Европейската комисия предприема мерки за защита на европейските компании в

...
Европейската комисия предприема мерки за защита на европейските компании в
Коментари Харесай

ЕС ще се опита да защити бизнеса от американските санкции срещу Иран

Европейската комисия подхваща ограничения за отбрана на европейските компании в Иран от глобите на Съединени американски щати, заяви Reuters.

Сред тези ограничения е активирането на т.нар " блокиращ правилник ". Той " не разрешава на фирмите от Европейски Съюз да извършват екстериториални наказания на Съединени американски щати, позволява на фирмите да си възвръщат по правосъден ред загубите от дейностите на трети лица, изпълняващи тези наказания, и анулира действието на каквито и да е задгранични правосъдни решения за осъществяване на глобите на Съединени американски щати на територията на Европейски Съюз ", излиза наяве от изказване на Еврокомисията.

Мерките на Европейски Съюз ще влязат в действие до два месеца, в случай че Европейският парламент и държавните управления на Европейски Съюз не го отхвърлят. Ако има мощна политическа поддръжка, може да бъдат задействани и по-рано.

Брюксел също по този начин цели да разреши на Европейската капиталова банка да финансира действия в Иран. Ето за какво през днешния ден Европейската комисия стартира и процедура, с цел да разреши на банката да продължи да поддържа европейските вложения в Иран, по-специално за дребните и междинните предприятия.

Преди малко повече от седмица американският президент Доналд Тръмп разгласи, че страната му излиза от нуклеарното съглашение с Иран, контрактувано по времето на предшественика му Барак Обама. Освен това Америка ще наложи нови строги наказания на близкоизточната страна.

През юли 2015 година Иран, петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (Русия, Англия, Китай, Съединени американски щати, Франция) и Германия реализираха съглашение за споразумяване на нуклеарния проблем в Техеран. Бяха анулирани икономическите наказания против Иран в подмяна на ограничение на нуклеарните упоритости на Ислямската република.

При оповестяването на излизането от договорката самият Тръмп съобщи, че Иран построява нуклеарна стратегия и сега, само че не показа доказателство за думите си.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР