Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да престанат „да

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова САЩ да престанат „да ...

......... товара боеприпаси", каза Ердоган. Но президентът допълни, че Турция "малко по малко" стига до боеприпасите и ги иззема. „Ние искахме оръжия срещу нашите си пари, вие не ни дадохте. Но дадохте безплатно оръжия и муниции на терористите. Що за партньорство е това? Що за солидарност?“, попита риторично още държавният глава.


Продължаването на извънредното положение в Турция е сред причините за

Продължаването на извънредното положение в Турция е сред причините за ...

......... 20 март, предаде БГНЕС. "Редовните удължавания на извънредното положение в Турция доведоха до дълбоки нарушения на човешките права срещу стотици хиляди хора", гласи заключението на службата за правата на човека на ООН, като публикува доклад за ситуацията, след като властите получиха извънредни правомощия след опит за преврат през юли 2016.


Китайският президент Си Дзинпин произнесе националистична реч, в която обеща

Китайският президент Си Дзинпин произнесе националистична реч, в която обеща ...

......... и чуждестранните фирми и компании с всякакъв вид структура на собствеността ще могат да се конкурират справедливо на огромния пазар в Китай“. Чуждестранните компании от години се оплакват, че държавните регулации налагат нечестни условия в Китай. Някои от тези политики предизвикаха остри критики от страна на американския президент Доналд Тръмп.


Азиатските пазари затвориха сесията във вторник без ясна посока, след

Азиатските пазари затвориха сесията във вторник без ясна посока, след ...

......... се дължаха най-вече на сектора на суровините, който отписа 1,35% от стойността си. Подиндексът на финансовите компании успя да запише минимален ръст от 0,05%. На валутните пазари доларът като цяло се задържа стабилен. Индексът на зелената валута достигна 89,872 пункта и остана под нивата от 90 пункта, достигнати миналата седмица.


"Само социализмът може да спаси Китай", заяви президентът Си Цзинпин ...

......... не действат под влияние на емоциите, за да се избегне търговска война, подчерта китайският премиер Ки Кекиян, в момент когато Тръмп заяви, че Китай е най-големият икономически враг на САЩ. Пекин се ангажира да пази стриктно интелектуалната собственост на чужди компании. Тръмп заплашва страната заради проблеми именно в това отношение.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви до петък, 23

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви до петък, 23 ...

......... за развитие на взаимноизгодно сътрудничество. На 8 март Тръмп подписа указ за въвеждане на мита за внос на продукцията на стоманената и алуминиевата промишленост. Той уточни, че митото ще е 25% за стоманата и 10% за алуминия. Някои страни като Канада, Мексико и Австралия временно ще бъдат освободени от мита.Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас нарече

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас нарече "кучи син" американския ...

......... произнесена в Рамала, в която се осъжда американската политика спрямо конфликта между палестинци и израелци. Фридман е защитник на заселническата политика на израелското правителство. Той е и един от твърдите поддръжници на признаването на Йерусалим за столица на Израел и прехвърлянето на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.


Южна Корея и Съединените щати ще възобновят на 1 април

Южна Корея и Съединените щати ще възобновят на 1 април ...

......... върха на двете Кореи другия месец, която да бъде последвана от среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. На този фон се разпространяваха слухове, че тази година съвместните учения на Южна Корея и САЩ ще бъдат ограничени, за да не бъде провален дипломатическият процес със Севера.


Конфликтът в Сирия води света към гибел, а безнаказаността за

Конфликтът в Сирия води света към гибел, а безнаказаността за ...

......... Арбин, провинция Източна Гута, съобщи "Сирийска обсерватория за човешки права" - правозащитна организация със седалище в Лондон. Децата се укривали от бомбардировките в училищна сграда. Градът продължава да бъде в ръцете на сирийски бунтовници. Той се намира в Източна Гута, където сирийската армия от 18 февруари провежда мащабна военна офанзива.


Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обвини пряко

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обвини пряко "Хамас" за ...

......... обвинения, като заяви, че Хамас „стоят зад атаката“. Аббас подчерта, че смята да предприеме „законни и финансови мерки“ срещу Хамас като отговор. Хамдала не бе ранен след като миналата седмица бомба избухна край пътя, от където премиерът преминаваше, но официални лица от Палестинската автономия определиха случая като опит за убийство.


Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова ...

......... кюрдски "Отряди за народна самоотбрана" се изтеглиха от града. Действията на Анкара са част от започналата на 20 януари операция "Маслинова клонка", насочена срещу кюрдското формирование, което Турция определя като терористично. По-рано в понеделник турски официални лица заявиха, че силите на страната смятат да предадат града обратно на сирийското правителство.Турската армия и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация „Свободна

Турската армия и съюзните ѝ формирования от ислямистката организация „Свободна ...

......... 000 жители заради интензивните артилерийски обстрели и въздушните удари по жилищните квартали на града. Припомняме, че Турция започна заедно със свои съюзници операция „Маслинова клонка“ в края на януари. Основната ѝ цел бе прочистването на анклава Африн, който е на границата с Турция, от кюрдските „Отряди за защита на народа“(ОЗН).


„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с

„Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с ...

......... получили първия. Следващата седмица ще бъдем заедно във Варна и ще им поставя въпроса – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари“, каза Ердоган. Той ще предостави на всички участници в срещата фотографии и видео материали, доказващи усилията на Турция по отношение на бежанците в страната.


„Сега ще продължим този процес докато напълно елиминираме този коридор,

„Сега ще продължим този процес докато напълно елиминираме този коридор, ...

......... в нощта срещу 18 март. Все пак там е останал малък отряд на кюрдските формирования. Според турските медии операцията ще продължи до пълното изчистване на региона от „терористите“. За следваща цел на турската армия се сочи контролираният от кюрдите град Манбидж, където е разположен и ограничен контингент от американски военнослужещи.


Вече започна кампания за разчистването на най-високия връх на планетата.

Вече започна кампания за разчистването на най-високия връх на планетата. ...

......... когато времето позволява това. Само за първия ден от кампанията са извозени над един тон и 200 килограма отпадъци. Най-често това са пластмасови и метални бутилки, кутийки от храна. Събраните боклуци ще бъдат рециклирани, а експедициите вече заплащат депозит от 4000 долара като гаранция, че сами ще съберат боклуците си.


Турция е изпълнила задълженията си по сключената през 2016 година

Турция е изпълнила задълженията си по сключената през 2016 година ...

......... припомня, че според сделката от март 2016 година, Турция се съгласи да предприеме мерки срещу нелегалните мигранти и бежанците, които отплаваха от нейните брегове към Гърция, в замяна на финансова помощ. На 14 март Съюза отпусна поредни 3 милиарда евро за бежанците в Турция, които са втория транш по споразумението.Повече от 25 000 души са изведени от сирийския район

Повече от 25 000 души са изведени от сирийския район ...

......... в реално време от камерите, поставени край хуманитарните коридори, както и тези, заснети от дроновете на руските военни. Руското министерство съобщава още, че от началото на действието на „хуманитарните паузи“ в Източна Гута, със съдействието на руския Център за примиряване на враждуващите страни, са изведени повече от 77 000 души.


Китай издигна Лю Хъ, доверено лице на президента Си Дзинпин,

Китай издигна Лю Хъ, доверено лице на президента Си Дзинпин, ...

......... на народните представители гласува единодушно за оставането му на поста председател на Китайската народна република. За негов първи заместник беше назначен Ван Цишън, бившият ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината. Освен поста на държавен ръководител, Си отново получава и длъжността председател на Централния военен съвет. 


Повече от 25 000 души са изведени от сирийския район

Повече от 25 000 души са изведени от сирийския район ...

......... в реално време от камерите, поставени край хуманитарните коридори, както и тези, заснети от дроновете на руските военни. Руското министерство съобщава още, че от началото на действието на „хуманитарните паузи“ в Източна Гута, със съдействието на руския Център за примиряване на враждуващите страни, са изведени повече от 77 000 души.


Азиатските фондови борси не намериха единна посока в първия ден

Азиатските фондови борси не намериха единна посока в първия ден ...

......... тази седмица погледите на инвеститорите от целия свят се насочени към срещата на Федералния резерв. Очаква се централната банка да повиши лихвените проценти, като пазарите ще чакат и по-голяма яснота какво ще се случва до края на годината. Новият председател на Фед Джером Паул пък ще даде първата си пресконференция.


Сляпа българска пророчица Ванга е направила смразяващо предсказание през 1979

Сляпа българска пророчица Ванга е направила смразяващо предсказание през 1979 ...

......... 6 години, предаде Фокус. Баба Ванга, често наричана „Нострадамус на Балканите“, прави стотици предсказания по време на своята 50-годишна кариера като ясновидец. Тя предрича, че 44-тият президента на САЩ ще бъде афроамериканец – Барак Обама. Тя също така предрича и нападенията от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център.


Властите в Саудитска Арабия са успели да върнат в бюджета

Властите в Саудитска Арабия са успели да върнат в бюджета ...

......... принцове, високопоставени чиновници и бизнесмени. Те получиха обвинения за пране на пари, злоупотреба с власт, подкупност и разхищения. През януари стана известно, че арестуваният принц Ал Уалид бин Талал, чието състояние бе оценявано от агенция Bloomberg на 17,7 милиарда долара, е изразил желание да направи "пожертвование", за да избегне затвор.


Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун "даде думата си", че е ангажиран

Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун "даде думата си", че е ангажиран ...

......... е поискала от Севера да покаже ясен ангажимент към превръщането на полуострова в зона, свободна от ядрени оръжия, и Ким Чен-ун го е направил, каза Кан Кьон-ха пред американската телевизия Си Би Ес. Ким "даде думата си" и "за първи път думите дойдоха директно" от него, подчерта южнокорейският външен министър.


Лидерите на държавите от Югоизточна Азия и австрийският премиер Малкълм

Лидерите на държавите от Югоизточна Азия и австрийският премиер Малкълм ...

......... на рохингите от октомври. Представители на ООН съобщиха, че близо 700 000 мюсюлмани рохинги са избягали в Бангладеш от Мианма, където мнозинството от населението изповядва будизма, припомня Ройтерс. Кризата избухна през август след атаки срещу постове на силите за сигурност в щата Ракхайн, които бяха последвани от репресии срещу рохингите.


Настоящият държавен глава на Руската федерация Владимир Путин побеждава на

Настоящият държавен глава на Руската федерация Владимир Путин побеждава на ...

......... Централната избирателна комисия на Русия показват, че при 21,33% обработени бюлетини Путин печели с 71,97% от гласовете. На второ място е Павел Грудинин заема второ място с 15,9%. Трети е Владимир Жириновский от Либерално-демократическа партия на Русия с 6,96%. На предходните президентски избори в Русия Путин събра 63,60% от гласовете.


Оръжие за масово избиване на незащитени хора – по този

Оръжие за масово избиване на незащитени хора – по този ...

......... с нещо престъпно”, подчерта Миразянов, който е бил арестуван след като разгласил информация за химическото оръжие. По думите му няма как терористи да се справят със синтезирането на новичока, а само Русия сред развитите държави притежава технология, която да позволява преноса на отровата в два отделни и слабо токсични компонента.


На масирана хакерска атака е бил подложен днес сайтът на

На масирана хакерска атака е бил подложен днес сайтът на ...

......... голяма преднина победител да стане президентът Владимир Путин, който ще си осигури четвърти поред 6-годишен мандат. Според социологическите проучвания Путин ще получи 69% от гласовете, а вторият - кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин, се очаква да вземе едва 7 - 8%. Право на глас днес имат 107 млн. руснаци.


Индия преживява период на силен икономически ръст и технологично развитие,

Индия преживява период на силен икономически ръст и технологично развитие, ...

......... да компенсираме силния износПрищина предлага обща икономическа зона между Северно Косово и Южна СърбияРусия избра днес своя нов президентРумъния може да загуби 800 млн. евро европейски средстваStatoil се отказва от „петрола“ в името сиЕЦБ затяга правилата за необслужаваните заеми в еврозонатаБерлин: Търговската политика на САЩ създава усещане за несигурност


Китайският парламент преизбра Ли Къцян за премиер на Китай, предоха

Китайският парламент преизбра Ли Къцян за премиер на Китай, предоха ...

......... Двата органа обичайно са идентични по състав. В Централния военен съвет влязоха Ли Цзочън, началник на обединения щаб на Народно-освободителната армия, Мяо Хуа, началник на Управлението по политически дела, бившият ръководител на ракетните войски Въй Фънхъ и Чжан Шънмин, който е секретар на комисията за проверка на дисциплината към съвета.


В Русия днес бе даден старт на президентските избори. Право

В Русия днес бе даден старт на президентските избори. Право ...

......... правото си на глас, предаде Фокус. Самият Путин вече упражни правото си на глас. Той е пуснал своята бюлетина в същата секция, на която е гласувал и през 2012 г., разположена в Руската академия на науките, където традиционно преди това се бяха събрали множество представители на руски и чужди медии.


Китайското министерство на външните работи изрази "категорична позиция против" подписания

Китайското министерство на външните работи изрази "категорична позиция против" подписания ...

......... да се отнасят предпазливо към въпросите за Тайван, за да не се допускат тежки вреди за китайско-американските отношения, както и за мира и стабилността в района на Тайванския проток, заяви министерството. Китай разглежда самоуправляващия се и демократичен Тайван като непокорна провинция, която няма право да поддържа междудържавни отношения, отбелязва БТА.


Руският външен министър Сергей Лавров предупреди представителите на администрацията на

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди представителите на администрацията на ...

......... че президентът на САЩ Доналд Тръмп е изразил готовност да се срещне с Ким Чен Ун през май. На следващият ден обаче, прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс каза, че среща между двамата лидери няма да има, докато Северна Корея не предприеме конкретни действия, за да спре ядреното си развитие.


Филипините уведомиха официално генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за

Филипините уведомиха официално генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за ...

......... участие в накотрафика. Правозащитните организации обаче твърдят, че броят на жертвите е поне три пъти по-висок от съобщенията от властите. Филипинският лидер, обвиняван в подстрекаването на убийствата чрез въодушевяващи речи, доведе ситуацията до това, че Филипините станаха първата страна в Югоизточна Азия, подложена на предварителна проверка от прокурора на МНС.


Русия няма да увеличава разходите си за отбрана във връзка

Русия няма да увеличава разходите си за отбрана във връзка ...

......... Интерфакс. „Всички разходи за въоръжението, за което говори руският президент в своето послание са планирани в нашия бюджет и са отчетени в държавната програма за въоръжаване и плановете за строителство и развитие на Въоръжените сили (на Русия)“ казва в интервю за електронното издание „Газета.ru“ заместник министърът на отбраната Татяна Шевцова.


Турция опроверга публикуваната по-рано информация, че военновъздушните й сили са

Турция опроверга публикуваната по-рано информация, че военновъздушните й сили са ...

......... бъдат ранени“, обяви в Twitter пресслужбата на турските военни. Изявлението дойде в отговор на разпространената по рано информация от „Ройтерс“, който съобщи, че 9 човека за загинали в резултат на въздушни атаки по главната болница на град Африн. Те са били нанесени късно вечерта в петък вечерта от турската авиация.


Десет души, включително три деца, загинаха, когато малък двумоторен самолет

Десет души, включително три деца, загинаха, когато малък двумоторен самолет ...

......... може да се яви за полета. Самолетът се разбил в къща в близко село и избухнал в пламъци. Пет души са загинали на земята, най-вероятно от едно семейство. Къщата е била напълно изпепелена. Все още не е ясна причината за катастрофата. Спрени са всички полети на компанията собственик на самолета.


В събота си Дзинпин беше преизбран за председател на Централния

В събота си Дзинпин беше преизбран за председател на Централния ...

......... страната. ЦВС управлява Народноосвободителната армия на Китай. Той осъществява своите функции паралелно с партийния орган по управлението на въоръжените сили – Военния съвет на ЦК на КПК. Обикновено двете институции са идентични по отношение на състава си. Си оглавява ЦК на КПК и Централния военен съвет от ноември 2012 година.


Япония и САЩ ще продължат да усилват натиска си срещу

Япония и САЩ ще продължат да усилват натиска си срещу ...

......... КНДР. Той е поискал американската страна да засегне въпроса за похищението на японските граждани в Северна Корея. Припомняме, че отвличането на японските граждани през 70-те и 80-те години на миналия век от страна на севернокорейските тайни служби е една от основните причини двете страни да са в толкова сериозен конфликт.


Великобритания, Франция и Германия предлагат Европейският съюз да наложи нови

Великобритания, Франция и Германия предлагат Европейският съюз да наложи нови ...

......... сделка и ефективно да я изпълняват във всичките й части с добра воля и в продуктивна атмосфера", заяви Аракчи, цитиран от БТА. „Ако САЩ се изтеглят от сделката и бъдат възобновени едностранните санкции, ние определено няма да продължим споразумението, защото то няма да служи на нашите интереси“, допълни още той.


Депутатите във висшия законодателен орган на КНР – Общокитайското събрание

Депутатите във висшия законодателен орган на КНР – Общокитайското събрание ...

......... по-рано, на 11 март, китайските депутати одобриха премахването на ограниченията за пребиваването на поста държавен глава. Благодарение на това Си Цзинпин може да бъде преизбран отново през 2023 г. Членът, с който се ограничаваше престоя на поста президент до два 5-годишни мандата, беше включен в китайската Конституция през 1982 г.


Съвместният всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран

Съвместният всеобхватен план за действие по ядрената програма на Иран ...

......... планът остава в сила изцяло . „Всички участници, включително американците, потвърдиха, че планът остава в действие изцяло. Но това е днес, а що се отнася до перспективата, то американците нищо конкретно и определено не можаха да кажат. Относно останалите участници, те еднозначно потвърдиха, че се придържат към съглашението“, съобщава Улянов.


Си Дзинпин беше преизбран в събота от парламента за президент

Си Дзинпин беше преизбран в събота от парламента за президент ...

......... натоварен и с трудните отношения със САЩ на Доналд Тръмп. „Отличен икономист, той ще сформира отбор мечта с изгряващата звезда на Комунистическата партия – вицепремиера Ван Ян, за справяне със зараждащата се огромна буря около митата, които заплашва да наложи американският президент“, твърди експертът Кери Браун от лондонския Кингс Колидж.


Министерството на външните работи на Турция публикува изявление във връзка

Министерството на външните работи на Турция публикува изявление във връзка ...

......... казва на сайта на турското МВнР. В съобщението се посочва още, че сегашната ситуация в Крим противоречи на нормите на международното право и се изразява подкрепя за териториалната цялост на Украйна. Анкара ще следи отблизо положението в Крим и по-специално – на кримо-татарските турци, подчертават от външното ведомство на Турция.


Най-малко двама души са загинали, а един е ранен след

Най-малко двама души са загинали, а един е ранен след ...

......... Йордан, съобщи агенция Ройтерс. Инцидентът е станал до селището Мево Дотан, югозападно от град Дженин. От Израелската медицинска служба съобщиха, че има поне четирима тежко ранени. Водачът на автомобила е задържан, откаран е в болница с леки наранявания и е разпитван, предаде Ройтерс. Израелските военни съобщиха, че нападателят е палестинец.


Си Цзинпин беше преизбран днес от парламента за президент на

Си Цзинпин беше преизбран днес от парламента за президент на ...

......... на Китайската народна република. Ван Цишън, бившият ръководител на комисията на Китайската комунистическа партия за проверка на дисциплината, беше избран за вицепрезидент (заместник-председател на КНР). Си Цзинпин беше преизбран и на длъжността председател на Централния военен съвет. Ли Чжаншу беше избран за председател на парламента (Общокитайското събрание на народните депутати).


Руски граждани няма да бъдат допускани на 18 март в

Руски граждани няма да бъдат допускани на 18 март в ...

......... Руски граждани няма да бъдат допускани на 18 март в руските дипломатически представителства в Украйна, за да гласуват на изборите за президент на Русия, съобщи в петък във Facebook украинският вътрешен министър Арсен Аваков. Ще бъде блокиран достъпът до дипломатическите учреждения на Русия в Киев, Харков, Одеса и Лвов.


Сирийската армия съобщи в официално свое заявление, че е поела

Сирийската армия съобщи в официално свое заявление, че е поела ...

......... свое заявление, че е поела контрол над 70% от територията, която е била под контрола на опозицията в Източна Гута, предава Reuters. Според официалното заявление армията е поела контрол над селскостопански земи, няколко села и градове. Офанзивата срещу Гута, последният бастион на опозицията край Дамаск, започна в средата на февруари.


Шестима души, включително трима български граждани, са арестувани за притежание

Шестима души, включително трима български граждани, са арестувани за притежание ...

......... същия ден на летището в Пилбара.Полицията открила и 0,5 кг от веществото в жилище в Армадейл.Трима българи са били арестувани на летището в Пилбара - 42-годишна жена и двама мъже на 47 и 39 години. Повдигнато им е обвинение за внос на търговско количество на вещество, подлежащо на граничен контрол.


Американските военни потвърдиха смъртта на всички военни, които са били

Американските военни потвърдиха смъртта на всички военни, които са били ...

......... коалицията американският бригаден генерал Джонатан Брага, цитиран в съобщението. Инцидентът не е резултат от вражески действия, а разследването на причините продължава. По-рано телевизионният канал Ей би Си съобщи, че в хеликоптера е имало 7 души. Машината е извършвала рутинен полет за транспортиране на военни от Ирак за Сирия. Снимка: архив


В Япония започна сезонът на сакурата. Първите вишни цъфнаха в

В Япония започна сезонът на сакурата. Първите вишни цъфнаха в ...

......... В Япония започна сезонът на сакурата. Първите вишни цъфнаха в южния град Кочин. Красивите дръвчета са символ на Страната на изгряващото слънце и отдавна са се превърнали в туристическа атракция. Събитието се следи и от учените, които още в началото на годината обявяват периода, в който вишните ще разцъфнат.


Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изрази

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изрази ...

......... в Китай от 28 години. Лагард посочи, че сега Китай се съсредоточава към вътрешния пазар, който не е така зависим от износа, и повече към потреблението, отколкото към развитието. "Това не е икономика, която забавя темп", отбеляза тя, като припомни, че това е "втората по големина икономика в света". (БТА)


Японският парламент одобри днес преназначаването на Харухико Курода за гуверньор

Японският парламент одобри днес преназначаването на Харухико Курода за гуверньор ...

......... в момента се радва на най-дългия си период на възход от 28 години насам. Силната йена, от своя страна, засилва опасенията на централната банка в Япония, тъй като също би могла да охлади зависимата от износа икономика и да се окаже пречка пред повишаването на заплатите от страна на бизнеса.


Северна Корея е започнала предварително тестване на един от ядрените

Северна Корея е започнала предварително тестване на един от ядрените ...

......... Пхенян планира да го използва. По-рано американският сайт 38 North, който следи случващото се в Северна Корея, съобщи, че съседен реактор в Йонбьон също е показал признаци на експлоатация, което показва, че Северна Корея е възобновила производството на плутоний, който изолираният комунистически режим използва за програмата си за ядрени оръжия.


Подкрепата на японския премиер Шиндзо Абе е спаднала с 9,4

Подкрепата на японския премиер Шиндзо Абе е спаднала с 9,4 ...

......... Либералдемократическа партия на изборите за партийни лидери. Абе встъпи в длъжност през декември 2012 г. За първи път през октомври нивото на подкрепа за него падна под нивото на неодобрение. Повече от 25 процента от онези, които не подкрепят Абе, посочват липсата на доверие в премиера като причина за това.


Виетнам отбеляза с възпоменателна церемония днес 50-годишнината от клането в

Виетнам отбеляза с възпоменателна церемония днес 50-годишнината от клането в ...

......... че подготвят писмо от името на САЩ с извинение за клането. "Само за кратко време над 600 души го подписаха", посочи Чък Сиърси, вицепредседател на организацията "Ветерани за мир". "То изразява разкаянието, съжалението и скръбта на американците и споделената ни отговорност за онова, което се е случило тук", добави той.


Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 загуби 150,97 пункта

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 загуби 150,97 пункта ...

......... две декларации за налагане на вносни мита върху стоманата и алуминия, като се очаква те да влязат в сила в идните седмици. Но директорът на Националния търговски съвет към Белия дом Питър Наваро заяви в интервю в четвъртък, че САЩ могат да наложат мита, без да предизвикват глобална търговска война.


Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че турският език от

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че турският език от ...

......... добре отоманският турски да бъде преподаван в училищата", каза турският държавен глава. Ердоган също така критикува влиянието на интернет върху езика, като призова гражданите да внимават да не използват чужди думи. Той се обърна и към търговците с призив да променят имената на магазините си, ако не са на турски.


Отвлечен от талибаните афганистански полицай успя да избяга от плен,

Отвлечен от талибаните афганистански полицай успя да избяга от плен, ...

......... че неговите пазачи се молеха, открадна автомат и откри огън. Той успя да ликвидира седем терористи, да рани 18 талибани и да избяга от плен с отнет от похитителите си лек автомобил. Близка до радикалната мюсюлманска групировка медия потвърди за инцидента, но посочи, че застреляните бойци са трима, информира лента.ру.


Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Австралия отхвърлят

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Австралия отхвърлят ...

......... Китай е довел до разделения в рамките на АСЕАН. “Има промяна в глобалния стратегически баланс, китайското влияние нараства с неговата икономика и сила, както и интереса му в региона и отвъд него“, каза той. „Има различни перспективи и отговори към тази промяна и в баланса между различните страни от АСЕАН”.


Турската военна офанзива срещу населения с мнозинство кюрди анклав Африн

Турската военна офанзива срещу населения с мнозинство кюрди анклав Африн ...

......... ѝ цел бе прочистването на анклава Африн, който е на границата с Турция, от кюрдските „Отряди за защита на народа“(ОЗН). От сряда Анкара твърди, че почти е приключила обкръжаването на град Африн. Говорител на Анкара заяви днес, че се надява до няколко дни турските войски да превземат центъра на града.


Сравнявайки лидера на Иран аятолах Хаменей с Хитлер, престолонаследникът на

Сравнявайки лидера на Иран аятолах Хаменей с Хитлер, престолонаследникът на ...

......... Хитлер, докато не стана това, което се случи. Не искам същите събития да се случват в Близкия изток", посочва принцът. Интервюто ще бъде излъчено в шоуто "60 минути" на CBS в неделя, 18 март -  два дни преди насрочената среща на принца в Белия дом с американския президент Доналд Тръмп.


Изграждането на американски военни бази в Сирия може да доведе

Изграждането на американски военни бази в Сирия може да доведе ...

......... МИА, и попита: Какво търсят САЩ в Сирия. Да не би да искат да имат граница тук? Ердоган разкритикува остро и международната коалиция, която се ръководи от САЩ в Сирия, където действат заедно със Силите за защита на народа, които властите в Анкара смятат за подразделение на Кюрдската работническа партия.


Иранската държавна петролна компания подписа споразумение на стойност 740 млн.

Иранската държавна петролна компания подписа споразумение на стойност 740 млн. ...

......... вторият договор в сферата на енергетиката с чуждестранни компании след споразумението със световните сили за иранската ядрена програма от 2015 година.  Миналата година Иран сключи споразумение за 5 млрд. д. с френската Total и китайска петролна компания за разработване на големите офшорни находища на страната от природен газ, припомня АП.


Ужасно високата цена, за да си собственик на кола в

Ужасно високата цена, за да си собственик на кола в ...

......... долара. Има тенденция азиатските градове да бъдат най-скъпи за пазаруване на хранителни стоки, докато Европа излиза на върха по поддържане на дома, личните грижи, отдиха и развлеченията, се казва в проучването. Валутните колебания остават основна причина за промените в класацията, като по-слабият американски долар държи американските градове извън първите 10.


Азиатските пазари изпратиха смесени сигнали след приключването на борсовата търговия

Азиатските пазари изпратиха смесени сигнали след приключването на борсовата търговия ...

......... азиатските пазари завърши на червена територия в сряда след отстраняването на американския държавен секретар Рекс Тилърсън и продължаващите притеснения за възможна търговска война заради вносните мита на САЩ. Новините от Вашингтон помрачиха настроенията въпреки публикуването на данни за индустриалното производство и инвестициите в дълготрайни активи в Китай, които надминаха очакванията.


Сирийската армия успя да нахлуе тази нощ в Източна Гута,

Сирийската армия успя да нахлуе тази нощ в Източна Гута, ...

......... с Крим, с участието на членове от Съвета за сигурност и бившия посланик на Великобритания в България Джонатан Алън. Неофициалната среща, инициирана от Обединеното кралство, Полша, САЩ и Швеция, ще се проведе в т.нар. формат "Ария", който позволява на членовете на Съвета да обменят мнения с представители на гражданското общество.


Надеждите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са, че до

Надеждите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са, че до ...

......... САЩ. Противоречията за ролята на ОЗН доведоха до сериозно напрежение в отношенията между Вашингтон и Анкара. Ердоган неколкократно повтори, че след Африн турските войски ще продължат офанзивата си срещу ключови градове, контролирани от ОЗН, чак до границата с Ирак. Сред тези градове е и Манбидж, където има и американски сили.


Южна Корея затваря въглищни мощности като мярка за подобряване на

Южна Корея затваря въглищни мощности като мярка за подобряване на ...

......... ще достигне 471 хил. тона, което е повишение от 28% спрямо същия период на 2017 г. През цялата минала година Южна Корея е внесла общо 660 хил. тона петрол. Според анализатори пикът през март е заради затворените за планиран ремонт ядрени мощности. През април вносът ще бъде 110 хил. тона.


Правозащитни групи критикуват сделката за възпрепятстване на пристигането на хора,

Правозащитни групи критикуват сделката за възпрепятстване на пристигането на хора, ...

......... Правозащитни групи критикуват сделката за възпрепятстване на пристигането на хора, на които по международните закони трябва да се гарантира убежище, доколкото много от тях бягат от разкъсвани от войни държави като Сирия.