решения за мобилни разплащания в полза на Apple Pay, заявявайки, че услугата на технологичния гигант не е доминираща сила на пазара.    


Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойка

Нова камера предава директно от дивото гнездото на известната двойка ...

... LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, а на сайта www.LifeNeophron.eu има пряк ефир на още две камери – от адаптационната волиера за освобождаване в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, и от двойката в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, която също в момента мъти.Вече могат да се подават номинации за престижните ежегодни европейски

Вече могат да се подават номинации за престижните ежегодни европейски ...

... и двумесечен рекламен билборд на летището в Брюксел. През 2017 българската компания „Крина“ със своя сайт krina.eu бе отличена като един от петте победители. Тази година финалистите ще бъдат обявени до 3 септември 2019 година, а победителите - на традиционната .eu Web Awards гала церемония в Брюксел на 20 ноември.


Човешкият фактор и представяне в „Епохата на свързаност“, технологии и

Човешкият фактор и представяне в „Епохата на свързаност“, технологии и ...

... продуктови реплики и да предизвикват създателите им с въпроси относно тяхната визия за развитие на индустрията. DisTec е зона със свободен достъп за посетителите на изложението на ITEC 2019. Само тази година събитието ITEC ще се проведе на едно и също място с Undersea Defence Technology и Electronic Warfare Europe.


Progress обяви днес, че специалисти от българския офис на компанията

Progress обяви днес, че специалисти от българския офис на компанията ...

... на ProgressNEXT е Меган Смит - третият главен технически директор на САЩ (от 2014 г. до 2017 г.) и главен изпълнителен директор на shift7. Тя ще представи опита си в американското правителство и подхода към технологиите, който нейният екип използва, за да промени фундаментално композицията на Федералното правителство.    


Facebookcoin – криптовалутата, за която излезе информация, че е разработвана

Facebookcoin – криптовалутата, за която излезе информация, че е разработвана ...

... през януари 2018 г., което гласеше, че “компанията има интерес да изследва по-задълбочено положителните и отрицателните аспекти на блокчейн технологията". Няколмо седмици по-късно платформата забрани реклами, които популяризират „финансови продукти и услуги, които често са свързани с подвеждащи или измамни промоционални практики“, включително бинарни опции, ICO и оферти за криптовалути.


В сряда, от Facebook обявиха, че очакват да им бъде

В сряда, от Facebook обявиха, че очакват да им бъде ...

... да коментират. Регулаторът все още не е стигнал до окончателно решение, става ясно от свидетелствата на двама различни човека, запознати с казуса, обръща внимание The New York Times, но добавя, че те няма как да бъдат назовани, защото ръководството на агенцията категорино е забранила на служителите си да коментират случая. 


A1 спечели две отличия от престижните международни награди за иновации

A1 спечели две отличия от престижните международни награди за иновации ...

... към предпочитанията им. В зависимост от нуждите на дома, A1 Smart Home се предлага в два пакета – Comfort и Security. Световният конкурс „Продукт на годината” се провежда ежегодно в над 40 страни. Участващите продукти трябваше да демонстрират иновации в еднo или повече направляния, между които дизайн, опаковка и състав.


Total Chaos - конференцията за триизмерна компютърна графика, която се

Total Chaos - конференцията за триизмерна компютърна графика, която се ...

... Ян Кокол, дизайнер в най-големия световен производител на кристали Swarovski, ще представи иновативен plug-in, който обединява няколко софтуера, за да подпомогне дизайна на бижута. OTTO – една от най-големите компании за електронна търговия в Европа, ще демонстрира как компанията променя цялостно своя онлайн каталог, използвайки 3D технологии за визуализация.  


Европейският съюз ясно заяви, че терористичното съдържание е най-опасно през

Европейският съюз ясно заяви, че терористичното съдържание е най-опасно през ...

... след това да им бъде наредено да премахнат дадено съдържание. Парламентът подкрепи законодателството с 308 гласа за и 204 против, но текстът трябва да бъде обсъден и със Съвета на ЕС. Изборите за Европейски парламент са насрочени през май, така че новите членове също могат да повлияят на крайното решение.


Колаборативен робот, наречен YuMi, предназначен за безопасна работа в непосредствена

Колаборативен робот, наречен YuMi, предназначен за безопасна работа в непосредствена ...

... е част от междуотраслово портфолио от дигитални решения на компанията, носещо името ABB Ability. То включва от устройствa до периферии, както и облачни услуги. Свързвайки робот на ABB към платформата, клиентите получават високо усъвършенствани услуги с до 25% по-малко инциденти и 60% по-бързо време на реакция и възстановяване при проблеми.


Някои сравняват данните с петрола, други смятат, че те са

Някои сравняват данните с петрола, други смятат, че те са ...

... на киберсигурността. Курсът е добър старт за експерти, които планират да развият своите умения по киберсигурност. Съдържанието му предлага запознаване с основните понятия и стандарти, както и с най-добрите практики в информационната сигурност. По време на двудневното обучение, ще бъде обстойно покрит необходимият материал за успешно полагане на сертификационния изпит.


Китай иска да забрани добива на биткойн, сочи проект на

Китай иска да забрани добива на биткойн, сочи проект на ...

... в Китай от 2017 г., когато регулаторите започнаха да забраняват провеждането на ICO и да затварят местни борси за търговия с криптовалути. Освен това Пекин ограничи и добива на виртуални пари, принуждавайки много компании, някои от които най-големите в света, да базират своите централи в други дестинации.      


На 10 април в Sofia Event Center ще се проведе

На 10 април в Sofia Event Center ще се проведе ...

... фирми, лизингови къщи, асоциации, държавни органи, финансово-технологични компании и други. През 2018 г. форумът бе посетен от висши мениджъри (CEO, COO, CFO, членове на управителни съвети и бордове на директорите), ИТ мениджъри, началник отдели, ръководители проекти, ИТ експерти и експерти по сигурността, одитори, бизнес анализатори, консултанти, експерти по платежни системи.


Прочутият щатски университет Масачузетски технологичен институт (MIT) стана поредното учебно

Прочутият щатски университет Масачузетски технологичен институт (MIT) стана поредното учебно ...

... февруари. Зубер обаче посочи, че MIT ще преразгледа всички потенциални партньорства с организации от Китай, Русия и Саудитска Арабия, като специално внимание ще бъде отделено на рискове, свързани с интелектуалната собственост,, контрола върху износа, сигурността на данни и достъпа до тях, икономическата конкуренция, националната сигурност, политически, граждани и човешки права.


В последните дни се наблюдава наличие на съмнителни sms-и в

В последните дни се наблюдава наличие на съмнителни sms-и в ...

... своите абонати да бъдат бдителни и да не отварят sms-и от международни номера със съмнителен произход и линковете в тях. Екипът на А1 прави всичко възможно за спирането на тези т. нар. „фишинг” измами, като те вече са подадени за проверка към компетентните държавни органи, добавят още от телекомуникационната компания.


През 2019 високопродуктивните платформи за създаване на приложения ще помогнат

През 2019 високопродуктивните платформи за създаване на приложения ще помогнат ...

... се насочат изцяло към full-stack JavaScript. Така те ще предоставят единен подход за създаване на респонсивни уеб и прогресивни уеб приложения (PWA) и поддръжка за native мобилни iOS и Android приложения. Платформите ще разширят поддръжката с включването на чатботове с изкуствен интелект и ще направят добавената и виртуалната реалност по-достъпна.


На 01 април 2019 г. софтуерната компания „ОмегаСофт“ навърши 25

На 01 април 2019 г. софтуерната компания „ОмегаСофт“ навърши 25 ...

... като web разширения, така и облачните услуги Омекс CLOUD. Към днешна дата Омега Софт притежава над 4000 клиента, а над 12 000 юридически лица изплащат трудовите си възнаграждения с продукта Омекс 2000. Според компанията това практически означава, че над 30% от трудово заетите в страната разчитат на създаденото от ОмегаСофт.


SoftwareONE обяви, че от 1 април, всички представителства на Comparex

SoftwareONE обяви, че от 1 април, всички представителства на Comparex ...

... почти 90-те държави, в които оперираме, ние подчертаваме истинския ни глобален мащаб, като предлагаме поддръжка на местно ниво като доставчик на решения и услуги: нашите хора са там, където е най-важно – на страната на клиентите." Всички договори и споразумения с клиенти и партньори остават непроменени, подчертават още от SoftwareONE.


Международни правоприлагащи органи са извършили 61 ареста в съвместна операция,

Международни правоприлагащи органи са извършили 61 ареста в съвместна операция, ...

... жертви на престъпници, продаващи животозастрашаващи продукти или мамещи за собствена изгода“, добави тя. Европол предупреди, че рисковете са по-високи за всеки, който използва „тъмната мрежа“ за анонимно закупуване на незаконни стоки, защото всеки, който извършва транзакции в тъмната мрежа, излага чувствителните си данни, които могат да бъдат прихванати от измамниците.


В сряда, Amazon и Volkswagen обявиха ново дългогодишно глобално партньорство,

В сряда, Amazon и Volkswagen обявиха ново дългогодишно глобално партньорство, ...

... миналата година, но само 40 000 от тях бяха електрически. В същото време, все още компанията все още не може да се отърси от скандалът с дизеловите си автомобили на американския пазар, тъй като Комисията по ценни книжа и борси подаде нов иск срещу нея по-рано този месец.    


На 10 април в Sofia Event Center ще се проведе

На 10 април в Sofia Event Center ще се проведе ...

... консултантски фирми, лизингови къщи, асоциации, държавни органи, финансово-технологични компании и други.През 2018 г. събитието бе посетено от висши мениджъри (CEO, COO, CFO, членове на управителни съвети и бордове на директорите), ИТ мениджъри, началник отдели, ръководители проекти, ИТ експерти и експерти по сигурността, одитори, бизнес анализатори, консултанти, експерти по платежни системи.


В сряда, Google обяви създаването на нов борд, който да

В сряда, Google обяви създаването на нов борд, който да ...

... така, компанията състави нов набор от правила и насоки, които изпълнителният директор Сундар Пичай нарече „Принципите за AI на Google“. Те гласят, че компанията няма да работи върху продукти или технологии, които могат да нарушават „международно приети норми“ или „общоприети принципи на международното право и правата на човека“.    


Европейският парламент днес одобри спорната Директива за авторското право, която

Европейският парламент днес одобри спорната Директива за авторското право, която ...

... подробности за това как ще се прилага член 13. „Макар че член 13 има благородни цели, в настоящата си форма той представлява съвкупност от идеали с малко насоки кои точно доставчици на услуги ще засегне или какви стъпки трябва да се предприемат, за да се спазят изискванията му“, обяснява експертът.


Този месец интранетът на испанското Министерство на отбраната е бил

Този месец интранетът на испанското Министерство на отбраната е бил ...

... засегнати от киберзаплахата с цел получаване на информация, свързана със тайни военни технологии. Разследването на случая все още не е определило кой е отговорен за кибератаката, като според испанския вестник тя е била твърде сложна, за да бъде извършена от обикновени хакери. „Зад нея стои държава“, отбелязват източниците на изданието.


В понеделник, Red Hat представи финансовите си резултати от четвъртото

В понеделник, Red Hat представи финансовите си резултати от четвъртото ...

... се е увеличил с 33% в сравнение с миналата година. Ключов фактор за този растеж е нарастването на клиентите на Ansible и OpenShift, които вече достигат съответно 1300 и 1000. От Red Hat не обявяват очакванията си в перспектива, тъй като сделката с IBМ все още не е напълно приключена. 


Според информация на Bloomberg и Financial Times от този уикенд

Според информация на Bloomberg и Financial Times от този уикенд ...

... в Югоизточна Азия на конкурента си Grab, както и китайското си подразделение на Didi Chuxing. Отклонението от стратегията обаче идва в момент, в който Uber се стреми да организира първично публично предлагане в рамките на месец април. Оценката на компанията се очаква да достигне до 120 млрд. долара.    


В понеделник, компанията за споделени транспортни услуги Lyft започна срещите

В понеделник, компанията за споделени транспортни услуги Lyft започна срещите ...

... предварителни заявки, което показва, че в крайна сметка цената на акциите може да се окаже по-висока от първоначално обявената. Както показва диаграматра, повишаването на цените би могло да се отрази на цялостната оценка на компанията и тя да надмине котата 24 милиарда долара. You will find more infographics at Statista


Европейската комисия наложи още една глоба на Google, като наказа

Европейската комисия наложи още една глоба на Google, като наказа ...

... други технологични гиганти са „опитвали жилото“ на Европейската комисия. Само Microsoft бе глобена 4 пъти през последните две десетилетия, включително 3 пъти за игнориране на предписаните антимонополни санкции и за нарушаване на обещанието, направено при предишно извънсъдебно споразумение с антимонополния орган на ЕС. You will find more infographics at Statista


Европейската комисия наложи на Google глоба в размер на 1,49

Европейската комисия наложи на Google глоба в размер на 1,49 ...

... част от проблема с неравенството в доходите. ЕK отбелязва, че наложените глоби не са всичко. „Google също така е длъжен да отговори на гражданските искове за обезщетения, които могат да бъдат предявени пред съдилищата на държавите-членки от всяко лице или бизнес, засегнати от антиконкурентното му поведение“, категорични са от ЕК.


Иновативен проект със световен потенциал за решаване на някои от

Иновативен проект със световен потенциал за решаване на някои от ...

... „Осигуряване на динамично клиентско преживяване“, и „Създаване на нов поток от приходи“. Десетте победители ще се състезават и за наградата „Най-иновативна кандидатура за годината“ на 16 май в Чарлстън, САЩ, по време на Connectiv Executive Summit, когато всеки победител ще има възможност с кратка презентация да спечели гласовете на публиката.


HeleCloud е сред отличените компании в тазгодишното издание на Megabuyte

HeleCloud е сред отличените компании в тазгодишното издание на Megabuyte ...

... награди Megabuyte Emerging Stars идентифицират 25-те най-добри компании в технологичния сектор във Великобритания на годишна база. Наградите имат за цел да отличат най-иновативните лидери на средния пазар сред по-малките частни и публични компании във Великобритания. Всички компании са избрани в съответствие със собствената методология за сравнителен анализ на Megabuyte Scorecard.


Европейският парламент прие нови правила, които трябва да подсилят киберсигурността

Европейският парламент прие нови правила, които трябва да подсилят киберсигурността ...

... стъпка Европейската комисия ще издаде препоръка след тази на Европейския съвет. Действие 10: За да открият и повишат осведомеността относно рисковете за сигурността, свързани с чуждестранните инвестиции в критични активи, технологии и инфраструктура, държавите-членки следва да гарантират бързото, пълно и ефективно прилагане на регламента за проверка на преките чуждестранни инвестиции.


Федерални прокурори провеждат криминално разследване във връзка с обмен на

Федерални прокурори провеждат криминално разследване във връзка с обмен на ...

... личните данни на 87 милиона американци. Оттогава насам компанията беше забъркана в редица скандали, свързани с изтичане на лични данни. Затова и миналата седмица главният изпълнителен директор, Марк Зукърбърг, обяви, че компанията ще промени политиката си, като се ориентира към по-лични взаимодействия и наблегне на сигурността, въвеждайки изцяло криптирани разговори. 


Siemens e на първо място в Европа по брой подадени

Siemens e на първо място в Европа по брой подадени ...

... за оповестяване на изобретения (invention disclosure report) в световен мащаб през финансовата 2018 г. На базата на средно 220 работни дни в годината, това възлиза на около 33 изобретения на ден.   Siemens има над 43 000 служители в 44 държави, които се занимават с изследвания и нови разработки (R&D).


На 22 март 2019 г. в Международно висше бизнес училище

На 22 март 2019 г. в Международно висше бизнес училище ...

... училище в партньорство с Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Enterprise Europe Network – България, Асоциация на стартиращите компании в България-BESCO, БАУХ, Founder Institute България, CЕO Club, Фондация „Градище“, Фондация Каузи, Социална мрежа за добри дела „Волонтайм“. Медийни партньори са 3-enews.bg, StartUP Navigator, сп. Ютилитис, Computer world, Nauka.bg, сп. Бизнес клуб.


Измамите с криптовалути не са нищо ново, но те обикновено

Измамите с криптовалути не са нищо ново, но те обикновено ...

... години зад решетките. Арестът на българина и неговата група илюстрира предизвикателствата, които поставят пред полицейските служби, виртуалните пари. Технологията е все още млада и властите все още не са сигурни как точно трябва да я регулират. Затова и много измамници трупат дивиденти по простата причина, че няма контрол в сферата. 


Екипът на Столичната агенция за инвестиции публикува новия доклад “Преработващата

Екипът на Столичната агенция за инвестиции публикува новия доклад “Преработващата ...

... износ и секторът има все по-голяма тежест в общия износ на София – над половината от общата продукция на София за през 2017 г. е била изнесена. Изнасят се най-вече основни метали, електрически съоръжения, компютърна и комуникационна техника. Секторът има и все по-голяма тежест в общия износ на столицата.  


Шефът на Facebook Марк Зукърбърг представи амбициозен план за възстановяване

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг представи амбициозен план за възстановяване ...

... за лоши практики за събиране на данни от властите в Обединеното кралство и в Германия. Компанията се сблъсква с проблеми и у дома, като според публикации компанията се опитва да се договори с американската Федерална комисия по търговия, която я заплаши с многомилиардна глоба, свързана с нарушението от 2018 година.


Milestone Systems Bulgaria отличи Солитрон България с две награди по

Milestone Systems Bulgaria отличи Солитрон България с две награди по ...

... сървъри, сториджи, дребна бяла техника, дисплеи, софтуер, продукти за видео наблюдение, консумативи. Списъкът с партньори на Солитрон включва световни имена като Acer, APC, Axis, Brother, Cisco, Corsair, D-Link, Eaton, Dell EMC, Epson, eScan,Fujitsu, HP, HTC, Huawei, IBM, Lenovo, Lexmark, McAfee, Microsoft, Milestone, Netgear, Philips, Samsung, Sony, WD, Xerox, Xiaomi.  


Технологичната компания за софтуерни иновации Accedia е най-бързо растящата българска

Технологичната компания за софтуерни иновации Accedia е най-бързо растящата българска ...

... House отбелязва ръст от 721% - нейният оборот се увеличава от 5 на 44 милиона евро за три години, а броят служители нараства тройно – от 92 на 271. В първите 10 компании в класацията 6 разработват технологични иновации и отбелязват ръстове от 4 000% до 15 000%.    


Huawei се готви да спори в съда с щатското правителство,

Huawei се готви да спори в съда с щатското правителство, ...

... усилията на компанията да се бори с твърденията на САЩ, че компанията представлява заплаха за сигурността на телекомуникационните мрежи. На сцената на MWC19 в Барселона миналата седмица ротационният председател на Huawei Гуо Пинг разкритикува американската кампания срещу фирмата, заявявайки, че властите нямат „никакви доказателства, нищо, за да подкрепят своите претенции.


Добрите примери от практиката на европейско и вътрешно равнище ще

Добрите примери от практиката на европейско и вътрешно равнище ще ...

... тема „Развитие на споделената информационна инфраструктура или необходимостта от централизиране и цифровизиране на регистрите“ Двадесетата юбилейна конференция по е-управление ще се състои на 7 март в Хотел Балкан, зала Средец. Събитието се провежда под патронажа на Томислав Дончев, заместник министър-председател, и със съдействието на НСОРБ, ДА "Електронно управление" и НАЛАС.


Владимир Владков Технологиите все повече навлизат в медицината, като освен

Владимир Владков Технологиите все повече навлизат в медицината, като освен ...

... показва сходни резултати за лечението. „У нас имаме и трите звена. Всяка болница с компентност в лечението на инсулта има – скенер, видеонаблюдение и експерт, който да се произнесе. Това е началната стъпка, за да се повиши шансът пациентът да оживее или да не се инвалидизира“, каза още д-р Калпачки.


Facebook и другите големи технологични компании трябва да следват задължителен

Facebook и другите големи технологични компании трябва да следват задължителен ...

... на социалните мрежи не успяват да се справят с неподходящото съдържание и да уважават неприкосновеността на своите потребители. Освен това компании като Facebook използват своята големина и възможности, за да поставят в неизгодна позиция по-малките фирми, които разчитат на платформите за социални мрежи да достигат до своите потребители, заключва Колинс.


Директивата на ЕС за авторското право, заедно с отхвърлените с

Директивата на ЕС за авторското право, заедно с отхвърлените с ...

... има някакъв смисъл, но изглежда, че законотворците не са се консултирали с много от малки фирми, нито са мислили по-задълбочено за механиката на интернет, която разчита основно на т.нар. „вирусен обмен“. Изобщо не е ясно, че заявените бенефициенти на този набор от правила всъщност наистина ще се възползват от тях.